torsdag 17 augusti 2017

Test - Hur mycket snabbare är en tempohoj i jämförelse med en racer?!

Idag stod det arbete på programmet. Efter detta hade jag planerat lite intervaller på tempohojen.

Katten skulle till Umeå för cykelträning med SheRides, så hon hoppade in i bilen och jag hoppade på cykeln.

Min tanke var att köra Västeråsrundan och intervallsträckan där. Det gjorde vi även i tisdags, men med racer. Skulle bli intressant att se hur mycket fortare det skulle gå med tempohojen.

Det visade sig dock inte bli lätt att få till ett bra test. Målet var ju att ligga på samma insats som i tisdags, men yttre omständigheter gjorde att detta havererade.

Efter 10 km uppvärmning gasade jag iväg på intervallsträckan. Efter mindre än en km skulle jag över Marahällabron och då fick jag möte. Det gjorde att jag fick släppa av då det är trångt där. Upp i fart igen, men ca 2 km senare så får jag stanna vid tågövergången då ett tåg är på gång. Upp i fart igen, och snart framme vid vägbyte. Där ska också en bil svänga höger, och vi kan väl säga som så att den hade inte bråttom. Bara att bromsa ned igen. Full fart igen, men bara en liten bit. Då får jag möte med en bred traktor. Då ska ju förstås alla bilar bakom köra om. Det känns då inte tryggt att ligga i fartställning med möten i bredd, och jag får åter ta det lugnt. Därefter ger jag upp och rullar lugnt sista biten.

I vanliga fall kör vi alltid denna intervallsträcka vid 19 på kvällen. Då är det lite trafik. Nu var klockan ca 17, och jag får nog acceptera att denna väg inte är någon hit vid denna tid.

Jag hade nu tänkt beskriva för er hur mycket det skiljer mellan en racer och en tempohoj när du i övrigt har samma förutsättningar. Alltså ingen tempodräkt, inga skoöverdrag och ingen tempohjälm. Nu blev det haveri med det, så ni får vänta ett tag till innan jag presenterar ett resultat på hur mycket du vinner på att ha en tempohoj istället för en linjehoj när du ska cykla själv på en förutbestämd sträcka. Ja, då lämnar vi detta antiklimax och går vidare.

Jag bytte strategi och valde vägen mot Gräsmyr. Först en intervall på 8,5 minuter där det mest gick uppför och dessutom i motvind. Jag rullade vidare lite lugnare ca 2 km innan jag vände, då jag räknade med att hinna mycket längre på intervallen tillbaka. 8,5 minuter igen.

Ett snitt på 37 km/h på utvägen och 49 km/h på tillbakavägen visar på vind- och höjdskillnaden.

Jag hade planerat att också köra en 4 minutersintervall efter detta, men då benen känns fortsatt sega gjorde jag bedömningen att det fick räcka med totalt 23 minutersintervalltid. Ja, tyvärr är alltså effekten väl låg och benen väl trötta för tillfället. Nu behöver det börja släppa i helgen, annars är risken stor att jag missat i min formtoppning.

Jag rullade tillbaka hem för dusch och sen middag.

Ja, sedan har tempodräkten som hade ett trasigt blixtlås kommit tillbaka. Den har gjort en tur till Tjeckien och tillbaka. Dräkten är helt klart tightare än den jag brukar använda, men framför allt är den kortare. Då har jag ändå beställt en storlek som är extra lång.

Nu får vi hoppas att de lagat dragkedjan ordentligt, så det inte blir haveri i samband med tävlingarna i Frankrike.

onsdag 16 augusti 2017

Toppcyklar!

De senaste dagarna har jag fixat och trixat lite med cyklarna. Idag har cyklarna dessutom fått besöka Team Sportia i Umeå. Som vanligt bra och snabb service och nu har jag gjort vad jag kan för att cyklarna ska vara i topptrim inför resan till Frankrike.

Jag gillar verkligen båda mina cyklar, både att cykla och se på. På bilderna på detta inlägg ser ni båda mina cyklar med raceutrustning. Ja, på tempohojen har jag ofta zipp 808 fram, men väljer nu när jag inte kan få med mig extra hjul att köra på mitt Reynoldshjul med lite lägre profil.

Min Cannondale som jag nu haft ungefär ett år har verkligen gett mig i lyft i linjeloppen. Nu har jag dessutom uppgraderat med för mig ännu bättre hjul. 

Min Canyon har jag haft lite längre, men också här känner jag att jag har en riktigt fin cykel som jag trivs med. Här har jag också arbetat med inställningarna på slutet och nu ska det inte vara några problem att bli godkänd av UCI inför starten nästa torsdag. I alla fall är det var jag tror.

Jag är ju inne i min toppningsfas och tränar färre pass, men håller intensiteten. Det innebär att det är träningsvila idag och intervaller i morgon. 

Än så länge har det inte släppt efter mina mängdträningsveckor som avslutades i söndags, och kroppen känns rejält seg. Än är jag inte orolig, men det borde börja kännas bättre inom några dagar. Det är dock inte lätt att pricka formen, men jag gör i alla fall vad jag kan och håller mig till min plan.

tisdag 15 augusti 2017

7 havererade däck, DNS och jaktstart

Efter katastrofhelgen på Nordiska då alla däck förstördes hade jag igår lite arbete att göra.

Men först började jag med att tvätta tempohojen och alla hjulen. Samtidigt tvättade Katten sin MTB och även min MTB som hon tyckte det var synd om. Den var inte tvättad på evigheter.

Ja, sedan var det däckbyte som gällde. Totalt blev det till att byta ut 7 däck. Det blev en dyrköpt helg i Danmark, så kanske var däckfrågan bara en liten marginal. Dock surt att kassera så många däck och slangar.

Nu är det dock splitternytt på nästan alla hjul. Vi får hoppas det håller mig från punkteringar ett tag framöver.

I övrigt tänkte jag också träna igår, men när det var dags kände jag mig helt kraftlös och ur balans. Så det fick bli en DNS.

Känslan i kroppen har inte varit bra idag heller. Men jag pallrade mig ändå ned till vår gemensamma tisdagsträning.

Efter lite uppvärmning stod det intervaller runt Västerås på programmet. Varje intervall 5 km och vi startade med ca 20-30 sekunders mellanrum och försökte hinna upp varandra. Vi var 7 stycken som antog utmaningen och alla kämpade på bra.

Totalt blev det fyra intervaller. Benen och kroppen kändes sådär. Men det blev ändå helt okej. En snittfart på en bit över 41 km/h per intervall med tre stigningar under de 5 km. Visst hade jag hoppats på lite högre effekt, men jag var åtminstone väldigt jämn i mina intervaller. Började med 7.09 och följde upp med 7.06, 7.07 och 7.07. Katten var med och körde idag och hon gjorde det mycket bra.

På torsdag är det dags för lite fler intervaller och då hoppas jag kroppen är lite piggare.