fredag 17 januari 2014

På en fredag ska det va sött

Efter gårdagens ganska så tuffa pass blev det lite lugnare och kortare i dag. 10 minuters uppvärmning och sedan 40 söta minuter. Inte mer invecklat än så.
I dag tittade jag mest på pulsen med målsättningen att kontinuerligt under hela passet höja pulsen.

Första 10:an: 73% av maxpuls
Andra 10:an: 79,5% av maxpuls
Tredje 10:an: 80,5% av maxpuls
Fjärde 10:an: 83% av maxpuls
Femte 10:an: 84,5 av maxpuls
Snitt för hela passet: 80% av maxpuls

Högsta pulsen i dag som jag tryckte upp de sista minuterna 88,5%.
Snittwatt för hela passet inklusive uppvärmning: 268 watt.

Ett helt okej pass där det kändes hyfsat. Inte ett särskilt tufft pass och pangpangföreställning men ok.

Efter träningen blev det lite indisk mat och Sverige-Kroatien. Nu blir det plats vila resten av kvällen, troligen utan något mer sött. Jag har ju redan fått en hel del.

I morgon ska jag och sonen till Umeå för att se Sprint SM i rally, tillsammans med syster och hennes familj. Det blir skoj.

Vi får se om det jag hinner med någon träning i morgon.

För övrigt är det nu åtta dagar innan jag förhoppningsvis kör ett utepass i värme på GC.

11 kommentarer:

  1. Inte illa Tomas det där är ju zon3 träning, stamina(aerobic) 70-80% av maxpuls!
    Så förringa inte detta väldigt bra träning, som ger: The payoff: Tone your legs and build your mental strength.
    Bra kört!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte bara skit att ligga inom sweetspot. Enligt många är detta ett av de bättre passen då det ger förbättringar utan att det i större omfattning påverkar kommande träningar negativt. Dvs det går att träna ofta.

      Radera
  2. Vad jag vill ha sagt är att alla pass du/vi kör med fokus på vad vi gör är pass som alltid ger oss något även om det inte är maxpuls på passet! :-)
    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med. Det måste finnas ett tänk och tänket kan i bland vara att vi inte ska gå all in. Trevlig helg på dig själv.

      Radera
  3. Säger bara skideliten. De kör typ 90% av alla timmar i snackfart, det ger mer än man tror. Man ska inte slita ut sig :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skideliten har å andra sidan obegränsat med tid...

      Radera
    2. Såg precis att jag på endast tre trainerpass under perioden november 2012 till april 2013 hade en snittpuls för hela passet som understeg 78% av max. Då det blev ett bra utfall av denna träning utifrån den tid jag kan lägga ned fortsätter jag på den linjen.

      Radera
    3. Obegränsat med tid, som Mazze :-)
      Jag tror jag aldrig någonsin har haft ett pass där SNITTET varit över 80%

      Radera
    4. Ja, Mazze som tränar bra mycket mer än de flesta borde kunna köra mer tid på lägre puls, förutsatt att det passar för individen.

      Det är helt klart att vi alla är olika och att olika träning passar oss. Ger det bra effekt, så ska man fortsätta på sin linje. Är det att köra under 80%, så är det bra.

      Själv behöver jag dock rejäla pulshöjare för att inte få en fullständig chock på träning där man kan tvingas ligga på 90% eller mer under långa tidsperioder.

      Radera
  4. Hehehe! Jag läste någonstans minns nu inte var om en cyklist som en hel försäsongs träning körde nästan bara zon1 men låånga pass hans tränare hade övertygat honom om detta! Han hade aldrig cyklat bättre tidigare å då hade snubben kört stenhårda i sin tidigare träning. Klev flera nivåer med denna typ av träning. Men det kräver som Tomas säger att man har tiiiiid.... Fasen att jag inte minns vem det var...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar köra mer av längre pass i sweetspot än många andra och det brukar fungera bra. Ett år körde jag dock mer och i ännu lägre intensitet motsvarande distans och det fick inget bra utfall. Då krävs extrema mängder träning och den tiden har jag inte. Jag har en teori som har passat mig att jag lägger nästan all min träning på minst 77% i snittpuls. Dvs har jag inget annat mål med passet ska snittpulsen i alla fall överstiga detta. Vissa gånger när jag kör riktigt långt, väldigt många dagar i streck etc kan jag dock göra avsteg från detta. Merparten av min träningstid ligger trots allt inom 78-84% av maxpuls. Sedan kryddas det med tuffa pass där jag trycker upp pulsen ordentligt. Brukar fungera för mig.

      Radera