fredag 14 juli 2017

TT-hojen ger mig ryggont, nya sockor och pila banan

Mycket fixande hemma med städning, skräp till återvinningscentralen mm. Sedan arbete, fixande inför klubbresan till Mallorca 2018 och lite praktiskt kring Vännästrampet. Har därför blivit väl lite träning torsdag och fredag.

Under torsdagen fortsatte jag korrigera positionen på tempohojen för att säkerställa att den håller en mätning utomlands. Osäkert hur det går. Cyklade en dryg timme och fick rejält ont i ryggen, så jag är nog inte framme vid en lösning.

Mycket stretching och liknande igår och idag, men fortfarande ont.

Idag fick jag bara till 45 minuter på racern. Funkade hyfsat med ryggen. Körde 4 intervaller i backen upp till Vännäsby kyrka. Ca 90 sek per intervall på lite drygt 450 watt. Har känts bättre.

Ikväll middag hos mor och far vilket var mycket trevligt.

Ja, hämtade ut ett paket också innehållande klubbens nya sockor.

Vid en första anblick såg de bra ut och kändes sköna. Nu ska jag fördela de 100 paren på våra cyklister så har jag fullföljt detta uppdrag.

I morgon blir det nog antingen ingen cykling, eller en kortrunda. Jag och bror ska nämligen märka upp hela banan för Vännästrampet som är på söndag.


onsdag 12 juli 2017

4 "berg" på en kväll med Vännäs CK och ingen framväxel

Mycket träning på slutet och idag fortsatte det med tisdagsträning med Vännäs CK. Idag blev vi 13 stycken vilket var rekord för säsongen. Roligt. Extra skoj att vi hade två helt nya cyklister hos oss för första gången. Hoppas ni dyker upp igen.

Vi bestämde oss för att rulla Hössjörundan i ett lugnt och behagligt tempo och sedan blev det några intervaller som bonus.

Ingen sol i kväll, men ändå skönt och behagligt. I början rullade vi verkligen lätt och det blev väldigt lugnt och socialt.
Totalt var det inplanerat 5 fartökningar där var och en fick ta sitt eget tempo. I övrigt alltså lugnt på den runda som var totalt lite under 60 km.
De första två frifartssträckorna var korta och varade bara ca 1,5 minut vardera. Det var inte heller så att det maxades ur helt.
Så var vi framme vid Rödtjärnsberget. Ett kort stopp innan vi skulle ge oss iväg uppför den ca 1,8 km långa klättringen som börjar beskedligt men som sedan har ca 800 meter på ett snitt motsvarande 9% och sedan planar det åter ut på slutet. Snittet för hela sträckan landar då på drygt 5%.

Innan vi rullade iväg tänkte jag lägga ned kedjan på den lilla klingan fram, då jag gillar att ha hög kadens i klättringar. När jag tryckte på växeln hände dock inget alls. Då kom jag ihåg att jag hade lagt batteriet på laddning i eftermiddag och glömt det. Aj, då. Då blev det till att fixa klättringen på stora klingan.

På den första lite mindre branta delen tog jag det ganska lugnt och dessutom hade några rullat iväg innan. Men så brantade det till och jag insåg att det skulle behövas hög effekt om jag skulle få till någon vettig kadens på stora klingan. Benen svarade förvånansvärt bra trots för mig hög effekt.

Ungefär 530 watt första minuten, och sedan var jag i kapp Erik som var först. Jag tog det lite lugnare ett tag och ökade sedan igen mot slutet. Total blev det tre minuter på i snitt 470 watt, vilket kändes positivt. Gick överraskande bra trots väl låg kadens för min smak.
Vi rullade vidare mot Hössjöberget som inte alls är lika brant, men bra mycket längre. Totalt 3,6 km med en snittlutning på 3%. Men innan vi var framme där väntade lugn social cykling.

Innan stigningen stannade vi kort och sedan rullade vi iväg. Christoffer tog spets och hade ett bra och jämnt tryck uppför stigningen. Jag låg just bakom och många andra var med. Han tog en riktigt rejäl förning på nästan 4 minuter. Många var fortfarande med och imponerade med sin cykling, då det dittills krävts 330 watt för mig att ligga i rygg.

När Christoffer kände att han var färdig tog jag över och höjde tempot. Blev sedan också ett litet ryck. Fortfarande var dock både Erik och Niklas med i rygg. Erik hamnade först i ganska lugn cykling innan jag åter gjorde ett ryck och tryckte på upp till toppen. Trots ojämn cykling på slutet med ryck och att det slog av blev det 470 watt sista 2,5 minuterna och de 7 minuter vi körde på 370 watt. Ett bra besked då det inte var slutsålt.

För övrigt var det väldigt bra fart på många håll uppför Hössjöberget. Bra jobbat!
Christoffer tog en jätteförning i början, och inte underligt att det blir lite jobbigt innan toppen.
Fortsatt lugn cykling mot den sista klättringen för dagen. Pengsjölia. 2,1 km med i snitt 4% lutning, men klart brantare i mitten av klättringen. Samma klättring är också målbacke på söndagens Vännästrampet.
Så gav vi oss av, och det blev ganska avvaktande till en början och sedan några ryck. Även denna klättring kändes klart bra. Tror jag ligger hyfsat bra med min plan att få till en formtopp i slutet av månaden då det är Nordiska Mästerskapen. Sedan är det förstås långt dit, så jag tar inget för givet.
Sista klättringen för kvällen avklarad
Lite foto innan vi rullade tillbaka in mot Vännäs och sedan hem för lite fika.

Ytterligare en trevlig kväll med Vännäs CK. Nu hoppas jag se många från Vännäs CK och andra cyklister på söndagens Vännästrampet. 

måndag 10 juli 2017

Vännästrampetrundan och nästan 1000 km

Idag fortsatte mitt block med hög träningsbelastning. Den har bestått av mycket träningstid och dessutom en hel del hårdkörning.

Idag var planen att cykla Vännästrampetrundan. En tur på 125 km som går via Nordmaling, Bjurholm och hem till Vännäs.

Förutom att få bra träning skulle jag säkerställa att det inte var några vägarbeten eller dylikt inför helgens Vännästrampet.

Jag hade hoppats få med många Vännäscyklister, men igår var en hel del på en tur till Vindeln vilket nog tog en hel del då intresset i dag var svalt.

När jag skulle åka iväg trodde jag att vi bara skulle bli två stycken. Jag och Pierre Kuster som är på besök här i norr och i vanliga fall cyklar med Stockholms CK. När jag väl kom till samlingsplatsen var dock även Helmersson där vilket var skoj. Tre stycken alltså.

Det som var mindre skoj var att väderleksrapporten inte stämde. Det skulle vara uppehåll, men i början av vår runda var det spöregn och det var ingen större propaganda för cykling. Men bara efter ca 15 km blev vädret bättre och resten av rundan var vädret helt okej.

Det gick ganska lugnt och kontrollerat de först 55 km fram till fikat i Olofsfors.
Efter lite kaffe satte vi av mot Nordmaling och nu gick det klart hårdare. Trots att det mest är uppför till Bjurholm och sedan väldigt mycket upp och ned till Vännäs gick det ganska så fort. Ett snitt på 37 km/h är helt klart bra på denna väg, särskilt då vi inte matade hela tiden.

För egen del körde jag förningar på ca 4 km och kring 350 watt. Det blev 7 stycken bra intervaller och det kändes som bra träning.

Även Helmersson och Kuster körde på bra och det blev ett pass med bra kvalité.

När vi åter nådde Vännäs hade jag de senaste 11 dagarna rullat 950 km utomhus och dessutom trampat 3 timmar trainer som inte ingår i detta. Total träningstid ca 29 timmar. Helt klart bra och gediget. I morgon fortsätter vi med träningen, men sedan är det dags för en vilodag.
Vännästrampet den 16 juli 2017 - Välkommen!!

Vännästrampet genomförs i år för 7:e gången och för andra gången i juli månad. 

Deltagarantalet har ökat alla år som Vännästrampet genomförts och vi hoppas på deltagarrekord även 2017. För visst kommer du?

Loppet är sanktionerat av såväl länsstyrelsen och Svenska cykelförbundet.

Vännästrampet 2017 äger rum nu på söndag den 16 juli.
Starttiden är som vanligt 12.00 och bansträckningen är för 7:e året i rad densamma.

Sprid gärna detta inlägg till andra som du tror kan vara intresserade av en riktigt bra cykeldag. Det kan ju vara så att intresserade cyklister missat att vi kör vårt arrangemang på söndag, trots att vi försökt sprida informationen på olika sätt. 

Ju fler deltagare desto roligare upplevelse. 

Alla är välkomna oavsett ambitionsnivå och tidigare cykelerfarenheter. 

BoendeDu hittar stugor och husvagnsplatser på Vännäs Bad och Camping: http://www.vannasbadcamping.se/camping/. Ett annat alternativ är Hotell Vännäs: http://www.hotelvannas.se/

Start, ombyte mm
Efteranmälan, Uthämtning av nummerlapp och ombyte kommer att ske på Vännäs Bad- och Camping. Starten sker på parkeringen utanför badet.

Jag och bror brukar sätta banan. I varje avtagsväg finns pilar på vägen och skyltar som visar vägen.

Fika, depå och priser
I Nordmaling efter ca 50 km erbjuder vi en depå med dryck och tilltugg. 

Efter målgång bjuder vi på fika vid Vännäs Bad- och Camping. Där har vi även prisutdelning. Du kan vinna oavsett hur snabbt du cyklat. 
I fjol var det lite regnigt i början, sedan blev vädret bättre. I år hoppas vi på sol

Föranmälan
Om du vill föranmäla dig gör du det på vår hemsida: vannasck.se. Sista dag för föranmälan kommer att vara den 13 juli. Anmälningsavgiften är 200 kronor och betalas till bg nr 176-0321 senast onsdag den 13 juli.
Efteranmälan
Du kan också efteranmäla dig på tävlingsdagen mellan 10.30-11.30. Då är startavgiften 250 kronor.


Bansträckning
Banan mäter ca 125 km. Starten sker via masterstart i några kilometer och leder in cyklisterna på vägen mot Hjoggsjö. Cyklisterna fortsätter sedan förbi Hjoggsjö mot Mosjö där vi svänger höger mot Gräsmyr och sedan vidare mot Nordmaling.  

Banan går vidare genom Nordmaling och sedan upp mot Bjurholm via den fina vägen förbi bland annat Agnäs. Efter Bjurholm bär det åter av mot Vännäs längs den böljande väg 92. Målet är beläget ca 2 kilometer uppför backen mot Pengsjö.
Från målet är det ca 5 lättrullade kilometer tillbaka till starten där det finns dusch och ombytesmöjligheter.


För att markera banan används skyltar, pilar i vägen och flaggvakter.


Höjdmeter
Nedan kan du se höjdkurvan. Det är masterstart till i slutet av första stigningen. Det är en del stigningar de första 6-7 km innan det till största del går böljande eller utför i 40 km till Nordmaling. Från Nordmaling till Bjurholm finns endast någon enstaka tydlig klättring, men det bär svagt uppför på stora delar av sträckan. Från Bjurholm finns det några stigningar innan det bär utför sista milen fram till målbacken som är just under 2 km lång. Total stigning är 810 höjdmeter.Tidigare upplagor
Vill du få lite inspiration och information från tidigare upplagor hittar du det på länkarna nedan. De flesta är skrivna ur mitt perspektiv och speglar självklart inte hela bilden av vårt lopp där det ofta skiljer upp till 90 minuter mellan cyklisterna som först cyklat klart till de som väljer att ta det lite lugnare.

Här hittar du bilder från 2011 års upplaga tagna av fotograf Erik Åström.Här kan du läsa Västerbottens Kurirens (VK) reportage från 2012 års upplaga.
Racerapport 2013
Racerapport 2014
Racerapport 2015
Racerapport 2016


Välkomna!!

söndag 9 juli 2017

Lunchbjudning och distanscykling som efterrätt

Idag var vi på lunch i Nordmaling hos svärmor. Vädret var strålande och Katten cyklade de 50 km som det är dit. Jag och sonen åkte bil.

Efter lunch, lekar och lite tjuvtittande på Tour de France så stod det hemfärd på programmet.

Som jag skrivit tidigare är jag inne i en mängdträningsperiod och ville få till minst 100 km cykling idag. Det innebar att istället för raka vägen hem tog jag vägen via Mosjö, Umeå och Brännland.

Det blev en riktigt mysig tur där det inte fanns något fokus på intensitet utan jag försökte bara ligga lugnt kring 220 watt och rulla fram i solskenet. Jag hann fundera på både det ena och det andra innan jag åter landade i hemmet.

110 km cykling blev resultatet och jag fick skriva in 3 timmar och 20 minuter i träningsdagboken. Allt med en låg snittpuls kring 65%.

Många cyklister i Vännäs CK var i dag ute på en gemensam runda till Vindeln och vi får se hur många som känner sig manade att följa med mig i morgon när jag planerar att rulla Vännästrampetrundan.

Det blir då ytterligare 125 km cykling och jag får chansen att kolla så det inte är problem med vägen någonstans efter sträckan. För som många av er säkert vet äger Vännästrampet rum på söndag, och då vill vi självklart som vanligt ha en väg som är fin och bra.

Vi hoppas också på många deltagande cyklister och fint väder.