torsdag 12 juni 2014

Allt är inte svart eller vitt - men nästan

I går kväll var det tisdagsträning med Vännäs CK. Denna gång var vi endast fem hugade, då jag tror att några laddade inför lördagens Krafttrampen i Skellefteå, andra arbete eller gjorde annat.
Skuggad....

Efter lite dialog beslutade vi oss för att trampa via Selet till Rödåsel, ut på Vindelnvägen och tillbaka in i Rödåsel via en annan väg och sedan tillbaka.
Snygga och enhetliga dräkter - för dagen lite färglösa...
Det är inte särskilt kuperat, men hög fart kan ändå göra att det blir kvalitativt. Vi turades om med förningarna som varade mellan ca 1 minut till 6-7 minuter. Själv försökte jag vid mina förningar ligga på över 40 km/h i slätdraget och köra lite längre förningar. Med andra ord hyfsat hårt utan att dra på sig någon större mjölksyra och riskera att bli sliten.
Strålande väder med älven slingrandes bredvid vägen

Överlag var det bra tryck på tillställningen vilket innebar att vi faktiskt snittade nästan 37 km/h, och då gick det lugnt inne i Vännäs.

En trevlig och bra runda i finväder. Nu planerar jag bara ett kortare MTB-pass innan lördag, då benen förhoppningsvis ska vara krispiga.


måndag 9 juni 2014

Krafttrampen MTB 2014 - Level 2 avklarad

Steg två av fem avklarat. För som ni vet finns det fem steg att klara av när du ska vara med på en cykelaktivitet eller liknande.
  1. Du bestämmer dig för att vara med
  2. Du anmäler dig och betalar
  3. Du kommer till start
  4. Du kommer i mål
  5. Du klarar den tid/placering eller annat mål du förutsatt dig
Jag har alltså bestämt mig för att delta i Krafttrampen, precis som fyra andra cyklister från föreningen. Jag har nu också klarat level två och både anmält mig och betalat startavgiften. Nu är jag alltså på G.

Precis som i varje spel blir det svårare för varje level, så nu är det bara hoppas att jag har vad som krävs för att klara de återstående stegen. Jag hoppas att det gäller även mina vänner som ska med.

Tanken är alltså att köra Krafttrampen MTB som är 50 km. I fjol körde jag också denna tävling. Det var för övrigt den första tävlingen någonsin jag deltog i när det gäller denna gren. Som ni alla vet är det LVG jag har som specialité.

Med tanke på förutsättningarna och den minimala träningsbakgrunden på MTB lyckades jag över förväntan vid fjolårets race. I år måste jag klara level 1-4 och sedan vara i paritet med fjolårets prestation, gärna lite bättre för att vara nöjd. Jag har dock inga ambitioner att placera mig riktigt högt, då det bara kan hända på landsväg. Inom MTB är jag allt för dålig både på att köra utför när det inte är asfalt och när det är bara lite burkigt får jag problem. Då räcker det inte långt att jag är snabb på grusväg etc. Inte optimalt för MTB, va!?

Ni förstår min nivå om jag säger att jag är mycket nöjd med att ha kört 8 MTB-pass i år och att alla mina MTB-pass i livet nu uppgår till totalt 19 stycken (fördelat på fem år). Jag har alltså extremt bristfällig teknik och rutin från just MTB. Samtidigt har jag cyklat väldigt mycket LVG de senaste fem åren, så det hjälper till när cyklingen är lite mer lik landsväg.

Jag hoppas få återkomma med en racerapport och att den är mer positiv än min andra MTB-aktivitet i livet som var Cykelvasan i fjol. Där havererade cykeln när det var ca 20 km kvar och det blev en DNF.

Om det mot förmodan skulle bli ett bra resultat kanske jag omprövar mitt val att hoppa över Cykelvasan 2014. Det handlar om att Krafttrampen är ett seedningslopp för Cykelvasan, och jag tycker inte det är värt att åka om jag inte får ett bra startled. Hur det blir med detta - ja vi får se.

Efter regn kommer solsken - Tre cykelrundor och ett kalas på samma dag

I går skulle den gamle resa sig upp och det smällde till i rygg och nacke. Idag var det i alla fall inte sämre - vilket var mycket lovande. 

Planen för dagen var att cykla till Umeå för att se på Melvins fortbollsmatch, och efter matchen cykla vidare. Jag hade kvällen innan gjort specialpannkakor och packade nu med möjlk, kaffe och vatten för cykling.

Innan avfärd masserade Katten musklerna i ryggen och nacken. Problemen sitter i nackspärr och muskelspänningar och hennes händer tillsammans med Voltaren gjorde underverk. Det blev helt klart bättre, om än inte bra.

Jag kom iväg sent och Katten som åkte bil med Melvin kom iväg före mig. När jag kom till Umeå tog jag en mindre smart väg vilket gjorde att det blev bra mycket längre. Jag han dock precis till matchen.
Det blev en trevlig match i gassande sol som slutade 6-6. Perfekt - alla glada.

Efter avslutad match cyklade jag hem till Klas, som bor i närheten av där matchen var. Efter ett tag kom bror som också cyklat från Vännäs. Tillsammans tog vi en tur på södra sidan mot Vännäs.
Klas tog en bild på mig in action
--- och jag tog en bild på bror och Klas.

Från kanonväder slog det om och himlen öppnade sig. Vi blev rejält blöta, men faktiskt inte så kalla. Framme i Vännäsby blev det en paus på Statoil innan vi vände tillbaka mot Umeå. När vi följt Klas någon mil vände jag och bror åter hemåt mot Vännäs.  Roligt att cykla med andra. Totalt blev det närmare 11 mil idag i ett relativt moderat tempo.Avslappnad Klas på Statoil
Direkt efter avslutad cykelrunda blev det en snabbdusch innan hela familjen gick till bror med familj. Vi skulle fira att deras yngsta Iris fötts och att storebror Henning fyllt år.
Tova nöjd och glad - snart kladdkaka.

Vädret hade åter slagit om och vi kunde sitta ute och fika.
 Väl hemma blev det lite middag. Då det är MTB-tävling nästa vecka hade jag planerat att träna ner mig den här veckan. Samtidigt blir det lite träning veckan som kommer, både beroende på fotbollsmatcher, mycket arbete och att jag släpper på  träningen.

Därför bestämde jag mig efter lite betänketid för att åter svida om till cykelkläder, leta fram MTB:n och ge mig ut på Vännäs CK:s gemensamma träning.

Det blev en trevlig runda, där jag tryckte på mindre än vad jag brukar på våra gemensamma träningar. Det blev några fartökningar, men i övrigt väldigt kontrollerat. Det var helt i linje med plan.
Hans och Niklas i front.

En paus för att vänta in alla. Frustrerande att stå still på grund av mygginvasion. Vet inte var alla kom ifrån.

Helmersson i stilstudie i ett av många lerpartier idag.

En smutsig man anlände hem. 
Efter avslutad träning som tillsammans med förmiddagens cyklande uppgick till fem timmar blev det ett pass med tvättning. Både cyklarna var smutsiga och det tog en rejäl stund innan de åter var igenkännliga. Därefter skrubbning av man och cykelkläder. Efterarbetet tog nog nästan lika lång tid som cyklingen, men vad gör man inte för sina ögonstenar till cyklar!?