torsdag 17 augusti 2017

Test - Hur mycket snabbare är en tempohoj i jämförelse med en racer?!

Idag stod det arbete på programmet. Efter detta hade jag planerat lite intervaller på tempohojen.

Katten skulle till Umeå för cykelträning med SheRides, så hon hoppade in i bilen och jag hoppade på cykeln.

Min tanke var att köra Västeråsrundan och intervallsträckan där. Det gjorde vi även i tisdags, men med racer. Skulle bli intressant att se hur mycket fortare det skulle gå med tempohojen.

Det visade sig dock inte bli lätt att få till ett bra test. Målet var ju att ligga på samma insats som i tisdags, men yttre omständigheter gjorde att detta havererade.

Efter 10 km uppvärmning gasade jag iväg på intervallsträckan. Efter mindre än en km skulle jag över Marahällabron och då fick jag möte. Det gjorde att jag fick släppa av då det är trångt där. Upp i fart igen, men ca 2 km senare så får jag stanna vid tågövergången då ett tåg är på gång. Upp i fart igen, och snart framme vid vägbyte. Där ska också en bil svänga höger, och vi kan väl säga som så att den hade inte bråttom. Bara att bromsa ned igen. Full fart igen, men bara en liten bit. Då får jag möte med en bred traktor. Då ska ju förstås alla bilar bakom köra om. Det känns då inte tryggt att ligga i fartställning med möten i bredd, och jag får åter ta det lugnt. Därefter ger jag upp och rullar lugnt sista biten.

I vanliga fall kör vi alltid denna intervallsträcka vid 19 på kvällen. Då är det lite trafik. Nu var klockan ca 17, och jag får nog acceptera att denna väg inte är någon hit vid denna tid.

Jag hade nu tänkt beskriva för er hur mycket det skiljer mellan en racer och en tempohoj när du i övrigt har samma förutsättningar. Alltså ingen tempodräkt, inga skoöverdrag och ingen tempohjälm. Nu blev det haveri med det, så ni får vänta ett tag till innan jag presenterar ett resultat på hur mycket du vinner på att ha en tempohoj istället för en linjehoj när du ska cykla själv på en förutbestämd sträcka. Ja, då lämnar vi detta antiklimax och går vidare.

Jag bytte strategi och valde vägen mot Gräsmyr. Först en intervall på 8,5 minuter där det mest gick uppför och dessutom i motvind. Jag rullade vidare lite lugnare ca 2 km innan jag vände, då jag räknade med att hinna mycket längre på intervallen tillbaka. 8,5 minuter igen.

Ett snitt på 37 km/h på utvägen och 49 km/h på tillbakavägen visar på vind- och höjdskillnaden.

Jag hade planerat att också köra en 4 minutersintervall efter detta, men då benen känns fortsatt sega gjorde jag bedömningen att det fick räcka med totalt 23 minutersintervalltid. Ja, tyvärr är alltså effekten väl låg och benen väl trötta för tillfället. Nu behöver det börja släppa i helgen, annars är risken stor att jag missat i min formtoppning.

Jag rullade tillbaka hem för dusch och sen middag.

Ja, sedan har tempodräkten som hade ett trasigt blixtlås kommit tillbaka. Den har gjort en tur till Tjeckien och tillbaka. Dräkten är helt klart tightare än den jag brukar använda, men framför allt är den kortare. Då har jag ändå beställt en storlek som är extra lång.

Nu får vi hoppas att de lagat dragkedjan ordentligt, så det inte blir haveri i samband med tävlingarna i Frankrike.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista