tisdag 27 augusti 2013

Förändringarnas tid

Nu är det förändringar på gång. Vi närmar oss nya tider. I kväll var det träning med Vännäs CK. Det var en fantastisk kväll, men nu börjar det verkligen närma sig höst.

Halv sju var det 23 grader och två timmar senare 13 grader. Dessutom hade det redan börjat mörkna. Det är bara att inse att kvällarna börjar bli kalla och att det snart är slutcyklat på kvällarna då det blir allt för mörkt. Kanske var detta sista kvällen, denna säsong jag kunde bege mig ut på en cykeltur med kortärmad tröja och korta cykelbyxor, utan att frysa? Ja, troligen är det så.

 Detta blev alltså en av de sista kvällarna på cykeln denna säsong. Roligt då att vädret var fint, solen lyste vackert och vi var ett gäng som ville ha en riktigt bra genomkörare.

Vi bestämde oss för att trampa runt Hössjörundan, en sträcka på ca 50 km, med tre rejäla backar. Det blev en riktigt bra och givande runda med bra fart. Jag fick verkligen trycka på idag för att hänga med boysen som verkar närma sig toppform så här i slutet av säsongen.

Helmersson hade köpt en ny snygg Bianchi. Med tanke på att han var som en gasell uppför och stark på platten undrar jag om det kanske stämmer det han skämtade om - att det det finns en liten motor i cykeln som hjälper till. Ja, hur som helst var han imponerande stark.

Idag blev det nog fartrekord nedför Rödtjärnsbacken. Pulsklockan visade en bit över 70 km/h när det gick som fortast. Jag kör med compact vevparti, och växlarna tog slut. I annat fall hade det gått att trycka upp farten ytterligare.

Det här blev en riktigt trevlig och bra runda och en av de mer givande träningarna med Vännäs CK under denna säsong. Med andra ord en riktigt bra kväll.

måndag 26 augusti 2013

BH - inget för mig

Vi kan konstatera att det är viktigt att väga in service, tillgång till reservdelar mm när man väljer cykelmärke. Det gjorde inte jag. Det var inte bra.

Jag kör med cykelmärket Canyon på min racer och även på min förra racer. Min sambo har en Canyon och min nästa cykel blir en Canyon. Trots att cyklarna köps från Tyskland via nätet har jag upplevt att företaget har bra service och snabbt svarar på frågor etc. Sedan är ju cyklarna riktigt bra och prisvärda. Nej, mitt problem handlar inte om Canyon.

Jag har aldrig haft någon riktig MTB, utan fått låna mig fram när jag haft behov av en sådan. Så för två år sedan bestämde jag mig för att det var dags för ett inköp. Då jag behövde cykeln snabbt var det inte möjligt att just då beställa en Canyon, då de för tillfället var slutsålda. Det blev i stället ett impulsköp av en cykel som sades vara bra - en BH. Det visade sig att det inte var ett av mina bättre val.

Cykeln användes bara en gång ifjol och första gången jag skulle använda den i år var den redan ur funktion. Efter en lång väntan på reservdelar och lite service var jag på banan igen. Därefter har jag cyklat ett antal gånger på cykeln, men det har småkrånglat hela tiden. Så på cykelvasan lossnade hela växeln och kedjan gick av. Detta efter mindre än 30 mil totalsträcka på cykeln. Ska det vara så?! Skulle inte tro det.

Jag hade redan i början av säsongen insett att det är väldigt få som säljer BH i Sverige, i alla fall om man menar cyklar. I Tyskland är det dock ett mycket stort märke.

Avsaknad av återförsäljare och att få har en BH-bike har gjort att det varit mycket svårt att få tag i reservdelar.

Nu när växelörat gick av har problemet satts på sin spets. Var får jag tag i ett växelöra? De två företag som jag lyckats frambringa som arbetar med BH har fått var sin fråga via mail kring tillgång på växelöra. Mailen skickades för 10 dagar sedan. Hur många svar jag fått? Inget. Finns något hopp kvar? Kanske.

Jag har alltså en BH - cykel som i stort sett aldrig fungerat, en cykel jag aldrig riktigt fäst mig vid och en cykel som saknar återförsäljare, en cykel som man inte verkar få tag på några reservdelar till.

Med andra ord har jag en cykel som gett och ger mig problem. Jag har en cykel som saknar kedja, växlar och växelöra. Ej cykelbar och får jag inte tag i ett växelöra så kan jag varken använda den själv eller bjuda ut den till försäljning.

Då är det en klen tröst att min BH-bike är snygg.


Privat använder jag inte BH och helt klart är nog inte BH något för mig i cykelbranschen heller. Nästa gång blir det en Canyon.