lördag 30 maj 2020

Morgondagens mål: 90 km klättring med ca 300 watt och ca 4000 hm?

I morgon samlas vi i Vännäs CK, 09.00 för en spännande cykeldag. Vi ska cykla uppför Pengsjölia vilken är en av våra klättringar här i Vännäs kommun. Samma klättring som är målgångsbacken i Vännästrampet.

Vi ska inte cykla de drygt 2,1 km uppför en gång, utan så många vi hinner under en förutbestämd tid.

Vi delar upp dagen i tre träningspass där det första är 2,5 timmar och de två andra 2 timmar vardera. Alltså totalt 6,5 timmars cykling och med transport ca 7 timmar. I de två pauserna mellan cyklingens tre pass kör vi gemensam lunch på restaurang respektive gemensamt fika hemma hos mig och Katten.

Det ska bli spännande att se hur kroppen reagerar av denna typ av cykling. Idag har jag gjort klart bansträckningen och dessutom skapat ett stravasegment för att göra det lättare för alla som är med att hålla koll. Totalt är det 4,3 km per varv (upp och ned). Klättringen börjar och avslutar flackt och är brantare i mitten. I mittenpartiet ligger det ofta mellan 5-7% men med det flacka landar snittlutningen på drygt 4%. 92 höjdmeter per klättring (i segmentet är det 90 hm, men jag måste ha kortat det lite när jag gjorde det eftersom när jag cyklade visade klockan 92 hm).

Alla cyklar med och för sig själv, och sätter sina egna mål. Alla cyklar alltså i sin egen takt och med sina egna mål. Men självklart kan vi tävla mot oss själva.

Jag hade tänkt kolla hur länge jag klarar att köra klättringen i 290-300 watt. Det lär inte bli så jobbigt i början då det ligger en bra bit under min FTP. Dessutom blir det låg påfrestning utför.

Men jag har räknat lite på det hela och klarar jag närmare 300 watt borde det innebära att jag tar mig uppför klättringen 42 gånger under dagen. Skulle det gå kommer det krävas ca 4,5 timmar på 290-300 watt och en normaliserad effekt för 6,5 timmar på ca 270 watt. Ja, så hårt har jag nog aldrig kört så länge. Särskilt inte när 2/3 är klättring. En ytterligare faktor som kan påverka är att det för första gången i år verkar bli riktigt varmt.

Det är ju ytterst tveksamt om det är möjligt att orka upp 42 gånger, men skulle det lyckas så blir det nästan 3864 höjdmeter och 181 km. Till det tillkommer transport till och från klättringen.

Det är nog lite väl hög målsättning som jag satt, men jag gillar att utmana mig själv och min kropp. Sedan om det inte går, så är det så. Nu i dessa tider när det inte finns tävlingar och andra evenemang får vi helt enkelt hitta andra sätt att utmana oss själva.

Jag återkommer med hur dagen har varit, hur kroppen mår och om jag nådde mitt mål eller ej. Lyckas jag inte nå målen, hoppas jag ändå på att få rapportera om en bra och spännande dag.

Idag laddade vi upp med en fin dag när Melvin konfirmerade sig.


fredag 29 maj 2020

Spännande utmaning på söndag, maxmilen i går, och premiär i tisdags

Av en mängd olika anledningar har jag varit frånvarande på bloggen i nästan 2 månader. Många av er har hört av sig och undrat om något hänt. Jag kan nästan förstå det då jag kontinuerligt skrivit på bloggen ända sedan 2013. Men inget särskilt har hänt förutom att jag till stor del stängt ned mina sociala medier och fokuserat på att få till den övriga tillvaron så bra som möjligt.

Nu är jag dock tillbaka och vi får se om jag kan komma upp i samma motivation som tidigare. Ja, nu tänker jag framåt och släpper historien.

Denna vecka har vi då slutligen fått vettiga plusgrader här i norr och vi har då också haft vår träningspremiär på racer med klubben.

Vi börjar hårt med tre gemensamma träningar denna vecka. I tisdags inledde vi med 70 km cykling som kryddades med tröskelintervaller, några ännu hårdare intervaller och så en del fartlek.Vi kör ett upplägg som gör att även med olika kapacitet hos cyklisterna har alla möjlighet att få kvalitativ träning samtidigt som vi kör tillsammans. Vädret var för första gången i år riktigt fint och det blev en trevlig kväll.

I går körde vi så maxmilen. Vi har en sträcka där vi varje år vid flera tillfällen kollar hur fort vi kan cykla ca 10 km. En del höjdmeter och igår dessutom rejäl vind.

Jag har precis plockat ut tempohojen, då vädret varit för dåligt och dessutom har jag svårt att få till riktigt bra tempoträning då följderna av mina skador jag fick i fjol fortfarande ställer till det.

Jag har också bytt sadel, så de fyra träningspass jag gjort innan gårdagens maxmil har alla genomförts på olika sadelhöjd och även övriga inställningar har ändrats fler gånger än det varit träningspass. I går kändes det dock hyfsat, även om det finns mer att fila på. Sedan skadan är jag tre cm kortare i överkroppen, och i fjol fick jag aldrig till sittställningen ordentligt, men nu har jag bestämt mig för att åter få till det bra.

Även igår var vi många som ville bli lite trötta på först en mil på max och sedan 5 km på max. Under fem mils cykling totalt, men ändå kvalitativt totalt sett.

För egen del blev det inga rekordtider, så det är en bit kvar till kapaciteten jag hade 2018 som var min bästa säsong hittills. Ca 350 watt innebar att jag behöver höja mig ca 15% för att ha samma effekt som på racern. Dit har jag aldrig nått (inte ens 2018), men jag hoppas i alla fall närma mig. En snittfart på drygt 44 km/h är okej i dålig vind och med en del höjdmeter, men jag hoppas att det ska bli bättre. En bit kvar för att jag ska mitt bästa jag, alltså.

Katten gjorde sin första maxmil på sin nya tempohoj. Hon gjorde det riktigt bra och tyckte tempo var toppen. Skoj!

Överlag var det bra och trevlig cykling från alla inblandade.

I morgon är det konfirmation för sonen, så då blir det trevligheter utan cykling.

På söndag är det dags för det tredje gemensamma passet med Vännäs CK denna vecka. Det blir en riktigt spännande utmaning. Vi ska cykla upp och ned för Pengsjölia. En ca 2 km lång klättring med 100 höjdmeter. Vi cyklar så många varv vi hinner på två timmar. Sedan är det lunchpaus. Därefter två timmar till följt av fikapaus. Så avslutar vi med två timmar till. Totalt alltså 6 timmars cykling upp och ned för Pengsjölia. Det blir intressant att se hur jobbigt det blir, hur många höjdmeter vi hinner och hur lång sträcka vi avverkar. Vad som är lämplig intensitet? Ja, det känns mycket osäkert då jag aldrig provat något liknande. Men jag får börja lite lugnare så jag inte spränger mig.

Jag har idag märkt ut startpunkt/vändning i botten av backen och vändningen i toppen av backen. Ska bli spännande det här.

Start och vändning. Sedan några hundra meter innan klättringen börjar

Vändning ca 100 meter efter toppen.