fredag 5 december 2014

Polar V650 - Vilken flopp!!!

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag har alltid haft Polar som träningsklocka/träningsdator.
Varför? Ja, nu kan man undra - men historiskt har det handlat om flera olika bitar.

För det första har själva produkten levt upp till mina behov och jag har alltid trivs med produkterna. Sedan har jag uppfattat Polars analysverktyg på datorn som bättre än de flesta andra märken. Slutligen har Polar alltid haft en fantastisk service, och än så länge har jag aldrig betalat en krona vid reparation etc.

I slutet av 2013 kände jag att jag gärna skulle vilja ha en effektmätare inför 2014 års säsong. Då samtidigt min Polar 800 rs hängt med länge beslutade jag mig för att köpa cykeldator och effektmätare.

Efter mycket research var jag nära ett köp, dock inte en Polar. Detta då deras produkter som klarade effektmätare inte var uppdaterade på länge och inte nådde upp till mina övriga krav.

Så satt jag vid datorn och skulle trycka på köpknappen - då smög en liten produkt fram från sidan. Det var en kommande lansering av en helt ny Polarprodukt, Polar V650.

Min känsla blev direkt att denna produkt skulle klara alla delar jag önskade och det var ju dessutom en Polar.

Jag skulle dock få vänta två månader innan V650 började levereras ut till affärerna. Efter ett moget övervägande kom jag fram till att det var okej.

Två månader är inte så länge. Men pratar vi två månader? Inte alls.

För varje månad som gick flyttades leveransdatum fram en månad. Så hela tiden var det två månader kvar till leverans. Jag började allt mer fundera kring att hoppa Polar, och köpa en annan produkt. Men nu hade jag ju väntat så länge - så lite till kunde jag nog vänta.
Så här ser den ut. Eller gör den?? Den finns ju inte......

På detta sätt fortsatte det. Slutligen kom nytt datum - Slutet av november. Nu gick tiden och inget nytt datum dök upp. Kanske skulle det bli en bra julklapp till mig själv, trots allt. Inte då.

När jag går in på nätet och det är novembers sista dag - framkommer att Polar då precis skjutet upp datumet. Hur länge då? Tre månader!! Nu pratar vi alltså slutet av februari 2015. Femton månader efter att jag bestämt mig för att köpa ny cykeldator! Vad säger dessutom att det inte snart står mars, juni eller kanske september 2015 på Polars hemsida?

Eller kanske det aldrig kommer någon produkt? Uppseendeväckande är också att Polar inte under någon del av denna långa process gått ut med någon som helst information förutom att justera datum för leverans.

Nu sitter jag där igen och undrar. Ska jag vänta, eller köpa något annat?

All denna väntan - kommer den innebära att de fixar till den bästa cykeldatorn ever? Eller kanske blir det ett måndagsexemplar grande? Ja, vem vet.

Jag ska fundera lite till hur jag ska göra.

Om jag är nöjd? Skulle inte tro det va!!

torsdag 4 december 2014

Pigga ben, då blir man trött

Äntligen lite piggare ben. Därför blev jag mycket tröttare.

Igår var det träningsfritt, men idag var det åter dags för lite spinning. Jag brukar alltid värma upp ca 30 minuter på trainern innan jag åker på spinningen. Till viss del för att få ihop ett längre pass, men främst för att värma min känsliga vad ordentligt innan det blir hårdkörning.

Idag var jag dock trött och seg, och orkade inte med att hoppa upp på trainern innan jag skulle åka iväg. Jag satt istället i soffan och såg på skidskytte. Jag funderade till och med en stund på att stanna hemma, men slog snabbt bort tanken. Det brukar ju kännas både bättre och roligare bara träningen kör igång.

Sagt och gjort. Jag åkte iväg i god tid så jag han rulla lugnt i ca 15 minuter innan vi körde igång på riktigt. Det blev ett ganska kort, men hårt och kvalitativt pass.

Det handlade främst om intervaller på mellan 2-3 minuter med 30-50 sekunders vila. Totalt blev det åtta intervaller. Benen var väl inte krispiga idag, men piggare än på länge. Det var inte bara segt och mjölksyran väntade en stund innan den kom på besök. Det gjorde att det gick bättre än på länge att trycka upp pulsen på riktigt bra nivåer. I slutet av intervallerna brände det i benen och pulsen var riktigt hög och omgivningen såg ut att gunga. Snittpulsen i intevallerna låg över 90% av maxpuls under 2 och 3-minutersintervallerna och som högst var jag uppe på 95% av maxpuls. Det är roligt när det går att köra så hårt. Totalt sett blev det 40 minuters hårdkörning och totalt 65 minuters cykling.

Under cykeln hade det samlats en flod av svett.
När benen är pigga, då har man verkligen förutsättningar att köra hårt och köra sig slut.

Det var helt klart bra att jag tog tjuren vid hornen och åkte på träningen trots att det tog emot en del. Hur morgondagen ser ut? Jag ska fila på det en stund.

tisdag 2 december 2014

Lunchaktivitet

Det känns som det är lite mycket just nu med en mängd utmaningar på arbetet, fullt upp med aktiviteter i övrigt och sedan gäller det att även försöka få in en del träning.

Idag gjorde jag mitt yttersta för att optimera situationen och inte ta tid av kvällen för träning. Jag passade i stället på att åka på det gemensamma spinningpasset som erbjuds på tisdagar vid lunchtid.

Det blev därför lite arbete på morgonen sedan en bra träning och därefter lite mer arbete. På kvällen har jag varit med sonen på fotografering med innebandylaget. Det blev både lagfoto och individuella foton.

Efter lite familjetid och nattning av sonen har jag arbetet lite för att komma "ikapp".

Va gäller träningen brände jag även igår av ett spinningpass i en fullsatt träningslokal. I morgon blir det vila innan det på torsdag åter är dags för spinning. Jag har nästan blivit spinningkungen, istället för trainermannen. Ju närmare jag kommer säsongen kommer jag dock styra över mot allt mer trainer.

I morgon kväll är det innebandyträning med sonen, medan Katten är på julfest med arbetet. Sedan är tanken att det blir en lugn kväll för att ladda batterierna både fysiskt och psykiskt.


måndag 1 december 2014

Rejält utepass, blankis och Starwars

I tisdags körde jag ett spinningpass på lunchen och därefter har det blivit fyra vilodagar, både av praktiska skäl och för att lite extra återhämtning.

Tyvärr har jag varit ganska så förkyld i veckan, så återhämtningen har till viss del hämmats. Men å andra sidan missade jag inte en massa träning, då det ändå skulle vara vila.

Förra söndagen bestämde jag med Helmersson att det skulle bli ett distanspass även denna helg, vilket senare bestämdes till att äga rum idag.

Så sent som i morse var det osäkert om jag skulle hänga med. Kroppen kändes inte riktigt med och jag visste inte riktigt var jag hade förkylningen. Jag hade dock inte ont i halsen och vilopulsen var okej - så det blev till att kasta på sig alla kläder som krävs för utecykling och trampa de sex kilometrarna till vår samlingsplats.

I dag blev vi fyra stycken, Helmersson, Niklas och Tjäder och jag. Själv provade jag för första gången min nya ansiktsmask för att spara mina känsliga luftvägar, medan Tjäder provade att köra dubbfritt. Hur det gick?
Inte blir man vacker med tejpad hjälm och en stor mask i ansiktet. Men förhoppningsvis är det effektivt mot kylan.

Ja, själva masken kändes helt okej och det fungerade att använda den hela rundan, utan att det störde eller blev problematiskt med andningen. Om det hjälper så att inte luftrören ska vara lika ansträngda som efter förra helgens utecykling återstår att se. Det lär visa sig i början av veckan.

Utseendemässigt undrade sonen om man verkligen kunde cykla med en mask. Hur såg det ut egentligen? Han menade att det såg ut som Star Wars. Sedan ändrade han sig för någon annan serie på tv som jag inte kände igen och inte lade på minnet. När jag kom hem undrade Katten om alla hade skrattat åt mig. Inte är det snyggt, men ingen skrattade så att jag såg det....
Lägg till bildtext

Att köra dubbfritt klarade Tjäder med beröm godkänt. Han visade både upp mod och skicklighet när han höll sig på benen trots stora utmaningar vad gäller underlaget. Det var nämligen rejält spårigt och på sina håll väldigt isigt. I ett av partierna var det en fin blandning is, vatten, ojämnheter och smal väg. Där var det allt annat än trevligt för mig som hade dubb, för Tjäder var det utmaning grande. Vi hittade även ett parti med ca 500 meter blankis över hela vägen. Där kunde vi alla hamnat i backen. Men inga vurpor i dag.

Långsiktigt tror jag att dubbar är ett bra val för alla, även för Tjäder.

Dagens runda var hyfsat kuperad med tanke på att vi skulle köra med distansintensitet. Totalt ca 650 höjdmeter. Vi åkte från Vännäsby via Svettåker för att nå fram till Kassjö. Vi trampade vidare genom Brännland upp till Överboda och svängde där vänster för en extra tur innan vi vände åter mot Vännäsby. Väl där tackade vi varandra för en trevlig runda i fint väder och sedan cyklade jag hemåt.

Jag stannade på vägen och sa hej till Tova vid hennes grav innan jag rullade sista biten hem. Väl hemma visade cykelklockan 3,5 timmars effektiv träningstid och ca 78 km.

Kroppen kändes ganska seg hela dagen. Om det beror på förkylningen jag haft, att jag fortfarande inte är återhämtad efter all träning som varit, eller om jag helt enkelt inte är bättre just nu - ja det vet jag faktiskt inte.

Att mina nya dubbdäck suger lite extra och att bakbromsen ligger på hela tiden vilket gör att däcket bara rullar ca 2 varv om man lyfter upp det och snurrar runt det - kan kanske bidra, men inte vara huvudorsaken.

När jag kom hem blev det lite mys i soffan med sonen och skidskytte på tv:n. Melvin tyckte det var mycket illa att en av skidskyttarna hette Fuck. Jag förklarade att i hans land pratade man inte engelska, så det du tänker på betyder något annat på hans språk. Sonen sa då att han ska nog inte flytta till England för då blir det problem för honom. Sedan såg Melvin stavningen och sa, bra att det stavas Fak. Då blir det lite lättare för honom, och han blir inte lika retad. Därefter hejade Melvin på Fak, som tyvärr sköt bort sig i den sista skjutningen.

Sedan fixade jag lite tacos åt Melle och Katten innan de skulle till Umeå för sonens simträning. Själv åt jag några pannkakor och gjorde mig klar för att cykla ned till spinningen. Tänkte jag skulle passa på när övriga ändå var borta.

Jag värmde upp på MTB:n och tog en liten extra sväng innan jag nådde fram till träningslokalen. Väl på plats gick träningen så bra den kan med fyra timmar träning i benen. Det fungerade alltså helt ok, men benen var ganska sega.

Efter träningen blev det cykling hem. Idag fick jag ihop fem timmars träning vilket inte var helt fel. Kommer inte förkylningen tillbaka blir det en hel del träning nästa vecka, med start i morgon.

När jag för andra gången under dagen rullade in cykeln i garaget var klockan vid åtta på kvällen. Just efter kom Katten hem och lämnade en trött son som kämpat bra med sin simning. Jag fixade lite fika och såg till att han kom i säng. Katten åkte på magdansträning för att slipa på detaljerna inför deras framträdande på onsdag.

Efter att ha lagt sonen blev det en sen middag med riktigt goda tacos och när Katten kom hem en stund efter nio såg vi på torpederna som jag spelat in.

Så kan man alltså få en vanlig söndag att försvinna och snart är det ny vecka.