lördag 18 januari 2014

Världskändis och en cool kille

Idag blev det uppstigning vid åtta för att göra sig klar för dagens begivenhet. Efter att ha packat allt vi skulle ha med oss bar det iväg mot Umeå. Med en dryg kilometer kvar till målet fastnade vi i en bilkö som gick i snigelfart. Det visade sig att väldigt många skulle till samma ställe som oss.

Efter mer än en halvtimme i kö var vi så till slut framme på travbanan. I dag var det dock inte dags för trav utan SM-sprint i Rally. Många tusen intresserade hade letat sig fram till tävlingen som arrangerades av motorklubben i min hemkommun - Vännäs.

Det var så mycket folk att syster med familj som vi åkte dit med (separata bilar) inte hittades förrän efter flera timmar!

Ett av de större dragplåstren till tävlingen och som bidrog till storpubliken var Tomas Rådström som såväl kört VM-rallyn, vunnit många SM, och varit riktigt vass i rallycross. Att han dessutom kommer från Vännäs bidrog nog lite extra.

Det kanske allra största dragplåstret var dock Petter Solberg som kört i VM-cirkusen i många år och dessutom har varit Världsmästare i rally. Han satsar nu på att i sommar bli världsmästare i rallycross.

Det blev en riktigt trevlig dag. Visst var det väldigt kallt, ca 17 grader, men det gick ändå riktigt hyfsat. Vi stod ändå ute större delen av tiden, och var bara in lite kort då och då för att värma oss och för att fika lite.

Sonen som följde med mig var väldigt taggad och ville verkligen se allt. Att farbror Erik som var på plats för fotografering och reportage för Umeå tidning dessutom lyckades få fram en idolbild med Petter Solberg där Solberg skrivit "Till Melvin från Petter Solberg", var för sonen ett extra stort plus. Ska vi vara ärliga stod det inte Till Melvin, utan Til Melvin. Men det hade ingen betydelse.


När tävlingen var över ville Melvin vara kvar och se prisutdelningarna, trots att vi frös väldigt mycket och att han var väldigt trött. Där skulle de svenska mästarna prisas i de fyra klasser som tävlat för dagen. Vännäs Motorklubb hade haft riktigt stora framgångar. Tvåa i en klass, tvåa och tre i en annan. Slutligen vann Tomas Rådström från Vännäs Motorklubb SM-guldet för största klassen, även han VMK. Med andra ord var en så liten klubb från en liten kommun framgångsrikast av alla föreningar, och då var det ändå SM. Riktigt bra.

Petter Solberg var dock snabbast av dem alla, men i och med att han är norrman fick han inget SM-guld, men däremot ett pris för själva tävlingen.

Vid prisutdelningen hade Petter Solberg 4 mössor som delades ut till publiken, Melvin fick en av dem, vilket gjorde honom extremt nöjd. När han provat den sa han "Nu är detta min favoritmössa".

Sammantaget en riktigt bra och lång (7 timmar) dag i rallyns tecken. För övrigt har vi nu varit hemma i två timmar. Melvin har ätit middag, krupit in i en pyjamas - men han har fortfarande på sig sin nya mössa. Han känner sig precis som tröjan säger - 100% tuff. Han är också 100% trött.
 

2 kommentarer: