lördag 15 juni 2013

2 x framgång

I år har jag startat i två lopp, båda med riktigt lyckade resultat.

Förra helgen körde jag seedningslopp till Cykelvasan. Där kvalade jag in till tävlingsklass.

Idag körde jag Vätternrundan med HappyMtb. Var med och bidrog till farthållningen hela rundan. 30 mil på sju timmar och förtiofyra minuter vilket jag är mycket nöjd med. Bror lyckades lika bra på båda loppen, riktigt skoj. Nu ska vi duscha, äta och njuta. Återkommer en annan dag med lite mer info kring Vättern.

onsdag 12 juni 2013

Vätternrundan 2013 - Snart dags

Nu börjar det närma sig. 60 timmar till start på Vätternrundan. Jag och bror startar med en snabbgrupp organiserad av Happy MTB. Vi startar 10.30, näst sista grupp av alla. Det innebär att vi får hoppas på att undvika ett tidigt tekniskt fel, en punktering eller liknande. Inträffar det blir det till att cykla själv de mil som är kvar. Då blir det onödigt jobbigt, och tiden blir inte något att skriva hem om.

Vädergudarna har verkligen varit med oss hela våren, men nu tror jag det finns risk att det hamnat fel. På tisdagens cykelträning var det kallt och blött. Tittar vi på prognosen för lördag nere i Motala verkar det finnas risk för kallt och blött även då. Men framför allt verkar det bli den mest ogynnsamma vind vi kan få om en klunga med gemensamma krafter ska köra snabbt - Rejäl kantvind snett emot. Det innebär då att det i stort sett blir omöjligt att få skydd från vinden och du hinner inte vila upp dig längre bak i klungan innan du åter ska upp i tät. Extremt problematiskt.

Nu tänker någon - är det inte en sjö de kör runt. Det kan ju inte vara kantvind mot hela tiden. Nej, det stämmer. Däremot de första 10 milen, vilka brukar vara avgörande för hur det går. Det är då som alla är extra heta och trycker på lite mer än vad både de och andra orkar, det är då klungan ofta kör lite extra ojämnt innan klungan kommit in i ett bra tempo, det är då det brukar bli luckor i klungan när någon tröttnar, och det är då det brukar vara sega motlut. Blir det allt för ogynnsamt finns risk att tappa klungan redan tidigt, och då är dagen förstörd. Det kan också innebära att man tvingas köra på rött för länge - då är det också i stort sett kört.

Jag är van att vara i blåsväder utifrån mitt arbete, men jag skulle helst få undvika detta nu på lördag. Blir det ändå väldigt blåsigt, snälla se till att det går rakt med respektive rakt mot och låt mig slippa kantvinden.

Jag vill också slippa den förkylningskänning jag haft några dagar. Preparerar därför som vanligt med en massa medikamenter. Hoppas det ger resultat.

Jag söker också formen, och hoppas finna den innan det är för sent. På tävlingen i lördags kändes det att jag är på rätt väg. Just nu känns dock kroppen inte så stark och rapp som jag önskat. Men det är fortfarande några dagar kvar, förhoppningsvis hinner formen komma .

Planen för form har sett ut så här:
  • Tufft och ganska långt i två veckor.
  • Förra veckan - Kortare pass med ett intervallpass förra onsdagen.
  • I lördags - en tuff MTB-tävling
  • Söndag och måndag - Vila
  • Tisdag - Cykelpass med Vännäs CK. 90 minuter där stora delar var lugn, med några rejäla intervaller.
  • Onsdag - Vila
  • Torsdag (imorgon) - Ett kort cykelpass med några ryck för att väcka kroppen.
  • Fredag - Resdag/vila
  • Lördag - Vätternrundan.
Efter avslutat lopp på lördag får vi se hur lyckad planen varit.

Tidigare resultat på Vätternrundan?
2011 - Åtta timmar och två minuter
2012 - Sju timmar och femtionio minuter

Målet för Vätternrundan 2013? Det är att på ett bra sätt bidra till klungans resultat. Hänga med hela vägen runt och hamna på en tid under 8 timmar.

Någon som vill följa med- och motgångarna under lördagen? Titta in på Vätternrundans hemsida (www.vatternrundan.se.) - där går det att följa alla cyklister om du vet för- och efternamn. För min del: Tomas Åström.

Ny uppdatering av läget lär dyka upp innan start....
Här kan du se den uppdatering som senare gjorts i bloggen: Vätternrundan 2013 - sub 8 med mersmak