lördag 26 oktober 2013

Cypern - Krasch, likblek, och till allmän beskådan

Så var då cyklarna återlämnade och vi sitter på en buss tillbaka mot Larnaca. 

I morse blev det uppstigning före sju för att efter frukost trampa iväg till uthyraren Cycle in Cyprus. De har sin uthyrning i Kalavasos, en liten charmig by ca 50 km från Larnaca. Cykeluthyrningen har även rum, och utifrån var byn ligger och hur mysig den verkar skulle det kunna vara ett alternativ för boende om vi åker hit fler gånger.

Efter ytterligare en punktering, den tredje på resan flöt resten av dagens cykeltur bra.

Hotellet låter oss ha rummet till 15.00 vilket känns bra. Då hinner vi i lugn och ro packa ihop våra saker, duscha och äta innan vi lämnar rummet. Lämnar Larnaca gör vi vid 18.00 för att efter åtta flyga tillbaka till Sverige.

Katten tyckte det var tråkigt att det nu är minst 5.5 månader innan hon får cykla ute igen. Det blir till att hålla tillgodo med trainern. Samtidigt är hon både duktig på och tycker det är skoj med löpning och längdåkning så hon hittar nog vettig träning.

Jag, som på grund av min trilskande vad fått avsluta min "innebandykarriär" och då inte heller kan springa (både på grund av vaden och att jag är värdelös) är det sämre. Jag gillar dessutom inte, och är dålig på längdåkning. Jag går alltså all in på trainervarianten. Samtidigt har jag tur att jag har två cykelresor till inplanerade under våren, så jag ska verkligen inte klaga. 

Reflektion 1: Här är verkligen människorna trevliga och glada. Alla hälsar och är hjälpsamma. En gästvänlig ö helt enkelt.

Reflektion 2: Det är verkligen otroligt billigt att åka buss. Från Kalavasos åker vi två olika bussar och mer än 50 km. Total kostnad: 1.50 euro per person.

Reflektion 3: Hur kan det vara 30 grader och strålande sol, utan att man blir brun?Jag har inte ens haft tillstymmelse till att bli röd. Det brukar i vanliga fall lösa sig bara jag ser en sol på tv... 

Nu har vi varit utomhus mellan ca 09.30 och 16.00 varje dag. Katten som var rädd för att få en ful cykelbränna borde dock vara glad.

Reflektion 4: När du tror du behärskar något, blir du ofta ouppmärksam eller slarvig. Häromdagen struntade jag i att ta remmen till kameran runt armen innan jag tog upp den ur cykeltröjan. Efter tre foton körde jag över ett gupp, sedan var kameran kvar och inspekterade detsamma. 

Kunde konstatera att jag nu hade en död kamera. 

Reflektion 5: Det är aldrig för sent att ge upp. På hotellet samma dag bände jag och vred i objektivet, provade att starta kameran, och vips - den levde igen. Nu har den fungerat utan anmärkning i tre dagar, fascinerande.

Reflektion 6: Ibland är det bra när något går sönder eller skadas. Nämnd kamera hade redan innan denna resa en trasig display. Därför hade jag redan planerat köpa en ny. Nu sprack glaset ännu mer och då känns det som att det är ännu lättare att motivera den kommande utgiften. Att kameran fortsatt fungera på resan är ett extra plus. 

Reflektion 7: Lär av dina misstag. Nästa 
gång jag har jag en ny kamera, och då hoppas jag att jag lärt mig att alltid trä bandet runt armen innan jag börjar fotografera i farten.

Reflektion 8: Varför har inga toaletter lås? Ja inte vet jag. Jag har inte hittat någon logisk förklaring. Jag kan dock konstatera att i detta land används inte lås på toaletterna, åtminstone inte på herrarna.

Reflektion 9: Otroligt fräscha toaletter. Det har inte spelat någon roll vart vi varit, toaletterna har varit bra. Även i de minsta kyffen och där exteriören ser lite tveksam ut, nog är toaletten fräsch.


fredag 25 oktober 2013

Cypern - Många mil och trasiga ben

Dagens runda på drygt tre timmar och 90 km är avverkad. Dessutom är en fantastisk resa är snart tillända. Men en vecka är lagom på många sätt.

Särskilt mycket längre vill jag inte vara åtskild från barnen. Jag saknar de båda.

Det är nog också alldeles lagom för far- och morföräldrar att ta hand om barn, hundar och katter. Jag vet att de tycker det är skoj, men till slut kan även skoj bli för mycket. De är fantastiska och ställer alltid upp bara de har möjlighet. Ett stort, stort tack till er.

På jobbet är det fullt upp, så det är svårt att vara borta längre utan att ha ett oöverstigligt berg när jag kommer tillbaka. Och jag som cyklist har ju svårt att acceptera att inte alla berg går att bestiga, åtminstone så länge det finns asfalt... Såg förresten att när jag tagit bort alla mail som jag inte behöver agera kring har fem dagars frånvaro gett 131 kvarstående mail. Då vet samtidigt de flesta i organisationen att jag är borta, så många håller nog på mailen till nästa vecka. Ja, jag behöver i alla fall inte gå sysslolös. Det är ju bra.

En vecka är också alldeles lagom för någon som inte tidigare cyklat i den omfattning som en sådan här resa innebär. Vete Katten hur många fler dagar hon orkat med. 

Katten sa att hennes ben var trasiga idag, och att hon inte visste var hon kunde köpa nya. 

Det är inte konstigt att hon är trött. När cyklarna är återlämnade har hon cyklat nästan 50 mil, och ca 19 timmar effektiv tid på 6 dagar. Mycket bra gjort säger jag.

För egen del om jag bara tänker cykling hade jag gärna varit här i två veckor och kört 13 av 14 dagar. 

Under den vecka som varit har jag kört alla dagar och trampat en bit över 60 mil.  Jag känner mig fortfarande fräsch, och med en vilodag i antågande hade jag kunnat trampa på en vecka till. 

Ser jag till helheten blir det dock perfekt att åka hem. 

Eller perfekt och perfekt. De som känner mig vet att jag hatar kyla och älskar värme. Här är det plus 30 grader. Ska vi gissa på minus tio i Vännäs? Snö, inte heller min favorit. 

Ibland kan jag undra varför jag bor i Vännäs där det ofta är så kallt. Men jag trivs fantastiskt bra där, och då blir det ju dessutom extra speciellt att då och då få ta en tripp till varmare breddgrader för lite cykling. Dessutom är sommaren ofta fin i Västerbotten, åtminstone i år.

Vi har nu packat ihop det mesta, ska duscha och sedan blir det middag.

I morgon bitti vid sju cyklar vi för att lämna tillbaka cyklarna. Det blir några timmars cykeltur. Sedan tar vi bussen tillbaka till Larnaca.

Flyget tillbaka till Sverige går inte förrän på kvällen, så vi hinner strosa en del och i lugn och ro äta lunch och middag. Kanske ska jag också fördubbla min tid på stranden? Hittills ligger jag på ca 5 minuter.

Jag återkommer med några fler reflektioner och en sammanfattande bild av Cypern och cykling. Då bloggar jag nog från en dator och med bilder jag tagit från min kamera. Inte med de gryniga varianter som min IPhone erbjudit hela veckan.

Cypern - Ockuperad mark

För andra dagen i rad är vi på en lunchrestaurang som bara verkar ha ett lunchalternativ, en form av kebab. Alldeles nyss kom dock något annat fram på bordet, men jag uppfattade att det kommer något mer. Det är inte helt lätt när allt står skrivet på grekiska och personalen inte kan engelska. Men det blir nog bra till slut.

I dag har vi hittills bland annat åkt igenom en by som heter Troulloi för att stanna först när vi nådde det av Turkiet ockuperade området. Sedan har vi trampat längs med gränsen under några mil och då sett både vakttorn och FN- personal som medlar i området.
Vi har också hunnit med en punktering, denna gång på Kattens cykel. Både slangen som satt på och reservslangen hade redan lagningar, inte optimalt. Lagningen flöt dock på bra och stoppet blev kort.
Fram till lunch som vi äter i Lympia har vi cyklat 42 km. Rejäl motvind hela vägen. Så nu är det medvind och nedförsbacke till Larnaca, bara att rulla....

Det passar nog bra då 5 dagars cykling och nästan 40 mil för Katten börjar ta ut sin rätt. Hon har dock kämpat på berömvärt hela veckan, framför allt då detta är hennes första cykelresa. Det har varit och är väldigt trevligt att kunna åka med sambon på en cykelresa och att hon vill cykla alla dagar hon orkar, vilket varit alla utom en. Riktigt skoj.


torsdag 24 oktober 2013

Cypern - Stark Katt, delat land och en besvikelse

Ännu en dag med riktigt trevlig cykling. Framför allt sträckan Pera-Kampia-Kapedes-Kataliontas-Mathiatis-Sia-Mosfiloti var riktigt bra. Böljande terräng, fin natur, bra asfalt och serpentinsvängar främst från Kampia till Mathiatis. Verkligen trevligt

Katten har sagt att 3 timmar är max för henne. Idag drog jag med henne inåt landet nästan till Nicosia och det visade sig att hon klarade mycket mer. Trots att det var många höjdmeter att bestiga, att sträckan blev över 120 km och den effektiva cyklingen hela 4 timmar och 40 minuter klarade hon det galant. 

Tomassos som jag skulle berätta om blev dock en besvikelse. Det var lika intressant som att se en cricketmatch.

Efter en lång dag på sadeln har vi fikat och spelat kort på altanen. Efter att dessutom ha hetsätit en påse chips är jag laddad för nya utmaningar.

När detta skrivs ska vi snart gå och äta. Katten sa just att hon känner sig yr. Först tänkte jag att det berodde på min bländande skönhet. Men hon förtydligade att det var energibrist. Då var det som jag trodde - skönheten lyser med sin frånvaro. 

Reflektion 1: Här är det ok att köra på motorväg och det fungerar också bra. Visst, inget man väljer, men ett måste för att ta sig ut ur stan.

Reflektion 2: Vägarna som kallas för mainroads har nästan ingen trafik. På secondary roads är det nästan öken.

Reflektion 3: Det är fel att ljuga, men man kan glömma. Jag skrev tidigare att jag aldrig tidigare fått punktering utomlands. Katten påpekade idag att det inte stämmer. Hon har rätt. Ifjol när vi var på Kreta med bröder inkl familjer och mor och far tog jag och bror en cykeltur en dag. 

Vi klättrade upp till starten för vandringen av Samariaravinen vilket är en bra klättring. När vi skulle ned gick det rejält fort. I skuggan av ett berg såg jag inte ett mycket stort hål i vägen innan det var försent. Jag försökte hoppa över och lyckades nästan. Dubbelpunktering i 45 km/h är inte bra. Det var en hårsmån från en jättevurpa, men det gick bra. Så nu har jag rättat till detta.

Reflektion 4: På kartan över Cypern kan ett ortsnamn med 10 hus se likadant ut som ett med 500 hus. Det gör att man aldrig vet vad som väntar. Spännande.

Reflektion 5: Inte optimalt när en så liten ö är uppdelad sedan Turkiets invasion 1974. När vi tycker det är synd att vi inte kan cykla överallt, hur ska det då kännas för de som bor på ön?

Reflektion 6: Finns det större flagga än den som Turkiet målat upp på sin sida av ön, riktad mot den grekcypriotiska sidan och syns på flera mils håll? Underlättar sådana uttryck återförening?

Reflektion 7: För några år sedan röstade man om återförening. Turkcyprioterna röstade ja, medan Grekcyprioterna röstade nej. Känns inte helt logiskt, och det är nog långt borta innan Cypern är ett enat land.

Reflektion 8: Otroligt många stora fina hus. För att inte tala om alla fantastiska kyrkor som finns i nästan varenda by.

Cypern - Kebab eller kebab

Idag är vi en bit upp i bergen och äter lunch i en by som heter Tseri. Vi har hittills trampat ca 45 km. Dagens runda beräknas hamna på ca 100 km.

Efter lunch som blir kebabspett svänger vi vänster och tar oss då ännu högre upp i bergen. Bland annat planerar vi trampa förbi Tamassos som för länge sedan var en världsmetropol. Återkommer kring detta.

Åter till lunchen. Vi sökte restauranger i flera byar innan vi hittade denna taverna. Det intressanta var att det bara fanns en maträtt på menyn. Men mycket mat, och gott.

Här fanns några riktigt spännande och gamla cyklar.

Nu ska vi fylla på vatten sedan bär det vidare i grekhettan.onsdag 23 oktober 2013

Cypern - Några funderingar

Reflektion 1: Det är riskfyllt att laga en slang. Bättre att byta. Den punktering jag fick igår visade sig bero på bristfällig lagning av uthyraren.

Reflektion 2: Vid hyra av cykel här på Cypern - kolla så slangen inte redan är lagad. Vid behov, byt. I annat fall, ta med 2 slangar om du ska på en längre tur.

Reflektion 3: vilken mat vi än prövar blir det toppbetyg. Vi har kört inhemskt, grekiskt, libanesiskt, grill och italienskt - allt till belåtenhet. Mat är bäst på Cypern och i Grekland.

Reflektion 4: Ska du cykla på Cypern och inte bara hålla dig efter kusten? Se till att ladda hem en bra app med karta. Utan den hade vi nog varit ute och seglat än mer.

Reflektion 5: Varför finns det inte att köpa Gyros i norra Sverige? Det som är så gott. Finns det ens någon annan stans i vårt avlånga land. Ingen annan som gillar Gyros? Förstår inte problemet. 

Reflektion 6: Jag blir lika överraskad varje gång någon hälsar när jag är ute med cykeln. Det sker från bilar, från personer som är på sin gård, eller ute på promenad. Här har vi i Sverige en del att jobba på.

Cypern - högt berg och försvunnen väg

Idag valde Katten att ta en vilodag med solande på beachen, grekisk sallad som hon längtat efter och en god bok.

Själv passade jag för en gångs skull på att ta en runda med cykeln.

Jag hade som vanligt tittar ut vilken väg jag skulle ta, men som vanligt finns vissa vägar i verkligheten, men inte på kartan. Andra finns på kartan men inte så långt ögat når. Lägg till att man inte riktigt vet om vägen helt plötsligt slutar, eller övergår till grus.

Allt detta förhöjer spänningsmomentet, men är egentligen inget större problem om man inte har bråttom tillbaka. 

Idag blev det ca 35 km efter kusten mot Limassol innan det bar uppåt i och med att jag svängde inåt landet. 

Då väntade 27 km som gick nästan bara uppåt. Tanken var att det skulle bli 19 km, sedan skulle jag svänga höger. Det gick dåligt. Väg saknades. Jag tänkte att jag fortsätter klättringen, och så blev det. Ytterligare 8 km klättring senare kom jag till en bergsby och till höger fanns en väg som inte fanns på kartan. Efter noga övervägande bestämde jag mig då för att ta samma backe ned igen, men på platten en annan väg tillbaka.

Anledningen var att jag inte ville fastna i ingenstans. Jag kände samtidigt att jag fått bra träning med en snittlutning de senaste 16 km på ca 7%. Sista kilometern innan jag vände snittade det 9%. Dessutom fanns partier där jag med cykelns utväxling nätt och jämt tog mig upp. Jobbigt men roligt.

Efter en snabb nerförsbacke där pulsklockan visade kring 60 km/h hela vägen hade jag drygt 30 km till Larnaca. 

Dagens runda blev 120 km och snittpulsen hamnade på ca 83% av maxpuls då jag tryckte på rejält även på platten.

Inga stopp för fika eller lunch idag - bara cykling. Ja, två stopp blev det för att fylla vatten och vardera ett för att fundera varför en väg inte fanns, respektive varför en väg fanns.

Fjärde dagen, och fjärde trevliga cykelturen.


tisdag 22 oktober 2013

Cypern - Cycle in cyprus

Cycle in cyprus som vi hyr cyklarna av är ett svenskt företag. De har bra service och ett gott bemötande. Synd de ligger så avsides från Larnaca. Än så länge har cyklarna fungerat bra, trots att det känns att de är ganska slitna.

Reflektion 1: Cyklarna vi hyrt är helt ok men annorlunda än om du hyr på Mallorca eller Gran Canaria. Om jag tänker att min cykel är en rallybil, brukar man hyra en familjekombi. Här erbjuds en stark, robust traktor. Inte så snabb och rapp, rejält tung, men väl fungerande till sitt syfte.

Reflektion 2: Det finns få ställen att hyra cykel. Jag hittade två, och båda ligger i den lilla byn Kalavassos. Det går bra att ta sig dit, men det är lite omständligt och det är få bussturer varje dag.

Reflektion 3: Vägarna i gamla stan vid stranden i Larnaca är verkligen smala. Att de är enkelriktade och går som ett virrvarr gör inte läget lättare. Men fint är det.

Reflektion 4: Utifrån att man kan hamna i partier där däcken far illa bör det övervägas att ha med en extraslang på rundan, förutom den som ingår vid cykelhyran. Själv fick jag igår punktering för första gången på en utlandsresa.

Reflektion 4: Det är verkligen fantastiskt med fint väder och bra cykling.

Reflektion 5: Ännu inga kackerlackor på rummet. När vi var här för kanske 15 år sedan kryllade det av muterade kackisar på vårt rum - inte mysigt. Katten lovade att aldrig igen sätta sin fot på cypriotiskt mark. När hon fick en cykelresa till just Cypern i julklapp hade hon inget val. Det är alltså aldrig försent att ändra sig, och vi ska akta oss för att döma ut saker, personer och företeelser.


Cypern - Arga bilister?

Dagens runda avklarad. Idag cyklade vi 3 timmar och 15 minuter. Dags för fika på balkongen. Trots att klockan slagit fem är det fortfarande väldigt varmt.

Reflektion 1: bilisterna är glada och hälsar när vi möter dem. Inte riktigt som i Sverige?!

Reflektion 2: här är det som i Sverige när man riktigt kommer ut på landet. Hör man på landet en bil springer man ut för att se vad som händer. Här är samma sak med cyklister.

Reflektion 3: Är det därför alla är glada när man ser oss?

Reflektion 4: Maten är verkligen så mycket bättre här på Cypern än på Mallis och Canarias.


Cypern - cykla på landsväg, dag 3

Halvvägs på dagens runda och ca 45 km. Idag har vi trampat inåt landet och naturen är finare. Vi har också träffat lite fler backar. Efter lunch trampar vi vidare inåt landet innan vi vänder tillbaka mot hotellet.

Idag är det ännu varmare, ca 28 grader. Samtidigt blåser det mindre.

Dagens tur har innehållit lite pav'e, stor väg, liten väg, platt väg, backig väg, väg med nedfallna stenar och grusväg. Alltså lite smått och gott.

Reflektion 1: Nära kusten liknar miljön den amerikanska öknen. Åtminstone den man sett på tv.

Reflektion 2: Kartorna och verkligheten skiljer mer här än på andra resor.

Reflektion 3: Även om man inte alltid hamnar där man tänkt från början hittar man ändå en trevlig väg.

Reflektion 4: Det är väldigt få cyklister här trots bra förutsättningarmåndag 21 oktober 2013

Cypern - några reflektioner om cykling och annat

Dagens cykling avklarad. En trevlig dag med fantastiskt väder. Effektiv tramptid hamnade på ca 3 timmar.

Sitter nu på en Kinarestaurang. Ja, jag vet. Brukar hamna där.

Förutom bra cykling fick vi se militärer skjuta hej vilt. Vi irrade också innan vi hittade lunchrestaurangen och senare även när vi skulle söka vårt hotell. Vi bor i gamla stan där nästan alla vägar är enkelriktade, vilket inte gör det lättare.

Reflektion 1: här blåser det som när vi brukar cykla på Canarias i januari.

Reflektion 2: Här är maten än så länge bättre än båda de andra cykelöarna jag brukar besöka - Mallis och Kanarieöarna.

Reflektion 3: Finare väder här än på canarias i januari och Mallis i april.

Reflektion 4: Ok asfalt, men sämre än på Mallis och Canarias

Reflektion 5: Skräpigt grande.

Reflektion 6: Alla kvinnor verkar konstant sopa sin infart.

Reflektion 7: Lidl är alltid bra. Lidl är alltid samma sak oavsett var. Besök alltid Lidl.

Cypern - cykla är inte skräp

Igår blev det en cykeltur på 75 km efter allt det praktiska med cykelhämtning. Första timmen hittade vi ingen supermarket och hade då varken vatten eller energi. Lite utmanande blev det, men det löste sig bara vattnet uppenbarade sig. Väldigt blåsigt, varmt, en rejäl backe, annars ganska platt.

Idag har vi trampat åt öster i ca 35 km med konstant motvind. Väldigt bra väder. Som vanligt var det svårt att hitta något lunchställe i de små byar vi susar förbi. Nu har vi dock hittat ett ok hak.

Om krafterna finns ska vi rulla förbi Ayia Napa och sedan tillbaka till Larnaca där vi bor.

Reflektion 1: väldigt mycket skräp vid vägarna.

Reflektion 2: här planeras det för jul. Någon typ av jultävling på lunchrestaurangen.

Reflektion 3: Liverpool gillas både här och där.söndag 20 oktober 2013

Cypern - intressant, del 2

Jag fortsätter nu berättelsen från förmiddagen.

Innan vi klev av bussen fick vi höra lite mer spännande grejer av den amerikan jag nämnde tidigare idag. Ja även efteråt. 

Han berättade att några grabbar kastat sönder rutor på skolan i byn där han bor. Han hade då slagit ned de med någon form av rör. När barnens pappa kom slog han även ned pappan. Bättre slå och fråga sedan. Eller som mannens pappa hade sagt. Tror du att någon ska slå dig. Slå först. Kanske inte något riktigt framgångskoncept i Sverige. Varken som förälder eller Skolchef.

Väl framme i Kalavassos visade han oss sitt hus. Ett hus utan fönster som saknade ström. Han berättade att han hade 15 katter. Staten ville stämma honom på 6.000 euro, men hade han de vore han som han sa redan tillbaka i USA.

Mannen visade oss vart cykeluthyraren hade sitt ställe och följde oss in. Han var kvar tills vi cyklade iväg.

Återkommer med info kring själva cyklingen.

Cypern - Intressant

På väg med buss för att hämta cyklarna vi hyrt för veckan. Tre iakttagelser. Bussarna är gratis. Busschauffören kan när som helst under bussturen stanna för att gå in i en affär och handla. Då sitter resenärerna kvar i bussen och väntar.

Gillar man alkohol åker man tre mil med buss för att handla alkohol på annat håll. Spriten är då 4 kr billigare, och resan är ju gratis. Man kan visst också enligt uppgift besöka ett bröllop dagen efter och dricka upp all sprit som är kvar på borden. Men då blir visst polisen arg.

Ja man lär sig mycket på en busstur.