lördag 29 november 2014

Börja röka

Det känns ju viktigt att göra andra nöjda och glada. Att känna att man är bra och gör det som man förväntas göra. Men det är inte alltid lätt.

Idag var jag på konferens och när jag skulle lämna lokalen möttes jag av denna skylt. Jag blev ju som du förstår väldigt villrådig då jag varken hade cigaretter eller tändare. Jag hade inte heller tid att stanna.

Hur skulle jag göra nu? Rucka på tidsschemat, gå och handla lite röka, gå tillbaka och följa riktlinjen, eller välja att gå min egen väg? Inte lätt. Krävde en extra fundering...

Men att börja röka när jag inte ens tjuvrökt i min ungdom? Nej, jag vet inte det. Låter inte helt logiskt. Skulle nog också bli jobbigt med rökhostan. Sedan tror jag inte mina cykelvänner är redo för att jag ska ta rökpaus på våra cykelrundor.

Jag fick vara lite busig och inte göra det som omgivningen väntar sig och som skylten kräver. Det gånger två. Inte röka och inte där.

Så nu är jag rebell, en som står upp mot överheten, en som säger emot, en som går mina egna vägar. Det är jag mot världen. Hyfsat modig!

Nu ska jag bara fortsätta på den inslagna vägen. Först ska jag bara planera ett traditionellt julbord, fundera kring vad jag ska äta för snacks när det blir melodifestival, fixa lite på huset, på arbetsdagarna fika vid 09.30 och 14.30 och äta lunch vid tolv. Men sedan så.....

Eller kanske är det tvärtom, att man inte är en rebell när man vägrar röka? Tränar man så mycket som jag kanske man ska tänka tvärt om som Pecka Lindmark gjorde. Röka som en borstbindare i varje periodpaus.

Nej, jag vet inte. Nu blev jag förvirrad, som sonen brukar säga när han inte har något klart för sig.

Jag får trots allt återgå till mitt vanliga lite menlösa, alldagliga och halvtråkiga sätt.... Det är nog också lite hälsosammare!?

torsdag 27 november 2014

Bara vila lite

Idag, konferens med möten, mycket fika och lunch. Snart en rejäl middag. Först ska jag bara vila lite. Efter middagen ska jag vila lite till.

Jag fortsätter på samma linje i morgon.....

tisdag 25 november 2014

Superkompensation i antågande och tankar kring träning

Som ni känner till handlar träning och utveckling om att belasta kroppen och sedan vila. Då kommer betalningen, kompensationen, räntan.

Med rätt träning i rätt omfattning kombinerad med vila får du mycket mer tillbaka än vad du satt in - Räntan

För en utveckling är det också viktigt att periodisera träningen både på kort och lång sikt. Det handlar om att träning och träningsbelastning behöver se olika ut men öka över tid. Retar du inte och utmanar kroppen får du inte den utveckling du önskar. Vilar du inte i den omfattning som krävs fungera det inte heller över tid.
Det handlar om att våga träna ordentligt och verkligen utmana sig själv och sin kropp, men även att våga vila när detta finns på programmet.

När du är nedtränad och släpper på träningen brukar man prata om superkompensation. Det innebär att åtminstone i teorin leder detta till en snabb och tydlig utveckling. Det är ju i vilan utvecklingen sker, men förutsättningen är att du tidigare via träning brutit ned kroppen så den i vila då vill bygga upp sig ännu starkare för att nästa gång stå emot träningen bättre. När superkompensation inträffat är du alltså starkare/snabbare eller liknande än du var innan.

Vid en lägre belastning och återhämtning sker en viss utveckling. Vid tuffare belastning och bra återhämtning kommer superkompensationen som ett brev på psoten.
Jag är just nu inne i ett tidigt skede av försäsongen och det är länge fram till april/maj då någon typ av form bör ha infunnit sig. Därför finns det inget egenvärde i att ha krispiga ben och känna sig fräsch och stark. I denna del av säsongen handlar det mer om att bygga grunden för att mycket längre fram kunna toppa formen. När man bygger grunden är man ofta ganska nedtränad och kroppen kan till och från kännas ganska så seg. Men även i denna del av säsongen behövs självklart genomtänkt vila.

Jag har nu haft rejäl träning under min resa på Gran Canaria. Efter hemkomsten blev det lite lugnare några dagar innan jag körde på rejält i helgen och fortsatte träningen i går och idag.

Nu blir det en inplanerad vila på 4 dagar innan jag är på det igen i helgen. Då hoppas jag att ben och kropp är lite starkare och vi kan trycka på med träningen igen på ett bra sätt.

Känner man sig inte starkare efter vila är oftast problemet att vilan varit för kort, att man vilat för länge så att förbättringen som först uppstod redan har försvunnit att träningen behöver varieras bättre eller helt enkelt att huvudet inte är med och motivation saknas. Detta gäller självklart om man tänker över tid. Det är ju inte alltid så att man ska känna sig pigg, stark och bättre mellan varje träningspass utan utveckling tar tid och många gånger vill man genom flera tuffa pass som följer efter varandra belasta kroppen rejält för att först därefter vila och vänta på superkompensationen.

En anledning till den nu inplanerade vilan är att jag genom arbetet är upptagen kvällstid under slutet av veckan. Det är ju inte så att man är proffs, så sådana faktorer får jag ta hänsyn till när jag långtidsplanerar träningen.

Hur var då träningen idag? Jo, den var bra. Det erbjöds spinning mitt på dagen vilket gjorde att jag ägnade lunchen åt detta och därmed blev kvällen ledig till annat. Inte fel att få träning utan att den tar tid av annat. En win-win. Hur det kändes. Benen var mycket starkare än i går, fast det logiskt borde varit tvärtom. Kroppen är rolig, den går inte alltid att räkna ut.

Det blev mycket intervaller och i dag satte inte låren stopp, utan pulsen steg rejält och det blev ett utvecklande och mycket roligt träningspass.

Nu ska jag ta det lugnt vara med sambon (sonen har precis lagt sig då han är förkyld) och bara ha det bra. Sedan blir det innebandyträning i morgon men ingen egen träning. Sedan skolchefsdagar torsdag och fredag. Troligen blir det inte heller träning på lördag, men på söndag är planen att få till ett rejält utomhuspass på MTB:n och om jag känner mig stark lite spinning som efterrätt.

Nu ska jag bara vänta på Superkompensationen...... Ja, och kanske jobba en del.

Sedan ska jag cykla igen - Varför då? För att det är riktigt skoj och för att jag tänker att det är bra för hälsan och måendet.

måndag 24 november 2014

Lite mer rull för benen....

Efter gårdagen med 4 timmar MTB och sedan en timme spinning var benen ganska så sega när jag i kväll skulle bygga på tröttheten.

Först hade jag innebandyträning med sonen och jag var med och spelade en stund. Sedan körde jag 25 minuter trainer som uppvärmning innan jag åkte ned till spinningen.

Det kändes redan i början av spinningpasset att det skulle bli tufft för låren, och så blev det. Det var ganska svårt att få upp pulsen då mjölksyran i låren började spruta och satte stopp för den riktigt höga intensiteten.

Det ligger ändå i linje att jag nu ska göra benen riktigt trötta inklusive ett pass i morgon. Sedan blir det några dagars vila och då hoppas jag sedan vara lite starkare och ha lite krispigare ben.

Ni som undrar om jag borde kört i dag och även i morgon om det känns så här. Ja, man kan alltid undra. Jag brukar dock kolla min vilopuls när jag vaknar och om den är normal bedömer jag att träning är att föredra. Idag var pulsen helt normal trots det gedigna passet igår. Är det så även i morgon bitti rullar jag vidare under morgondagen.

söndag 23 november 2014

Första gången någonsin!

Sedan all cykling på Gran Canaria har framför allt benen varit lite trötta och allt annat än krispiga.

Jag valde att vila två dagar efter att jag kommit hem innan jag körde mitt första pass. Sedan var planen att vila två ytterligare dagar och därefter köra på som vanligt. 

När jag så körde mitt andra pass i torsdags var benen mer än lovligt trötta och därför planerade jag om och strök träningspassen för fredag och lördag.

Tanken var att jag skulle starta om i dag med ett spinningpass. Så skrev Helmersson på Vännäs CK:s facebooksida att han önskade sällskap på en cykeltur utomhus. Ja, varför inte tänkte jag. Jag har ju bestämt mig för att denna vinter komma igång med en del vintercykling, och än hade det inte blivit av. Dessutom skulle det bli "bara" minus 2. Det var alltså en bra start för att ta sig ut. Helmersson är en riktigt stark cyklist och han brukar tycka att sträckorna man ska cykla när det gäller MTB går fort. 

Denna gång skrev han att det skulle bli lugnt och tre timmar. Min gissning var hårt och över tre timmar. Jag hade ett rätt och ett fel.
Jag insåg i dag att det var svårt med fotograferingen med alla kläder etc. Inte lätt att få fram kameran. Det blev några få foten efter ett kort stopp.
Det blev ett helt perfekt pass för mig intensitetsmässigt. Ett pass där man fick trampa ordentligt hela tiden, samtidigt som vi cyklade bredvid varandra och pratade hela rundan. Vi hade en riktigt trevlig förmiddag på alla sätt och vis.

Det blev också mycket bra cykling på fina vägar. 

Idag blev det alltså min premiär för vintercykling. Då pratar vi alltså inte om denna säsong, utan ever. Jag är ju annars garagekungen där jag nöter på med min trainer dag efter dag. 

Denna vinter är tanken förändra upplägget med en del spinning och utecykling som ska komplettera trainern. Om det blir ett bättre utfall, ja det är i nuläget svårt att bedöma. Vad som är klart är att mängden trainer allt eftersom kommer att öka under försäsongen och de andra två disciplinerna ska då minska. 

Det blev i alla fall en bra runda, jag frös inte nämnvärt tiden rullade iväg bra.

Totalt rullade vi 86 km med ca 550 höjdmeter. Man får nog inse att vintercykling och med dubbdäck inte går så fort, så vi behövde hela 3 timmar och 49 minuter från start till mål. Däremot blir det effektiv cykling vintertid. Man stannar inte många sekunder då man snabbt blir kall.
Ja, då var alltså min allra första cykelrunda utomhus vintertid avslutad. Nu återstår att göra min allra första cykeltur utomhus på vintertid när det redan blivit mörkt. Då får jag nytta av mina nya lampor.

Idag fick jag användning av mina nyinhandlade uppvärmda sulor. De fungerade mycket bra, men det visade sig att på maxeffekt klarar de just under fyra timmar och i och med att jag satte igång de en stund innan vi började cyklingen så slutade sulorna fungera sista kvarten och då blev det genast ganska kallt. Men så länge batteriet fungerade var de till belåtenhet.
Jag tror dock inte att det blir någon utecykling i vinter då det är kallare än minus 10.

Ni vet väl att proffscyklisterna brukar säga att det inte är ett distanspass förrän du cyklat minst fem timmar. Det innebar alltså att det saknades 71 minuters träning för att nå det målet.

Ja, det var ju inte värre än att jag tog några timmars paus med intag av lite god mat och vila och sedan köra det spinningpass jag redan från början planerat för dagen, innan jag visste det skulle bli en långrunda utomhus.

Sagt och gjort. Efter lite mindre än fyra timmars vila bytte jag åter om för en kort utecykling. Jag trampade ned till Spinninglokalen och sedan brände vi av ett träningspass till. Mot slutet började det kännas att träningstiden var väl tilltagen under dagen.

Efter spinningen blev det cykling hem. Men då jag satt som mål att cykla fem timmar och jag insåg att det skulle saknas 10 minuter tog jag en kort extra sväng med cykeln. När jag slutligen rullade in cykeln i garaget visade cykelklockan att den totala träningstiden för dagen blev fem timmar och två minuter. Inte fy skam. 

Det känns som en bra träningsdag. Nu får vi se hur kroppen reagerar.

Efter cyklingen blev det lite laxmackor som belöning.