lördag 11 maj 2013

Energi

Idag blev det en vilodag från cykeln. I morgon tar vi nya tag. Istället för cykling har jag bland annat satt upp vår nya eldrivna markis. Nu är det bara solen som fattas, och det är inte så bara. Den observanta ser att sparken fortfarande är framme. Hoppas markisen kommer till användning innan denna.


I morse satte jag också igång degen för dagens hemlagade pizza. Degen ska totalt jäsa 7 timmar, men då blir den också extra god. Nu har jag kastat på lite hemlagad tomatsås, ost, lök, färska tomater, svamp och oxfilé. Som avslutande topping blir det lite bea. Snart alltså dags för en riktigt delekat middag.En cykelrelaterad cykelaktivitet blev det ändå idag. Jag lagade årets energikakor. En del socker, en del grädde, en del sirap, 7 delar havregryn, massor med snabbkaffe och en del kanel. Energikakorna är väl beprövade och förutom att de fungerar bra, så smakar de gott. Totalt blev det 56 bitar, så det borde räcka en stund.


 
En bra dag med tre energirelaterade aktiviteter. Vi får hoppas att energin räcker även för morgondagens träning. 

fredag 10 maj 2013

Utan kläder

Lediga dagar kan se lite annorlunda ut. Gårdagen inleddes med en god frukost och läsning av den nya cykeltidningen som kommit på posten. Efter te och äggmackor, Bär och müsli och slutligen kaffe och degestive var det redan nästan lunchdags. Jag blev också pikad av Katten för min saktfärdighet.

Efter att ha tagit det extremt lugnt insåg jag helt plötsligt att det var bråttom. En timme senare skulle vi vara hos far och fira hans födelsedag. Det kan man tycka är gott om tid då de bara bor några hundra meter bort, men det var mycket som skulle hinnas med.  

Förutom att laga och äta lunch så var det en massa packning som skulle göras, och saker att fixa hemma. Det var nämligen så att vi klockan 16.00 skulle vara i Vindeln för middag med trevliga vänner.

Jag hade sedan en vecka planerat att cykla dit, och därför jag tvungen att packa ned alla cykelattiraljer jag skulle behöva för att kunna byta om hos mor och far, och dessutom packa de saker jag skulle behöva när jag kom till Vindeln.

Efter födelsedagsfika med tårta och lite samkväm bytte jag om. Det blev till att ta på sig hela arsenalen av kläder. Det var nämligen så att den prognos som för 5 dagar sedan sagt 21 grader och strålande sol nu ändrats till regn, blåst och 4 graders värme.

Tanken var att jag skulle åka senast 14.30 för att slippa stressa, men jag blev försenad med 10 minuter. När färden startade insåg jag att jag skulle bli tvungen att trycka på rejält om jag skulle ha en chans att hinna fram till 16.00. Det visade sig snart trots relativt hög intensitet att det skulle bli en omöjlighet då det blåste rejäl motvind.

Benen kändes dock ganska pigga, så det kändes okej trots bedrövligt väder och att jag blev allt kallare framför allt om fötterna och på baksidan lår. Regnet fortsatte under alla 46 kilometrarna och vinden tilltog allt eftersom. Då det dessutom generellt sett är något uppför till Vindeln så blev snittfarten inte högre än 30 km/h trots att jag kämpade på ganska bra. Det gjorde att jag inte nådde mitt slutmål förrän 16.10. Med andra ord hade jag precis hunnit om jag startat i rätt tid, men jag blev insläppt ändå.

Just innan jag hade kommit fram till Vindeln blev jag omkörd av Katten och Melvin som åkte bil. Väl framme hos våra vänner bad jag Katten om mina ombyteskläder och annat som jag behövde, och som jag särskilt sagt till om att dessa saker måste med. Det visade sig då att Katten som i vanliga fall nästan aldrig missar något (det brukar vara mitt uppdrag), hade lämnat alla mina kläder för kvällen och även mina cykelkläder för morgondagen hemma innanför dörren. Dessutom var både mina glasögon och linser kvar hemma.


Kunde ha blivit en hemresa som liknade detta, eller helt enkelt en "nakenmiddag".
Som tur var för alla parter, kunde det undvikas.
Allt löste sig dock bra ändå. Jag fick låna kläder av våra vänner, de hade en bra luftavfuktare som innebar att mina cykelkläder var nästan helt torra i dag när jag skulle använda dem igen, och det fungera hjälpligt att sova med engångslinser. Med andra ord löste sig allt till det bästa, även om jag fick sitta med mysbyxor och en för stor t-shirt på "finmiddagen" och ha fasttorkade linser när jag i dag vaknade. Vinsten är att jag nu har "en upp" på Katten, och om jag känner mig själv rätt kan det nog snarare än man kan tro komma till användning.

Efter en trevlig kväll och en bra natt dukade vännerna fram en frukost, bättre än om man bor på hotell. Därefter drog jag på mig gårdagens smutsiga och fuktiga cykelkläder för att cykla hem. Idag var vädret mer nådigt. Istället för 4 grader var det ca 7 grader, det var vindstilla och dessutom inget regn. Det blev en riktigt trevlig och bra tur, vilket gjorde att inspirationen ökade. Idag gick allt mycket lättare och fortare. Med en snittfart på ca 36 km/h var jag hemma redan efter mindre än en timme och en kvart.

Därefter en dusch, lite lunch och så arbete. Några timmar senare då jag även hunnit handla och laga middag så var det slutligen dags för att försöka få cykeln ren. Det tog en bra stund då den var i stort sett oigenkännlig efter gårdagens runda. Melvin passade också på att tvätta sin cykel, vi pumpade hans däck och höjde sadeln. Han var riktigt nöjd.

Varje dag har jag observerat skadan på ramen för att se hur den utvecklas. I dag såg jag att den blivit tydligt sämre. Tur då att jag alldeles nyss fick ett mail om att min nya cykel idag lämnats till fraktfirman i Tyskland. Har jag tur är cykeln på plats innan nästa helg. Vi får hoppas att nuvarande cykel inte hunnit gå av på mitten innan dess....

Nu sitter jag Melvin och Katten i soffan och ser något som Melvin säger är mycket bra. Det heter något med Wizzard. Trots att jag cyklat fem av de senaste sex dagarna verkar jag vara piggast. Sonen har svårt att hålla sig vaken trots ett så bra program och Katten är helt slut i kroppen efter fantastiskt arbete i trädgården under eftermiddagen med krattning och städning av olika slag. Med andra ord bäst jobbat av Katten, i alla fall idag.

onsdag 8 maj 2013

Mosad

Det kunde ha blivit fyra gånger "mos" men det slutade med två.

Efter en lång dag på arbetet åkte jag för att handla fredagsmaten. Frågan är om det skulle bli mos, men då det ju nästan är fredag idag blev det istället "Tacos". Det blev alltså inte denna form av mos.

Ursprungligen hade jag tänkt mig en vilodag i dag, men insåg att en cykeltur nog var på sin plats då träningen riskerar bli inställd i morgon på grund av vädret. Vi kan vänta oss spöregn och ca 3 grader - muntert.

Jag planerade att laga till maten, åka ut och cykla och att vi därefter skulle äta tillsammans. Då både sonen och Katten var utsvultna blev det istället så att jag lagade till maten, därefter fick de äta medan jag bytte om för min cykeltur.

Ursprungligen hade jag tänkt köra ett mycket kort och mycket hårt pass. Nu var det inte längre lika viktigt att vara snabb då övriga redan ätit. Samtidigt insåg jag vid början av turen att jag nu var lite seg efter tre rejäla pass på fyra dagar. I stället för ett stenhårt pass blev det istället ett "slöpass" på ca 4 mil i sol och en del blåst. Med andra ord ett pass där jag inte "älgade på", och det var inte mycket att skriva hem om kring själva träningen.

Däremot hände något mycket, mycket oväntat. Jag susade fram efter bjurholmsvägen och mixtrade lite med min pulsklocka. När jag tittar upp står en "Mos" (ja här jobbar vi med fonetisk skrift och engelska) framför mig. Jag svänger ut och undviker att bli mos med med ca en halvmeter. Alldeles bakom "mos" nummer ett visar det sig finnas en mos till som jag precis undviker. Två gånger "mos" vänder om och springer in i skogen. Jag fortsätter trampandes mot Bjurholm och inser att detta kunnat sluta illa, och att det inte hade varit helt behagligt att åka rakt in i en flera hundra kg tung "mos". Min cykel är ju redan bedömd som mos (och ny är beställd), och jag gissar att även jag hade blivit ganska mosad.Det blev alltså inte mos till maten, jag blev inte mosad, men jag träffade två ggr "mos". Det är något man inte gör varje dag.

Efter avslutad runda där jag enligt pulsklockan förbränt drygt 1000 kalorier har jag nu gjort mitt bästa för att inta rejält mycket mer onyttigheter än så. Jag började äta Tacos vid 19.30 och en timme senare och 4 stora tacos hade jag med råge fått i mig mer än jag gjort av med. För att ytterligare säkerställa att kroppen skulle fyllas av kalorier tog jag kaffe med degestive och därefter ca 200 gram chips. Nu sitter jag och ser på hockeyn och känner mig ganska rejält stinn.tisdag 7 maj 2013

Premiär

Ikväll 18.30 hade vi säsongens första gemensamma cykelträning i Vännäs Cykelklubb. Vi var 12 hugade cyklister som dök upp för en trevlig stund i sol, värme och lite blåst.

På plast hade vi mycket rutinerade cyklister såväl några som precis funnit passionen för cyklingen. Vi vill även i fortsättningen locka alla typer av cyklister och ska göra vårt yttersta för att alla ska tycka att träningen både är rolig och givande.

Idag blev det en uppvärmning och lite enbenstramp. Vi körde därefter en uppdelning i två grupper med olika fart och sträcka. Därefter hade vi en uppsamling i Liljabacken där vi körde fyra intervaller, och alla fick välja hur långa intervaller just de ville köra. Allt för att alla skulle bli lagomt trötta. Efter intervallerna avslutade vi med en runda på en dryg mil uppdelad på två grupper.

Efter träningspasset tog jag, bror och Tomas Seco Lopez en extra tur till avtagsvägen mot Gräsmyr och tillbaka. En sträcka på ca 30 km. Totalt blev dagens runda ca 65 km, och det känns som att det var ett givande pass - i alla fall för mig.

Jag hoppas att även övriga cyklister blev lagomt trötta och känner att ni/de vill dyka upp även nästa tisdag. Kanske har vi också några andra som planerar dyka upp!?

söndag 5 maj 2013

Mängder med kaffe, intervaller & kantvind

Gårdagens MTB-pass följdes idag upp av flera timmar i blåsten, en macka och kaffe på Mecka och nytt trevligt sällskap.

På dagens pass var vi tre som dök upp. Förutom jag och bror, Tomás Seco Lopéz. En relativt nyinflyttad Vännäsbo som verkligen var ett positivt tillskott till dagens runda. Förutom att han var väldigt trevlig, visade det sig att han också var en mycket bra cyklist.

Vi hade bestämt att dagens runda skulle gå från Vännäs via Brån/Strand, över Rödtjärnsberget och via Hössjö till Umeå. Hemvägen tog vi via Överboda. Totalt en runda på ca 85 km.

Vi fick se en del sol idag, men luften värmde föga. Det gjorde dock hårdkörningen i motvind, kantvind och ibland medvind. Träningspasset fick karaktären av intervaller, då den som var längst fram tryckte på bra och bakom kunde intensiteten gå ned en del. De delar som vi var i kantvind, blev det dock ingen större vila oavsett var vi befann oss. Intensiteten närmade sig vad den ofta brukar vara på tävling - mycket bra.

Fikat på Mecka var gott och som vanligt dyrt. Bror köpte en smörbulle, en cola och kaffe för endast 84 kronor. Det kostar att ligga på topp. Efter långa och många samtal och fem koppar kaffe var det dags att vända hemåt.

Till Umeå hade vi snittat 34,5 km/h och känslan var att vi tryckt på bra. Vi funderade kring att ta det lugnare på hemvägen. Det blev dock tvärtom. Vi fick en timme där vi körde på riktigt bra, och ännu hårdare än innan fikat, och det mest uppför och i stora delar motvind.

Efter ca 150 minuter var vi hemma igen efter enligt mitt tycke ett mycket givande träningspass.

Jag bestämde mig för att köra lite till för att uppnå de 3 timmar som jag satt som mål på morgonen. Jag tänkte ta det lugnt och köra ur benen lite, men så blev det inte. Det kändes fortfarande så pass bra att jag fortsatte med ganska hög puls och med bra fart även nu.

Väl hemma hade cykeln rullat 10,2 mil på exakt 3 timmar. Tempot var högt och med bra intensitet hela passet utom ca 8 km inom Umeå.

Efter en proteindrink, kaffe och några degestive var det dags att göra lunch. Det blev lite specialpannkaka vilket innebär att jag kör med 3 ggr så mycket ägg som i originalreceptet. Riktigt goda som vanligt.

Jag hade ännu inte fått nog av cykling, så efter pannkakorna blev det en stund i soffan med Girot på rutan. Självklart också med lite mer kaffe.

Jag kände mig stark i dag och nu sitter jag här och väntar på ytterligare formförbättring som en dags vila borde ge.