lördag 9 mars 2013

Utmaningar 2013

Många roliga och utmanande dagar att se fram emot.

Jag har haft en tuff start på året träningsmässigt. Men jag hoppas fortfarande på många fantastiska stunder på cykeln både när det gäller träningsläger och olika tävlingar. Jag har satt upp en preliminär plan för året som förhoppningsvis ska ge mig både adrenalinkickar, mjölksyra, spänning, glädje och gemenskap. Här kommer en mycket kort beskrivning av aktiviteterna som är planerade till och med juni. Självklart tillkommer mängder av träning förutom det som bekrivs nedan.

11-24 januari: Kanarieöarna
Vi hade två fantastiska och givande veckor på Gran Canaria med totalt 30 timmar i sadeln, 11.500 höjdmeter och ca 80 mil.

13-23 april: Mallorca
I april bär det av till Mallorca tillsammans med bror. Jag hoppas på riktigt bra träning.

Maj: Eventuellt något Rondonneurlopp på 20 mil eller liknande. Eller kanske hittar vi någon annan givande aktivitet?!

24-26 maj: Vänern Runt - ca 60 mil
I fjol cyklade jag för första gången Vänern Runt. Vi cyklade i tre dagar och totalt nästan 60 mil. Totaltiden blev drygt 17 timmar. En bra helg för att få många mil i benen, samtidigt som det är en social begivenhet. I år blir det eventuellt ytterligare en tur.

1 eller 2 juni: Bikeboost i Umeå - ca 10 mil?
Tredje året i rad.

8 juni: Krafttrampen MTB - Skellefteå
I år ska vi delta på Cykelvasan. Det finns några seedningslopp för en bättre startposition, och Kraftrampen är ett av dessa. Därför blir det ett MTB-lopp i början av säsongen, faktiskt mitt allra första.

15 juni: Vätternrundan - 30 mil
I år blir det min tredje runda. Jag har de båda tidigare åren satsat på SUB 8. 2011 blev min sluttid 8.02 och 2012 kom jag i mål efter 7.59. I år är målet att klara åtta timmar, samtidigt som jag känner mig piggare än 2012 och bidrar till mer farthållning. Även i år kör jag för Happymtb.

29/30 juni: Gottnetrampet - ca 7 mil
För andra året i rad blir det en runda i Örnsköldsvikstrakten.


Det kan självklart av olika anledningar både tillkomma och eventuellt strykas några lopp.

Jag återkommer inom kort med preliminär planering för resten av sommaren och hösten.

fredag 8 mars 2013

In i väggen

Förnedrad och kränkt. Ingen rolig känsla.

De senaste dagarna har det känts allt bättre i kroppen och det har känts som jag är på rätt väg. När jag häromdagen körde ett tröskeltest var jag förvånansvärt stark. I dag tänkte jag köra ett lite tuffare intervallpass - men det blir inte alltid som man tänkt sig. Det gick inte alls. Jag var inte starkare än Jörgen Brink var sista biten i VM 2003. Jag gissar att en mus både varit starkare och snabbare än vad jag kände mig.Dagens träning startade med 10 minuters uppvärmning. Efter att jag startat mina intervaller tog det därefter inte lång tid innan jag fullständigt väggade. Det kändes som att jag inte skulle klara en meter till. Jag fick alltså vika ned mig. Ge upp!

Jag vilade ett tag och körde sedan på i ett jämnt relativt lågt tempo i ytterligare ca 30 minuter för att åminstone få röra på mig lite grann. Att avsluta så gör också att kränkningen känns aningen mindre och självförtroendet stannar inte helt på botten, bara nästan.

Inom sporten och träningens värld svänger det verkligen fort. Ena dagen känner man sig stark och som en kung, andra dagen är man förnedrad, känner sig liten och trampad på - som grus. När man så nästan spolats ut i vattnet och är borta för alltid, inser man att här står jag stadigt för nu är jag kung igen. Jag gillar inte grusavdelningen vill lämna den så fort det bara går.

Jag hoppas att min misslyckade träning berodde på för lite mat, dåligt med sömn och en stressig vecka på jobbet och inte på att ytterligare en sjukdomsperiod är på gång.

I morgon vet vi nog mer.....

onsdag 6 mars 2013

Vikten ned - Formen upp: Del 2

För två veckor sedan började min vikt- och formutmaning. Sedan dess har också bror (Jocke) hängt på. Som jag skrev i Vikten ned - Formen upp: del 1 så kan man enkelt beskriva det så att kraften i pedalerna i förhållande till vikten under en given tid, visar hur bra jag är som cyklist.

Kraften i pedalerna har inte utvecklats mycket på senare tid då det är först denna vecka jag börjat kunna träna ordentligt. Däremot har vikten minskat med 2 kg på två veckor. Då är det 2 kg kvar till Mallorcaresan i april och 5 kg innan sommarens utmaningar. En bra bit kvar, men helt klart en bra start.

Man kan också säga att jag blivit en bättre cyklist utan att cykla. Antal watt jag orkar trycka per kilo har ökat och syreupptagningen per kilo likaså. Alltså är jag i bättre form utan att ha tränat!?

Kan man säga så? Ja riktigt rätt känns det inte, men rent matematiskt bör det stämma. För att kunna hävda detta vill jag nog ändå först känna att själva träningen också ger resultat innan jag säger att formen utvecklats. Om jag sedan är lättare upp för backarna, så är inte det helt fel.

Hur det går för bror? Cykelformen utvecklas, det kan vi följa på Jockes blogg. Hur det är med vikten? Ingen aning. Här väntar jag på uppdatering.

Jag kommer den närmsta tiden fortsätta lägga stor vikt vid vikten. Genom att undvika chipsen och äta riktigt nyttigt och genomtänkt borde vikten fortsätta minska och förhoppningsvis i förlängningen leda till färre sjukdomar?!

Men störst vikt hoppas jag nu få ägna åt riktigt kvalitativ träning, och få uppleva kraftiga formförbättringar. Första steget är att jag vill känna mig lätt och stark när jag trampar uppför bergen i Mallorca. Ja, jag vet - det är en hög målsättning. Även om formen är god är det inte alltid helt lätt att känna sig stark när backen lutar i snitt 8-10% och den har gjort det den senaste halvtimmen/timmen. Men jag ska göra ett försök.

måndag 4 mars 2013

Riktmärke för framtiden

Idag bestämde jag mig för att jag behöver en utgångspunkt för min fortsatta träning och för bedömning av min form. Förhoppningsvis kommer träningen att ge resultat och jag får då följa min kommande utveckling.

Jag bestämde mig därför för ett tröskeltest på 20 minuter. Då detta var mitt andra cykelpass på fem veckor blev jag trött - mycket trött. Jag körde en stegrande uppvärmning i 15 minuter för att därefter köra fem minuter lugnt. Därefter startade själva testet som gick ut på att jag skulle cykla så snabbt jag bara kunde under 20 minuter. Enligt min Tacx trainer klarade jag ett snitt på 296 watt under denna ansträngning. Då trainern inte visar exakta siffror, får man ta själva siffran med en nypa salt. Men resultatet fungerar i alla fall som jämförelsetal när jag om några veckor gör om samma test, för att då bedöma om formen utvecklats.

Några siffror: Snittwatt 296, snittkadens 96, snittfart 42,13 km. Pulsen under hela passet på 45 minuter hamnade på i snitt 151 eller 85% av maxpuls. Som högst hade jag 97% av maxpuls och under tröskeldelen hamnade snittpulsen på 164 eller 91,5% av maxpuls.

Sammantaget en riktigt tuff urladdning. Det hade det varit alla dagar i veckan, men framför allt nu efter så långt träningsuppehåll. Medan jag sitter här i soffan och är ganska urlakad är jag samtidigt positivt överaskad att utfallet trots allt blev så pass hyfsat som det blev. Kanske finns det lite hopp om framtiden!?

söndag 3 mars 2013

Äntligen!!!

Äntligen ett positivt besked. Äntligen på rätt väg. Äntligen.......

Ett träningspass utan förkylningskänning, det känns fantatstiskt. Det var i dag 33 dagar sedan sist, eller nästan fem veckor. Självklart var formen inte vad den borde, men nu finns det hopp.

Inte nog med ett riktigt trevligt träningspass, det förgylldes av en samtidig tv-sändningen av femmilen i skid VM. Johan Olsson gjorde ett fantastiskt lopp. Jag hade planerat att köra ett relativt kort pass med en inte allt för hög intensitet. Intensiteten blev inte heller så hög då jag inte har formen, men passet blev desto längre. Jag såg nämligen inget tillfälle ett ta paus från tv-sändningen för dusch mm. Det var så otroligt spännande och inspirerande att det bara var att trampa vidare. Det slutade med att mitt första riktiga cykelpass på länge varade nästan 2 timmar och 10 minuter. Kanske lite väl magstarkt efter ett så långt uppehåll!?

Ja, jag känner i alla fall att jag har en rejäl energibrist. Trots att jag nyss ätit ordentligt sitter jag nu här och känner mig helt urlakad. Men, en liten urlakning är alltid bra - bara inte förkylningen återkommer. Det är ju faktiskt skönt att få bli trött.

Jag hoppas verkligen att jag får chansen att genomföra 5 riktigt bra träningsveckor, och många fler tillfällen av riktigt trötthet så jag kommer väl förberedd inför resan till Mallorca.

Äntligen GULD och äntligen TRÄNING, en riktigt bra dag!