torsdag 27 juni 2013

Sjukhus

Först en hel vecka med förkylning (vilken fortfarande inte helt släppt).

Sedan en vecka med tuffa frågor på jobbet, men framför allt många kramper för Tova. Hon har sedan tisdag förmiddag mått dåligt, och trots justering av mediciner och akut kramplösande har läget inte förbättrats.

Det gjorde att jag och Tova i morse åkte ambulans till sjukhuset, och nu är jag och Tova där.

Min planering av veckan som inkluderade förberedelse inför söndagens tävling har alltså havererat.

Men familjen är alltid viktigast, Medan träning och jobb är världsliga ting.

Tova fick en Ambus att mysa med av ambulanspersonalen. Vi får hoppas att den tillsammans med dropp och lite annan behandling gör att vi snart är hemma igen.tisdag 25 juni 2013

Byskolor, Cykling, Kramper, Förkylning och Ekonomi - Det blir sällan som man tänkt sig

Idag hade jag hoppats få en rejäl cykeltur i solskenet med Vännäs CK. Det blir sällan som man tänkt sig.

Det blev först en riktigt lång dag på arbetet som avrundades med kommunfullmäktige som började 13.00.

Redan vid tre fick jag veta av Katten att Tova hade haft flera kramper, och så fortsatte det. Senare fick jag veta att Tova fått tre stesolid, utan att kramperna var under kontroll. Då träningen börjar 18.30 och Tova inte mådde bättre fick jag lämna KF vid 18.00. Då hade beslut om nedläggning av våra byskolor beslutats och även budget för 2014 hade fastställs.

Det innebär att våra tre byskolor inte öppnar till hösten och att all skolgång är på Vega, Vännäsby och Hammarskolan.

Vad gäller budget 2014 innebär beslutet mycket tuffa påfrestningar för vår förskolor, skolor och kulturen i Vännäs. Vi ska totalt spara ca 12 miljoner. 4 miljoner sparas genom byskolornas nedläggning och häromdagen beslutade nämnden om ytterligare 3 miljoner i minskade kostnader. Åtgärder som berör nästan alla våra verksamheter. Efter sommaren krävs beslut om ytterligare 5 miljoner i nedskärningar, och då kommer det att bli riktigt tuffa åtgärder med stora konsekvenser. Det här känns inte alls skoj.

När jag åkte från Kommunfullmäktige fick jag alltså åka hem och kolla till gumman, och hon mådde inte särskilt bra. Jag fick åka ned på träningen och meddela att jag inte kunde delta på cyklingen. Jag behövde vara hemma för att om det behövs kunna åka in med Tova till akuten.

I samband med att jag åkte ned hann jag dock få information om utfallet av den sista punkten på Kommunfullmäktige. Den om folkomröstning eller ej gällande byskolorna. Det visade sig att med en rösts övervikt blev det ingen folkomröstning.

Nu vet vi alltså förutsättningarna i organisationen och att vi har en tuff budgetsituation.

Jag vet också att jag sitter hemma på nålar och undrar om Tova snart blir bättre - eller inte. Kanske blir det ambulans? För vilken gång i ordningen har jag ingen aning om.

Hemma är Katten sjuk och inte är jag själv ännu helt frisk.

En extremt hektisk, jobbig och utmanande dag. Att det inte blev någon träning är i sammanhanget inte så problematiskt. Ser man enskilt på cyklingen och tävling till helgen är det desto mer problematiskt. Förkylning under längre tid. Ett enda lugnt träningspass i går på 1,5 vecka och inget pass idag heller. Att hitta formen till söndag blir inte lätt. Att det då verkar vara ett mycket tufft lopp med mycket starka motståndare gör det inte lättare.

Nu precis får Tova ytterligare en kramp, så nu avslutar jag detta inlägg. Då vi snart gett maxdos av stesolid är det nog snart ambulans som gäller.

Jag hoppas verkligen att läget hemma snart är bättre och att jag kan återkomma med en bättre och roligare rapport inom kort.

Klart

Idag fick föreningen sina sista underlag för att vara fullvärdig medlem i Svenska cykelförbundet. I dag fick jag också min tävlingslicens. Eller fick och fick...

I kväll anmälde jag mig till H40 i Gottne till helgen. Det ser ut att vara riktigt tufft motstånd från hela landet. Kan nog vara svårt att hänga med när formen är på topp, därför kom mer än en veckas förkylningsuppehåll mindre lägligt.

Avslutningsvis har jag också i kväll anmält mig till Mörksuggejakten i Rättvik som äger rum nästa helg. Jag har även här anmält mig till tävlingsklass H40. Jag såg att totalt var det redan ca 800 anmälda. Det här blir en riktigt stor tävling.

Det känns spännande och utmanande. Nu hoppas vi på form och att sviterna av min förkylning ska ge med sig.

måndag 24 juni 2013

Tävlingar 2013 - Resultat och kommande mål

I början av året fastställde jag en planering för vårens träningsläger och de tävlingar/motionslopp jag preliminärt skulle delta i. Det handlade om Vättern, Krafttrampen, Själevadsfjärden runt, Vännäs trampet mm.

Vi börjar nu närma oss halvåret, så här kommer en liten avstämning, och en beskrivning av den fortsatta planeringen för året 2013. Självklart kan också någon tävling under kommande delen av säsgonen tillkomma eller av olika anledningar strykas.

11-24 januari: Kanarieöarna
Vi hade två fantastiska och givande veckor på Gran Canaria med totalt 30 timmar i sadeln, 11.500 höjdmeter och ca 80 mil.


13-23 april: Mallorca
Även träningslägret på Mallorca var mycket givande för formen. Vi samlade ihop nästan 39 timmars träning med varierad intensitet och terräng. Vi avverkade 108 mil och drygt 10.000 höjdmeter.


Maj
Tanken var att jag under denna månad skulle hitta något Randeneurlopp och dessutom som i fjol delta i Vänern runt. Nu blev det av olika anledningar ingen av dessa aktiviteter. Däremot körde vi en intern träningstävling och flera tävlingsliknande träningspass som var mycket bra. Jag har också under maj månad till skillnad från tidigare säsonger varvat landsvägscyklingen med en del MTB. Det ger en massa naturlig intervallträning vilket varit bra för formen.

8 juni: Krafttrampen MTB - Skellefteå
För några veckor sedan genomförde jag min första MTB-tävling i karriären. Tanken var att via en bra tid få en bättre startposition för Cykelvasan senare under säsongen. Tävlingen blev mycket lyckad och jag kvalade in i tävlingsklass - dvs startgrupp 3. Totalt finns 20 seedade startgrupper och min ordinarie stargrupp var 39. Jag fixade alltså ett markant bättre utgångsläge på Cykelvasan i och med denna tävling. Placeringsmässigt rullade jag och bror in tillsammans i motionsklass på plats 6 och 7 av de ca 100 stycken som deltog.15 juni: Vätternrundan - 30 mil
I år genomförde jag min tredje runda. Jag hade de båda tidigare åren satsat på SUB 8 med Happy MTB. 2011 blev min sluttid 8.02 och 2012 kom jag i mål efter 7.59. I år var målet att klara åtta timmar, samtidigt som jag ville känna mig piggare än 2012 och på ett bättre sätt bidra till farthållning under hela rundan.

Det blev en riktigt bra dag, där jag kände mig riktigt stark rakt igenom. Jag var aktiv under alla 30 milen och trots att vi i år körde på 7.44 var jag både piggare och gick runt i den belgiska klungan under hela loppet.

30 juni: Veterancupen - Gottne
I fjol deltog jag i Gottnetrampet som äger rum under lördagen denna helg. Detta år är tanken att hoppa detta motionslopp och i stället för första gången delta i en deltävling i Veterancupen som har ett antal deltävlingar spridda över hela landet. Om förkylningen ger med sig och min tävlingslicens hinner dyka upp så är tanken att jag ska stå på startlinjen. Det blir i sådana fall 10,4 mil i H40, och det ska bli intressant att se hur tufft det blir när riktigt vassa cyklister från hela landet dyker upp.

7 juli: Mörksuggejakten - Rättvik
Bror och Tellné har planerat in en tur ända ner till Rättvik för att delta i en större MTB-tävling. Jag har nu beslutat mig för att hänga på. Det blir 7 tuffa mil, med ca 1000 deltagare varav många i sverigeeliten. Själv är jag med för att se och lära.21 juli: Krafttrampen LVG - Skellefteå
Krafttramen är det cykellopp jag deltagit flest gånger i. I år tanken att det ska bli fjärde året i rad. Det blir samma bana som i fjol, vilket innebär 9 mil med mellantuff terräng. De senaste två åren har jag spurtat om seger, och målet är detsamma i år. Tyvärr är jag en av de sämre på att spurta, så att placera sig riktigt långt fram blir svårt.


27 juli :Sundsvall Classic - Sundsvall
Sundsvall Classics är ett lopp som körts ett antal år, men jag ännu inte deltagit. Jag vet alltså inte riktigt vad som väntar, men hoppas på en bra dag.

11 augusi: Vännästrampet - Vännäs
För tredje året arrangerar vi vårt eget lopp - Vännästrampet. Det blir en tur från Vännäs, via Nordmaling, Bjurholm och tillbaka till Vännäs. Banan är inte så tuff, men av det längre slaget. Loppet avslutas dock med en 2 km tuff stigning uppför Pengsjölia, innan man når målet efter ca 12.7 mil.
För två år sedan var jag med in i slutbacken, men kunde inte utmana om segern. I fjol var jag riktigt pigg och offensiv, men ett cykelhaveri efter ca halva sträckan innebar slutet på dagen. I år är målet att åter vara med in till slutet.

17 augusti: Cykelvasan - Sälen/Mora
Det blir premiär för Cykelvasan. 90 km tillsammans med 12.000 andra cyklister. Jag har inget placeringsmål, men satsar på en tid under 3 timmar och 15 minuter. Det blir nog tufft, men kanske är det möjligt?


24 augusti: Själevadsfjärden runt - Örnsköldsvik/Själevad
Detta är en av mina favoritlopp och jag deltar för tredje året i rad. För två år sedan var vi fem cyklister som gjorde upp om segern i en spurt. Jag hade ledningen till just innan mål, men förlorade med ett halvt hjul. I fjol var vi åter fem stycken som spurtade om segern. Jag var aldrig nära förstaplatsen, och förlorade andraplatsen precis på mållinjen. En andra och en tredje plats - vi satsar på något liknande i år.


Själevadsfjärden runt 2011 - En del av klungan

Avslutning
I skrivande stund är det oklart om Själevadsfjärden blir den sista utmaningen för säsongen eller om jag lyckas hitta något annat spännande under slutat av augusti eller början av september. Nu är det bara att hoppas på bra träningar, form som infinner sig, förkylningar som håller sig borta och skador som inte uppstår.
 

19-27 oktober Cypern
Med Katten på Cykelresa till Cypern. Tanken är att det ska bli ganska mycket cykling, men då det är i slutet av säsongen är fokus på träningstid, samvaro, fika, vacker miljö och mindre på intensitet och form.