lördag 16 juli 2016

Vännästrampet i morgon söndag - Nu är banan satt

I morgon anordnar vi för sjätte året i rad Vännästrampet här i Vännäs. Som vanligt åker jag och bror runt banan dagen innan det är dags och sätter upp skyltar, målar pilar mm.


Efter lite mer än tre timmar var allt klart och vi kunde åka hem. 

Nu är planen att få i sig lite energi så jag orkar de ca 125 km på ett bra sätt.

Samling, ombyte och tävlingsexpedition är på Vännäsbad och Camping. Vi rullar iväg vid 12.00 i morgon söndag.
De cyklister som kommer först når den 2 km långa målbacken, Pengsjölia kring 15.10-15.25. 

Är du ännu inte anmäld, men sugen påminner jag om att det fortfarande går att efteranmäla sig på plats. Det gör du mellan 10.00 och 11.30. Välkommen både du som redan anmält dig, du som anmäler dig i morgon, alla funktionärer och ni som vill titta.

Tråkigt att vara ensam, och svåra beslut

Idag blev det en heldag i Umeå med en mängd ärenden. Bland annat lite service av tempohoj och tre hjul.

I morgon sätter jag och bror banan för söndagens Vännästrampet. Nu hoppas vi på fint väder och många deltagare. Sedan önskar jag att söndagens urladdning ska vara ett bra steg för form till SM och Nordiska. Två helger som närmar sig med stormsteg.
Från Vännästrampet 2015
Redan på onsdag åker vi söderut för att kombinera cykeltävlingarna med semester.

Min plan är att köra både linjen och tempot på Nordiska. På SM är planen att vara med på tempot. Vad gäller linjen velar jag fortfarande, då den av någon dum anledning ligger före tempot och kanske riskerar att göra mig onödigt seg till tempot. Är kroppen och cykeln hel är ju chansen större till en bra placering i tempo, då enda? sättet att komma riktigt långt upp i linjeloppet är en utbrytning med en lagom stor grupp med åkstarka cyklister. Å andra sidan kanske det skulle bli just så på SM? Sedan känns det förstås underligt att åka så långt som till Halmstad för att medvetet hoppa ett lopp jag kan delta i. Ja, vi får se hur jag gör. Senast tisdag ska jag ha anmält mig.

Fredag på SM-helgen är det linjelopp, lördag tempo och på söndagen partempo. Hade varit riktigt roligt att också köra lagtempo, och då hade det varit lättare att hoppa linjeloppet. Nu är det tyvärr så att det är ingen i klubben förutom jag som för närvarande trampar tempo på denna nivå. Om det finns någon laddad tempcyklist som önskar en tempokompis, om inte annat för nästa år föreslår jag Vännäs CK som klubb. Jag ska också försöka övertala några i klubben, men det är inte lätt.

torsdag 14 juli 2016

Tester av material och kropp, och bättre inställning

Idag har det blivit en hel del cykling. Först med Katten och sonen, sedan jag och Katten och slutligen tog jag en egen liten tur. Trots så många typer av cykling blev det inte särskilt lång tid och inte någon längre sträcka heller.

Vi åkte ut tidigt i finvädret, med vetskapen om att det sedan skulle bli riktigt dåligt. Vi rullade i Melles tempo och det blev en bra runda. Jag hade bytt hans sadel häromdagen, och jag tror det blev bra.

Direkt efter åkte jag och Katten ut på en tur runt Vännäs. Planen var att prova lite olika utrustning och hjul på cykeln och jämföra fart i relation till watt på pedalerna. Det blev test på böljande väg, uppför och utför. Jag drog en del lärdomar av detta, men innan jag outar något behöver jag prova igen för att säkerställa att det verkligen förhåller sig så.

För övrigt har jag sedan en vecka tillbaka bytt sadel på min nya Cannondale Supersix Evo Hi Mod etap. Nu sitter min tidigare sadel på plats och helt plötsligt känns allt så mycket bättre. Med den nya, gamla sadeln gick det så mycket bättre att hitta rätt sittställning. Det känns som jag nu får mer tryck och blir mindre trött än tidigare. Jag hoppas det var en delförklaring till den dåliga känslan på senaste tävlingen.
Så här såg cykeln ut innan sadelbyte, förändrad position för sadeln, byte av styrlinda och annan vinkel på styret..
Återkommer med en uppdaterad bild på fartmonstret.

Jag har också ändrat vinkel på styret, vilket också innebar att jag för fjärde gången fick flytta spurtknapparna.

Nu är jag ganska säker på att sittställningen är där den ska vara och att styret hittat rätt position. Spurtknapparna får jag prova i skarpt läge innan jag är säker. Men helt klart är jag nära även där. Det ser helt klart lovande ut.

På söndag är det Vännästrampet och det är alltid lika roligt med vårt hemmalopp. Jag har dock inte på något sätt toppat för att vara i form, utan har fokuset två och tre veckor bort när det är SM och Nordiska Mästerskapen. Placeringen på Vännästrampet spelar inte någon större roll, men jag önskar förstås en del positiva besked gällande utrustning och hur kroppen känns. Sedan är det som ni vet, när det väl är lopp vill vi prestera. Tanken är dock att jag ska vara mer offensiv än vad som är optimalt för en god placering. För det krävs att kroppen är tillräckligt pigg, så det satsar vi på. Jag tänker mig att en urblåsare är bra inför SM.

Sedan hoppas jag undvika olyckor eller andra problem. Ni som tittade på Touren i dag såg ju att det kan hända även där, så det är alltid en fara.

I morgon fredag åker vi till Umeå för en del ärenden och för att hälsa på svärmor. Jag ska också passa på att svänga förbi Team Sportia för lite service på tempohojen och på några hjul. Allt för att minska risken för strul på kommande tävlingar.

På lördag ska jag och bror sätta banan inför söndagens Vännästrampet. Sedan ska vi hoppas på att det blir ett okej väder på söndag så många cyklister dyker upp.

tisdag 12 juli 2016

Först ett tempopass och sedan linjehojen med klubben

Vilken fantastisk värme idag. Närmare 30 grader och fortfarande på kvällen var det riktigt varmt trots att solen gått bakom moln.

Melvin hade på förmiddagen åkt till farmor och farfars stuga och ska vara där till i morgon. Han såg verkligen fram emot att vara med dem, få fiska och vara med djuren.

Jag och Katten donade lite under eftermiddagen och åt sedan en tidig middag. Därefter blev det ett lugnare cykelpass med tempohojen, 30 km på ca 46 minuter. Det kändes helt okej och tanken var mest att få till lite rull i benen.

Jag kom hem, och bytte cykel. 10 minuter senare var jag och Katten på väg mot den gemensamma Vännäs CK:träningen. Idag blev vi 6 stycken som tog en tur till Rödåsel och tillbaka.

Det är verkligen trevligt med en kvällstur med bra sällskap och finväder. Det gick lugnt till Vännäsby och sedan till Rödåsel blev det lite högre intensitet.

Efter en kort paus i Rödåsel rullade vi med bra fart tillbaka till Vännäsby. Sedan åter lugnt från Vännäsby och hem.

På den 40 km långa sträckan med lite fart landade vi på drygt 36 km/h. Det var helt klart lagom. Inte så hårt, men benen fick rulla på bra. För hela rundan som landade på ca 60 km blev snittfarten just under 34 km/h. Kontrollerad puls och ganska så bekvämt idag.

Totalt fick jag alltså ihop ca 90 km med en ganska så moderat ansträngning. Kändes helt klart bra. Katten som enda tjej imponerade och hade inga problem att hänga med även när det gick på lite hårdare. Hon har verkligen utvecklats till den här säsongen.

Nu blir det nog två pass till innan söndag då det är Vännästrampet.

måndag 11 juli 2016

Sverigecupen i Tempo - Förstaplats i totalen!!

Idag är det ingen träning planerad, och det passar benen bra efter gårdagens hårdkörning.

Kvällen har istället ägnats åt att rodda kring Vännästrampet vi har på söndag. Det är en hel del praktiskt för att få allt att fungera och så det finns funktionärer överallt.

Samtidigt har jag inlett bokningarna av Vännäs CK:s Mallorcaresa 2017. Även detta tar lite tid och koncentration i anspråk då det handlar om att få det så bra och prisvärt som möjligt för många cyklister.

Trots fullt upp "råkade" jag titta in på Svenska Cykelförbundets hemsida och ser då något skoj.

Där kunde jag läsa att fem av sju deltävlingar i tempocupen är genomförda och två kvarstår i slutet av augusti. På första plats i totalen just nu är Tomas Åström, Vännäs CK!

Det gäller att passa på att njuta av ställningen i toppen. Det känns faktiskt ganska otroligt att jag är i totalledning av denna cup med så många fantastiskt duktiga cyklister runt om i landet.

Jag är fullt medveten om att det är två deltävlingar kvar och i och med att endast de fem bästa loppen räknas krävs det troligen två segrar och att övriga resultat går "rätt" för att jag ska ha en chans att behålla min förstaplats även efter den sista deltävlingen.

Konkurrensen är knivskarp och Patrik Boström och David Scott som ligger tvåa respektive trea i totalen har varit mycket duktiga och jämna hela säsongen, och jag har inte allt i egna händer. Trots att jag leder i dag kanske det inte ens räcker med att jag vinner de sista två tävlingarna. Så kan det vara när inte alla resultat räknas.

För att behålla min första plats måste både Patrik och David missa pallen vid minst en av de två tävlingar som kvarstår och jag behöver samtidigt vinna båda tävlingarna för att i slutändan stå högst på pallen. Möjligheten är inte särskilt stor, men så länge den finns ska jag försöka göra i alla fall min del. Hur de andra cyklar kan jag inte styra.

Självklart är alltid målet att vara i topp, men skulle inte det gå, men jag klarar att behålla en pallplats i totalen skulle jag vara otroligt nöjd. Det skulle med råge överträffa mina mål inför säsongen.

När det går bra höjs förväntningarna, så viss besvikelse skulle det dock bli om jag i slutändan helt missar pallen, även om mina mål var satta mycket lägre när säsongen började.

Mina mål inför säsongen var att ta minst en pallplats i någon av Sverigecuptävlingarna. Jag har redan tre. Jag skulle bli topp fem i totalen i tempocupen, och det har jag också redan uppnått. Jag höjer nu målet till topp tre. Ytterligare ett mål var att förbättra min 11 plats från SM 2015. Om jag presterar som tidigare under säsongen och cykeln håller ihop dagen för tempo-SM bör det finnas god chans att klara detta.

Slutligen skulle jag knipa minst en seger under säsongen i tempo eller linje. Den målsättningen har jag ännu inte nått, men det finns några lopp kvar så jag hoppas fortfarande. Det har ju också varit nära på slutet. Näst senaste tempot saknades drygt 4 sekunder och senaste tävlingen just under 4 sekunder. Det borde betyda att det inte är helt hopplöst att få stå högst upp något lopp framöver.

I linjecupen har det hittills inte gått som jag önskat, men det väljer jag att tänka bort just idag och fokuserar istället på tempocyklingen som överträffat alla förväntningar. Därför passar jag nu också på att njuta lite. Totalledning i cupen, på pallen i tre av fem tävlingar och som sämst fyra i år. Detta är jag faktiskt riktigt nöjd och stolt över.

Nedan ser ni tabellen för de 25 bäst placerade cyklisterna (De 22 bästa cyklisterna får poäng i respektive deltävling). Som ni ser är det bara jag och Pasi Hallonen som ligger topp 25 och samtidigt bor i Norrland. Vi får alltså fortsätta cykla för Norrlänningarna.

Serietabell - SWE Cup LVG H40 Tempo

Plac
Namn
Förening
Tävl 1
Tävl 2
Tävl 3
Tävl 4
Tävl 5
(5 bästa)

1
Tomas Åström
Vännäs Cykelklubb
27
22
22
27
24
122

2
Patrik Boström
CK Fix
30
24
27
30

111

3
David Scott
Cykelklubben Norrtälje

27
30
22
30
109

4
Torbjörn Jansson
Cykelklubben Uni
20
16
20
18
27
101

5
Hans Berggren
Cykelklubben Nollåtta

18
18
16
22
74

6
Stefan Lindskog
Föreningen Rocket Racing Sweden
24
20
16
10

70

7
Dan Almgren-Lidman
Fredrikshofs IF Cykelklubb

13
13
20
16
62

8
Stefan Ljungberg
Föreningen Cykloteket Racing Team
18


24
20
62

9
Niclas Näslund
Föreningen Cykloteket Racing Team
7
30
24


61

10
Fredrik Wikström
Föreningen Cykloteket Racing Team
6
10
9
13
18
56

11
Jonas Thorén
Jönköpings Cykelklubb
22
15

11

48

12
Andreas Olsson
CK Fix
10
12
14
5

41

13
Mats-Örjan Pogén
CK Fix
14
14
11


39

14
Anders Karlsson
Mölndals Cykelklubb
11


9
13
33

15
Erik Lindered
Vallentuna Cykelklubb

11
10
8

29

16
Peter Lindqvist
Cykelklubben Norrtälje
1215
27

17
Carl Mölleborn
Stockholm Cykelklubb
13


12

25

18
Jonas Vogel
Cykelklubben Hymer
8

15
1

24

19
Tommy Ahlgren
Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb

5
6

12
23

20
Stefan Jonsson
Cykelklubben Nollåtta

4

2
11
17

21
Daniel Olsson
Eslövs CK
16
16

22
Pasi Halonen
Gottne Idrottsförening

2


14
16

23
Tomas Jansson
Set Sail Idrottsförening
1
9
6


16

24
Fredrik Rostedt
Jönköpings Cykelklubb
9


6

15

25
Kent Stråhlén
Örestadscyklisternas IF
15
15