lördag 18 juni 2016

Vätternrundasuccé och det regnade bort

Gårdagen bjöd på arbete och sedan en tur till Umeå. Där besiktades husvagnen, sedan hade jag ett cykelärende och slutligen åkte vi och köpte en telefon till sonen. En telefon han samlat till sedan förra året. Han är extremt nöjd nu!

Vi fixade middag och sedan såg vi klart på den StarWarsfilm vi började se i torsdagskväll.

Jag började inse att det nog inte skulle bli någon cykling igår heller. Men så tänkte jag lite konstruktivt och flyttade trainermatta, trainer och cykel till vardagsrummet.

Melvin ville se Spiderman och då löste vi det så att vi såg den tillsammans medan jag cyklade på trainern.

Idag var målsättningen att få till lite utecykling, då det gått illa med det i veckan. Inte gick det bättre i dag. Lagom till att jag skulle åka ut blev det spöregn. Direkt blev det till att tänka om.

Den stora grejen i dag har dock varit att hålla koll på Katten och att vara nervös. Hon har nämligen trampat Vätternrundan för första gången. Hon cyklade med SheRides och målet var att klara Sub10. Jag har varit klart mer nervös än när jag själv tävlar och jag har säkert kollat 30 ggr på nätet hur det går.

Så rullade då fem Vännäs CK:are över mållinjen där alla nådde sina mål. Riktigt bra jobbat av Anna Saric, Kjell Ekholm, Christer Tjäder, Fredrik Leijon och Nicklas Nyman. Alla nådde de sina Sub-mål. Grattis!

Nu väntade jag bara på Kattens Sub-grupp där även Lotta Mårtensson från klubben cyklade.
SuperKatten på vårens resa till Gran Canaria

Så dyker tiden in och jag blir så glad och stolt. Tjejerna cyklar in på 9.29. 31 minuter bättre än deras mål. Vilken otroligt stark insats!!

Nu är jag nöjd och glad, så nu tror jag det kommer att kännas bra trots att det bara blir trainercyklande även idag. Jag kan nu också kanske hålla fokus, då jag inte behöver kolla datorn hela tiden.

Det är klart att det inte är optimalt med trainercykling i vardagsrummet, utan fläkt. Extremt varmt och därmed tar jag det lite lugnare och därmed blir det inte så kvalitativt. Men det är bättre än ingenting, och i morgon kanske solen lyser!?

Ikväll kör jag och Melvin tacos och sedan lite mys. Sedan hoppas jag att Katten också myser hela kvällen och njuter av sin fantastiskt fina insats.

fredag 17 juni 2016

Samarbete med cykelkraft

Jag har inlett ett litet samarbete med cykelkraft.se.Som en del i detta har jag nu fått möjlighet att prova handskar och skoöverdrag. Jag återkommer med mina tankar kring detta.

Särskilt intressant blir det att utvärdera skoöverdragen som enligt uppgift ska vara väldigt aero. Jag kommer att prova dessa på tempo, och se om de kanske hjälper mig att bli ännu lite snabbare!?
torsdag 16 juni 2016

En dag med många ansikten

Dagen började med arbete och ett antal möten.

Sedan var det dags för sonens skolavslutning i Johanneskyrkan. Det var väldigt fint, som det alltid är. 

Skolavslutningen är också en dag av känslor, vilket det alltid varit då jag tillhört skolans värld under många år. Men nu är det väldigt dubbelbottnat. En glädje och positiv känsla vilket det brukar vara och för sonen som var väldigt glad. Samtidigt kom många tankar på Tova som inte satt längst fram till vänster i kyrkan som hon brukade. Det kändes i bröstet.

Efter skolavslutningen åkte Melvin hem med farmor och farfar för den årliga hamburgerlunchen. 

Jag och Katten gick tillbaka till skolan och jag sa hej då till henne. Katten skulle nämligen åka söderut med Tjäder och Niklas Nyman. På lördag  är planen att hon cyklar Vätternrundan för första gången. Hon cyklar med SheRides och de satsar på att komma under 10 timmar.

Tillbaka till arbetet och mer arbete för barnens och elevernas bästa.

Efter arbetet åkte jag hem och förberedde middagen och dessutom bytte jag lite trasiga lampor på husvagnen.

Jag åkte och hämtade Melvin hos farmor och farfar. Melvin ville köpa en blomma och lägga den på Tovas grav, så då gjorde vi det före middagen. Det blev en fin liten stund.
Hem igen och färdigställande av middagen. Jag hade sedan länge lovat att vi just denna kväll skulle se på en av StarWarsfilmerna, så det blev detta och middag. Som efterrätt glass och lite colasås.

Planen var att träna idag, men tiden räckte helt enkelt inte till. Varje sekund var uppbokad och nu är det sen kväll. Det blev alltså ingen träning idag och då alltså två dagar i rad med vila, då jag i går hade en inplanerad vilodag.

Jag hoppas få till träning i morgon, men även då kan det bli tufft. Arbete under dagen, och sedan ska vi till Umeå för att besikta husvagnen, titta på en telefon till sonen och lite cykelgrejer.

Vi lär inte vara hemma före middagen och då vi inte han se klart StarWars i dag räknar nog sonen med det i morgon. Vips lär klockan vara mycket, så ska det bli träning är det nog sen kväll och trainer som gäller. Det är helt klart en rejält pusslande för att hinna med familj, arbete och träning på ett bra sätt. En utmaning jag nog inte är ensam om!?

För övrigt meddelade jag för ganska så länge sedan att jag hade nya hjul på gång. Av olika skäl har det varit problem kring detta, men kanske kan ni få en uppdatering i morgon.

Inom ett antal dagar är det dessutom fler intressanta nyheter på gång. Den som läser får se.

onsdag 15 juni 2016

En av Sveriges 50 hetaste cykelbloggar!

En liten rolig grej var när jag i dag upptäckte att min blogg var med bland "Sveriges 50 hetaste cykelbloggar".

Visst det är ingen vetenskap utan högst subjektivt. Men lite kul var det ändå.

Vi kan nog alla hitta en hel del läsvärt bland dessa femtio utvalda bloggar.


Nedan ser ni ingressen, alla bloggar och deras beskrivning.


Cykelsäsongen är i full gång och vi på 8848 Altitude presenterar de 50 hetaste cykelbloggarna just nu. Utan inbördes ranking, utan kriterier, utan bara för att vi gillar dem! De gör ett grymt jobb med sina bloggar för att sprida cyklingen som sport framåt både bland elit, motionär, cykelrävar och nyfrälsta. En del bloggar är fristående, en del ligger under bloggportaler eller andra sidor. Oavsett, hoppas vi du hittar nya favoriter att följa för att få inspiration och motivation till dina egna pass. Säkert finns det de vi missat så du är förstås välkommen att tipsa oss om fler bloggar värda att följa.
Vi delar ut detta emblem till alla de 50 bloggar vi tycker sätter guldkant på cykeltillvaron!

Här är alla 50 bloggarna:
Roberto VacchiMan kan inte annat än älska denne genuint cykeltokiga människa. Kommenterar och rapporterar kring de stora Grand Tour-loppen som ingen annan kan, samlar in pengar till välgörenhetsprojekt, har en egen cykelkollektion…och cyklar aktivt, förstås. Kung.
Åsa Erlandsson en grym cyklist som tar dig med runt om i cykel-Sverige, presenterar de kommande tävlingarna och delar sina resultat. Väl värd att följa för inspirerande läsning och bra tips!
Emil Lindgren är ett av landets starka mountainbikeproffs och han har en lång och gedigen meritlista från stora internationella tävlingar. Emil har siktet inställt på att nå hela vägen till världstoppen och hans näst intill dagliga uppdateringar är spännande att följa.
Calle Friberg är för många cyklister ett välkänt namn som ljuder i speakerhögtalarna på de flesta tävlingar runt om i landet. Calle tillhör den absoluta toppen inom svensk MTB och är en profil som uppskattas både i skrift och ute i skogen.
Henrik Öijer är ett av de stora namnen inom den svenska långloppscupen. Henrik har cyklat sedan i början av 90-talet och och tävlat sedan -98. Efter att ha avslutat sin elitsatsning 2009 började han redan året därpå trappa upp träningen igen och satsar sedan 2015  på långlopp inom MTB. Sprider mycket cykelglädje och även inblick i privatlivet med sin blogg. Officiell bloggare för Mitsubishi MTB Challenge.
Samuel Brännlund Den cyklande trebarnsfadern satsar på Elitklassen inom svensk MTB. Tacklades och kraschade svårt på Långa Lugnet så tävlingssäsongen är tyvärr över men vi hoppas kunna följa hans väg tillbaka upp i sadeln. Kämpa!
Per Kumlin var tidigt på MTB-trenden, redan 1992 köptes ny cykel istället för vindsurfingbräda som egentligen var tanken. Per började cykla i skogen och var sedan fast. Började tävla och så här 23 år senare är Per starkare än någonsin.
Johan Wahrén är som många cyklister helt tagen av sporten och uttrycker det som ”sin drog i livet”. En äkta entusiast!
Tomas Åström bloggar om cykling och livet. Han har alltid haft en passion för träning, sport och utbildning. Under de senaste åren har han tokfastnat för cyklingen och njuter varje gång han sitter i sadeln, följt av ett välskrivet blogginlägg.
Sandra Sofi Salinger Stark person med stor passion för cykel. Har tävlat på toppnivå flera år men skadades illa 2014 på Lida Loop. På bloggen delar hon sin resa tillbaka till toppen, guidar med tränings- och pryltips och då och då delas det även recept om god bakning. En riktigt bra kombo.
Cykeltokig – Fikar man så cyklar man Cykeltokige Magnus är en levnadsglad hallänning som förflyttat sig till Stockholm. Därifrån dokumenterar han sina träningspass, sin matlagning och andra aktiviter på ett mycket välskrivet och humoristiskt sätt.
Anna Jansson Om cykel, svett och äventyr. En tuff tjej som har utmanat sig själv på riktigt och kört både Paris-Roubaix och L’Étape du tour. Vättenrundan, Cykelvasan och delar av XC-cupen är även de avklarade prestationer i Annas liv. ”Hur svårt kan det vara?” är mottot!
Jenny Rissveds, Att följa Sveriges stora MTB-stjärnas resa är solklart intressant för inte bara cykelfolk utan även idrottsintresserade i allmänhet. Silver senast i MTB-EM på hemmaplan. Om träning, tävling och livet därute i stora världen
Helena Enqvist från Östersund där mycket kretsar kring utomhusaktivitet. Cykling och skidåkning är Helenas grej men även fjällöpning. ”Endorfinberoende, cykelkepsälskande mamma till en dotter” säger det mesta om vad man kan förvänta sig i bloggen.
Jonas wwBlog om lätta cykeldelar, nya cykeldelar, snygga cykeldelar, bra cykeldelar. Men skriver även om sin egen cykling. Jonas delar med sig av vilka kommande tävlingar han kommer att köra. Tips om bra sidor, bra erbjudanden och viktiga fikatips! Svarar gärna på läsarfrågor. Skriver även på engelska. Detta är cyklingens ”Go to guy” när du vill veta vad som gäller.
Gunnar Tojren En veteran med lång meritlista som aldrig tycks sluta att fyllas på. Gunnar är en riktigt duktig H40 cyklist med en bakgrund från enduro och multisport som ger honom en gedigen grund att stå på. Race reports och bra träningstips.
Martin Söderlund Landsvägscyklisten från Lidingö som även har hittat till skogen. Martin gjorde sin första MTB-säsong 2014 och har redan några pallplatser i bagaget. Under 2016 är fokuset inställt på den svenska långloppscupen Mitsubishi MTB Challenge. Styrkor: Envis och lätt!
Jesper Andersson Elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse andra intressen så som fotografering, kaffe – och mer cykel! 100% cycloholic, helt klart.
Mitt liv som cykel Vilhelm, a k a Ville, rapporterar om sina lopp, tycker till om cykling i allmänhet och tävling i synnerhet på ett skönt sätt. Flängt runt på cykel sedan 1987, som han själv uttrycker sig.
Emil Linde, En av våra stora stjärnor i MTB behöver knappast någon närmare presentation. Senast på pallen i EM på hemmaplan. Följ, bara följ!
Jakob Björklund Kilometer för kilometer tar han sig uppåt i den svenska långloppseliten och visar på kämpaglöd, engagemang för sporten bjuder på resan med sin egen utveckling.
Cyklistbloggen Christian Gillinger och Jeroen Wolfers är två Stockholmscyklister som cyklar dagligen i den täta Stockholmstrafiken. De spanar, debatterar, skriver och fotograferar om storstadens infrastruktur, politik, säkerhet, trafikvett och cykelkultur. Helt enkelt allt som har med cyklister att göra i mötet med bilar, fotgängare och lokaltrafik. Matnyttig läsning även för alla utanför huvudstaden, förstås. Deras hjärtan klappar för att göra Stockholm till en äkta cykelstad.
Kristoffer Gross den cyklande f d hockeyspelaren, bosatt i småländska Hultsfred. För dryga tre år sedan lade han skridskorna på hyllan och hittade då MTB:n. Efter ett hårt uppvaknande på Ränneslättsturen 2013 insåg han att cyklingen var inte så lätt som han hade trott! Tre år senare med många kilometer i benen är han redo att slå sig in i den svenska långloppscupseliten.
Daniel Johansson fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Brinner för att att inspirera fler till att upptäcka grejen med att cykla långt och länge. Förmodligen upphovsman till ordet ”randobakis”.
Hasse Gustafsson bloggar ungefär lika delar träningsnörderi och livsnjutning. Hasse gillar att träna precis lika mycket som att laga mat och hänga i soffan med en ostbricka och ett glas vin. Förvänta er varken magrutor eller chiapudding men däremot en stor dos liv- och träningsglädje. Duktig cyklist är han onekligen.
Linda Meijer Efter att ha avklarat den svenska klassikern och fattat tycke för cyklingen byttes landsvägen mot mtb. Och bara något år efter första turen på MTB:n så körde hon Masters VM i Norge. Inspirerande pepp!
Mikael Flockhart Träningsmagistern! Mikael är en elitcyklist som har en magisterexamen inom idrott och forskar på Åstrandlaboratoriet vid gymnastik och idrottshögskolan. En matnyttig blogg om hur vår kropp reagerar på träning och kost och om hans framfart i absoluta Sverige-eliten på MTB.
Mattias Forsberg Mattias har cyklat MTB sedan 2013 och han har under dessa två år redan avancerad till de främre leden i de svenska långloppen på MTB. Ett namn att hålla koll på de kommande åren. Läsvärda race-reports, förstås.
Johan Mölleborn är helt inriktad på landsväg. Följ hans resor, träning och hans engagemang speciellt för långcykling. Beskrivningen ”barnslig och omogen skitgubbe som gillar att cykla långt och dricka vin” kan man ju bara älska.
Emmy Thelberg cyklar för Härnösands CK i absoluta eliten och representerar Sverige i de stora sammanhangen. En aktiv person med mycket kärlek till naturen, träningen och tävlandet. Rapporter och fina bilder från sina upplevelser i sadeln.
Karin Håberg har en grundinställning om att livet är till för att levas och det gör man bäst på cykeln eller på en vandringsled. ”Runt 30-ish år på papperet, närmare hälften i sinnet”. Turtips, träning, mektips och filosoferande i en skön blandning.
Team RMI (Rätt mental inställning) Ett gäng sköna cykelentusiaster som kanske inte uppdaterar sin blogg dagligen men som har mycket roligt att berätta när de väl gör det. Allt ifrån spännande cykelresor och motionstävlingar till matlagning på trangiakök.
Blackie the cyclist har som mål att ta ett SM-guld på landsväg tillsammans med sitt lag CK08 damelit. Ursprungligen ifrån Rättvik men har de senaste 7 åren bott i Stockholm. I sin blogg skriver hon om vägen till pallen. Hennes coola rätta namn: Svart Karin Karlsson.
Matthias Wengelin MTB-stjärnan från Falun, staden där alla springer, cyklar, åker skidor och helst på elitnivå. Glödheta Wengelin tycks leka med konkurrenterna och har redan plockat hem två segrar i herrar elit på Mitsubishi MTB Challenge.
Kjell Olsen Den livsnjutande cyklisten som är en veteranprofil i cykelsverige. Kör i H50 och visar fortsatt på goda resultat. När höstens mörker rullar in drar Kjell till sitt boende i Thailand och spenderar årets mörka månader där. Hur? I sadeln, förstås. Alltid intressanta spaningar om träning, kost och ”tänk” före och efter loppen.
Emelie Karlsson Landén, Emelie är Skövde-tjejen som bloggar för Mitsubishi MTB Challenge på ett skönt personligt och mycket underhållande sätt. Beskriver sig som glad motionär men bygger först sin cykel själv och hamnar sedan på pallplats i premiären. Galet! På riktigt, orädd för nedförsbackar.
Mikael Kippilä Cykeltokig småbarnsförälder med ett gediget teknikintresse. Enligt Mikael bjuder bloggen på ”Resan genom livet på en cykelsadel, inga vägar är för krokiga eller för branta för att besegras. Ett ständigt pussel i vardagen att få ihop det med träning och familj satsar jag mot nya mål på Mountainbike och Cykelcross”. Läsvärt!
Anki Berggren Ambulanssjuksköterska och hästägare med långlopp på MTB i fokus. Kör i D 40. Cyklar gärna fort och länge på fina singletracks och knixiga stigar! Följ hennes race reports och livet på sadeln i skogen.
Tilda Loftin är personlig tränare, massageterapeut och fitnessinstruktör bosatt utanför cykelgalna San Francisco. En stor passion i livet; cykling, förstås. Eller numera två; som mamma till lilla Elin. Skön inspiration!
Daniel Evaldsson Tidningen Cyclings chefredaktör bloggar själv och bjuder på ”behind-the-scenes” runt arbetet med tidningen. Även tankar om svensk cykling och vad som händer i cykelvärlden. Engagerande och inspirerande!
Anton Persson Kul med en bloggare som prioriterar stil före resultat! Spanar om allt i från cykelmode, strumplängd och styrlindors färg till nya prylar och förkortningar man inte visste att man borde lära sig. Snabb när han vill, såklart.
Bitte Håf Vardagskåserier och upplevelser från sadeln levereras av denna cyklande gymnasielärare och frisör. ”Antar utmaningar lite mindre genomtänkt än de flesta, lyckligtvis född som tjurig norrlänning” beskriver hon sin inställning. Vi gillart!
Christoffer Cedervall Kallar sig passionerad motionär med MTB närmast hjärtat, men även landsvägscyklingen verkar ha fått ta en plats. Skriver om cykelresor, fina leder och sina långloppsupplevelser.
Ingrid Kjellström cyklar både Vätternrundan och elittävlingar på hög nivå. Hon är civilingenjören som gärna går upp klockan 5 innan jobbet för att cykla i soluppgången med andra personer som delar hennes cykelintresse. Trevliga rapporter från träning, resor och tävling!
Krister Isaksson Intressant läsning och spaning kring cykling i trafik. Krister är trafikplanerare och cykelexpert och belyser viktiga utvecklingsfrågor som påverkar cyklisters liv. En och annan personlig cykelupplevelse slinker med också.
Magnus Lagher Högt och lågt om cykel och cykling i alla dess former. Prylar, infrastruktur, samhällsplanering, trender, energikakor – allt tycks kunna åka med i denna blogg. Kul läsning blir det i alla fall!
Elna Dahlstrand, har en passionerad relation till cyklingen och bjuder på små och stora kärleksberättelser från livet i sadeln, med utgångspunkt från hemmet vid Vätterns östra strand. Kör både mountainbike och racer, både med och utan nummerlapp. Alltid mycket fina bilder att inspireras av som ackompanjemang till de trevliga texterna.
Bergscykling är en blogg producerad av den sportintresserade och starke cyklisten Fredrik Berg från Grythyttan. Fredrik är Svensk mästare x2 i enduro, nordisk mästare i enduro och och har kört både EM/VM. Efter en skada lades enduron på hyllan och istället började han cykla MTB. Fredrik har som mål att slå sig in bland toppen i svensk MTB och på sikt knipa medalj på SM.
Nisses cykelblogg  Långa rundor på landsväg. Jättelånga. Nisse bor i Staffanstorp, älskar cykel och foto. Berättar om sina härliga långrundor med både roliga ord, Strava-kartor och och fina bilder. Och bakom varje randonneur finns som vanligt en otroligt förstående fru.

tisdag 14 juni 2016

Tre cykelpass och lite intervaller

Rullade lite cykel ikväll. Först 12 kilometer med sonen, sedan 18 egna kilometrar innan jag rullade ned till GULF för lite gemensam träning.

Då det är Vätternrundan i helgen valde många träningsvila, så vi blev endast tre men naggande goda.
Jag, Tjäder och Christoffer kom överens om att vi skulle rulla till bortanför Rödåsel och tillbaka.

Till att börja med tog vi det lugnt, men från att vi tog sista avtagsvägen och svängde vänster vid slöjdarnas hus blev det bra fart på tillställningen. Nu väntade totalt 46 kilometrar med vändning efter 23 km.

Jag tog första förningen som blev 12 minuter och därefter 8 minuter lite lugnare innan det var dags för nästa förning som blev 8 minuter. Sedan kvarstod bara drygt 7 minuter så skulle vi vända. Vid vändningen hade vi snittat 37 km/h i motvinden.

När vi vände tog jag åter första förningen och bestämde mig för att ta en förning på 10 km, vilket jag också gjorde. Det tog 15 minuter och som vid varje tidigare förning låg jag på ca 350 watt.

Det blev efter en stund ytterligare en förning på 350 watt och denna gång 7 minuter.

Totalt blev det alltså 42 minuter med en snittwatt på ca 350 watt. Det kändes förvånansvärt bra.

På tillbakavägen blev det en snittfart på en bit över 40 km/h.

På slutet tog vi det lugnt och snackade på medan vi rullade tillbaka till start.

Mycket trevligt, med hög intensitet och bra fart kan jag sammanfatta kvällens träning som totalt landade på 63 km och för hela dagen på 93 km.

måndag 13 juni 2016

Sverigecupen i Tempo - Fin andraplats i totalen!

Idag dök så den första sammanställningen för säsongen upp på Svenska Cykelförbundets hemsida. Linjecupen är inte mycket att skriva hem om, men tempocupen ser helt klart bättre ut.

Med två andraplatser och två fjärdeplatser på de första fyra deltävlingarna parkerar jag just nu på en fin andra plats i cupen.

I ledningen hittar vi Patrik Boström från CK Fix (Skåne) som varit riktigt bra i alla tävlingar och har en välförtjänt förstaplats. På senaste deltävlingen var Patrik 4 sekunder före mig, vilket var mindre än tidigare. Jag hoppas att jag vid något tillfälle under säsongen kan trycka mig förbi.

I slutändan kommer de fem bästa av de sju deltävlingarna att räknas vilket gör att vi redan nu kan konstatera att det kommer att krävas mycket för att Patrik Boström ska tappa sin förstaplats. I kampen om de övriga pallplatserna är det väldigt öppet då David Scott Cykelklubben Norrtälje på tredje plats har ett bra läge. Även Niklas Näslund Föreningen Cykloteket Racing team som nu ligger sexa har två riktigt bra resultat, så med tre fina lopp på slutet kommer han att få många poäng i sammandraget. Ja, egentligen har alla i topp tio fortfarande möjligheten att nå pallen.

För egen del hade jag innan säsongen en målsättning att nå pallen vid minst ett tillfälle och i totalen landa på topp fem. Min ena målsättning är redan nådd, då jag stått på pallen två gånger. Det andra målet ligger jag nära och därför siktar jag lite uppåt och att nå pallen i totalen vore riktigt trevligt.

Jag är fullt medveten om att det är en riktigt tuff målbild och det behövs en riktigt lång formtopp för att ha chans att lyckas. Det behövs troligen minst två pallplatser till i de tre tävlingar som kvarstår, och det är inte ens säkert att det räcker om resultaten i övrigt inte går min väg.

Nästa deltävling är i början av juli och de sista deltävlingarna är näst sista och sista helgen i augusti.

Nedan ser du de 22 första i cupsammanställningen. Totalt är det 42 cyklister som hittills tagit poäng i någon deltävling (varit bland de 22 första).

Om jag nu får till min träning och mitt mående siktar jag först och främst mot Gottnes 2-dagars första helgen i juli. Beroende på hur det går där får vi sätta målen för fortsättningen.