lördag 14 juli 2018

Vännästrampet 2018 - I morgon smäller det

I morgon går Vännästrampet 2018 av stapeln. Det är den 8 upplagan sedan första gången 2011, och det finns verkligen alla förutsättningar för en bra dag.

Vi bjuder som vanligt på fin miljö och fina kuperade vägar. Nu är dessutom vägen nylagd från Nordmaling till Bjurholm vilket innebär 50 km med perfekt asfalt. Övrig asfalt är också bra förutom en liten bit i början av loppet där den är lite sämre.

Vädret ser också ut att bli toppen. Till och med kanske lite väl varmt. Det ryktas om 28-30 grader i skuggan!

Det blir alltså viktigt att alla deltagare äter och dricker ordentligt, så blir färden trevligare. Vi har som vanligt en vätskekontroll i Nordmaling där du bör ta chansen att fylla på vätska om du inte har lastat på cykel och kropp rejält redan vid starten.

Idag har jag och bror satt banan. Skyltar är uppsatta och vägar är målade med pilar.

Totalt väntar ca 120 km cykling från Vännäs till Nordmaling och via Bjurholm tillbaka till Vännäs. Målgången 2 km upp på Pengsjölia.

Vi har haft deltagarrekord varje år sedan starten 2011, och visst hoppas vi på att slå ett nytt rekord i morgon. Många är säkert bortresta så här i semestertider, men samtidigt hoppas vi på att många nyttjar tillfället att åka till oss som en liten semestertripp.

Både jag och Katten ska cykla i morgon. Katten cyklar med sina cykelkompisar från Women By Bike och jag ska försöka cykla med tätgruppen.

Jag har ingen tävling innan Nordiska Mästerskapen i augusti, så då passar morgondagen bra för en tävlingsträning. Det innebär för mig att jag inte gjort några särskilda förberedelser eller haft en plan för att ha fräscha ben och stark kropp. Huvudfokus är att köra mig trött och inte en framskjuten placering. Det innebär att jag inte planerar att köra strategiskt för placering utan mer hårt och då får vi se vad det innebär för när jag kommer i mål. Förhoppningsvis innebär en bra genomkörare att formen får en skjuts.

Hoppas fler är intresserade av att köra aktivt så det inte blir långtråkigt och händelsefattigt.

Rent allmänt hoppas jag på att vi får se alla typer av cyklister med olika typer av målsättningar och många glada miner. Om det tar 3.5 timme eller kanske 5 timmar spelar ingen roll bara cyklisten har en bra dag.

Jag och bror kommer att vara först på plats i morgon för att sköta sekretariatet och vi blir sist kvar för att samla ihop efter fikat som vi bjuder på efter loppet. Sedan hoppas vi att tiden däremellan blir riktigt trevlig.

Ja, vi kommer också att ha prisutdelning i samband med fikat.

På förhand tackar jag alla funktionärer som hjälper till att göra Vännästrampet möjligt och den publik som finns efter vägen och peppar. Ja, sedan är varje cyklist viktig för att göra Vännästrampet till ett riktigt bra och uppskattat lopp. Välkomna!

fredag 13 juli 2018

Fyror för första gången på många månader, fiskar och Vännästrampet

I går var första dagen på ett bra tag som Katten var hemma. När sonen åkte på Vännäsbadet med en kompis passade vi på att ta en två timmar lugn cykeltur i det vackra vädret.

Idag har sonen åkt till farmor och farfar och han kommer hem först i morgon. Sonen och farfar har varit ute många timmar med båten och de har fått massor med fiskar. Så jag gissar att sonen är nöjd nu.

Jag och Katten har tagit det lugnt förutom att Katten varit på yoga och att vi fixat lite här hemma. Sedan har vi nu också fått klart med alla funktionärer till söndagens Vännästrampet. Skönt!

I morgon ska jag och bror ägna ett antal timmar åt att sätta banan och sedan hoppas vi många kommer på söndag och cyklar på bra vägar, i vacker miljö och i fint vädret.

I kväll hade jag en dryg timmes cykling inplanerad. Jag åkte ut efter Tour de France och middag.

Fortfarande en bra bit över 20 grader. Jag rullade lugnt ut till Västra Spöland där det var dags för intervaller. 4:or stod på programmet. Faktiskt första gången sedan jag flyttade träningen från trainern till racer och tempohoj.
Jag siktade på ca 400 watt på fyrorna, men självklart varierar effekten mer än när du kör kontrollerat inomhus. Ca 3 minuter lugnare cykling mellan fyrorna.

Ja, det blev jobbigt, som det brukar. Samtidigt också svårare att motivera sig att bli trött när du inte har andra motivationsfaktorer såsom andra cyklister eller dylikt. Jag höll i alla fall i alla 4 intervallerna och det var främst inställningen emot. 
Det blev ett snitt på 404 watt på fyrorna, vilket var ungefär där jag planerat. Totalt blev det då 25 minuter med ett snitt på 320 watt och NP på 357 watt inklusive de lugna treorna mellan fyrorna.  
Ja, det mesta var helt okej, förutom att det fortfarande känns lite i lungorna och jag snorar. I övrigt är kroppen hyfsat som den ska. Förutom att det saknas lite form. Men ingen tävling förrän om 3 veckor, så kanske går det att få till lite bättre fart!?

Min nya cykel känns bra och jag är mycket nöjd med färgen. Dock har jag inte riktigt fått till sadelhöjd mm. Känns som den är lite hög. Sänker 3 mm och provar igen.

onsdag 11 juli 2018

En hektisk dag och mycket blev gjort

Idag har det stått hemuppgifter på programmet. Hela huset har städats, tvätt har fixats, mat har handlats, gräset har klippts och mat har lagats.

I kväll skulle Katten komma hem, och det är förstås trevligare att komma hem när det ser okej ut och det inte känns som att "allt" måste fixas. Hon har haft en toppenresa och vi har haft det bra här hemma. Toppen alltså.

Förutom allt fixande hemma har jag i ögonvrån tittat på Tour de France och jag har även hunnit med delar av VM-semifinalen.

Ja, sedan har jag under dagen också arbetat kring vårt arrangemang Vännästrampet som är på söndag. Främst har det handlat om marknadsföring av loppet och att fixa funktionärer. På lördag märker jag och bror upp banan, precis som alla andra år. Sedan är det så dags på söndag. Jag hoppas att toppenvädret bidrar till många deltagare.

Jag har också löst det sista kring Vännäs CK:s cykelresa till Mallorca, en resa där jag brukar fixa allt det praktiska. Vi brukar åka på våren varje år och nu är upplägget för 2019 klart. Intresserade ska anmäla sig senast söndag och sedan går jag vidare med resten av de praktiska delarna.

Ja, jag har alltså hunnit med en hel del i dag och det har inte varit många lugna stunder. Ingen cykling dock. Men det hoppas jag kompensera för i morgon.


tisdag 10 juli 2018

Först ensam och sedan bara två - men lite hårt bjöd vi på

Idag har sonen följt med mormor och Rolf till Holmön, så jag har varit ensam och övergiven då Katten sedan snart en vecka är på semester med sin syster.

Vad ägnade jag då dagen åt? Ja, det blev lite städning på morgonen och sedan njutarrunda med hojen. En lugn timme med en trevlig podd och ca 25 grader i luften. Trevligt var ordet.

Senare stod det mat, lite mer städande och fixande och Tour de France på programmet.

Så i kväll var det dags för Vännäs CK:s tisdagsträning. Jag vet inte riktigt vad det berodde på då vi brukar vara många, men kanske var det värmen? Eller så var det fotbollen? Kanske behövde många vila inför söndagens Vännästrampet, eller var många bortresta?

Ja, hur som helst blev det bara jag och Christoffer ikväll. Det var dock inte så bara. Christoffer ville bli trött och han fick då bestämma upplägg på träningen. För egen del var det bra att kolla om kroppen kan ta i och må bra efteråt. Det var ju länge sedan jag matade på.

Vi rullade lugnt i 10 km, sedan partempo i 5 km. Därefter bra tryck uppför Hössjöberget från Gräsmyrhållet. Sedan fortsatte jag mata på utför med samma effekt som uppför.

Lugnt en stund och sedan tryckte vi på ganska så hårt på platten. Nu cyklandes bredvid varandra.

Framme i Rödtjärnsberget ganska bra tryck igen. Sedan ville Christoffer lägga till Överbodabacken som bonus. Inte hela vägen, men däremot rejält hårt. Tre gånger skulle det vara. Det innebar ca 2 minuter varje gång.

Det kändes bättre och bättre, och den sista tryckte jag lite hårdare. Men då kändes det att det ändå saknades en hel del.

4 orsaker till det är att kroppen har varit krasslig, att jag går med energiunderskott varje dag, att jag nu tränat ganska mycket sista veckan, och att jag inte haft så många hårda pass de sista veckorna.

Måendet är dock på väg åt rätt håll, hoppas det fortsätter så. Energiunderskottet är medvetet och förhoppningsvis kontrollerat och när det trycks på med mer energi hoppas jag kroppen svarar. Sedan är det förstås rimligt att bli sliten då jag nu höjer träningsmängden efter väldigt lite träning och slutligen är det inte mycket att göra åt att jag inte kunnat träna som jag velat då kroppen inte mått på topp.

Men det blev i alla fall en bra träning idag och vi hade skoj. Viktigast nu är att kroppen inte reagerar negativt på dagens pass.

söndag 8 juli 2018

Energiunderskott på långrunda, och pulsen stack iväg

Idag var det dags för det första riktiga distanspasset och det första vettiga träningspasset på länge. Andningen har känts bättre de senaste dagarna och jag gjorde helt enkelt ett försök.

Dagen till ära drog jag på mig landslagskläderna för att "fira" uttagningen till Nordiska mästerskapen som äger rum i början av augusti.

Nu på söndag är det Vännästrampet och vi blev tre stycken som idag rekade banan och tog lite bonussträckor också. Vännästrampet är drygt 120 km, men vi planerade för 40 km extra.
Vi rullade från Vännäs med riktning mot Nordmaling. Fina vindar och bra tryck gav en snittfart på de första 65 km på ca 40 km/h. Då hade vi tagit oss till Nordmaling och vidare ut till Järnäsklubb där vi vände tillbaka mot Nordmaling och sedan vidare mot Olofsfors där det var dags för Kaffe efter nästan 90 km.
Första längre rundan med min nya cykel. Den rullade på fint.


Ett tekniskt stopp och en trevlig fikapaus utanför Café Anno. Strålande väder i dag. Det blev verkligen hett både under fikat och cyklingen då det var strålande sol och en bra bit över 25 grader i skuggan.

Helmersson och Tjäder laddade på med fika. Själv tog jag en kaffe och proteinbar jag hade med mig.

Just nu är jag inne i en fas av energiunderskott och dessutom kör jag mina träningar (om de inte är hårda) med låg energinivå för att med mindre träningstid skapa högre träningseffekt. Allt utifrån att det blivit sparsamt med träning på slutet.

Igår såg jag alltså till att ligga med underskott och i morse fyllde jag bara på ca 70 gram kolhydrater. Sedan hårt under de första 2 timmarna och få kolhydrater i tillskott till fikat.
Från Nordmaling till Bjurholm började jag dock känna att jag låg väl lågt i energi då pulsen var rejält hög utifrån ansträngningsnivå. Rejäl motvind och uppåt under 50 km och ganska tom på energi. Dessutom mycket tid i spets. Lite slitigt.

Vi hade som vanligt inplanerat ett kort stopp i Bjurholm vid Coop och jag kände att det trots allt var läge att fylla på lite kolhydrater, så det fick bli en 50 cl energidryck. Det gjorde att de sista 30 km i värmen och uppförsbackarna kändes bättre.

Totalt blev det en lång, men trevlig dag på hojen. En bit över 16 mil och ca 4.45 timmar. Bra kört av mina kamrater!

Kroppen kändes bättre än på länge vad gäller förkylning och astma. Nu hoppas jag att det inte blir några bakslag.

Vad gäller kosten. Sedan jag vaknat hade jag när träningen var klar tillfört 1000 kalorier och träningspasset kostade ca 4500 kalorier. Rejält underskott, så direkt jag kom hem fixade jag middag. Det fick bli potatis och korv. Jag åt en hel del. Som efterrätt fick det bli chokladkaka. Både jag och sonen var riktigt nöjda med både mat och efterrätt.

Jag ska snart ta och äta lite mer, då det inte är optimalt att landa på mer än 1000 kalorier i energiunderskott och just nu finns det då utrymme för lite mer gott. Jag satsar på propud, blåbär och müsli. Riktigt gott! 

Om det inte blir några bakslag på måendet planerar jag att träna vidare i morgon.