fredag 29 juli 2016

SM - I morgon smäller det

Idag har jag tittat på cykling. Både på förmiddagen och på eftermiddagen då min egen klass körde SM i linje. Helt klart en speciell känsla att stå vid sidan av. På något sätt känns det ändå som ett bra val.
Några av cyklisterna vid en av de 10 varvningarna

Jag har också cyklat 45 minuter för att väcka kroppen efter tre dagars vila. Tyvärr var inte kroppen helt lättväckt, men jag hoppas den vaknat till i morgon.

Det blev hur som helst lugn cykling med några fartökningar då kroppen som sagt svarade sådär.

Jag har höga mål i morgon, så det vill till att kroppen är piggare än i dag och att övrigt går min väg.

Jag kan konstatera att alla i toppen av Sverigecupen är på plats och att alla liksom jag stod över linjeloppet i dag eller körde några varv som preparé. Det finns också några andra farliga namn som brukar cykla Sverigecupen som för varje tävling placerat sig allt högre upp och på slutet varit extremt nära pallen. Detta innebär att det finns 5-6 konkurrenter som jag tidigare cyklat mot som kommer att bli svåra att tas med.

Sedan är det flera andra med på startlinjen som inte varit med i Sverigecupen i år. Åtminstone 3-4 av dessa cyklister är riktigt starka och har visat upp bra resultat utanför Sverigecupen.

Sammantaget innebär det att jag behöver ha en bra dag för att komma topp 8. Jag har dock ännu högre mål och satsar på att vara topp 5.

Sedan vet jag att om jag verkligen har dagen och allt går med mig skulle jag kunna nå pallen, även om det blir extremt svårt.

Jag vill verkligen göra mitt bästa lopp för året, och vet då att det krävs många watt och hög fart. Skulle det inträffa får jag ta den plats jag får, och då borde den i alla fall vara ganska så bra. Det går ju inte att påverka hur andra cyklar. Jag skulle dock inte tacka nej till en pallplats.

Ett litet orosmoment som jag försökt förtränga är att jag började bli lite förkyld för fyra dagar sedan. För varje dag har jag fått lite mer känningar och idag kändes det som att kroppen började påverkas. Även Katten har börjat få förkylningskänningar. Jag har bestämt mig för att det är psykiskt och att jag egentligen inte är förkyld, men jag börjar tveka. Jag hoppas dock att det inte ska påverka allt för mycket, bara det nu inte blir sämre.

Med en frisk kropp och utan tekniska problem med cykeln lovar jag att ge precis allt jag har i morgon. Jag startar 14.21.

torsdag 28 juli 2016

SM - Frustration i kroppen när beslutet är taget

Ja, då var beslutet fattat. Jag startar inte i SM i morgon och det linjelopp på 120 km som äger rum. Men inte känns det optimalt. Frustrationen och ångesten finns där i kroppen.


Att aktivt välja att hoppa över en SM start när jag är på plats var ett riktigt svårt beslut att ta. Särskilt då det gått allt bättre på linjeloppen under säsongen, och förra helgen lyckades jag vara först i bra konkurrens.

Men argumenten för att satsa allt på lördagens tempolopp övervägde trots allt i slutändan. Åtminstone innan de båda SM-loppen genomförts. Sedan är det ju alltid lätt att vara efterklok. Mina huvudskäl till mitt val hittar du i mitt tidigare inlägg:

Jag vet att jag kommer att ångra mig om inte tempoloppet på lördag går bra. Det gäller oavsett om det är kroppen som inte känns bra, det blir någon incident eller cykeln havererar. Endast ett riktigt bra lopp kan få mig att på lördag eftermiddag känna att jag valde rätt. Sedan tror jag mig veta att chansen ökar att det blir ett lyckat tempo om jag hoppar morgondagens linjelopp. Vi får se om den teorin stämmer eller inte.

I grunden har jag som många av er vet mycket större chans att få till en bra placering på tempot, men jag vet också att om det blir kört som jag önskar på linjen hade chansen funnits även där.

Men nu är beslutet fattat. Jag hoppas att jag kan få till en hyfsad känsla när jag står och tittar imorgon och inte är med och gör upp om det. Jag hoppas också att de cykelförberedelser jag tänker genomföra i morgon inför lördagens tempo gör att jag är på tårna när tempot rullar igång. Sedan finns förstås alltid oron för materialfel där, men där är det svårt att göra något. Det är bara att hoppas på det bästa.

Nu är alltså allt fokus på lördagens SM-start och sedan satsar vi vidare mot Nordiska Mästerskapen nästa helg.

Jag återkommer i morgon kring SM-loppet som avgjorts, hur jag förberett mig och hur jag ser på mina möjligheter på lördagens SM-tempo.

onsdag 27 juli 2016

SM i linje - Mycket som förvånar, och det blir nog ingen start

Det är en hel del som förvånar och förbryllar inför linjeloppet på SM nu på fredag. 

Det brukar alltid vara så att tempoloppet ligger dag ett och linjeloppet dag två då ett kortare tempolopp sliter mindre på kroppen. Nu är det tvärtom vilket gör att vi som tror vi har större chans på tempot tvekar att starta på linjeloppet.

Sedan var "alla" säkra på att linjeloppet skulle gå motsols och har utifrån detta planerat och laddat. Nu visar det sig att vi ska köra medsols, vilket vi fått veta utifrån en aktiv förfrågan. Information från arrangören saknas. 

För egen del passar upplägget klart sämre nu när det blev medsols. Istället för längre åkbackar och bredare vägar i slutet av varvet blev det tvärtom. Smalt och brant på slutet. 10 varv och totalt 120 km kan bli tufft.

En fördel var att varje klass skulle köra var för sig, vilket är fallet på SM. Nu visar det sig att det inte blir så utan vi är två klasser som startar samtidigt och vi blir då en bit över 100 cyklister. Inte min grej när vi blir för många. Det handlar då mer om mod än annat. 

Nu är dessutom vägen väldigt smal på minst halva varvet och på den andra halvan är vägen öppen för bilister från båda håll. Känns inte helt säkert.

Slutligen startar inte vår klass förrän 14.00 på fredagen, istället för vid nio på morgonen. Det gör att återhämtningstiden blir ännu kortare inför lördagens tempo.

Allt mer lutar åt en DNS för min del. Blir intressant att se hur många det blir som tänker i samma banor.

Jag tar ett slutligt beslut i kväll kring linjeloppet. Ska fundera medan vi vandrar runt på Ullared.

Först ska dock hunden in på hunddagis under några timmar. Här är det mycket stor kommers och hundar på kö. Lång väntan alltså. Inlägget har jag nu skrivit klart, men fortfarande verkar vi få vänta en bra stund till.

tisdag 26 juli 2016

SM-banorna i Halmstad, förberedelser och lite annat smått och gott

Ja, då väntar dag fyra på Hagöns Camping här i Halmstad.Vädret har hittills varit osannolikt bra. Redan på morgonen har temperaturen legat på 24-25 grader och det har gällt även sent på kvällarna. Mitt på dagen har det varit strålande sol och ca 30 grader i skuggan. Det allra mesta är bra med fint väder, men det är klart att det blir lite väl varmt i husvagnen. Där har vi haft temperaturer på närmare 40 grader. Det är ganska lätt att bli uttorkad då det inte finns någonstans att "krypa undan" där det är lite svalare.

Men jag ska inte klaga, jag gillar värme och fint väder. Nu verkar också vädret förändras och det ska bli kallare och eventuellt också lite regn de närmsta dagarna. Snabbt kommer vi att längta till den tropiska hettan.

Tyvärr verkar vädret slå om fullständigt till helgens SM-tävlingar. Det blir nog inte så kallt, ca 17-19 grader, men däremot regn. Det känns ju inte optimalt på något sätt. Särskilt för säkerheten.

Vad har vi då gjort dessa dagar? Ja, sonen har haft möjlighet att bada i havet alla de första tre dagarna. Sedan var Katten med och cyklade en etapp av Laholms 6-dagars i går på 144 km. Jag och Melle åkte runt och hejade, myste på, fikade och tog en liten cykelrunda.
Vad gäller förberedelserna innan helgens begivenheter åkte vi alla tre i lördags med bilen till startplatsen för både linjeloppet och tempoloppet i SM. Vi parkerade bilen och cyklade alla tre tillsammans linjebanan.
Den kändes som gjord för mig med en åkbacke mot slutet som passar åkstarka cyklister och är man lite större har det inte så stor betydelse. Jag var väldigt nöjd över detta och började luta åt att starta i linjeloppet trots att det ligger dagen före tempot med risken att jag är extra seg i min större chans, tempot.

Nu senare har jag fått information av Tom Pietälä att linjebanan detta år kommer att köras åt andra hållet, dvs medsols. Det innebär helt plötsligt att banan är mycket sämre för mig. Istället för avslutning på bredare vägar med åkbacke, är det nu smalare vägar och brantare backe. Inte bra för mig som både är lite feg och lite tung. Senast i morgon förmiddag bör jag ha beslutat om jag kör linjen på fredag, detta utifrån hur mina förberedelser ska se ut. Den nya informationen rubbade mina cirklar och nu överväger det mot att skippa linjen.

Hur som helst. Efter att ha cyklat linjebanan tillsammans (även om det blev fel väg), fick Melvin vila och spela lite spel. Jag och Katten rullade så tempobanan tillsammans, men med linjehoj. Den visade sig innehålla ca 130 höjdmeter, många öppna fält, få ställen där det är platt, men inte heller branta backar. Mot slutet väntar så en tvådelad backe, den jag trodde vi hade på linjen. Först ca 700 meter med 3% lutning, därefter 500 meter där det är relativt platt och sedan drygt 500 meter med ca 4% lutning uppför. Det blir helt klart jobbigt att trycka uppför när du redan cyklat 26 tuffa kilometrar av tempoloppet. Men klättringen passar bra. Bara att trycka på och farten kan bibehållas ganska hyfsat.

I början och då således i slutet av banan är det tekniskt. Ja, vi rullar samma väg ut och tillbaka med vändning. Banan börjar utför i ca 200 meter. 90 graders sväng och sedan småsvängigt ett tag tills en nästan 90 graders sväng till höger, 150 meter senare 90 grader till vänster 50 meter 90 grader till höger och sedan mata på innan du når backen som jag nyss beskrev. I dessa trixiga svängar går det både att vinna och förlora tid, och dessutom åka av banan om du är okoncentrerad har för hög fart, eller bara har otur.

Så trixigt i 2 km, kraftigt utför i ca 2 km, sedan böljande fram till vändningen i 11 km. Vändning, 11 km böljande, den långa åkbacken och slutligen 2 km trixigt på slutet.

Jag och Katten rullade alltså igenom denna och jag höll mig på MAF-intensitet med Katten i rygg.

Dagen efter, alltså i söndags åkte jag tillbaka till banorna. Nu med tempohojen i bilen. Jag rullade de första 2 km 2 ggr fram och tillbaka. Sedan rullade jag de första 5 km av banan med medelhård intensitet, och sedan samma väg tillbaka. I klättringen hade jag hyfsat tryck. Benen var tyävrr inte riktigt så pigga som jag önskat.

Framme vid bilen bytte jag framhjul, då jag ännu inte bestämt mig vilket hjul som ska användas på tävlingarna. Jag rullade samma väg igen vilket innebar totalt 10 km.

Slutsatsen efter 10 km med vardera framhul var att mitt Zipphjul rullade något bättre utför, och det gick något snabbare uppför med Reynoldshjulet. På övriga partier uppfattade jag att zipphjulet kanske gick något snabbare. På de tekniska delarna kändes Reynolds något bättre. Rent objektivt ska Zipphjulet vara snabbare, men jag är mer van vid Reynoldshjulet. Det blir till att fundera vidare.

Testet gav alltså  inte ett tydligt svar.Totalt blev det ca 30 km cykling och jag fick rulla den tekniska delen av banan 4 ggr tur och retur, och dessutom åkbacken två gånger. Det var bra.

I går ägnade vi större delen av dagen åt Kattens cykling och sedan blev det bad för sonen och en del praktiskt att göra. 

Efter middagen var det så dags för den sista riktiga förberedelsen inför helgen. Det innebar att rulla hela tempobanan i ca 85-90% intensitet. Det är ganska så hårt, men utan att maxa. Slutsatsen efter dessa 30 km är att jag gissar att det kommer behövas en snittfart på över 45 km/h för de som har planer på att ta medalj. Det är alltså en riktigt snabb bana. Hur jag ska nå dit är frågan?

På min runda igår låg pulsen kring 80% av max och effekten på ca 85% av vad jag hoppas uppnå på lördag. Det kändes bra vad gäller kondition och puls, medan benen var sega. Igår fanns det i alla fall inte några 15% mer att plocka ut ur benen och därmed i effekt. Här behöver det hända en hel del de närmsta dagarna om det ska vara möjligt att konkurrera på SM.

Nu väntar 3 dagar helt utan träning. Jag ska nu vila och hoppas att kroppen och framför allt benen nu ska bli starkare än någonsin förr. Sedan är det "bara" att hoppas att jag håller mig frisk och att cykeln håller ihop på tävlingsdagen.

Det blir alltså vila tisdag-torsdag. På fredag blir det antingen start i linjeloppet eller så kommer jag att köra ett kortare cykelpass. På lördag är planen att stå på start i tempoloppet. På söndag är det lagtempo och då får jag tyvärr inte vara med då jag inte har någon lagkamrat på plats.

I dag ska hela familjen på Äventyrslandet här i Halmstad. Sonen är riktigt taggad. Hur vi fyller onsdag och torsdag återstår att se.

Ha en nu en bra dag. Jag återkommer.

måndag 25 juli 2016

Laholms 6-dagars och lite fika

går och i förrgår var jag och provade SM-banorna. Jag återkommer med tankar kring detta.

I dag cyklar Katten en etapp av Laholms 6-dagars.

Jag, sonen och hunden fikar, hejar, tittar på omgivningarna och cyklar lite.