fredag 23 mars 2018

Mallorca - 7 timmar i bergen och nästan 3000 höjdmeter

Idag var vädret bättre. Lite som det brukar vara i mars när vi är här. Varmt uppför och kallt utför. 
På vägen upp från Port de Valldemossa
Idag var det 3 stycken som tog vilodag beroende på sjukdom respektive trötta kroppar. Ytterligare en cyklist hade innan rundan bestämt sig för att hänga med de två första klättringarna och sedan vända. Så resten av rundan var vi åtta.

Idag var planen att genomföra många klättringar och så blev det också.
Vi tog oss in till Palma och sedan Militärbacken upp i bergen. Via Andratx ut på Västkusten och den fantastiska miljö du hittar där.
Dag 4 var det alltså i dag och det har blivit mycket cykling de första tre dagarna. Tänkte därför att jag ska spara lite på krafterna. Militärbacken gick därför hyfsat lugnt.

Sedan på vägen mot Västkusten tog jag det till en början lugnt innan jag körde en intervall. Två relativt snabba cyklister hade cyklat förbi oss för en stund sedan. Jag bestämde mig för att köra ikapp. Det tog 5 minuter och en effekt som var över FTP men inte max. Därefter vände jag ned till de andra och cyklade lugnt resten av klättringen.
Mycket klättringar blev det alltså i dag och otroligt fin natur också. Alla gjorde det väldigt bra och det rullade på fint.
Vi rullade ganska så lugnt efter den fina kusten med sikte mot Valldemossa.


Mycket vackert för sinnet, blev det under dagen.
Just innan Valldemossa svängde vi vänster ned mot Port de Valldemossa. Längst ned tog vi igen oss lite innan det var dags för en rejäl klättring.
Jag startade sist och rullade ikapp Helmersson som låg i tät. Jag hade inga önskemål om någon maxning, utan lade mig i ryggen och försökte få till lite bilder.
Vägen är väldigt smal, ofta dålig beläggning och väldigt skarpa serpentiner. 
En snittlutning på 8% under 4,6 km klättring och väldigt mycket brantare på sina håll.
Väl uppe var det många som började vara lite slitna då vi nu cyklat 4,5 timmar och ännu inte ätit lunch. Vi rullade lugnt till Valldemossa där det blev en pizza och påfyllning av vatten.
Sedan vidare via Deia och Soller. Sista klättringen för dagen var Coll de Soller. Vi rullade lugnt fram till den "riktiga" klättringen bredvid biltunneln.

Just under 5 km och en snittlutning på ca 5%. Jag valde att rulla igång en stund efter alla andra. Inledningsvis hade jag bestämt mig för att köra medelhårt. Men när kroppen kändes bra och jag började komma ikapp de andra ökade jag till tröskelintensitet. Trots 6 timmars cykling i kroppen kändes det bra hela vägen och det var inga problem att öka.

Det blev hårt, men kontrollerat. En del sparat, men förstås ändå jobbigt. Kom upp på ganska exakt 14 minuter och skulle kanske kunna kapa en minut om jag maxat. Särskilt i början fanns det mycket mer att ta av. Effekten låg där jag önskade.

Hur som helst kändes det bra när jag väntade på övriga.

Ner och tillbaka via Bunyola och Santa Maria.

Många av de andra sa att de var riktigt tärda, men hade ändå inga problem när jag matade på ganska så hårt till Santa Maria. En effekt som jag nyss kört uppför och en bra bit över 40 km/h i snitt under totalt ca en mil.

Därefter siktade vi mot hotellet. Vi kan räkna in ytterligare 160 km och ca 7 timmars cykling. I morgon blir det vila efter 23,5 timmars träning på 4 dagar. Fokus kommer då att ligga på att arbeta och vila benen. 

torsdag 22 mars 2018

Mallorca - Nådde inte målet, men rekord ändå.

När jag vaknade i morse kändes det bra att se att solen lyste. Ja, det var fortfarande kallare än vad det brukar vara som kallast här på ön. Men rejält mycket bättre i dag än dag 1 och dag 2.

I dag väntade en riktigt lång runda på östkusten där tanken var att bestiga ett berg i Arta och sedan cykla tillbaka.

Vi blev i dag 11 stycken som rullade iväg då Erik kändes sig förkyld och behövde vila.

Vid det första stoppet efter ca 33 km blev vi 10 då även Mats kände sig risig och vände.

Mats tog en slurk av vattnet och sa hej då.
Vi rullade vidare och den höga fart som delvis präglat de första tre milen på grund av rejäl medvind var nu bortblåsta. Resten av dagen hade vi förmågan att vara i rejäl vind och nästan bara motvind eller kantvind. Medvinden hade tagit ledigt.

Efter ca 65 km var det dags för dagens andra stopp med riktigt fin havsutsikt. Jonas spelevinken Björkholm förgyller bilden.
Nästan inte ett moln när vi trampade vidare. Ändå inte så varmt, utan ca 11 grader större delen av dagen. Med så kraftig vind blir det inte särskilt varmt. Jag hade dock klätt mig bra idag också och frös aldrig.
Allt eftersom började jag inse att jag hade misslyckats. Vägen jag planerat efter kusten var längre än vad jag trott. Höjdmetrarna var klart fler och vinden var inte vår vän. Jag hade också en viss effekt att hålla mig till längst fram för att det skulle vara lämpligt jobbigt för övriga. Det innebar att tiden rullade iväg och jag började inse att mitt mål flög all världens väg.

Slakmota mest överallt och innan vi nådde Arta var det flera som var ganska så slitna. Dessutom var vi långt efter tidtabell. Det innebar att jag föreslog att vi skulle fylla flaskorna, äta lunch, men skippa dagens enda riktiga klättring. Alla tyckte det var en bra idé. Åtminstone sa de det....

Det blev en god pizza för mig och några till. De andra åt carbonara. Sedan var det bara att vända hemåt. Lite surt att planera fel, men jag försvarar mig med att just denna runda hade jag aldrig tidigare provat.
125 km till Arta och nu fortsatte vi kustvägen innan vi tog riktning mot Petra och sedan vidare mot hotellet via Sant Joan och LlucMajor. Mycket uppför till Petra och sedan motvind ända till LljucMajor. Alla gjorde det dock väldigt bra och kämpade på hela dagen. Starkt!

Efter 185 km var vi i LlucMajor och då avslutade jag min 7 timmar långa förning och lade mig längst bak de sista 25 km och såg då till att stretcha och ta det lite lugnt.

Klockan han bli mycket innan vi till slut nådde stranden och hotellet. 

Så mycket att vi han se solnedgången. Fin avslutning.
Vi räknar in 7 timmar och 45 minuter. Ca 21 mil. Tror inte vi rullat så långt och länge någon tidigare runda med Vännäs CK under de år vi varit här. Blev alltså ett rekord, trots att jag misslyckades med det planerade målet.

Sammantaget blev det en lugn distansrunda även om tiden självklart tar ut sin rätt. Min snitteffekt landade på drygt 200 watt och räknar vi bort när vi bara rullade genom byar mm så låg den mesta tiden kring 220-230 watt. Pulsen mellan 64 och 68 procent hela dagen. Lugnt men långt alltså.

Blir spännande att se hur kroppen känns i morgon då tanken är att det blir mycket berg bara vädret tillåter. Inte så lång vila innan det är dags då vi kom sent till hotellet och planerar för tidig avgång.

Många tankar också till vår cykelvän Christer Lundin som vid flera tillfällen följt med oss till Mallorca. Idag begravning. Christer lämnade oss alldeles för tidigt och mycket oväntat. Han älskade cykling och tillsammans har vi haft många fina stunder.

onsdag 21 mars 2018

Mallorca - snö, is, kyla, krasch och skadade cyklar

En titt på dagens väderleksprognos innebar att jag tog på mig 4 lager på överkroppen och två på underkroppen. Dessutom mössa, tjocka handskar och extrakläder i ryggfickan. Nej, jag är inte i Norrland. Ja, jag är på Mallorca.

Vi rullade iväg, men direkt blev det stopp. Haveri, då Mats inte skruvat fast effektmätaren (vevarmen) ordentligt och när han ställde sig upp och tryckte lossnade den. Men inte på rätt sätt utan hamnade fel och gick sedan inte få bort. En bra stund senare var dock problemet löst.

Då hade dock merparten av oss insett att trots mycket kläder hade vi nog för lite. Dessutom började det regna. Vi bestämde oss för att åka tillbaka till hotellet som bara låg 2 minuter bort och åka igen om ca 25 minuter.

Upp på rummet och jag tog på ett lager till av kläder. Dessutom satte jag på dubbla skoöverdrag. Sedan ned igen.
Redan efter 4 minuters cykling blev det kaffepaus!

När vi gick ut igen hade det slutat regna och vi rullade iväg.

Planen för dagen var att ta oss upp i bergen via Sollerklättringen. Sedan Puig Major och vidare via Lljuc och tillbaka. Vädret var förstås en osäkerhetsfaktor, men vi bestämde oss för ett försök.

Vi han inte långt denna gång heller innan det blev lucka i gruppen. Det visade sig nu att Fredrik som igår haft problem med sin hyrcykel inte fått problemen lösta. När han ställde sig upp klarade inte framklingan trycket och det blev problem. Den var helt enkelt slut. Nytt besök efter dagens cykling.

Sedan hade även Anna problem och hon kunde bara använda lilla klingan fram. Själv hade jag fått en smäll på cykeln i transporten, så både idag och igår har jag inte kunnat använda högsta växeln på bakväxeln då den inte växlar över dit.
Snö på bergen i bakgrunden

Lägsta växeln har inte heller gått att använda då bakväxeln då tar i ekrarna. Jag har inte haft tid att försöka fixa det och rullar vidare med 9-delat bak helt enkelt.

Ja, till slut blev det lite snurr och vi nådde fram till Sollerklättringen. Det var inte särskilt varmt och i fjärran såg vi att det fallit snö på bergstopparna!

Ett stopp före backen.


Ja, vi rullade i alla fall iväg. Det gick medelintensivt och vi var en grupp med 5-6 cyklister som var först. När jag ställde mig upp i en serpentin och tryckte tyckte jag att bakhjulet släppte, men trodde jag inbillade  mig.

Vi rullade vidare och några serpentiner senare får jag en ännu större sladd och när jag löst det och tittar bakåt släpper det helt för Jonas och han går i backen. Krasch uppför alltså!!
Skada på arm, höft och knä. Ja, förutom på cykeln  då.

Jag känner efter och inser att det är glashalt. Inte trodde jag att vi skulle få uppleva is, snö och sådan kyla på Mallorca i mars månad. I fjol då jag till och med var två veckor tidigare på ön var det 10-15 grader varmare.

Då vi skulle väldigt mycket högre under dagen föreslog jag att vi skulle åka ned igen och välja en ny runda.  Alla tyckte det var en bra idé, även om Tjäder var lite besviken som var på väg mot en personlig rekordtid i klättringen. Men säkerheten går alltid först.

Väldigt lugnt utför och med sikte mot Bunyola och Orientklättringen som är ungefär lika lång och brant som Soller. Det visar sig nu att inte bara Jonas fått lite skador utan också hans helt nya cykel. Lite lackskador och en skadad bakväxel. Ja, då hade inte heller han så många växlar.

Trots det blev det personligt rekord för Jonas uppför klättringen. Denna klättring var bättre, men fortfarande lite halkigt.

Vi mötte några som matade på utför och senare får vi veta av de som låg längre bak att dessa cyklister inte kunnat ta en sväng och kraschat rakt in i en bil med skador som följd. Gick nog ändå hyfsat okej.

Utför och sedan en hel del plattåkning innan det blev lunch i Algaida. Vi provade först ute, men det var för kallt. Dagen bjöd på mellan 5 och 12 grader, med den mesta tiden med en temperatur på mellan 8 och 11 grader. Dessutom storm, så stillasittande ute blev kallt. Vi gick in. Trots all kyla har jag dock inte frusit så mycket idag, vilket var bra.
När solen gick i moln fick vi ge upp och gå in.

Efter en trevlig paus tog vi oss via Montiuri till Randa. Som en liten present för Helmersson som fyllde år och en bonus till Mats som undrade om det skulle bli några fler riktiga klättringar tog vi inte raka vägen tillbaka utan svängde vänster och klättrade upp till klostret. Det gav oss fem km till av klättring. Vi höll på att blåsa bort uppför, men det gick bra.

Nu började flera bli rejält slitna, men trots det fungerade riktigt bra de 30 km som var kvar innan vi var tillbaka vid hotellet.

Totalt kan jag räkna in 5.5 timmars cykling och nästan 15 mil. Stora delar gick ganska så långt i dag trots att jag låg i spets största delen av tiden. Men det blev också kvalitetsavsnitt och tiden gör också sitt.

Tillbaka på hotellet jobbade jag en bra stund, duschade och sedan middag. Bra mat, och särskilt efterrätterna får ett stort plus.

I morgon blir det om allt går som det är tänkt ännu längre och mer tid. Men då inte i bergen. Det var också planen innan resan, men i dag fick vi också lära oss att vi får skippa bergen tills det förhoppningsvis blir torrare och varmare.

tisdag 20 mars 2018

Mallorca - Spöregn och kyla, men ändå en cykling som värmde

Då var vi på plats här på Mallorca. Resan gick väldigt fint och snabbt utan missöden.

När vi kom fram var det dock ett riktigt oväder och vi bjöds på ett rejält spöregn.

Framme vid hotellet blev det incheckning innan 9 av oss gick för att hämta hyrcyklar och vi tre som hade egna cyklar satte ihop de. Sedan lite intag av energi medan vi väntade på att rummen skulle bli klara.

Rummen var redo för incheckning 14.00 och 15.00 var det dags för avfärd.

Vi var överlyckliga att det slutat regna, så att det bara var 11 grader kändes helt okej. Till och med på toppen av Randa var vi nöjda trots att det där bara var 4 grader.

Ja, det rullade på fint på vägen till klättringen upp till Randa Cura där vi kan se ett kloster på toppen. Alla var på gott humör och själv tyckte jag det var riktigt skoj med lite utecykling.
Trots kylan frös jag faktiskt inte alls. Men då hade jag å andra sidan på mig rejält med kläder. Här kan vi också se världspremiären av Jonas nya Canyon. Snygg säger jag.
Framme vid skylten för klättringen tog vi en första kort paus på dagens cykelrunda innan det var dags att trampa uppför i ca 4,5 km.
Det rullade medelintensivt innan jag bestämde mig för att trycka på lite mer. Kroppen svarade bra och effekten var helt okej utifrån insatsen. Ja, bra känsla uppför helt enkelt.
Väl på toppen var det ingen sommarvärme, så det blev ett relativt kort stopp innan vi rullade utför igen.
Vädret höll sig i schack hela vägen och i dag fick vi ihop ca 87 km på 3 timmar och det var ju bra för en första dag.

Vädret väntas inte bli bättre i morgon och bara marginellt bättre resten av veckan. Och då är det kusten i södern vi pratar om. I bergen ser det ut att vara 2-6 grader första delen av veckan. Dit är planen att vi ska i morgon, så det blir en hel del kläder på kroppen även då. Förhoppningsvis slipper vi regn och då ska det nog gå bra.

måndag 19 mars 2018

Träningsläger i kyla och regn - inte riktigt enligt planen för Mallorca

Kroppen har inte känts bra sista veckan. Stelt och som om jag inte riktigt har kontakt med muskulaturen. Då jag inte kört så hårt på slutet, tänker jag att kroppen signalerat att jag ska ta det lite lugnt ett tag. Det har jag också gjort under en dryg vecka. Visst har jag kört några pass, men det är få och med lite tid.

Nu väntar ytterligare vila i morgon, så då har jag tränat 1 timme de sista 4 dagarna.

Men sedan hoppas jag få till en riktigt bra träningsvecka och att kroppen då har bestämt sig för att svara. Det är nämligen dags för det årliga träningslägret med Vännäs CK.

Jag brukar åka på 2-3 träningsläger per försäsong för att få ett brott från vardagen, för att ladda batterierna och förstås få till bra träning. Denna försäsong blir det två träningsläger och det här är det andra. Inom kort börjar så tävlingssäsongen.

Det känns riktigt kul att åka med en massa cykelvänner där bara cykel är i fokus. Men en smolk i bägaren i år är att södra Europa har katastrofväder. Väderprognoserna för Mallorca är allt annat än bra.

De brukar säga att mars är ostadigt och att det kan bli så kallt som 17 grader, men också mycket varmare. I fjol var jag ned två veckor tidigare och hade riktigt bra väder.

Nu säger väderapparna i Sverige och i Spanien att vi har att vänta mellan 7 och 10 grader de första dagarna och en hel del regn. Som varmast 15 grader på hela veckan. Dagen efter vi åker hem ser det ut att bli bättre.

Vi har förstås också planerat att besöka bergen efter västkusten. Men hur det blir med det är riktigt osäkert. Verkar inte bli någon lek att vara ute i det vädret en hel dag. Bilden nedan är prognosen för Valldemossa. De dagar som inte syns i bilden och är framöver, ser inte bättre ut.
´


Jag som brukar ha bra väder på mina utlandsresor verkar vara i ett stim med sämre väder, då det sett ut så även på de två senaste resorna. Ja, inte fullt så illa som det verkar bli nu förstås.

Blir det så hår dåligt väder kommer denna resas bästa dag vara sämre än den sämsta för alla mina tidigare resor.

Men vi får göra det bästa av saken och verkligen hoppas att det i alla fall inte regnar så mycket. Kyla går att hantera om du är ute en heldag. Det är svårare med regnet. Vi får också vid behov se över planerade rutter mm.

Ja, i morgon kväll åker jag och första cykelpasset är på tisdag eftermiddag. På kvällen lär du få en uppdatering om cykling och väder. Vi hoppas på en positiv sådan.