torsdag 23 november 2017

Kaos och 50 intervaller

Vilken kaosartad dag detta har varit. De senaste dagarna har det kommit varningssignaler om vädret, och de visade sig stämma.

Redan i morse var det snökaos och typ storm. Inte blev det bättre under dagen. När jag kom hem från arbetet höll jag på att köra fast med bilen, men efter att jag och Katten skottat såväl bakom som framför bilen och rensat bort snö från carporten tog vi oss till slut in på gården.

En dag när det snöar extremt och dessutom blåser mycket är det typ omöjligt att få bort alla snö. Exempelvis såg jag en av våra grannar vara ute och skotta direkt på morgonen. När jag sedan åkte hem för att skjutsa Katten på hennes jobb vid tolvtiden var de fortfarande ute och skottade och när jag kom hem såg jag för tredje gången i rad grannen som var ute och skottade.

Fram emot kvällen gick det från minus till plus. Från snö till rejält regn i stället. Stormen har valt att vara kvar så just nu piskar regn och vind mot huset och det smäller en hel del.

Så tidigare i dag var det många decimeter snö. Vi får se hur mycket som är kvar i morgon. Hur som helst varnas det för blixthalka i morgon, så vi får se hur det blir med det.

Jo, jag har tränat i dag.

Denna vecka är en 30-30 i fokus. I går körde jag block med 10 ggr 30-30  och det upprepades 3 gånger. Idag fortsatte jag på samma sätt och körde tre block före middagen. Efter middag och någon timme med Katten skulle hon på yoga. Då var det dags för del två i träningen vilket innebar två nya block med 30-30.

Jag ska villigt erkänna att benen var tröttare idag efter 30 intervaller i går och det tog delvis emot en hel del. Faktiskt mer i början än mot slutet.

Jag hittade dock rätt med effekten då varje tio landade på ungefär samma snitteffekt. Det var jobbigt, men hanterbart. Drygt 440-460 watt på den tyngre delen och ca 230 watt på de lugnare 30 sekunderna. Tiorna landade på motsvarande 345, 349, 348, 355 och 352 watt.  väldigt jämnt alltså.

Totalt blev det 140 minuter idag och alltså 5 ggr 10 minuter som var mer eller mindre tuffa.

I morgon bitti är planen att få till två 10:or till motsvarande de som jag körde idag. Då har jag fått i hop 10 intervallblock på tre dagar och har då gjort rätt för vilodag på lördag.

onsdag 22 november 2017

Nära jackpot, slut och 30-30

Efter mycket mängdträning de senaste veckorna var det i måndags dags för träningsvila. Då stod det istället en helkväll med bröder och far på programmet. Middag och boule i farsdagspresent. Det blev en mycket trevlig kväll.

I går skulle träningsveckan börja. En vecka som skulle innehålla mindre mängd träning men mer intervaller. Efter många funderingar valde jag dock en extra vilodag. Det har helt enkelt varit för mycket på senaste tiden med allt kring familj och arbete och jag hade helt enkelt inte kraft för träning. Istället gick jag och lade mig tidigt och hoppades på bättre lycka idag. Att våga vila är ibland det rätta.

Jag har tränat så pass bra på slutet, så en extra dag är inte hela världen. Det viktiga är att snabbt komma på spåret igen, känna att du mår okej och att träningen är rolig.

Idag var det en fullspäckad arbetsdag som det varit på slutet och sedan var det inte läge att börja fundera på träning före ca åtta på kvällen. Idag kände jag mig dock bättre till mods och piggare.

Jag tog mig ut i garaget till trainern och rullade igång. Det kändes ganska snabbt att kropp och knopp kändes bättre idag även om benen inte var i toppslag.

Parallellt med att jag såg på trav (V86), så trampade jag igång. Planen var lugn cykling med tre intervallomgångar.

30 sekunder med högre intensitet följt av 30 sekunder med lägre intensitet. Detta skulle upprepas tio gånger. Efter tio minuter, lugn cykling en stund. Intervallerna upprepades 3 ggr, så totalt blev det 30 stycken 30 + 30 idag.

Det fungerade helt okej och det var inte slutsålt efter de 30 intervallerna. Det var också meningen då tanken är att det inte blir så mycket och långa pass i veckan, men däremot ska alla pass innehålla intervaller.

Idag låg jag på drygt 430 watt respektive drygt 230 watt. Det gav ett snitt på tiorna motsvarande 341, 345 och på sista 347 watt.

Med den lugna cyklingen landade det på 120 minuter på trainern.
Ja, nästan i alla fall......

Pulsen blev hög i andra delen av de två sista tiorna, men kanske ännu högre av travet. Jag kom nämligen närmare och närmare vinst och i slutändan var jag bara centimetrar från alla rätt, vilket gett ca 1.4 miljoner kronor. Nu blev det istället bara 7 rätt. En fin vinst, men väldigt långt från den storvinst som var på väg in. Ja, jag får ändå vara nöjd med det lilla.

I morgon rullar jag vidare med fler intervaller.

söndag 19 november 2017

Effektivisering, Volleyboll och cykling i snö

Den här dagen var inte särskilt olik många andra dagar. Det handlade om att optimera dagen och få ut så mycket positivt som möjligt. Samtidigt handlade om att lösa det praktiska.

Sonen skulle vara på volleyboll hela dagen i Umeå och vi kom överens om att Katten behövde vara hemma, och att jag skulle åka med sonen. Vi skulle också skjutsa ett antal av de andra spelarna.

Jag ville ju förstås se så många matcher som möjligt under dagen, så det var inte aktuellt att köra dit sonen och åka hem för att sedan hämta honom när dagen var över. Samtidigt kändes det lite drygt att vara borta 7 timmar där en stor del inte skulle innehålla sonens matcher.

Lösningen fick bli att jag packade cykelkläder, ombyte och cykel. På detta sätt var planen att effektivisera dagen och inte "behöva" träna när jag kommit hem.

Vi åkte iväg tidigt i morse till idrottshallen i Umeå. Där tittade jag på sonens två första matcher. De kämpade på bra och var positiva. Roligt att se. När laget sedan skulle ha paus gjorde jag mig klar och gav mig ut på cykeln.

En cykling som blev riktigt långsam. Det snöade och vägarna var på de flesta ställen inte plogade och dessutom var det rejäl motvind de första milen.


Det fungerade ändå bra med cyklingen och underlaget var helt okej om jag utgår från att det inte var någon större risk för krasch vilket jag alltid är mest orolig för när jag är ute vintertid.

Igår i minus 11 grader såg vi endast en cyklist på hela rundan. Idag med bara 4 minusgrader, men rejält med snö såg jag ingen annan cyklist som var ute på vägarna. Det fanns säkert, men de flesta valde nog att stanna inne i värmen. Själv fick jag ihop 2 timmar och 7 minuters träning innan jag åter var tillbaka på sporthallen. Det gick inte hårt, och det hade inte heller varit möjligt med det underlag som var. Men rundan blev helt okej.

Jag summerar en vecka med distanscykling inne, intervaller inne, utecykling i ishalka, utecykling i iskyla och idag utecykling i mängder av snö. En varierad vecka helt enkelt.

Innan jag duschade såg jag sonens fjärde match (jag missade den tredje). Sedan dusch och ombyte. Nu var det en bra stund till sonens femte match så vi snackade lite och spelade också lite boll.

Efter sonens femte och sista match var det så dags för hemresa och när vi kom hem var det så dags för middag.

Det går snabbt så är en dag till ända. Nu i kväll väntar en hel del arbete inför veckan som kommer.

I morgon är det vilodag, åtminstone från träning. Däremot är det aktiviteter då jag, mina bröder och far ska på middag mm i Umeå.

Denna vecka fick jag ihop mycket och bra träning vilket var positivt. Särskilt då nästa vecka är fullsmockad, vilket kommer att göra att det blir tufft att få till den träning jag planerat och behöver.