lördag 4 mars 2017

Mallorca - Blåst på konfekten

I natt sov jag inget vidare. Hörde då hur det ven utomhus. Men inte trodde jag vindarna var så starka som det skulle visa sig.

När vi steg upp för frukost insåg vi förutom att alla cykelkläder blåst ned från balkongen, att det nog inte skulle bli någon cykling.

Det blåste verkligen grande. En storm som var något utöver det vanliga och som jag inte varit med om tidigare.
Efter frukost gick jag ut med en kaffekopp i handen för att se hur mycket det verkligen blåste. Trots att höll handen stilla tog vinden kaffet och blåste ut det mesta ur koppen. Har aldrig sett något liknande. Gick längre ut där det blåste mer, och jag höll på blåsa bort.

Inte läge för cykling. 

Katten ville nu åka på köpcenter och jag tänkte hänga på. Vi kollade upp när bussen skulle komma och gick till busshållplatsen. När vi väntat 25 min efter avgångstid fick vi acceptera att inte bara kaffet blåst bort.

Upp på rummet för lite kortspel och annat smått och gott innan vi blåste oss i väg för lunch. De flesta restauranger höll stängt på grund av blåsten. När vi väl hittade en restaurang var det ingen höjdare. Blåsta på en god lunch.

Tillbaka på hotellrummet där vi tog det lugnt. 

Vid 15.30 hade vindarna lugnat sig till att bara blåsa hårt. Vi bestämde att jag skulle rulla en stund och Katten köra yoga.

Det blev 2.5 timme och 80 km vilket var ok i detta väder. Blev dock inte så hög kvalitet. Men all cykling är bra cykling.

Trots att det var vindstilla jämfört med förmiddagen blåste det fint hela rundan. Som exempel höll jag ca 25 km/h i motvinden när jag låg på ca 275 watt.

Trots kyla, vindar och ingen sol var jag nöjd. Det var ändå så mycket bättre än vad jag fått hemma en dag som denna.

På kvällen har det blivit en god middag och jag slog till med lite efterrätter. Väldigt goda. Väldigt onyttiga.

Sedan Blacklist på plattan.

Trots en blåsig dag där inte mycket blev som planerat tycker jag det blev en bra dag. Jag fick vara med Katten och jag fick cykla. 

Vädret ska vara bättre i morgon. Vi hoppas på det och då får vi se hur dagen då ser ut.

fredag 3 mars 2017

Mallorca - Såg rött innan Soller

Dag två på ön började med en riktigt god frukost.

Sedan var vi på rummet någon timme innan jag gav mig av på dagens cykling. Katten stannade på hotellet för yoga, bokläsning mm. 

Som igår körde jag kortare än vanligt för att inte vara borta för länge.

Ni som brukar vara på Mallis och bo på Playa de Palma vet att det finns få bra vägar ut till den riktiga cyklingen. Idag tänkte jag dock försöka hitta en ny och snabbare väg till Soller.

Detta initiativ blev dock ett totalt misslyckande. Fick vända några gånger och därefter leddes jag in mot huvudstaden och cirka 1000 rödljus. Fick stanna typ var 50:e meter. Surt helt klart.

Till slut tog ja mig dock ur staden med riktning Soller. Det hade tagit ganska lång tid och ingen vidare cykling.
Så slakmota i ca 18 km i den för dagen kraftiga vinden. Lite kallare också, men det kändes ändå bra.
Det hade hittills gått ganska lugnt hela rundan. Nu var dock planen att trycka bättre i klättringen upp till Coll de Soller på ca 500 höjdmeters höjd. Just under 6 procent i ca 5 km väntade.
Jag började medelhårt. När jag så kom in i serpentinerna blev det roligare och känslan var god. Jag ökade därför till nästan max och det var skoj. Ställde mig upp i varje serpentin för att få upp fart och effekt, satte mig ned och tryckte sedan till nästa sväng. Gick inte riktigt på max, men var ändå förvånad att det inte blev mer mjölksyra. Väl uppe visade det sig att det först varit 3 medelhårda minuter, 4 hårdare därefter och de sista sex på fina siffror. Trots en väl lugn start slog jag mitt rekord för klättringen med ca 2 minuter, och det med lägre puls.
Rullade nerför på andra sidan av berget. Längst ned vände jag och cyklade upp igen. Nu gick det klart lugnare på ca 330 watt.

Nerför på andra sidan och tillbaka via Bunyola och Santa Maria.
Vi lägger till ca 3 timmars cykling där det överlag gick klart lugnare än i går.

Resten av dagen har jag haft det bra med Katten.

Vi får se hur det blir i morgon. Helt klart blir vädret sämre i alla fall. Sedan är det frågan hur mycket sämre.

torsdag 2 mars 2017

Mallorca - kort och hårt

Gårdagens resa till Mallorca gick fint och allt flöt på bra. 

Cyklarna höll för resan och hotellet var fint.

Vi kan nu också konstatera att maten är god, att det finns mycket att välja på och att restaurangen är mysig. Dock är den lite liten och då det är hårt tryck har de svårt att hinna med att få fram ny mat.

I morse gav jag mig ut på en kortare cykeltur medan Katten var kvar på hotellet. Katten gjorde lite Yoga, läste bok och tog det lugnt.

Eftersom min cykling skulle vara kortare var planen att istället köra hårdare.

Först skulle jag dock ta mig ur Playa de Palma och trodde att jag hittat en bra genväg för att slippa den ojämna strandpromenaden på ca 5 km. Utfallet blev fail. Efter lite snurrande var jag dock på rätt spår. Lär dock inte bli samma genväg igen.

Jag har som många av er vet, under nästan en månad haft en kropp som inte svarat. Nu har det varit något bättre sista veckan, men inte alls bra.

Så kommer man ut i fint väder och trevliga vägar. Då är det som grönbete.

Kroppen både känns bättre och är bättre. Cykling utomlands är verkligen bra.

Så var det då dags för hårdkörning efter kustvägen åt öster. Vägen är bred, bra och det är motlut mest hela tiden.

När jag tryckte på kändes det förvånansvärt bra. Då det fortsatte så bestämde jag mig för en fortsatt satsning.

Jag tänkte ge mig vid 20 minuter, men bestämde mig för att 30 minuter var lämpligt.

Rullade lugnare en bra stund och vände sedan tillbaka. Körde nu ytterligare 30 minuter ganska hårt, men en del under FTP.

Sedan medelintensivt igen tills jag nådde strandpromenaden och bara hade ca 5 km till hotellet.

Det blev ett riktigt bra och jobbigt pass. En timme hårt, en timme medelintensivt och 30 minuter lugnt.

När jag matade in träningen i träningsprogrammet förstod jag varför det kändes en del i benen. Jag hade rullat de två timmarna i mitten av träningen på i snitt 324 watt och med den hårdaste halvtimmen ett snitt på 378 watt. Med tanke på hur dåligt det varit på slutet är det nästan så man tror effektmätaren visar fel, men hur som kalibrerade jag den igår. Det är inte ofta klockan visar en snittfart på 38 km/h under 76 km med en hel del höjdmeter och utan sällskap.

Trots en kortare runda lär jag nog vara lite sliten i morgon.

Tillbaka på hotellrummet och sedan har jag varit med Katten resten av dagen. En bra dag.

måndag 27 februari 2017

Snart Mallis, och den svage var bara halvsvag i dag på 10% över FTP

Det har inte blivit skrivet så mycket här på bloggen sista tiden. Det beror både på att det har varit mycket med arbete och familj, men också att det inte är roligt att mata inlägg med ingången att tillvaron är sådär och att träningen går riktigt dåligt.

Helt klart är det roligare att skriva om roliga saker och förhoppningsvis sprida lite motivation och inspiration till några av er.

Ja, det är inte så att så mycket har förändrats, men jag är ändå här.

Som jag sagt tidigare har jag försökt träna på, trots att kroppen inte alls svarat och att känslan varit dålig under flera veckor.

I går rullade jag lugnt under 90 minuter. Sedan var planen att få ihop 20 minuter med minst 10% över det FTP jag hade när kroppen svarade för ca en månad sedan.. Jag hade inte bestämt hur lång tid det skulle ta, utan jag körde på intervallerna tills det kändes lämpligt och då det började bli mycket mjölksyra. Sedan lugnt tills benen kändes hyfsat återhämtade. Det låter inte så tufft det där. Men när benen inte svarar lovar jag att det blir jobbigt.

Det blev helt klart ett långt intervallblock, då jag fick släppa av alldeles för ofta och vilan blev väl lång. Mot slutet var det verkligen riktigt trötta ben, och det var inte långt borta att jag fick ge mig. Men det gjorde jag inte. Det var i alla fall bra. När jag väl var i mål hade jag behövt 53 minuter för att få ihop 20 minuter med 10% över FTP eller mer. Känslan var som sagt inte bra, men jag gick i mål.

Totalt blev det 160 minuters cykling där det mesta kändes i alla fall okej. Bästa på länge.

I kväll tänkte jag upprepa gårdagens upplägg, men köra ett mycket kortare pass. Jag var dock orolig för att jag skulle vara ännu segare idag.

Tre minuters uppvärmning och sedan rullade jag igång. Jag insåg ganska snabbt att benen var piggare idag, även om det inte var så att de kändes superstarka precis. Jag blev fortfarande tröttare än vad jag borde och effekten var lägre än vad den borde. Men det som var positivt var att återhämtningen var bättre än på flera veckor, och jag kunde trycka på i varje effektökning. Det var idag inga problem att gå i mål med mina 20 minuter med minst 10% över FTP. Jobbigt förstås, men på ett bättre sätt.

Idag behövde jag dessutom bara 36 minuter för att få ihop mina 20 minuter med hög effekt. Dessutom ca 25 watt bättre än i går. Fortfarande drygt 30 watt sämre än i slutet av februari, men helt klart ett steg i rätt riktning. En normaliserad effekt under 36 minuter på 344 watt var ändå ett steg i rätt riktning.

Nu rullar jag bara en lugn timme i morgon och på onsdag blir det vila. Onsdagen ägnar jag och Katten i stället åt att flyga till Mallis.

Ursprungligen var tanken att vi skulle cykla hela dagarna under de 6 dagar vi är där, men utifrån Kattens mående får vi planera om lite. Jag hoppas ändå få till en del cykling, och framför allt att Katten i alla fall träna en del.

Då det blir mindre mängd träning får jag istället försöka trycka på lite mer när jag cyklar själv.
Fikapaus i Petra 2016

Jag hoppas ge en rapport varje dag under resan, men vad den kommer att innehålla är alltså lite osäkert. Vi får helt enkelt ta det för vad det är, njuta av trevlig semester som "vanligt folk" och träna det som går. Jag har för övrigt uppgraderat boendet då det förstås blir viktigare när vi tränar mindre. Om hotellet är bättre återstår dock att se, men på papperet ska det vara så.