lördag 24 januari 2015

Rullar på och snart avfärd till varmare breddgrader

Det känns lite lovande nu. Jag har tränat ordentligt onsdag, fredag och lördag och än så länge inga negativa reaktioner i knäet.

Jag har till och med vågat mig på ett pass med intervaller och det kändes bra. Träningstiden har dock varit låg i veckan då alla pass varit ganska så korta.

Idag har jag förutom träning skött mina träningsuppgifter på två matcher med sonens innebandylag. Eller frågan är om jag skött mig, då det blev två förluster? Tyvärr för Melvin var han förkyld och kunde inte vara med - surt.

I vanliga fall när det är dags för utlandsresor brukar jag anpassa träningen rejält veckan innan. Detta då det brukar bli väldigt mycket och hård träning under mina utlandsvistelser. 

Hade det varit en ren cykelresa som jag skulle åka på nästa lördag hade jag troligen hamnat på ca 50 timmars effektiv träning under de 14 dagarna.

Nu blir det nog bara som när jag kör tuffa veckor hemma, ca 25 timmar. Dessa veckor arbetar jag dessutom heltid, har träningar med sonen och en massa saker att göra hemma. Så nu när vi är utomlands och inte har några måsten blir det väldigt mycket tid över till annat än träning.

Vi planerar för mycket trevligt på resan tillsammans med alla andra som vi åker med. Det blir nog både den ena och andra aktiviteten och mycket trevlig social samvaro. Det känns skoj och något att se fram emot.

Det känns helt okej för mig att det blir mindre träning, jag får helt enkelt köra hårdare på de timmar som jag cyklar och anpassa träningen före och efter resan.

Sedan hoppas jag få till lite träning de flesta dagar, precis som när jag är hemma. Jag har ju lite svårt för att bara ta det lugnt. Dessutom är det viktigt för att behålla och utveckla formen att det blir bra träning.

Hur som helst hoppas jag det blir två bra veckor där alla får må bra, ha det trivsamt och stimulerande och att vi får många fantastiska stunder. 

Utifrån upplägget under vistelsen på Gran Canaria är tanken om kroppen är som den ska, nöta på med träning ända fram till avfärd nästa lördag 07.15.

torsdag 22 januari 2015

Fullständigt havererad.....

Dagen efter testet av mitt vänstra knä har det känts riktigt hyfsat. Enligt plan startar jag försiktigt och vilar idag.

Nu har jag dock kört bort en massa skrot och sedan har Katten och jag burit tvättmaskin och torktumlare. Den ena en bra bit och sedan upp på en släpvagn. Just denna del var inte optimal för knäet, och just nu har jag åter fått lite känningar. Jag hoppas det är kortvarigt.

Varför vi burit en massa grejer. Tvättmaskinen var ofin nog att fullständigt haverera, och det är dags att köra den på skroten. Ovanpå tvättmaskinen stod torktumlaren som ännu är hel. Allt var inmonterat i vår tvättstuga, så det var en del bök. Sedan är det ju lite tyngd i dessa grejer.

Vår tvättmaskin har alltså lämnat oss. En tvättmaskin som när den köptes var bäst i test, och som fortfarande är bäst i test på flera sajter. Vår maskin var dock inte bäst i test. Trasig efter 4 år och dessutom repad en gång efter två år.
Denna är beställd. En enklare och billigare variant, men förhoppningsvis mer hållbar.....
Ny maskin är beställd och förhoppningsvis snart på gång. Det är ju inte helt optimalt att vara utan tvättmaskin, då man vanligen tvättar träningskläder mest varje dag. Sedan tillkommer den "vanliga" tvätten.

Jag hoppas den nya maskinen levereras inom under början av nästa vecka, så vi hinner montera den innan vi åker till Gran Canaria nästa lördag morgon.

Om knäet är bra i morgon är planen att träna ordentligt fredag och söndag. På lördag har jag innebandymatcher med sonen, så då kan det bli tight med träning.


Hoppfull kring skadan

Så var det avklarat, och det gick i alla fall på kort sikt över förväntat.

Jag värmde upp ordentligt och körde sedan sweetspot en stund. Knäet kändes förvånansvärt okej, så jag bestämde mig för att under några minuter lägga mig på tröskelintensitet. Därefter blev det lite distanstempo och lugnt på slutet.

Det har nu gått några timmar sedan mitt test och knäet känns fortfarande helt ok. Nu hoppas jag att det känns okej även framöver. Även om det känns bra blir det med all säkerhet vila i morgon för att inte utmana knäet i onödan.

Känns allt bra på fredag hoppas jag kunna börja om med träning enligt plan. Hur det blir med det, ja vi får se. Jag ska ju trots allt till Gran Canaria nästa lördag, så det är viktigare att jag kan cykla där, än att jag så snabbt som möjligt återgår till ordinarie träning och kanske går över gränsen!?

Hur som helst känns det nu väldigt hoppfullt. Jag kan med all säkerhet konstatera att det inte är skador inne i själva knäet, utan det handlar om senor, senfästen och muskler. Då det nu redan efter 10 dagars vila verkar fungera så pass hyfsat bedömer jag att skadorna är lindriga.

Jag kommer dock att vara uppmärksam på detta nu och ett tag framöver.

Jag har varit genuint orolig att det var något riktigt allvarligt och långvarigt, så just nu känner jag mig lättad och på gott humör.

tisdag 20 januari 2015

Test

Ännu ingen träning. Jag fortsätter att vänta ut knäet.

Tanken är dock i morgon ska köra ett test, då det trots allt börjar känns lite bättre. Jag kommer att köra en tia med lugn uppvärmning, därefter kör jag på i 10 minuter på sweetspot/tröskel och sedan lugnt på slutet.

Då får vi se hur knäet reagerar. Först under själva passet, och går detta bra hur det känns dagen efter.

Jag hoppas nu på det bästa så jag snart kan vara på banan igen.

Orosmoln kring detta? Ja, att det ska kännas sämre under morgondagen så det inte blir något test eller att själva träningen ger ett negativt besked.

Sedan kan det också vara så att det finns annat som sätter stopp. Sonen har nämligen förkylningskänningar och nu har de börjat sprida sig till mig. Så vi får se om det blir något i morgon utifrån knä och förkylningar och hur båda delarna känns dagen efter om jag lyckas få till stånd lite fysisk aktivitet.

Hur som är det i dag 8:e dagen i rad utan riktig träning. Tråkigt...


söndag 18 januari 2015

En nyttig månad och hög kvalité

Inte heller idag finns det någon träning att skriva om. Jag fortsätter att vila mitt onda knä. Det känns dock som att det kanske går åt rätt håll!?

Vad ska jag då skriva om? Ja i dag blir det något med tyngd.

Som jag skrev om under hösten försökte jag bättra min kosthållning, både för att det är bra ur hälsoskäl och men också för att när man cyklar är det inte optimalt att bära på allt för mycket vikt.

Jag skötte mig riktigt snyggt till början av december då många lockrop från godis, kakor, julbord och annat tog överhanden.

Jag lät det hända.

Men jag bestämde mig för att åter komma på banan efter jul och det har jag faktiskt gjort. Fram till Gran Canariaresan i slutet av januari har jag bestämt mig för att hålla mig i från allt onyttigt. Sedan kanske jag får fuska i alla fall lite!?

Jag ska alltså äta i tillräcklig omfattning för att träningen ska fungera bra, men det ska vara nyttiga råvaror. Samtidigt är allt godis, chips, kakor och annat socker- och/eller fettbaserat förbjudet.

Det låter som en lätt uppgift, men jag brukar ha riktigt svårt för att hålla mig från godsaker. Men än så länge har det faktiskt gått bra.

Under dessa veckor har jag lyckats köra tre hårda träningsveckor, och ändå skött mig. Det är jag mycket imponerad av. Jag brukar nämligen få ett extremt sug av både det ena och det andra när jag tränar hårt, och inte brukar jag kunna motstå detta sug.

Sedan har jag även denna vecka skött mig trots att jag inte kunnat träna. Det brukar vara min andra akilleshäl. När jag inte kan träna brukar jag kompensera med godsaker. Men inte denna gång.

Än så länge har jag alltså högsta betyg. Nu ska jag hålla i två veckor till och sedan blir det utlandsresa. Fortfarande kan det haverera, men jag ska försöka undvika det.