lördag 9 augusti 2014

Vännästrampet - att fixa det sista

Lördagen ägnar jag och bror i bil. Sopning, målning av streck i vägen, uppsättande av skyltar mm. Allt för att få till det så bra som möjligt inför morgondagens Vännästrampet.

fredag 8 augusti 2014

Nya vänner!

Det har inte blivit av att jag berättat detta.

För några veckor sedan var vi i Burträsk med husvagnen.

På grund av att vi inte var hemma, men framför allt för att den bristande träningen på slutet gjort att jag var tvungen att hitta nya jaktmarker, sökte jag efter nya cykelkompisar i min kaliber.

Efter ett gediget och hårt arbete där jag inte gav upp hittade jag slutligen mina nya vänner, som lovade att förbarma sig över mig och inte hänga av mig i första bästa backe.  

Efter en tur i det vackra vädret stannade vi utanför Coop för att köpa lite att dricka. Jag förevigade tillfället genom en liten bild på våra fartvidunder.

På bilden är min Canyon först, men på rundan hade jag fullt sjå att hänga med.

Förra veckan gick det bra på tävling och jag hoppas formen är på väg. I sådana fall tackar jag främst mina nya träningskamrater från Burträsk.

måndag 4 augusti 2014

Vännästrampet 2014 - Visst kommer du?!

Nu på söndag den 10/8 2014 anordnar vi i Vännäs CK för fjärde året i rad träningsloppet Vännästrampet på vägarna kring Vännäs. Ett lopp som passar alla oavsett ambitionsnivå.

Startplats är vid ishallen i Vännäs och starten går 12.00

Anmälan sker i formuläret på vår hemsida: http://vannasck.se/vannastrampet.html samt att anmälningsavgiften betalas till bg nr 176-0321 senast den 7/8.

Anmälningsavgiften är på 200 kr. Ange mailadress i meddelandefältet vid betalningen.

Efteranmälan kan göras på tävlingsdagen mellan 10.30-11.30 den 10 augusti mot 50 kr i extra avgift.

Vi åker på fina vägar och vädret ser ut att vara med oss. Den senaste väderleksrapporten visar på drygt 20 grader och växlande molnighet. Perfekt cykelväder!

Banan mäter ca 125 km och starten går vid ishallen i Vännäs. Starten sker via masterstart i några kilometer och leder in cyklisterna på vägen mot Hjoggsjö. Cyklisterna fortsätter sedan förbi Hjoggsjö mot Mosjö där man svänger höger mot Gräsmyr och sedan vidare mot Nordmaling.  Banan går genom Nordmaling och sedan vidare upp mot Bjurholm via den fina vägen förbi bland annat Agnäs. Efter Bjurholm bär det av åter mot Vännäs längs den böljande väg 92. Målet är beläget ca 2 kilometer upp för backen mot Pengsjö.

Dryckesdepå kommer att finnas i Nordmaling.

Från målet är det ca 5 lättrullade kilometer tillbaka till starten där det finns dusch och ombytesmöjligheter.

För att markera banan används pilar med orange färg. Det kommer också finnas pilar i vägbanan.


Efter målgång bjuder vi alla deltagare på fika.

Cykelhjälm är obligatoriskt och tempobåge är ej tillåtet.

Ordinarie trafikregler gäller och deltagande sker på egen risk.

Här kan du läsa Västerbottens Kurirens (VK) reportage från 2012 års upplaga.

Här hittar du bilder från 2011 års upplaga tagna av fotograf Erik Åström.

Visst blir du en av deltagarna i Vännästrampet 2014!?

Sprid gärna detta till andra som du tror kan vara intresserade av en riktigt bra cykeldag. Ju fler deltagare desto roligare upplevelse. Och som sagt - Alla är välkomna oavsett ambitionsnivå och tidigare cykelerfarenheter. 


Välkomna!!


Nedan följer mitt blogginlägg från förra årets upplaga av Vännästrampet. För egen del strävar jag efter att hålla ett bra tempo och därför skriver jag mest om tätklungan, men många var med som hade andra ambitioner och målsättningar.

Vännästrampet 2013 - Racerapport

Så var det då dags för vårt eget lopp - Vännästrampet 2013. Under veckan har jag och bror förberett det som krävs. Igår åkte jag och bror runt hela banan för att sätta upp skyltar, måla pilar i vägen och sopa bort grus i svängar. Ett särskilt tack till alla er som ställt upp och hjälpt till idag.

Loppet går från Vännäs via Nordmaling till Bjurholm och tillbaka till Vännäs. Där avslutas loppet med en ca 2 km målbacke upp för Pengsjölia. Totalt mäter Vännästrampet 125 km.

Idag var jag och bror på plats två timmar före start för att ta emot anmälningar och ordna övriga praktiska saker. Det blev lite stressigt, och den uppvärmning jag alltid brukar köra innan ett lopp fick ställas in.


I år var det ca 35 cyklister som stod på start. Det var väldigt skoj att vi blev så pass många och att det av dessa var så många starka cyklister som ville köra riktigt fort. Det var bland annat cyklister från Gimonäs, Gottne, CK Örnen, Hissingen, Lycksele, Estland, och inte minst Vännäs CK.Vi hade hoppats på att slippa regnet, men vi fick en rejäl långvarig skur just efter start. Ett tag regnade det så det blev svårt att andas. När regnet väl slutade blev det riktigt bra och överlag var vädret bra för en runda i hård fart.


Första 50 km snittade vi ca 40 km/h. Vid två tillfällen i rad när jag var längst fram och just dragit klungan ganska hårt körde Gimonäs cyklister ett gemensamt utbrytningsförsök. Det gjorde att jag inte kände mig lika manad att vara med i farthållningen under de närmsta milen och backade ner lite i klungan.

Ett antal cyklister åkte av i Gräsmyr, men vi var väldigt många kvar när vi nådde Nordmaling. Från Nordmaling hade vi ca 45 km till Bjurholm. Det genomfördes ett antal utbrytningsförsök, men då inget lyckades drogs farten ned och det gick lugnt. Överlag var det dock ganska så ryckigt från Nordmaling ända fram till målgång.

I Agnäs efter ca 75 km finns en riktigt brant uppförsbacke där det gick riktigt tufft. Jag hade sett till att ligga långt framme, och hade inga problem att gå med i backen. Här delades tätgruppen upp i två grupper och i vår grupp sa vi att det skulle köras på så att de från grupp två inte skulle hinna ikapp. Vi lyckades dock inte riktigt komma överens om farthållningen och tempot gick ned markant. Det gjorde att de piggaste i grupp två inte hade några större problem att ansluta.

Så rullade det på till Bjurholm då det var drygt 30 km kvar. Jag vet att avslutningsbacken som är ca 2 km och rejält jobbig inte brukar vara min starka sida. Därför hoppades jag på att en liten mindre grupp skulle komma loss mellan Bjurholm och Vännäs. Jag var därför aktiv och drog upp farten några gånger. Det ledde till att gång ett kom jag och Peder Larsson loss. Vi körde på en stund innan han backade av. Så blev jag själv en stund, men förtog mig inte då jag insåg att det inte går att köra solo i 25 km med så starka cyklister i klungan.

Vid nästa backe höjde jag också tempot, men ingen var intresserad av att hänga med. Jag fick åter köra själv och bränna lite mer krut.

När det bara var ca 10 km till mål drog Tom Pietilä i väg och ingen ville ta luckan. Efter ett tag blev vi några stycken som trampade för att täppa luckan. Lagom till den sista 2 km rakan innan målgångsbacken var jag åter först. Jag låg först en stund och sänkte sedan tempot. Pietilä gjorde då några ryck för att trötta ut oss andra. Det var främst jag och Peter Sjölund från CK Örnen som tog dem.

Jag började få lite krampkänning och backen närmade sig. Jag insåg att det nog inte skulle bli någon framskjuten placering. Vi var fortfarande ca 15 kvar i tätklungan och det kändes svårt att nå en topp 10-placering. När vi svängde höger och det var dags för målbacken var jag fortfarande först. Jag tog mitt tempo och ganska snart så svischade tre cyklister förbi. Då jag hade lite krampkänning och som sagt inte brukar vara stark i denna backe provade jag inte ens att gå med. Jag tog i stället mitt eget tempo och fick se ytterligare 5 cyklister gå förbi innan backen egentligen börjat.

Jag kände mig seg, men fick igen lite krafter när jag täppte luckan till de närmast före. Jag "vilade" där ett 20-tal sekunder innan jag trampade förbi dem och tog upp jakten på de framför. Med en enligt mitt mått mätt stark avslutning tog jag cyklist efter cyklist för att slutligen spräcka mållinjen som 4:a.

Så här i efterhand undrar jag hur det gått om jag gått med de tre första cyklisterna. Som bäst hade jag nog krigat om tredjeplatsen. Det rimliga är dock att jag ändå blivit 4:a som bäst. Kanske hade jag kroknat och hamnat längre bak?. Med andra ord - 4:a var nog maxutdelning och jag är mycket nöjd.

Vann gjorde Peter Eriksson från GCK med Peder Larsson GCK som tvåa. Trea blev Peter Sjölund från CK Örnen.

Det var också roligt att cyklisterna på plats verkade uppskatta vårt arrangemang. Att inga intermezzon inträffade var också viktigt och bra. Att vi slutligen lyckades få 3 Vännäs CK cyklister bland de 8 bästa får anses mycket starkt med tanke på det högkvalitativa startfältet. Christer Lundin slutade 7:a och bror 8:a.

Att det var 8 cyklister från Vännäs CK som startade trots att några varit tvungna att hoppa av tycker jag är mycket bra då vår cykelförening bara funnits i tre år.

Efter målgång bjöd vi på fika och vinnaren fick en prinsesstårta. Vi lottade dessutom ut ytterligare två tårtor på startnumret.

Jag tackar alla cyklister, funktionärer och publik. Nu hoppas vi på en lika trevlig och bra runda nästa år, kanske med ytterligare ett deltagarrekord?

Nu är det bara att börja ladda för nästa helgs Cykelvasa.