söndag 22 februari 2015

Racer utomhus - skulle inte tro det

Jag noterar att allt fler plockar fram sina LVG-cyklar. Det är ofta bra att bo i Norrland, men när det handlar om det antal månader det går att cykla racer utomhus på hemmaplan finns det bättre platser. Det är fortfarande månader kvar innan asfalten är redo.

Å andra sidan finns det fler anledningar, när man bor i norr, att boka utlandsresor och få riktigt bra cykling under vintermånaderna.

En sådan utlandsresa är snart på gång. I april åker jag till Mallorca med Katten och när hon åker hem efter en vecka kommer övriga cykelklubben. Det är något att verkligen en resa att se fram emot. Fram till dess får jag hålla tillgodo med trainern om jag ska sitta på en racer. Här brukar det bli utepremiär kring den 12 april varje år.

Denna och nästa veckas träning är sedan månader planerade utifrån att det är skid-vm. Det gäller att optimera tiden och slå två flugor i en smäll. Träna själv och se på sport, är inte fel bara träningsintensiteten inte är för hög.

I veckan blev det därför intervaller under veckodagarna innan VM börjat och när det var dags för helg blev det istället sweetspot. En träning som ger bra utveckling, samtidigt som det fungerar att se på sport.

I går körde jag 150 minuter varav 100 minuter sweetspot och resten med distansintensitet.

Ja, det är tufft att köra så långa pass på trainer, men är det sport på tv och man varierar intensiteten en del fungerar det. På sweetspotdelen låg jag på ca 285 watt med en del delar på 300 watt. Distansdelen var lugn. I snitt blev det 267 watt för hela träningen. Det kändes helt okej under hela passet.

Idag blev det ytterligare ett långt trainerpass, denna gång på 133 minuter. Även idag körde jag sweetspot, med samma upplägg och samma längd. Övrigt tid hade också samma upplägg som gårdagen. Den enda skillnaden var att jag i dag tog en paus efter 100 minuter för att göra pannkakor till sonen och Katten. Snittwatten blev lite högre idag då delen med distansintensitet var kortare. Träningen landade på 275 watt.

Hela passet kändes bra förutom första fem minuterna efter pannkakspausen. Trots låg intensitet protesterade benen rejält, men jag trampade på och efter en stund var allt okej.

Denna vecka blev det sex träningspass på totalt 8,5 timmar. Träningarna bestod av 3 bra intervallpass, ett återhämtningspass och 2 långa sweetspotträningar. Det var helt klart en bra vecka som vi lägger till handlingarna och tittar framåt.

Tanken är nu att det blir vila under måndagen och sedan trampar jag på i 8 dagar i rad, om det känns okej. Annars lägger jag in en vilodag någonstans mitt i. Efter de åtta dagarna åker vi bort i fem dagar, och då blir det långvila. Förhoppningsvis kommer superkompensationen då på besök.