lördag 25 juli 2015

Inget NM, Starkare, Nya saker och Krafttrampen

I dag var det Nordiska Mästerskapen i tempo. Detta år hålls tävlingarna i Helsingfors.

I början av säsongen var planen att sikta mot denna helg och mot SM. När träningen blev så dålig i april och maj strök jag båda tävlingshelgerna. Så helt plötsligt började kroppen fungera och jag åkte på SM.

Då NM låg så avsides och jag var osäker på hur jag kunde hävda mig hoppade jag detta. Nu när jag ser resultaten vet jag i alla fall att om jag blir lite snabbare nästa år borde jag kunna hävda mig. 

Måns Berglund från Team Norrbotten som slog mig i tisdags, men var efter mig på SM slutade 4:a i H45. Bra jobbat! 

Med en tid plus/minus 20 sekunder hade jag blivit fyra i H40. Fortfarande saknas ca en minut för de finaste placeringarna. 

Ja, jag vet. Detta resonemang är helt hypotetiskt och saknar relevans, men det gör mig i alla fall lite småsur att vi inte svängde höger mot Finland. Nej, jag är inte bitter.....

Det behövs minst fyra saker framöver för att bli ännu bättre på tempo.
1. Starkare ben
2. Mer rutin
3. Bättre hjul, både fram o bak.
4. Aggressivare sittställning

Sedan vad detta kan ge är osäkert.

Kan dock säga att det dyra inköp jag tidigare pratade om nu är på gång. De första jag beställde hos kunde inte leverera. Jag gjorde därför en ny beställning i går hos annan leverantör och nu är grejerna redan på väg hem till mig. Spännande!

I morgon är det Krafttrampen i Skellefteå. Det ska bli kul, även om linjeloppen hittills gått sådär. På Sverigecupen i Gottne hade jag problem med positioneringen under loppet och även i spurten. Jag är  inte helt nöjd med en 7:e plats. På SM kändes det bra, men då drogs jag oförskyllt in i en krasch.

Förutom lite osäkerhet kring detta riskerar det bli dödsregn. Det innebär kyla och ökad risk för krascher. 

Jag hoppas dock att morgondagen ger lite självförtroende även på linjen, så att jag inte helt plötsligt tror att jag är tempocyklist i själ och hjärta.

fredag 24 juli 2015

Boden är som vilda western

Vi har nu varit på husvagnssemester sedan i söndags. Jag måste säga att Boden levererar. Campingen är trevlig, staden över förväntan, vädret bra och det finns en hel del att hitta på.

I tisdags var det tempotävling, i går var vi på äventyrsbad och i dag toppade vi med ett besök på Western Farm.

Western farm var ett toppenställe med hög kvalité på allt. Sonen var verkligen exalterad, men även jag och Katten var på topp. 
Det var fina miljöer och många aktiviteter att prova på. Vi han dock inte ens hälften, då olika typer av uppträdanden avlöste varandra. 
Det var allt ifrån stunts, teater, slapsticks, westernridning och musikunderhållning. 
Maten var också bra. Sonen gav besöket en femma av fem möjliga. Åker du till Boden så gör ett besök, framför allt om du har ett barn som är ca 12 år eller yngre.
I kväll tog jag en cykeltur i det fina vädret. Rundan startade först efter sju på kvällen, men trots detta blev det barbent och kortärmad cykeltröja. Trevligt. Själva rundan innehöll lite lugn cykling, sedan en hård tjuga och sedan distanstempo hem. Det blev femtio kilometer på fina vägar och en bra känsla i kroppen.

Nu börjar vistelsen här närma sig sitt slut, och troligen river vi förtältet redan i morgon trots att vi planerar åka på lördag. Anledningen är att det ser ut som att det blir hällregn, och det är ingen hit att ta ned ett blött förtält.


Om vädret och kroppen är med mig så är planen att stanna i Skellefteå på vägen hem för att köra Krafttrampen. 

onsdag 22 juli 2015

Mockträsktempot - Havererad effektmätare och trött gubbe

Sedan i söndags bor vi på Bodens Camping och planerar att vara kvar fram till lördag.

I kväll var det Mockträsktempot bara 20 km från Boden. En tävling som arrangeras av Sävast CK. Det var ett bra arrangemang och en riktigt trevlig bana med fin asfalt. Det var inte särskilt backigt, utan mer av slakmotor de höjdmeter som fanns. Det borde alltså passa mig bra som är relativt tung och brukar ha bra grundtryck.

Första start var så sent som 19.30, men det var ändå tillräckligt bra väder för att köra kortbent. Däremot var det inte en optimal klädsel efter loppet, då jag lyckades få en mängd myggbett.

Det fanns flera starka cyklister på plats. Bland annat från Team Norrbotten, Piteå CK, Sävast CK och Luleå CK.

Jag har haft en förkylning i kroppen i veckan, och då vet man aldrig hur det går när man väl trampar igång. Därför var det med en viss osäkerhet jag rullade fram till start 19.45. Det visade sig dock att det inte var mitt stora problem. Det var istället att effektmätaren inte fungerade. Den hade fungerat på uppvärmningen, men uppenbarligen gjorde den kväll därefter.
En trött gubbe som hoppas på något bra i horisonten (foto Johan Sandström)

När starten gick upptäckte jag detta och försökte i farten få igång effektmätningen, då den är extremt viktig för att ligga på "rätt" belastning. Det visade sig att det var omöjligt att få den att fungera, och vid målgång visade det sig också att min klocka måste ha stängts av ett bra tag, då den tid jag trodde jag gått i mål på i själva verket var nästan 90 sekunder sämre. Snopet.
Foto: Mats Engfors
Hur som helst var det motlut i början och i stressen över klockan och att inte veta om jag tryckte tillräckligt hårt visade det sig efter en stund att jag gått alldeles för hårt. Pulsen sköt spikrakt i höjden och benen började ganska snart kännas som stockar. I efterhand ser jag att den första milen gick på ett snitt med över 45 km/h och då var det en del uppför i början. Tittar vi till pulsen och känslan gissar jag att jag i början låg på över 400 watt och det är inte optimalt på ett lopp som är 30 km.
Denna och alla kommande racebilder av Johan Sandström
Det mesta blev alltså helt fel. Jag körde en typ av maxintervall första fem kilometrarna vilket innebar att de avslutande 25 km handlade om att överleva. Pulsen var skyhög och mjölksyran hade räckt till alla medtävlare. Jag försökte dock köra på, även om effekten och trycket i pedalerna inte var vad det borde.

Men att ge upp är inte min still, så jag trampade det som gick, även om känslan aldrig var bra. Det var alltså långt i från ett optimalt lopp och jag blev väldigt trött. I slutet kändes det som benen skulle sprängas och ändå fanns inte det tryck som borde. Jag körde sämre än mina två tidigare tempolopp, och blev samtidigt mycket tröttare.

Självklart lärde jag mig även detta lopp en hel del. Försvinner effektmätaren kan man inte lägga sig på 93-95% av maxpuls och tro att det ska hålla i 30 km. Händer det igen, måste jag nöja mig med max 90% för att förhoppningsvis ha mycket mer tryck i slutet och få till en bättre sluttid.

Snittfarten hamnade på 43,5 km/h, men då var alltså mil två och tre rejält mycket långsammare än mil ett. Så blir det när snittpulsen hamnar på 93% av maxpuls och högst uppmätt puls på 97% av max. På SM körde jag ungefär lika fort, men då var det många fler höjdmeter att klättra.
Lite vila efter ett tufft lopp.
Formen är nog ganska god ändå då jag trots dåligt avvägt lopp, dålig känsla och sprutande mjölksyra rullade in som tvåa (både i min klass och totalt), slagen av Måns Berglund med drygt 20 sekunder.

Roligt för Måns gånger tre. För det första att ta revansch på mig sedan SM och för det andra fick jag höra att han var uttagen i landslaget till Nordiska Mästerskapen som äger rum i Helsingfors i helgen. För det tredje var Måns också extremt nöjd med sitt lopp vilket bådar gott inför tempot i helgen. Lycka till!
Så ser en trött man ut
Det var som sagt en bra och rolig tillställning och med många trevliga cyklister där jag sedan tidigare känner vissa av dem. Några var nöjda, andra mindre nöjda med sin insats. Riktigt surt var det för Fredrik Riström från Team Norrbotten som jag lärde känna på min senaste resa till Gran Canaria. Hans kedja hoppade och han fick ingen sluttid. Inte särskilt roligt.

Avslutningsvis: Tack Sävast CK för ett bra arrangemang.

Ja, nu ska jag trampa något pass till i veckan, hoppas att förkylningen håller sig i schack och sedan ska vi genomföra en mängd "barnaktiviteter". Det börjar med en heldag i morgon på inomhusbadet, Nordpoolen.
Innan loppet då jag fortfarande var pigg.
På söndag blir det förhoppningsvis krafttrampen i Skellefteå. Då hoppas jag på pigga ben och att undvika krascher.

måndag 20 juli 2015

En tur mot norr

Vi är ute på vår andra semestertripp med husvagnen. Denna gång har vi siktat mot norr och hamnat på Bodens camping. En riktigt fin och populär plats. När vi kom igår fanns bara en plats ledig, trots att det finns kring 500 platser!

Idag har vi mest gått runt och handlat en del smått och gott.

Vi planerar att stanna hela veckan och har en del trevligheter som sonen bestämt, och som vi ska hinna med.

Imorgon är det cykeltävling med start mellan Boden och Luleå. 

Mockträsktempot på 30 km. Om vädret är ok och den förkylningskänning jag har inte blir värre tänkte jag försöka trampa på i morgon kväll. 

Om inte annat är det bra att köra så många tempolopp som möjligt för att få erfarenhet. Sedan SM har det tyvärr blivit tunt med tempoykling. Bara ett pass på 20 km. Fortsätter det så här har jag snart tävlat fler gånger än jag tränat. Blir det start i morgon blir det mitt tredje tempolopp den senaste månaden. 
Ikväll tog vi vuxna en promenad och Melvin cyklade. En fin kväll.

söndag 19 juli 2015

En resa till Mallorca är aldrig fel

Så var då bokningarna klara för vår gemensamma resa med Vännäs CK, som jag ansvarar för. Det är helt klart en del arbete för min del, med allt kring resan, men hittills har det varit värt det.

Den 4-12 april 2016 genomför vi vår tredje större resa med klubben. Även denna gång blir vi 13 stycken. Tyvärr var det fyra från resan i år som inte kunde vara med, men samtidigt tillkommer fyra nya cyklister, vilket är trevligt.

Som vanligt inkluderar resan flyg t.o.r Umeå - Arlanda - Mallorca. En natt på Rest and fly och sedan dubbelrum på ett trestjärnigt hotell i Playa de Palma. Frukost och middag ingår, medan vi fixar luncherna under cykelturerna. Vi komponerar också cykelturer varje dag som sträcker sig över hela dagen.

I våras var vädret otroligt bra. Vi provar att beställa samma väder 2016, men det är inte troligt att vi kan ha sådan tur.

Hur som helst har vi fin miljö, trevligt sällskap och bra cykling att se fram emot. Förhoppningsvis blir det också en bra formhöjare.