lördag 8 april 2017

Mallorca - Sjuk husarrest

Efter fyra cykeldagar stod det idag vilodag på programmet.

Tur var väll det då förkylningen mår ännu bättre i dag.

Jag har under dagen gjort allt jag kan för att kunna cykla i morgon. Vi får se hur det går.

Jag har med andra ord haft husarrest. Jag gick upp vid nio och åt frukost med de andra, men sedan har jag inte lämnat rummet på hela dagen.

Jag har vilat, sovit, druckit vatten, tagit lite medikamenter och sett på Baskien runt på tv:n.

De andra har besökt Palma, badat mm. Men jag är inte bitter....

Nu har jag i alla fall förberett mig inför morgondagen som om det blir cykling då planen är att åka iväg i arla morgonstund och cykla från söder av ön till den norra delen och tillbaka. På vägen är målet att besöka Fermentor.

Känslan är inte precis på topp, men jag hoppas ytterligare en natt gör susen och att det inte blir husarrest även i morgon.

Detta är det närmaste utomhus jag kommit idag, så då förstår ni....
Nu har jag precis ätit middag med de andra. De skulle nu gå och dricka kaffe mm, men jag får gå upp och vila. Lite tråkigt att inte någon dag kunnat hänga med på aktiviteter som gjorts, men man rår ju inte över måendet.

Tyvärr verkar jag nu också smittat ned andra då både Jonas och Kristoffer nu är dåliga. Surt.

Det var allt för idag från sjukstugan. Hoppas få komma med en cykelrapport i morgon.

Mallorca - Klostertur med Randa och Sant Salvador

Dag 4 här på ön. Vi hade skrinlagt Fermentor på grund av starka vindar och risk för regn. Dessutom hade det inte varit aktuellt med en sådan monsterrunda med min krassliga kropp.

In i det sista funderade jag på att vila och kurera mig. Men det blev cykling i alla fall. Roligt att ändå cykla istället för att vara själv med en extra vilodag. Lite tråkigt att inte kunna cykla som jag vill. Det blir nämligen distansintensitet även på klättringarna, så min tidigare plan om att trycka på där har fått strykas.

Trots allt blev det en toppendag.

Först via LlucMajor till klättringen i Randa.

Det är en hel del höjdmeter redan innan klättringen och nu var vi inne på dag 4. 

Det blev därför lite stretching för många på den korta pausen innan klättring.

Så rullade vi uppför och jag körde på MAF-intensitet och då kändes kroppen ok. När det planade ut växlade jag till stora klingan och kedjan hoppade.

Det var för övrigt 5 gången för dagen. Dagen innan hade den hoppat en gång och just innan vi skulle åka justerade jag framväxten. Inte särskilt framgångsrikt dock.

Uppe på toppen justerade jag tillbaka växeln, och sedan skötte sig kedjan resten av dagen, även om den inte var optimalt inställd.

Så bar det utför mot Montuiri och vidare mot Porrerres. Vindarna var goda och jag surfade i gör på +40 utan att förta mig.

Fellantix och sedan framme vid andra klättringen för dagen. Nästa klosterruin väntade - Sant Salvador. Lite kortare, lite brantare.

Här blev det maxning på flera händer.

Själv försökte jag hålla ned intensiteten. Sista kilometern körde jag dock på lite.

Klättringen suger bra och uppe på toppen var det några slitna kroppar.
Tur då att det blev paus med en titt på kloster och 4 världsmästartröjor i cykel som hänger därinne. Lunch/fika innan det åter var dags att susa vidare.

Vi tog sikte på Campos och sedan LlucMajor. Här blev det ett sista kort stopp.

Sedan susade vi iväg fart på smal väg och i fint väder ut mot kusten.

Väl ute på kustvägen var det några mil kvar till hotellet och vi susade fram riktigt hyfsat för att på slutet trycka på en del.

Framme vid strandpromenaden blev det en kort afterbike innan vi rullade tillbaka.

Totalt drygt 150 km och ca 1300 höjdmeter. Intensiteten var inte så hög så kroppen hade känts ok. 

torsdag 6 april 2017

Mallorca - Stormar och Petra

Dag 3 på ön hade vi sovmorgon. Avfärd först 10.30. Men då var det också en återhämtningsrunda på programmet.

Vi skulle till torget i Petra och äta lunch och sedan rulla tillbaka.

När vi rullade igång visade det sig dock ganska snart att planen om återhämtning gick om intet. Det blåste nämligen storm.
Inte var det så varmt heller.

I vanliga fall hade det rullat på fint ända fram till Petra, men istället för en fin fart låg jag i spets i typ 22 med en intensitet motsvarande ca 35 km/h.
Det var kantvind vilket innebar att fördelen att ligga bakom var mindre än vanligt och med några mil kvar till Petra var det flera som började bli lite spaka.
Jag rullade med kontrollerad intensitet i täten, så utifrån det var jag inte så ansträngd. Dock började förkylningen kännas av. Jag som var lite bättre inatt och på morgonen. Surt!

Efter drygt 60 km och nästan 2 timmar och 20 minuter var vi framme i Petra. Det tar tid när vindarna är emot.
Vi tog en lång paus med pizza och sedan kaffe.

Pizzan var riktigt god och vi hade en trevlig stund. Dock var det lite kallt då vinden kom åt oss trots hus på alla sidor.

Efter ett tag dök Gimonäs CK upp, så vi tog ett snack med dem.

När vi gav oss av igen var det sol, lite varmare och bättre vindar. Det gjorde att det rullade på fint.

Några hade önskat närmaste vägen hem, vilket gjorde att jag körde på känn två gånger och avvek från min ursprungliga plan. Den ena gången blev det närmare, medan den andra bara innebar lite snurrande och några kilometer extra.
De sista milen gick riktigt fort med medvind och stora delar utför.

Vi summerar dagen med nästan 120 km och ca 4 timmar och 20 minuter. Min snittpuls var låg på 118 slag, så för egen del blev det en lugn distansrunda totalt sett.

Däremot är mitt allmänna mående sådär. Det kändes som det var på väg att bli bättre i morse, men nu känns det som det vänt igen.

Hur det blir i morgon? Osäkert. 

För det första verkar det bli dåliga vindar och risk för regn, så vår tuffaste runda som skulle ske i morgon får bli en annan dag. 

Det innebär att vi antingen kör en av våra andra planerade rundor där vi inte ska upp i bergen i morgon, eller tar vår vilodag dag 4 istället för dag fem. Det ser nämligen ut som att de sista dagarna erbjuder bättre väder.

För egen del lutar det nog mot vila även om övriga kör. Är det vilodag behöver jag inte fundera. I annat fall får jag känna hur kroppen känns när jag stiger upp.

onsdag 5 april 2017

Mallorca - Sa Calobra, Puigen, Soller och lite krasslig

Det blev ingen vidare natt här på ön. Jag vaknade kanske 15 ggr av tät näsa, lite rosslig, nysningar, ont i bihålorna och ont i huvudet.

Efter få timmar gick jag upp vid 07.30. Då kroppen fortfarande kändes hyfsat pigg trots symptomen och att jag varken hade feber eller ont i halsen bestämde jag mig för cykling.

Efter frukosten skulle alla tio i Vännäs CK ge sig ut på en mastodonttur. Vi skulle nämligen ta en långrunda i bergen och avverka tre bra klättringar.

Först väntade Coll de Soller på ca 5km och en lutning på ca 6 procent. Den andra större klättringen var Puig Major vilken är 13 km från botten, men drygt 10 km från Fornalutx där vi skulle äta lunch. Denna klättring erbjuder en snittlutning på 6.4 procent. Den tredje och mest spektakulära klättringen är Sa Calobra på 9.5 km och en snittlutning på 7 procent.

Innan jag blev krasslig var planen att maxa i Sa Calobra och kanske även Soller. Denna plan fick strykas.

Det skulle nog bli jobbigt ändå med nästan 160 km och nästan 3000 höjdmeter.

Vi rullade iväg från hotellet och efter 35 km väntade Soller.
 Det blev en lugn start och lite bättre tryck på slutet, men överlag inte så stor insats. Jag märkte att kroppen fungerade ok, åtminstone så länge det inte gick för hårt.

Vi rullade utför och tog sedan sikte på världens finaste by Fornalutx. Här blev det vattenpåfyllning och lunch. Lunchen var sådär, men vi hade trevligt ändå.

Två km klättring och sedan väntade så den riktiga klättringen till Puig Major vilket är den högsta cykelbara punkten på ön.

Jag hade en plan om att gå hyfsat hårt, men inte maxa. Ca 340 watt och just under pulszon fem. Jag började så och kroppen kändes ok. Det fick bli samma intensitet hela vägen upp och efter drygt 30 minuter var jag uppe. Jag väntade på övriga och sedan rullade vi mest utför till korsningen mot Sa Calobra.

Vi återsamlades och klättrade därefter de ca 3 km som krävdes för att vi genom otaliga serpentiner skulle nå Sa Calobra ibotten alldeles bredvid vattnet.

Jag och flera andra stannade några gånger för lite foto.

Väl nere laddade vi lite kort för att klättra samma väg vi just åkt ned.

Återigen var planen att köra på ca 340 watt. Jag startade efter de andra för att inte påverkas av andra och deras fart.

Så bar det iväg, och det kändes hyfsat kontrollerat även om pulsen var lite högre än den borde med den planerade insatsen. Inte särskilt konstigt då jag varit krasslig länge och missat mycket träning, och idag hade jag ju något i kroppen.

Mot slutet blev det lite slitigt vilket både kan bero på orsaker jag just nämnde, men också tidigare klättringar under dagen. Hur som helst höll jag drygt 340 watt hela vägen upp, vilket innebar att jag fick ytterligare drygt 30 minuters bra träning. En maxning får vänta till ett annat år.

Efter att ha väntat in alla rullade vi utför med sikte på bensinmacksbacken. 

Vädret som i början av dagen varit perfekt blev under eftermiddagen sämre och dessutom rullade vi mer utför. Det innebar att vi blev väldigt kalla.

Kort stopp i toppen av bensinmacksbacken för vattenpåfyllning, men sedan fick vi snabbt rulla vidare då klockan började bli mycket.

Nere i Inca började det droppa, och dessutom var det sedan tidigare blött på vägen. Det blev inte varmare.

Vi valde nu snabbaste vägen till hotellet. Jag försökte pejsa en intensitet som innebar snabb cykling, men utan att någon skulle behöva släppa. Efter en lång och tuff dag i bergen kan det vara en balansgång. Det gick dock fint och vi höll bra fart sista milen.

Överlag var cyklisterna starka idag och allt flöt på fint.

Det blev verkligen en trevlig dag på cykeln. Min totala cykeltid blev 6 timmar och 30 minuter, och övriga hade lite mer. Hoppas nu krassligheten avgår och inte tar överhanden.

I morgon är planen en lugn tur till Petra för att i övermorgon orka med den giganttur som står på programmet.

tisdag 4 april 2017

Mallorca - Orientklättringen och oro

Idag åkte vi i arla morgonstund till Mallis. Resan gick fint och redan vid 12.30 hade 10 taggade cyklister från Vännäs CK checkat in. Sedan stod det uthämtning av hyrcyklar, lunch och ombyte på programmet.

Jag som hade med min egen cykel öppnade cykelväskan med andakt då det var första gången jag hade med min nya cykel. Jag var extra orolig för ett trasigt växelöra då jag inte hade något i reserv. Allt var dock ok. 

Vid tre rullade vi iväg för en uppvärmningsrunda. Vi rullade från Playa de Palma via St Maria till Bunyola.
I Buniola svängde vi höger för klättringen över Orient.
Den inleddes med ca 5 km med ett snitt på 5.9 procent.

Det blev inte på något sätt en maxning i klättringen, utan medelhårt.

På toppen väntade vi in alla och via Alaro tog vi oss tillbaka till hotellet.

Totalt ca 75 km och 800 höjdmeter på dagens kortare runda.

Det mesta känns bra och det är roligt att vara på ön. Mindre skoj är att jag fortfarande har känning av den förkylning jag drog på mig för tre veckor sedan. Under själva cyklingen kändes det hyfsat ok. Efteråt har jag dock ont i bihålor, öron och huvud. Jag hoppas verkligen att lite sömn förbättrar läget. Skulle verkligen vara tråkigt om jag inte kan cykla framöver.

Om det blir cykling i morgon väntar en gedigen runda. Den innehåller Soller, Puig Major och Sa Calobra. Tre rejäla klättringar. Sedan blir det också ytterligare ett antal kortare klättringar och många km cykling.

Vi startar redan 09.00 och är vi ute hela dagen.