fredag 9 maj 2014

Regn, rusk och utveckling

Idag var det sista dagen av våra ledardagar. Jag tycker att det varit mycket intressanta och givande dagar med fokus på ledarskapet, ambassadörskap, vision och kvalitetsarbete. Precis som i träning handlar mycket om var är jag/vi nu? Vilka kvalitéer har jag/vi nu? Vart ska jag/vi? Hur ska jag/vi ta oss ditt? Det leder fram till beslut om åtgärder/planering. Sedan görs en analys av hur det gått för att planera vidare. Ja idrott och lärande/utbildning har många likheter och både är riktigt fascinerande.

I onsdags cyklade jag till Umeå för ledardagarna. I går var tanken att jag skulle hinna köra ett pass på eftermiddagen, men arbetet drog ut på tiden, så det gick inte att trycka in.
 Idag hade jag därför tänkt köra en rejäl runda när jag skulle cykla hem. Tyvärr insåg jag under dagen att så inte skulle bli fallet. Det var nämligen bara några få plusgrader och dessutom regn. I det läget kändes det tveksamt att ens cykla hem.
 Jag gillar dock inte att vika ned mig, så det blev ändå cykling trots att jag insåg att det inte skulle bli en toppentur. Utifrån vädret blev det närmaste vägen hem för att jag inte skulle frysa ihjäl vilket innebar att det endast blev 40 km. Sträckan räckte dock för att bli väldigt blöt, kall och smutsig.

 Det blev till att rengöra cykeln när jag kom hem och cykelkläderna fick avlägsnas innan jag tog steget in i huset. Därefter blev det några liter Vanish innan kläderna kastades in tvätten. Turligt nog blev de rena trots att de är vita på ryggen. Eller vita var de bara före träningen och efter tvätten, inte under själva rundan.

Nu är det bara att hoppas att den förkylning som inte bestämt sig för om den ska slå ut - inte triggas av all kyla och väta som jag utsattes för, och därmed tar ett steg fram.


Det har blivit lite träning denna vecka, då jag endast cyklat tre dagar och passen har varit ganska så korta. Hur det blir med cykling på lördag och söndag är ännu osäkert. Vad som är säkert är att vädret ska var fortsatt dåligt.

onsdag 7 maj 2014

Som ond bråd död

I går kväll var det dags för den andra gemensamma VCK-träningen för säsongen. Denna gång blev vi många och engagerade cyklister - skoj.

 Ingången på denna träning blev teknikträning med enbenstramp, igångdrag, kurvtagning, effektiv klungkörning, belgisk klunga mm. Sedan blev det också intervaller enskilt och i par, både slätdrag och i backe.Jag hoppas att de närvarande tyckte att den träning jag planerat kändes okej och behövlig.

Onsdag till fredag är jag och min ledningsgrupp på arbetsdagar i Umeå. För att i alla fall få ihop lite träning tog jag idag cykeln till Umeå. Det blev en tidig morgontur med hyfsad intensitet. 40 km senare var jag framme och trots nollgradigt hade jag inte frusit ihjäl - vilket var positivt..... Nu har vi arbetat med utvecklingsfrågor hela dagen, sedan middag vid sju. Därefter har vi kört ett antal frågetävlingar och haft det trevligt. I morgon fortsätter arbetet, så får vi se om jag hinner ut på en kort cykeltur mellan avslutade möten och middag.

För övrigt kan sägas att om du på en cykeltur har på dig mycket kläder som blir väldigt varma och svettiga, kläder som du efter avslutad cykeltur tvingas pula ned i en plastpåse då du ännu inte fått tillgång till något hotellrum, för att därefter ha kläderna liggande i plastpåsen under nio timmar då du slutligen får ditt hotellrum  - då har du problem.

När du sedan hänger upp alla kläder i rummet och lämnar rummet i 4-5 timmar för att sedan kommer tillbaka, då  kommer du tillbaka till ond bråd död.

Hotellrummet luktar nu värre än ett omklädningsrum för ett juniorlag i ishockey. Det luktar värre än om du haft döda råttor som fått ligga i ett hörn. Det luktar inte mumma på något sätt. Då jag har många års erfarenhet av lagidrott och fantastiska dofter från omklädningsrum så tyar jag och överlever. Jag tror många hade emigrerat vid det här laget....


tisdag 6 maj 2014

Sonen i skogen, cykeln i Järfälla och pappan på sofflocket

Efter att i tisdags i en tidningsintervju för Folkbladet berättat om höga mål och mycket träning har det blivit allt annat än detta. Här hittar du artikeln:

Allt arbete som hopat sig och det tveksamma måendet innebar att det inte heller blev någon träning under helgen.
 Ja, eller träning och träning. Sonen som nyligen fick en MTB har hittills använt den som brukscykel. I söndags bestämde jag mig för att det var dags för sonens första MTB-pass någonsin - och han var på. Det blev en runda i skogen och på elljusspåret. 
 Det blev en rolig tur där han hade skoj, samtidigt som det var ganska utmanande. Det var mycket lera, vattenpölar, ojämnt underlag och branta backar. Är man då bara 8 år och aldrig förr cyklat i skogen - ja då är det inte helt lätt.
 Melvin kämpade dock väldigt bra även om det började ta emot i slutet av den 40 minuter långa rundan (effektiv tid). Då hade vi dessutom stannat två gånger för lite drickapaus. Skoj i skogen sa sonen.

Efter denna runda finns väldigt lite tid, så det blev endast 25 minuter på egen hand med lite tempo.

Så föregående vecka blev det alltså bara kort träning tisdag och torsdag med en minimal runda på söndag. Extremt lite. Nu har jag dessutom problem denna vecka då jag i dag jobbat sent och inte hunnit träna. I morgon är planen att det blir träning, men förkylningen spökar. Onsdag till fredag åker jag bort på ledardagar, och då är träningsfronten osäker. Kanske kan jag få till det i helgen!?

För övrigt har min nya MTB skickats från Tyskland och den har nu anlänt till Sverige. Däremot har den fastnat i Järfälla. Sist jag beställde en cykel var den fast där i flera veckor. Jag hoppas på bättre lycka denna gång. Men risken är att jag får återkomma kring en frustration i frågan....

måndag 5 maj 2014

Tidningsreportage - Mina tankar om träning, cykling och ledarskap

Folkbladet har intervjuat mig kring arbete, familj, ledarskap och cykling. Jag tycker att det blev en bra artikel, och det känns också bra att det var ett lite annat fokus än vad det brukar vara i mina kontakter med media. 
Kan jag bidra till att öka motivation, engagemang och att hjälpa någon att hitta sin passion så är jag riktigt nöjd. Det är min ingång både på arbetet, i det privata, i mitt tränarskap, i min blogg och själva cyklandet. 

Kanske kan denna intervju på något litet sätt bidra till detta?!
Lite roligt också att sätta Vännäs CK på kartan. Det enda jag riktigt saknade i artikeln var hur jag, bror, Klas och Johan tillsammans bildade Vännäs CK för 4 år sedan. Då var vi alltså bara fyra stycken. Nu har föreningen växt markant och vi har gemensamma träningar varje vecka, vi har åkt till Mallorca tillsammans på träningsläger och i år anordnar vi Vännästrampet för fjärde gången i ordningen.