lördag 11 mars 2017

MAF-test, Mello och etapplopp

Dagen började med lite far- och sontid. 

Sedan körde jag 50 km i Oslo, men Sundby vann.

Innan middagen var det så dags för lite cykling. Precis som igår cyklade jag med killarna som kör etapplopp i Frankrike.

I förrgår stenhårda fyror, igår lugnare med  sweetspot/tröskel och ännu lugnare idag.

100 minuter med distansintensitet och 30 minuter MAF var dagens recept.

De 30 minuterna på MAF visade att kroppen är hyfsat bra nu. Med en puls på 140 slag landade snitteffekten under 30 minuter på 305. 

Inte lika bra som för en månad sedan, men nästan. Det tycker jag är bra då februari inte blev någon höjdarmånad precis.

Efter cykling - tacos.

Ikväll var det så familjetid med Mello. 

Ja, en helt vanlig lördag var sedan slut.

fredag 10 mars 2017

Cykellektyr och några tjugor

I går kväll kom mor och far på lite kaffe efter maten. De hade då med sig två födelsedagspresenter. Riktigt fin och trevlig cykellektyr fanns i paketen.

Till att börja med en trevlig bok om mat för cyklister. Ja, eller bara bra mat.

Sedan en trevlig bok om träningslära för cyklister. Det finns säkert lite matnyttigt här också, även om det inte går att äta.

Trevlig läsning att se fram emot alltså.

Idag arbete och sedan cykling till Eurosports cykling. Trevligt ggr 2.

Efter gårdagens urladdning med fyror på en bit över 400 watt blev det lugnare i dag. Först 70 minuter i distansintensitet eller ca 245 watt och 70% av maxpuls.

Sedan två tjugor på ca 330 watt och 84% av maxpuls. Mellan de två tjugorna ca 10 minuter på 245 watt. Inte så tufft, men något kanske det gav?

Efter avklarade tjugor avslutade jag med 10 lugna minuter. Totalt blev det 130 minuters trampande i dag och mycket trevlig cykling på tv:n.

torsdag 9 mars 2017

Tillbaks i garaget - Fyror på 416 watt satte sina spår

OEfter sex dagar på Mallorca med min älsklingskatt åkte vi hem igår. På bara 10 timmar förflyttades vi från plus 22 grader till många minusgrader.

Vi har haft en mycket bra resa, men jag har verkligen saknat älsklingspojken. När vi kom hem i går kväll blev det därför många kramar och mycket mys i många timmar.

Idag har det stått arbete på programmet och sedan familjetid.

Sent på kvällen var det dags för lite cykling. Nu gick jag inte ut i värmen och virvlade ut i Mallorcas fina natur, utan öppnade dörren steg in i garaget som är vår cykelrum och rullade igång.

Tanken ikväll var att om benen kändes bra köra riktigt hårda fyror. Skulle jag känna mig sliten skulle det bli lite lugnt rullande.

Jag märkte snabbt att benen kändes bra och därför satte jag nu planen i verket.

Jag skulle alltså köra riktigt hårda fyror. Ni som följer mig vet att jag brukar spara lite på mina fyror och i stället köra intervaller fler dagar under veckan. Idag var det alltså ett undantag.

När jag startade visste jag alltså inte riktigt vilken effekt jag skulle klara på 4 ggr 4 minuter. Jag hade också planerat att köra på känsla och inte stirra på effektmätaren hela intervallen.

När jag rullade igång visade alltså displayen tid, men varken puls eller effekt. När jag rullat en stund tittade jag dock så jag låg hyfsat rätt. Vad var då hyfsat rätt? Jo, jag hoppades klara 400 watt på mina fyror.

Jag rullade på och visst var den första fyran jobbig, men inte så jobbig som jag trott och befarat. Den slutade på 402 watt.

Jag tänkte att kanske skulle jag våga trycka på lite mer på nästa intervall. Så rullade det igång igen och nu tryckte jag lite mer. Fortfarande gick jag på känsla och tittade inte på effekt under intervallen. Nu blev det bra mycket jobbigare, och den andra intervallen blev väldigt tuff. När jag nådde målet för intervall två och den visade ett snitt på 420 watt fick jag förklaringen på varför det kändes klart tuffare denna andra fyra.

På vilan blev det ca 160 watt och sedan var det dags för intervall tre. Jag rullade på och efter den första minuten började det brinna i benen. Jag ändrade display och såg att effekten var lite väl hög. Jag växlade ner en växel och sänkte effekten lite. Nu började det kännas mer hanterbart även om det hela tiden blev lite jobbigare. Så var det bara en minut kvar och med pannbenet nådde jag mållinjen även denna gång. 95% av maxpuls i slutet av intervallen och snittet på 419 watt.

Nu bara en intervall kvar. Undrade om benen skulle hinna bli tillräckligt pigga innan det var dags igen. Så rullade jag igång för sista gången i kväll.

Efter en minut var jag tvungen att växla ned för att inte bränna benen helt. Kollade tvärt och såg att effekten började sjunka lite väl mycket. Pulsen gick dock upp. Med en minut kvar växlade jag åter upp och försökte trycka lite mer, vilket också gick. Helt klart positivt. Den sista minuten av den sista fyran landade på 440 watt och det innebar att sista fyran fick ett snitt på 423 watt.
Trött gubbe efter den sista fyran

När jag var i mål, var jag också rejält sliten och kort mådde jag faktiskt lite dåligt. Det som var positivt var dock att på bara några minuter kändes det mycket bättre. Jag avslutade med 30 minuters cykling på distansintensitet.

Jag kan konstatera att jag aldrig tidigare haft så hög effekt på mina fyror. Nu kanske det inte säger så mycket då det är mycket länge sedan jag verkligen körde på, men ändå.

Det blev alltså 402 watt på den första fyran. Sedan ökade jag då jag kände att jag hade för mycket sparat. De tre sista fyrorna hamnade på ungefär samma effekt trots att jag inte tittade på klockan under intervallerna. Med andra ord har jag bra feeling för hur hårt jag kör. De sista tre hamnade alltså på 420, 419 respektive 423 watt. Det blev då ett snitt på 416 watt för de 16 minuter jag körde hårt.

Snittpulsen 84%, 87%, 88% och 88%. De tre sista intervallerna låg jag kring 95% vid slutet av intervallerna.

Helt klart nöjd med kvällens cykling och jag hade mer kräm i benen än vad jag trodde. Nu hoppas jag detta är början på en månad med bra träning i garaget.
Avslutar med kakan/tårtan som sonen bakat och som jag fick när jag kom hem igår!
tisdag 7 mars 2017

Mallorca - Fantastisk cykling på västkusten

O Idag blev det en tur ut till västkusten. Här visar sig ön alltid från sin bästa sida. Idag dessutom med strålande sol. Härligt värre.
Cyklingen gick idag från Playa de Palma, förbi St Maria och Buniola innan det var dags för första riktiga klättringen.
Jag hade en tanke om att maxa upp för Soller och hade dessutom några som såg ut att vara starka klättrare som startade kanske 100 meter före mig.

Jag tryckte iväg, men gav snabbt upp alla tankar om en bra tid. Det blåste nämligen väldigt hårt emot. 

Motivationen sjönk därmed och jag gick ner i effekt till att köra hårt, men inte max.

Uppför hela klättringen, sedan med för halva och upp igen. 

Därefter var målet Pt de Soller där det blev lunch i solskenet.
Sedan var det dags för en lång klättring från Soller via Deia till Valdemossa.
Visst, det är inte bara uppför, men mest klättring i flera mil.
Från Valdemossa blev det snabbaste vägen tillbaka då jag behövde lite tid för att packa ihop då vi åker hem i morgon.
Totalt fem timmar idag i solsken och vacker natur. Cykling gör mig glad.

Ikväll blev det åter efterrätt. Det lär dröja länge tills nästa gång.

måndag 6 mars 2017

Mallorca - Rekord på min födelsedag till på köpet

Ja, då var jag ett år äldre. Att fira sin födelsedag utomlands med Katten och cykling är fint. Men Melvin saknas förstås. Sedan är det sådana här dagar jag tänker på Tova som skulle fyllt 16 om en dryg vecka.

Idag var det bästa vädret hittills. Inte dumt alls.

Jag har sedan några dagar lite förkylningskänningar, men det har ännu inte satt sig på kroppen. I morse var det dock lite sämre, så jag var orolig för cyklingen. Visst var det lite rossligt och snorigt, men kroppen var pigg. Ja, benen var lite trötta, men det är något annat.

Idag siktade jag på klostret i Randa. Planen var att cykla lugnt dit, och sedan maxa i klättringen. Det gick sådär. När jag såg en större grupp i fjärran blev jag nyfiken på om det gick att gå ikapp solo.

Det var medvind, så jag surfade i 45-50 km/h hela tiden och närmade mig sakta. Efter ca 7 km var jag ikapp och det hade blivit en bra intervall.

Jag låg bakom en stund medan de körde belgiskt, trots att de var från England.

Efter några kilometer gick jag om och körde en intervall till fram till Lluc Major.

Därefter sänkte jag intensiteten i stigningen fram till Randa där den riktiga klättringen väntade.

Målet var att slå fjolårets tid jag hade då vi var här med Vännäs CK. Då gick första delen hyfsat avvaktande, så chansen borde vara hyfsad.

När jag såg startskylten stannade jag och stretchade kort framsida lår vilken kändes stel och halvgammal.

Sedan var det dags.

Direkt jag startade klättringen blev det en mjölksyrachock och jag tänkte ge upp. Det blev kanske 15 sekunder med sämre tryck, men så började det kännas bättre och då tryckte jag på igen.

Jag insåg det skulle bli jobbigt med nästan 4.4 km klättring med en snittlutning på 5.6 procent.

Benen kändes lite slitna och först efter halva klättringen nådde jag därför pulszon fem. Effekten var ändå hyfsad, och jobbigt var det. Jag var dock lite osäker på mig själv och gick inte all in förrän sista tre minuterna vilka visade ett snitt på en bit över 400 watt. Totalt för de dryga 11 minuterna från skylt till skylt krävdes 384 watt. Visst saknas det lite, men jag var nöjd. Hade inte räknat med mer idag.

När jag kom tillbaka till hotellet efter cyklingen visade det sig att jag skulle bli ännu mer nöjd. Nu när jag är H45 från idag jämförde jag med andra H45 som klättrat upp till klostret i Randa och noterat det på Strava. Det visade sig vara 4300 personer från olika delar av världen som någon gång under åren klättrat här. 

Min tid räckte till 5:e plats. Några sekunder från 3:e plats. Det trodde jag verkligen inte. Känner mig inte som någon riktig klättrare, och de lätta cyklisterna har ju en fördel mot oss större.

Slog för övrigt min tid från i fjol med ca 2.5 minuter.

Bra födelsedagspresent det här😊.

Efter avslutad cykling hade jag det mysigt med Katten.

Till middagen blev det extra efterrätt på min födelsedag till på köpet.

På kvällen chips, cola och serie på plattan.

I morgon är det vår sista dag på ön för denna gång. Vi får se vad den dagen bjuder.

söndag 5 mars 2017

Mallorca - riktigt bra

Det blev en riktig bra dag idag också.

God frukost följt av ett samtal med Fredrik från Vännäs CK som igår anlände till ön med sin fru.

Vi bestämde oss för en tur tillsammans. Vädret var mycket bättre idag och det blev endast tröja o byxa. 
Vi rullade iväg med hyfsad intensitet med rikte mot bergen. Efter ett tag bestämde vi oss för att klättra upp till Coll de Soller.
Vi cyklade på, och hade många trevliga snack.

Framme vid klättringen blev beslutet att ta det lugnt uppför och så blev det.

Uppe på toppen vände vi tillbaka mot Playa de Palma. Nere från berget tryckte jag på hårdare än resten av dagen och det kändes fint.

Tillbaka på hotellet tackade vi varandra för sällskapet. Fredrik rullade vidare och jag gick in till Katten som hunnit med yoga, läsning och lunch medan jag var borta.

Resten av dagen hade jag och Katten det bra tillsammans.

Till middag levererade hotellet som tidigare. Länge sedan det varit så bra mat på ett hotell.

I morgon ska vädret vara ännu bättre. Vi får se om det stämmer.