lördag 10 januari 2015

Det dök upp ett paket

Efter en dags vila var det dags för lite mer cykling. Hur det kändes? Ja, du - jag hade nog vallat bort mig som alla svenskar i Tour de ski.

När jag började brände det direkt i låren och det kändes allt annat än bra. Jag är rent allmänt, trögstartad, så jag tänkte att kanske släpper det snart. När det efter 15 minuter fortfarande kändes lika segt som sirap bestämde jag mig för att det distanspass som var planerat skulle förkortas från 100 minuter till 45 minuter. Samtidigt växlade jag ner en växel.

När jag bestämt mig, var det sedan bara att trampa på trots dålig känsla. Som tur var hade jag tv:n och lite Tour de ski som tog bort fokus från den dåliga känslan. Jag fick istället flytta fokus till svenskarnas svarta dag och Norrmännens framgångar.

När jag närmade mig de 45 minuterna och slutet på träningen kändes det inte längre fullt så illa, så jag bestämde mig för att köra 10 minuter till. Sedan tänkte jag, att jag kör tills andra åket i storslalom är slut. Så fortsatte det. Till slut när jag väl steg av cykeln visade klockan 100 minuter. Jag är klart nöjd att jag fick i hop träningstiden, att intensiteten blev lite lägre än planerat kan jag ta.

För övrigt dök det upp ett paket med lite smått och gott. Nu skulle jag kunna beskriva alla trevliga cykelgrejer som jag "fått", men jag håller er lite på halster och presenterar en eller två per dag. Jag väntar självklart med de lite mer uppseendeväckande prylarna.

Sonen som av någon anledning gillar kartonger ville prova när jag packat ur allt. Han är alltså lite som en katt.

Eftersom jag i dag saknade kraft börjar vi med den inköpta energin. Det var utförsäljning på en typ av gel som jag inte sett tidigare. Nästan gratis är aldrig fel, nu har jag 48 nya gel. Borde nog räcka en stund. Jag tror dessutom att det är bra saker.

Sedan blev det också sportdryck. Även den på utförsäljning. Denna innehåller vitaminer, mineraler och koffein, men ingen energi. Perfekt när man inte bör/vill/ska tillföra kolhydrater. För stunden är dock denna sportdryck inte särskilt billig, då bara två rör av tolv fanns i kartongen. Jag har kontaktat Wiggle och hoppas det löser sig.

I morgon är sista dagen av mina tre hårda veckor. Det lär inte kännas bättre än vad det gjorde idag. Men det ska vara segt, och det är fullt naturligt. Så i morgon biter jag i och jag hoppas jag fixar det jag tar mig för. Sedan blir det en lätt vecka.

torsdag 8 januari 2015

Personlig tränare

Idag blev det väl lite träning. Först körde jag en timme på lunchen, sedan blev det ytterligare lite trainer i anslutning till den spinning som genomfördes under kvällen. Trainercyklingen var inte så hård om jag tänker till puls och watt, men då det blivit mycket träning på slutet tar det på.

På spinningen blev det bland annat 6 intervaller på vardera 45 sekunder, 3 spurter på 30 sekunder och en del lågkadensträning. Allt avslutades med en tabata vilket kändes rejält i kroppen.

Jag noterar nästan tre timmar i min träningsdagbok, men nu blir det nog vila i morgon. Detta för att ha kraft för helgens träning.
En bra utgångspunkt för träningen. Det man har bestämt sig för genomför man.


För övrigt har Katten bett mig att komponera ett träningsprogram till henne och coacha henne under våren. Det har jag gjort tidigare, och nu är det alltså åter dags.

Hon är redan en bra atlet som har en mycket bredare repertoar än vad jag har. Men är man bra vill man ju bli bättre.

Jag kör som bekant mest cykling, hon kompletterar det med löpning, simning och yoga. Att leda henne i träning är dessutom tacksamt, då hon alltid följer mina råd och håller sig till de instruktioner hon får. Det brukar ge goda resultat.

Som avstamp för våren som personlig tränare fick Katten i dag göra ett VO2-maxtest som ett ytterligare underlag till den planering som jag ska göra. I övrigt har jag analyserat hennes träning från hösten, utifrån de träningar som finns registrerade i träningsdagboken.

Katten har nu målet att bli ännu starkare. Dagens maxtest visar att hon redan nått väldigt långt. Katten fixade 245 watt i 2 minuter, med en vikt på 54 kg. Det ger 56 ml/kg/min, vilket är riktigt bra.

Innan Katten gjorde testet gissade jag vad hon skulle klara och jag fick helt rätt. Ganska nöjd med det.

onsdag 7 januari 2015

Effektiv och mer mängdträning

Idag blev det en effektiv tillställning då jag fick till min timmes träning under lunchen. Kvällen ägnades därefter till sonens innebandy och hemmatid.

Träningen kändes helt ok trots att det blivit mycket belastning sedan julafton då mina tuffa veckor började. De är över på söndag och sedan blir det en lugnare vecka. Men först blir det alltså lite mer hårdträning då jag planerar att få in en hel del trampande torsdag, lördag och söndag.

I övrigt var det i dag min första organiserade arbetsdag på ett tag. Det är roligt och motiverande med arbetet och det känns bra att kunna göra skillnad. Men självklart hade det varit skönt med ytterligare en veckas ledighet.

Ja, just det. Den kommer ju snart, då vi om tre veckor åker till Gran Canaria. Fel igen. Det var ju inte en vecka utan två. Inte helt fel.

Så nu blir det tre veckor med full fart på arbetet, sedan två veckor med intensiv samvaro och cykling och sedan åter tillbaka till arbetet. Låter helt ok.

tisdag 6 januari 2015

Har aldrig varit långsammare än idag

Efter att under ett flertal dagar tänkt köra utecykling men hamnat på trainern på grund av kyla, snö, regn och/eller is var det i dag dags.

Ja, jag insåg att vädret kanske inte såg optimalt ut nu heller, men det verkade hyfsat när jag tittade ut. Jag bestämde mig dock direkt för att inte köra den runda jag tänkt då jag såg att det var mycket nysnö på vägen. Att köra väldigt långt i mjuk snö - inte min grej för dagen.

Jag bestämde mig därför för en annan runda och trampade iväg. Efter bara några kilometer när jag precis svängt höger insåg jag att det inte bara var snö som skulle vara en utmaning i dag, utan också storm. Det blåste rejält. Snabbt tänkte jag om igen. "Med denna blåst kommer det inte att gå fort och det är bättre att börja med motvinden". Sagt och gjort. Det blev helt om och jag tog andra hållet istället.

Ny plan var skapad och nu körde jag på. Lite kortare än den reviderade planen. Planen som döptes till Plan C - var att det skulle bli Hössjörundan, med en extra tur via Tobacka tillbaka.

Efter sju kilometer i samma stund jag svängde mot Brån/Strand så insåg jag att detta skulle bli en jobbig dag. Kanske allra mest mentalt. Det blåste verkligen storm Grande!

Trots minimalt med klättring så gick det med myrsteg. Så går det när det är rejält med nysnö och ingen kört innan. Under är det isigt och spårigt och i ansiktet har du en inte helt trevlig motvind. Ja, det snöade också så det smällde hårt i ansiktet, men det påverkar ju inte farten.
Större delen av dagen fanns inga andra spår än mina
Hur som. Att under nära 2 timmar nästan aldrig ligga på en fart över 15 km/h är helt klart en annorlunda upplevelse och en prövning. Då ska sägas att jag dessutom låg på ca 80% av snittpuls!
Att spåra en hel runda tar på en del. Tur jag inte hade jagande vargar bakom.
Om sanningen ska fram funderade jag på att vända redan efter 30 minuter, men är man väl ute måste man bita i. Jag bestämde mig därför för att det kändes och var okej, sedan var det det.
Denna bild är från då det ännu inte blivit så dåligt väder. Kort därefter började snön falla etc, så då blev det inga fler stopp.
Sista 45 minuterna var det rejäl medvind, men då det var så spårigt gick det ändå långsamt för att undvika vurpor. Det gick i alla fall bra, inga skador idag. Hur som blev snittpulsen låg sista timmen och därför hamnade jag totalt för hela rundan på en snittpuls på 75%.

I slutändan blev det för övrigt ingen extra tur via Tobacka. Jag ville inte ta risken att cykla den vägen och få markkänning, då det var väldigt mycket snö och extremt spårigt.

Det blev alltså bara Hössjörundan i dag, men det tog ändå sin lilla tid, ca 2 timmar och 45 minuter. Det gav en snittfart på 18.1 km/h. Så långsamt har jag nog aldrig cyklat. Frågan är om någon cyklat så långsamt på en så pass kort sträcka med bara 250 höjdmeter?

Totalt sett blev det nog ändå ganska bra. Tränade både benen och psyket vilket inte är helt fel. Nu blir det nog inneträning ett antal dagar. Stormen verkar ska fortsätta och dessutom friska i ännu mer.

måndag 5 januari 2015

Gran Canaria 2015 - Snart är det dags

En bild på poolen från en tidigare resa.
Den sista januari bär det åter av mot Gran Canaria. Det blir femte året i rad som det blir en januariresa till denna trevliga ö. Det blir två veckor på Playa del Ingles, och huvudsyftet för resan är en släktresa.
Avslappnad son


Fokuserad son

Min pappa Lennart fyller 70 år och har bjudit med barnen med familjer och hans syster med familj. Det gör att vi blir 11 vuxna och fem barn. Jag ser fram emot riktigt trevliga, händelserika och avslappnande dagar där fokus är på att umgås.
Gruppbild innan middagen


Vattenlek i havet

Sonen badar, pappa är med på foto..
Om jag har med cykeln? Självklart. Det går ju inte att åka till Gran Canaria och inte tänka in cykling. Jag tänker att det går att lösgöra ganska mycket tid för cykling, även om det nog generellt blir kortare cykelturer än i vanliga fall. Utgångspunkten är alltså att det nog blir cykling de flesta dagarna, men bara en liten del av dagen. Det gör att intensiteten får gå upp en del.
Nöjd gubbe i brant stigning.
Många serpentiner blir det.

Vi har även bokat plats för Kattens cykel på flyget, så det blir förhoppningsvis även några dagar då vi tillsammans kan ta en cykeltur.
Vackert väder vid stranden säger inte att det är klart uppe i bergen. Så här ska för övrigt asfalt se ut.
Målet för själva cyklingen är att få ihop 30 timmars träning, Det innebär att huvuddelen av resan läggs på samvaro och bra dagar med familjen och övriga släkten samtidigt som jag får bra träning. Inte helt fel. ska blir riktigt skoj.
Cykling med havet som utsikt, inte helt fel
Som ni säkert förstått är alla bilder från en tidigare resa till Gran Canaria. Jag hoppas kunna leverera en hel mängd bilder även från årets resa, och snart är det dags.

söndag 4 januari 2015

Jag hade rätt, och ensam hemma

Idag har jag mest varit ensam hemma. Har dock sluppit inbrottstjuvar som jag behövt försvara mig mot (Vet inte om det är bra eller dåligt om du förstod den referensen eller ej!?).

Tanken var att jag idag skulle trampa vidare på mina två hårda veckor. Då det var distans/sweetspot på programmet tänkte jag köra träning till slalom åk 1, längd D, längd H och slutligen slalom åk 2. Planen stöp dock ganska snabbt då jag var allt för morgontrött och steg upp först 10.00. Samma minut som slalomen började. Det blev till att revidera planen. 
Sirap hade visst många kompisar idag!? (foto Sanne Ponga)
Ja, om sanningen ska fram blev det inte så mycket revidering. Jag började istället träningen till damernas längd. Vid det här laget var Katten på väg till Umeå för en hundträff och sonen var hos en kompis.

När jag trampat på i 65 minuter var det dags för paus, då sonen skulle komma hem för lunch. Vi åt lunch tillsammans och när sonen åter left the building trampade jag vidare i ytterligare 80 minuter då slalomen avslutades. 

Jag hade i min träningsplanering bestämt mig för att träna 3 timmar, men jag hade nu 35 minuter kvar. Jag fyllde på vatten och lufsade tillbaka till cykeln. Man kan ju inte ge upp med så lite träning kvar. Har man bestämt tre timmar så har man. Har man dessutom klarat sig nästan ända fram så är det bara att ta tjuren vid hornen.

Hur det kändes idag? Ja, nog var det lite segt. Benen var trötta redan vid start, men det blev i alla fall bättre efter en stund. Trots att jag inte körde hårt tog tiden ut sin rätt och jag blev ganska sliten. 

Totalt blev det alltså 3 timmar och med en snittwatt på 255. Jag körde en timme i distansfart och 2 timmar i sweetspot. Under sweetspotdelen blev det en snittpuls på 82%.

Lagom till avslutat träningspass kom både Katten och sonen hem.

Ja, även denna följde med hem.
För övrigt hade jag rätt i går när jag i samband med att bloggen fyller två år skrev:
"Allt eftersom har fler och fler hittat till min sida och i dag ligger snittet på ca 300 läsare per dag, och dagar med lite mer klatschiga namn på inläggen mer än det dubbla. Mer positiva rubriker brukar ge minst antal läsare. Stämmer den tesen, kommer exempelvis få läsa detta inlägg." 

.. och stämde gjorde det. Fram till nu har bloggen bara 178 läsare detta dygn, vilket då alltså bara är ca hälften av snittet för en dag. Tesen bevisad!?

I kväll sover sonen borta hos en kompis och jag och Katten får klara oss själva. Vi får hoppas det går bra.