torsdag 12 oktober 2017

Träningsplanering och kost i full gång

Förberedelserna är i full gång.

Just nu håller jag på med att planera ramarna för min träning i vinter. Det gör jag genom att summera tidigare erfarenheter och kunskaper, hur jag gjort tidigare år och jag tittar igenom min träningsdagbok. Ja, sedan har jag förstås mina mål som utgångspunkt.

Jag kommer återkomma när allt är spikat. Som jag skrev igår åker jag till Mallorca på måndag och kommer hem den 26 oktober. Min plan för året startar då 1 november och ska sträcka sig till mitten av april.

Sedan har jag nu gjort en matsedel för alla dagar från 30 oktober till 31 december. Målet är att maten ska vara nyttig, relativt snabblagad och tilltala alla i familjen. Tanken är att jag nu då ska veta vad jag ska äta till både lunch och middag. Förhoppningsvis leder detta till ökad kvalité i träningen och en lättare kropp.

För att ha chans att uppnå mina mål lär jag både behöva vara mer harmonisk, starkare, lättare och mer aerodynamisk nästa år. Dessutom behöver materialet optimeras. Planen är att göra mitt yttersta inom alla områden, så får vi se hur långt det räcker.

Ja, sedan har jag ju börjat försäsongen sedan i tisdags. Det innebar efter tisdagens långa lugna pass på trainern blev det ett kortare men lite mer intensivt pass igår. Tanken var att rulla igång vid 18.00, men så blev det inte. I stället blev det först tid med sonen och sedan med sonen och Katten. Jag rullade igång först 21.00, men hade då klantat mig och inte anpassat kosten utifrån förändrad starttid.

Det innebar att jag i slutet av den timme jag skulle cykla fick väldigt ont i magen. Så ont att jag fick avbryta fem minuter före jag planerat att sluta. In i duschen och sedan 30 minuter på sängen innan jag var mig själv igen. Sedan blev det den middag som blivit väl sen.

Själva träningen hade innan dess innehållit uppvärmning och lite intervaller. 6 minuter med 30 - 30 följt av fyra lugna minuter. Detta upprepades föra gånger innan jag skulle avsluta med 15 minuter lugnt som istället blev tio på grund av magsmärtan.

Jag kan konstatera att det är tråkigt att vara ur form vilket du blir när du tränat lite och lugnt ett antal veckor. Benen blev ganska så trötta och pulsen högre än vad den brukar med den effekt jag körde på. Jag kände mig inte så bra, helt enkelt.

Jag lyckades dock hålla samma effekt i alla sexor vilket innebar kring 420 watt i 30 sekunder och sedan kring 220 watt i 30 sekunder. De lugnare 4 minuterna innan det var dags för intervaller igen låg kring 200 watt. Med tanke på att jag fixar 4:or i alla fall 400 watt när jag är i form förstår ni att det är en bit dit. Men med lite träning ska jag förhoppningsvis snart vara på banan igen.


onsdag 11 oktober 2017

Då var säsongen 2018 igång

Ja, då är det kanske dags att dra igång lite lätt?!

Tidigare år har jag unnat mig 2-3 veckor av lugnare träning innan nästa försäsong startar. Detta år har den perioden förlängts till 5-6 veckor.

Men i och med att dessa veckor nu gått är det läge att dra igång benen. Ben som känts mindre bra varje träningspass nu under flera veckor. Inte så underligt dock. Mindre mängd träning, fler vilodagar och lugnare cykling när du tränar. Ja, då är kroppen inte redo då du under en kort tid trycker på lite extra. Den säger helt enkelt halt fortare än vanligt. Dessutom går hjärnan med på det. Övriga delar av året brukar hjärnan kunna berätta för benen att du är pigg, nu skärper du till dig och trampar hårdare och bättre.

För att chocka kroppen bestämde jag mig i går kväll för att dra till med ett första långt distanspass på trainern. Uppsnacket inför fotbollsmatchen och själva matchen. Sedan skulle jag få stiga av.

Ja, nog kändes det lite i benen innan jag var klar, men största chocken fick rumpan av att sitta statiskt med relativt lågt tryck i benen under 165 minuter.

I själva cyklingen var jag ungefär som Sverige. Inte vidare bra, inte så framgångsrik, men jag gav inte upp i alla fall.

Nu ska jag försöka få till lite vettig träning resten av veckan för att vara förberedd inför nästa vecka.

Vi ska nämligen till Mallorca. Det är inte en cykelresa, utan vi firar föräldrarna som fyller 70 år. Föräldrar, min familj och en av mina bröders familjer åker. Jag hoppas förstås få till en bra kombination av cykling och övriga aktiviteter.


söndag 8 oktober 2017

Trotsade hösten och tog racern på en tur

Hösten har kommit och vintern närmar sig med stormsteg. Dags att tvätta, fixa och plocka undan racern. Men först några sista skälvande försök till lite cykling.

Idag blev det en distansrunda från Vännäs via Tvärålund till Vindeln. Från Vindeln tillbaka till Vännäs via Selet.

För dagen blev vi fem tappra som trotsade kyla, blött underlag, vind och risken för regn.

Det började väldigt lugnt de första 25 km, även om det var motvind större delen av vägen. När vi svängde höger i Tvärålund tyckte Erik att det varit väl lugnt och han tryckte på rejält i kantvinden. Det innebar efter en stund att gruppen sprängdes och vi lugnade ned oss igen.

Därefter gick det ganska lugnt ända fram till Vindeln där det blev en fika på OK, då inget café var öppet.

Efter trevliga snack om Tjäders nya effektmätare, Helmerssons tester på Aktivitus och annat kring träning trampade vi vidare.
Nu blev vi några som fick lite hemlängtan och det gick på hårdare en stund. Sedan lite lugnare och vi svängde höger mot Rödåsel.

Tjäder hade för dagen antagit en utmaning på Strava som sa att han skulle cykla minst 100 km. Den sträcka vi valt var ca 95 km. Det innebar att vi nu cyklade fem km och sedan vände och cyklade tillbaka till korsningen. Sedan fortsatte vi.

Bitvis rullade det på allt bättre, men på totalen var det ganska lugnt idag. Däremot var min puls lite väl hög i relation till insatsen. Jag hade lite förkylningskänsla innan jag åkte iväg och Katten är inte frisk. Vi får se om det är min tur nu.
På slutet av dagens runda innan vi nådde Vännäsby matades det på en hel del. Framför allt Erik hade behov av att bli trött, och jag tror att han löste det riktigt hyfsat.

Väl hemma visade cykeldatorn att det blev 105 km och ca 200 minuters cykling. En ganska lugn runda som blev väldigt trevlig. Vi slapp regnet och då blev det inte heller kallt då jag lyckats bra med min klädsel för dagen. Delvis lite väl blåsigt, men även det fungerade fint.

Tittar jag på väderleksrapporterna är risken stor att detta var den sista racercyklingen här i Vännäs på mycket länge. Ja, på ca 6 månader. Men har jag tur kanske det kan bli en runda eller två till.