måndag 27 februari 2017

Snart Mallis, och den svage var bara halvsvag i dag på 10% över FTP

Det har inte blivit skrivet så mycket här på bloggen sista tiden. Det beror både på att det har varit mycket med arbete och familj, men också att det inte är roligt att mata inlägg med ingången att tillvaron är sådär och att träningen går riktigt dåligt.

Helt klart är det roligare att skriva om roliga saker och förhoppningsvis sprida lite motivation och inspiration till några av er.

Ja, det är inte så att så mycket har förändrats, men jag är ändå här.

Som jag sagt tidigare har jag försökt träna på, trots att kroppen inte alls svarat och att känslan varit dålig under flera veckor.

I går rullade jag lugnt under 90 minuter. Sedan var planen att få ihop 20 minuter med minst 10% över det FTP jag hade när kroppen svarade för ca en månad sedan.. Jag hade inte bestämt hur lång tid det skulle ta, utan jag körde på intervallerna tills det kändes lämpligt och då det började bli mycket mjölksyra. Sedan lugnt tills benen kändes hyfsat återhämtade. Det låter inte så tufft det där. Men när benen inte svarar lovar jag att det blir jobbigt.

Det blev helt klart ett långt intervallblock, då jag fick släppa av alldeles för ofta och vilan blev väl lång. Mot slutet var det verkligen riktigt trötta ben, och det var inte långt borta att jag fick ge mig. Men det gjorde jag inte. Det var i alla fall bra. När jag väl var i mål hade jag behövt 53 minuter för att få ihop 20 minuter med 10% över FTP eller mer. Känslan var som sagt inte bra, men jag gick i mål.

Totalt blev det 160 minuters cykling där det mesta kändes i alla fall okej. Bästa på länge.

I kväll tänkte jag upprepa gårdagens upplägg, men köra ett mycket kortare pass. Jag var dock orolig för att jag skulle vara ännu segare idag.

Tre minuters uppvärmning och sedan rullade jag igång. Jag insåg ganska snabbt att benen var piggare idag, även om det inte var så att de kändes superstarka precis. Jag blev fortfarande tröttare än vad jag borde och effekten var lägre än vad den borde. Men det som var positivt var att återhämtningen var bättre än på flera veckor, och jag kunde trycka på i varje effektökning. Det var idag inga problem att gå i mål med mina 20 minuter med minst 10% över FTP. Jobbigt förstås, men på ett bättre sätt.

Idag behövde jag dessutom bara 36 minuter för att få ihop mina 20 minuter med hög effekt. Dessutom ca 25 watt bättre än i går. Fortfarande drygt 30 watt sämre än i slutet av februari, men helt klart ett steg i rätt riktning. En normaliserad effekt under 36 minuter på 344 watt var ändå ett steg i rätt riktning.

Nu rullar jag bara en lugn timme i morgon och på onsdag blir det vila. Onsdagen ägnar jag och Katten i stället åt att flyga till Mallis.

Ursprungligen var tanken att vi skulle cykla hela dagarna under de 6 dagar vi är där, men utifrån Kattens mående får vi planera om lite. Jag hoppas ändå få till en del cykling, och framför allt att Katten i alla fall träna en del.

Då det blir mindre mängd träning får jag istället försöka trycka på lite mer när jag cyklar själv.
Fikapaus i Petra 2016

Jag hoppas ge en rapport varje dag under resan, men vad den kommer att innehålla är alltså lite osäkert. Vi får helt enkelt ta det för vad det är, njuta av trevlig semester som "vanligt folk" och träna det som går. Jag har för övrigt uppgraderat boendet då det förstås blir viktigare när vi tränar mindre. Om hotellet är bättre återstår dock att se, men på papperet ska det vara så.

1 kommentar:

  1. Kul att höra att du är på g! Ha det nu bäst på Mallis bägge två!!! :-)

    SvaraRadera