lördag 30 juni 2018

Gottnes tempolopp i Swecup - Seger och upp i totalledning!

Idag var det dags för 4:e deltävlingen i tempocupen, Swecupmasters. Den första missade jag på grund av mina ryggproblem som fortfarande spökar, men läget är ändå bättre.

Efter ca 4 veckor med nästan bara rehabträning tog jag mig ned till Götene och lyckades klämma mig in på tredje plats, en bra bit från segraren Patrik Boström från CK Fix.

Den tredje deltävlingen ägde rum i Västerås på en för mig perfekt tempobana. Alla de bästa tempocyklisterna var på plats, men samtidigt hade jag dagen. Det blev seger vilket var mycket överraskande för mig, men desto roligare. Niclas Näslund från Cykloteket Racing Team blev tvåa och Patrik Boström trea.

Så idag var det dags för den fjärde deltävlingen som anordnades av Gottne CK i Sidensjö (söder om Örnsköldsvik). I de tidigare tävlingarna har det varit många med och långt ifrån alla har kommit på poängplats. Idag var det ett tunt startfält, vilket jag tror delvis beror på att det förra veckan var SM nere i Skåne och dessutom är inte många från övriga landet redo att transportera sig lika långt som vi från Norrland som har långt till alla tävlingar utom denna.

Min kropp är fortsatt inte riktigt i slag och i stort sett alla har i dag kommenterat att jag låter rosslig. Tyvärr har de rätt. Det sista saknas både utifrån det och att jag haft mycket begränsad träning på slutet.

Nu är ju dessutom Gottnes tempobana riktigt tuff och idag kryddades den med en hel del vind. 

För första gången någonsin kände jag att jag var tydlig favorit, och borde vinna. Kanske tog det bort en del kämpaglöd. Hur som helst ledde det och min lite mindre bra känsla i kroppen till att jag sparade mig fram till vändningen.

Jag förstod att det skulle kosta en hel del tid, då det var tuffare ut och dessutom motvind. Det är egentligen då du ska trycka som hårdast och spara lite utför och i medvind. Men jag gjorde alltså inte så idag.

Jag startade först idag och vid vändningen såg jag att det var tveksamt om jag ledde. I så fall inte med mycket. Jag tryckte därför på mer på hemvägen. Väl i mål kan jag konstatera att jag var klart långsammare än vid SM här i fjol, och jag förlorade nog det mesta på utvägen.

Nu räckte det ändå till seger med ca 90 sekunder. Idag var det viktigast med placering och inte prestationen och en seger är alltid en seger. 25 friska poäng i tempocupen, dessutom. Det innebar att jag nu är i delad ledning tillsammans med Patrik Boström. Vi har två segrar var, och var sin tredjeplats. Dessutom har vi missat var sin deltävling.

Richard Lööw från Cykloteket Racing Team gick idag upp i ledning av totalcupen med sin andraplats. Bra kört! Sedan har han kvar sin paradgren i morgon, så det lär klicka in många fler poäng.

Nu får vi se hur kroppen reagerar på detta och hur det då går i morgondagens linjelopp på en för mig väldigt tuff bana med nästan 1000 höjdmeter på drygt 80 km. 

Därefter är det en månad till nästa tävling som är Nordiska i Norge. Jag hoppas på att snart känna mig fräsch för att få en omstart med mängd- och kvalitetsträning så jag kan uppbringa en ny formtopp i augusti. Men först familjetid resten av dagen och sedan linjelopp i morgon.

fredag 29 juni 2018

Sverigecupen i Gottne - Utmanande bana med höjdmeter och fina vindar väntar

I torsdags checkade vi ut från campingen nere i Västerås och började tuffa norrut. Det blev en hel del bestyr på vägen, och vi hade inte bråttom.

Idag fredag rullade vi då in i Sidensjö där helgens tävlingar i Sverigecupen äger rum. Gottne CK anordnar tempo i morgon och ett linjelopp på söndag.

Här gick SM i fjol, men minnet är som det är. Vi körde banan med med bil och det var ännu mer kuperat än vad jag kom ihåg. Då menar jag alltså tempobanan. Linjebanan är än mer krävande.

Men nu fokuserar jag på tempobanna som är en vändbana på totalt 31 km. Vi gjorde oss hemmastadda på parkeringen vid starten och sedan tog jag tempohojen och gav mig ut samtidigt som Melvin gick och fiskade.

Utför i början, men sedan är det mest uppför till vändningen. De sista 4 km i stort sett bara uppför. Idag var det dessutom storm och då motvind till vändningen. Det gick så pass tungt att på flera ställen övervägde jag att gå på lilla klingan fram. Kan helt klart bli aktuellt om vinden är likvärdig i morgon, vilket prognoserna också visar. Det blir ingen lek till vändningen kan jag säga.

Efter vändningen går det mycket utför till en början och sedan har vi två klättringar, den sista med 7,5 km kvar. På hemvägen gick det väldigt fort då det gick utför och rejäl medvind.

Hur som helst är denna bana riktigt krävande och verkligen ingen lek.

Det är väldigt tidig start i morgon bitti, redan 10.06. Hoppas att kroppen i alla fall hyfsat vill vara med trots så bristfällig träning de senaste veckorna. Jag ska alla fall köra det som går, så får vi se hur kroppen svarar.

Väckning vid 05.30, så det är nog dags att gå och lägga sig snart.

tisdag 26 juni 2018

Tempointervaller och familjecykling i finvädret

Idag har vädret varit helt strålande. Lite som utomlands helt enkelt.

Efter gårdagen med lite strapatser och färjeturer runt här i Västerås var det i dag dags för lite träning. Idag var det 14 dagar sedan jag tryckte på det minsta på träning, men idag kändes det för första gången på länge hyfsat okej i kroppen.

Jag plockade därför ut tempohojen för att köra ca en timme. Jag rullade igång och det kändes ganska bra. Inte topp, men bättre än på slutet då kroppen inte velat vara med. Att jag sedan hittade fina vägar, vacker natur och toppenväder hjälpte förstås till.

Jag drog av en intervall på 16 minuter där jag började relativt lugnt kring 300 watt och sedan höjde sista 10 minuterna till ca 340 watt. Sedan blev det relativt lugnt rull fram till vändning efter drygt 20 km cykling. Sedan tillbaka samma väg. Med ca 15 km kvar blev det en andra intervall på ca 6 minuter. Nu på 355 watt. Därefter ganska så lugnt tillbaka.

Sammantaget var känslan bättre än den varit på ett tag, men det är klart att jag hoppats att det känts ännu lättare än vad det gjorde.

Tillbaka på campingen hade jag cyklat ca 1 timme och ca 40 km.

En kort paus och sedan var det dags för riktigt lugn socialcykling med Melvin och Katten.

Nu med racern.
Melvin rullade på fint och trots att dagens runda var 40 km, så rullade han på utan att klaga. Istället var han på gott humör i det fina vädret.
Ja, cykling kan vara riktigt bra på många sätt, oavsett hur fort det går. Sedan är det förstås lite svårt för mig att cykla så pass lugnt. Men jag klarade det ganska okej.
Efter halva vägen stannade vi vid Stora Rytterne kyrkoruin. En av de äldsta kristna minnesmärkena från 1200-1300 talet. Det fanns också två runstenar från 1100-talet.
Efter en paus var det hemväg som gällde. 
Det blev alltså ca 40 km till, men alltså i återhämtningsintensitet. Inte någon träningseffekt alltså, utan mer av kvalitetstid med familjen. 
När vi väl var tillbaka på campingen åkte jag och Melvin direkt till servicebyggnaden för att gå på toa. Jag var slö och tänkte inte ta av mig hjälmen. Ja, jag vet att det inte är okej enligt "cykelreglerna", men så var det. Men så kliade det i huvudet och jag tog av mig hjälmen. Då flög en geting ut från hjälmen! Hyfsat tur den inte stack mig då jag är hyperallergisk mot just getingar.

Vi rullade till husbilen och jag hämtade min ryggsäck. Sedan åkte jag och Katten med cyklarna till en affär och handlade. Därefter fixade jag lite grillat till middagen.

Nu på kvällen har det varit väldig sommarlik med Allsång på Skansen och sedan Midsommer.

I morgon fortsätter finvädret och på torsdag åker vi vidare norrut.

söndag 24 juni 2018

Lite livsnjutarcykling och annat smått och gott

Efter SM nere i Båstad har vi nu begett oss till Västerås. Min förkylning mår fortfarande okej, så någon kvalitativ träning har ännu inte varit aktuell.

Istället har vi främst socialiserat på olika sätt. I går genom att vi alla tre tog en lugn och fin cykeltur. Lite kallt, men fint. Vägarna och naturen är riktigt fina här så det var skoj.
På vägen hittade vi ett slott där vi tog en paus. Tidö slott ska vara det bäst bevarade slottet från Stormaktstiden. Det är fortfarande en privatbostad. Skapligt litet hus.
Vi bor på camping alldeles bredvid vatten och sonen är mycket taggad på fiske. Jag har varit med honom en av kvällarna, annars har han varit själv där timme efter timme.
Idag gick sonen åter ned och fiskade och då tog jag och Katten en lugn cykeltur i fint väder. Vi hittade riktigt fina vägar och det blev riktigt rolig cykling.
Det kan vara riktigt skoj att i bland bara ta det lugnt och njuta, i trevligt sällskap.
Efter att ha fixat middagen så tog jag och Melvin en golfrunda här på campingen. Vädret bli allt bättre och ikväll var det riktigt bra. Kommande vecka ska visst bli kanon.
Vi har det mysigt och bra här på campingen och det fungerar bra med vår nya husbil. Sedan hoppas jag att kroppen snart ska vakna till så att jag till att börja med hinner få till några kvalitetspass kommande vecka och sedan får vara frisk på helgens tävlingar i Sidensjö (Västernorrland) som Gottne anordnar. Tempo på lördag och linje på söndag. Båda tävlingarna ingår i Sverigecupen.

Vi åker norrut på torsdag, så jag hoppas på tre till bra dagar här i Västerås.