lördag 11 oktober 2014

Resa, intervaller, älgar och linflygning

Idag kommer Katten hem efter nio dagar på resa. Hon har varit med CroRunning i Kroatien på löparresa och av rapporterna har hon haft det riktigt trevligt. Det kanske inte blir helt skoj att komma hem till vardagen, väta och kyla!?

Precis som när jag själv åker på cykelresa har dagarna varit fyllda av aktivitet. Tidig uppstigning för yoga, sedan löpning av olika slag och dessutom många roliga upptäcktsfärder och utmaningar.


Det verkar ha varit ett mycket glatt och engagerat gäng. Att vara tillsammans med samma intressen är aldrig fel.
Enligt mitt tycke var detta en riktigt najs bild och katten visar att hon är starkare än den gamla gubben.
Modig var hon också när de skulle åka lina över höga höjder.
Sedan var det också forsräning på programmet.
Själv tycker jag intervaller i löpning är måttligt skoj, men det verkar finnas andra som bara känner glädje.


Jag och Melle har haft en bra och hektisk vecka, men självklart ser vi fram till att mamman kommer hem.


Idag lyckades jag ta mig ut på en cykeltur, vilket varit lite svårt att få in under övriga veckan. Det blev två timmars MTB-cykling. Då det är älgjakt blev det endast grusvägar idag. Trots det tycker jag det är lite olustigt med alla jägare som sitter med sina vapen vid vägarna.

Nu blir det lite tacos innan vi ska hämta Katten på flyget om några timmar.

torsdag 9 oktober 2014

Polar V650 - Bästa cykeldatorn, eller cykeldatorn som försvann!

En efterlysning är på sin plats!

I våras bestämde jag mig för att uppgradera vad gäller cykeldator och då också införskaffa en effektmätare. Av det utbud som fanns inriktade jag mig främst på någon av Garmins bättre varianter och några andra alternativ. Polar som jag har i dag och alltid haft var inte aktuellt då jag bedömde att de inte hade några produkter som mötte mina krav.

Då var det klart - jag skulle slå till, men då hände det. Polar gick ut med att de skulle släppa en ny toppvariant på cykeldator - Polar V650. Jag blev genast intresserad då jag anser att Polar har bra produkter, är bra att ha att göra med och framför allt har de bra mjukvaror för att följa upp och analysera träning.

Jag läste lite om V650 och jag tyckte den verkade intressant. Hade jag väntat så pass länge, kunde jag vänta lite till så att cykeldatorn skulle hinna komma ut på marknaden. Då skulle jag kunna ta del av en mängd tester och jämförelser mellan Polar, Garmin mfl. Därefter kunde jag ta ett bra beslut om vilken cykeldator som egentligen är bäst för mig.
Efterlysningen - Så här ska den enligt uppgift se ut. Ingen har sett den. Finns den? Kommer den att finnas?

Jag insåg att om jag skulle vänta på V650 skulle jag inte ha någon ny cykeldator och inte heller någon effektmätare förrän i början av maj månad 2014, men jag tyckte det kändes acceptabelt.

Sedan började det......

För varje månad som gått har Polar skjutit upp datumet för lanseringen av V650. När det blev maj skrev de att den skulle komma i juni. I juni stod det juli, i juli - augusti och i augusti stod det september. Hade det redan från början stått att den skulle finnas till försäljning först under hösten hade jag nog redan köpt en annan produkt, men nu har jag istället hela tiden skjutit upp mitt köp.

Nu var jag åter in på Polars sida för att kolla när V650 släpps. Vad står det då - oktober. Nej. Det står slutet av november. Blir det då verkligen i slutet av november eller blir det december eller kanske januari? Snart har lanseringen försenats med ett år! Man kan ju undra om den alls dyker upp. Dags att skicka ut en efterlysning?

För övrigt skulle jag behöva lösa detta kring effektmätare och cykeldator innan trainersäsongen börjar på allvar. Detta  då det påverkar vilken typ av trainer jag kommer att köpa. Som ni säkert kommer i håg körde jag så hårt i fjol att trainern havererade. Har jag tillgång till en effektmätare kanske jag inte behöver en trainer som visar watt etc!?

Hur jag ska göra nu? Bra fråga. Får fundera ett tag till. Tills vidare får jag hålla tillgodo med min Polar RS800 cx och någon effektmätare har jag inte sett röken av.

onsdag 8 oktober 2014

Att väga lätt - Periodisk fasta är det the shit!?

Det är tungt att vara cyklist om man är tung. Det är inte lätt att bli lätt, men det är tyngre att inte lyckas.

Jag har nu inför varje cykelsäsong arbetat med att förutom den ordinarie träningen bli lätt och fit.
Att lägga vikt vid vikten har jag främst gjort under januari till april. Oftast har framgången varit begränsad. Det är rent allmänt för min del väldigt svårt att minska i vikt samtidigt som jag tränar väldigt hårt. Ju mer jag tränar ju mer äter jag, och drar jag ner för hårt på kosten får jag inte till kvalitén i träningen.

Denna gång har jag tänkt om. Satsningen på att vara extra nyttig har förlagts till hösten då det borde vara lättare att fokusera på kosten då träningsmängden samtidigt är lägre än under våren.

Från i mitten/slutet av augusti har jag nu satsat på att äta extra nyttigt. Då jag utifrån mitt mående inte haft motivation för "riktig" och kvalitativ träning har det varit lättare att vara ståndaktig inom matområdet.

I vanliga fall har jag väldigt svårt att hålla mig från kakor, chips och annat onyttigt - men hittills har det gått bra.

Jag kör inte med någon särskild kost eller någon tydlig metod. Några grundpelare finns dock. Jag äter mindre mängd kolhydrater än vanligt. Jag äter inga kakor, inget godis, inga chips och rent allmänt inte livsmedel som innehåller mycket socker. Jag äter extra proteinrik mat och försöker hitta produkter som känns matiga utan att innehålla allt för mycket energi.

I övrigt är ingen mat förbjuden, men all mat får dock hålla sig borta före 12.00 på dagarna. Dvs. jag äter inget före lunch. Jag väger mig inte heller utan det blir det som det blir.

Någon skulle kanske säga att jag kör någon variant av periodisk fasta. Ja, kanske det. Jag har dock inget behov att hamna i ett fack, utan jag kör the Tomas style och sedan får vi se var det leder.

Jag har alltså ändrat tid och upplägg för min extra nyttiga period på året. Nu får vi se om det blir ett bättre eller sämre utfall än vanligt när sommaren åter står för dörren.

Jag kommer att köra fullt ut på detta upplägg oktober ut och då har jag förhoppningsvis klarat 10 veckor utan att ha fallit dit. Först då ska jag kolla om jag blivit lätt som en fjäder eller om sumobrottaren är kvar.

tisdag 7 oktober 2014

Nya upptäckter

Efter en hektisk dag på arbetet åkte jag hem lite tidigare för att hinna ut på 80 minuters cykling innan mörkret nådde oss. Den missade arbetstiden ska jag ta igen i kväll då det finns en mängd arbetsuppgifter att lösa inför morgondagens ledardag.

Vad gäller cyklingen var den trevlig och trots endast fem grader var det riktigt skönt. Då jag ännu inte hunnit kolla upp min LVG-cykel sedan turen till Lycksele äntrade jag i stället MTB:n. Jag drog i väg och provade nya vägar och stigar och oftast visste jag inte var jag var. Det är lite av charmen med MTB. Det går alltid att åka på upptäcktsfärd.

Naturen är verkligen fin så här på hösten och vore det inte för att jag vet att det är tecken på att det blir snart blir riktigt kallt skulle det kännas perfekt. Nu får jag i stället känslan av kyla och avsaknad av utecykling.

Jag är verkligen glad att jag har mina cykelresor att se fram emot under vinterhalvåret för att få avbrott i den annars så kylslagna verkligheten.

I veckan började sonens innebandy så hädanefter är jag upptagen några timmar varje måndag och onsdag vilket jag måste ta hänsyn till i min fortsatta träningsplanering. Det innebär alltså att det blir träningsvila i morgon och nya träningstag på torsdag.

måndag 6 oktober 2014

Att försvinna för en stund

I det kaos vi varit och är i har både jag och Katten känt att vi behöver komma bort en stund, och att ge tid för egen reflektion.

Katten är först ut och i fredags åkte hon till Stockholm för att dagen efter åka till Kroatien för att delta på en löparresa med Cro-Running under perioden 4-11 oktober.

Så här står det på deras hemsida:
Det här är en träningsresa för dig som vill kombinera sol och bad med god träning, gemenskap och roliga utflykter. Stort fokus är på personlig coachning, gemenskap och löparglädje. Efter en träningsvecka i Kroatien kommer du att ha lärt dig mer om träningslära, löpteknik, yoga, intervaller samt fått många nya vänner och härliga minnen


Katten skrev i går till mig att de bor i ett fint hotell med havsutsikt. Vattnet är grönt och väldigt salt. Badar gör de varje dag. Dagarna fylls med yoga, löpteknik, enskilda samtal med coacherna, intervaller och samvaro.
Här kör de yoga vid havet

Jag unnar verkligen Katten detta och jag är så glad att hon verkar trivas, att det är givande, att hon får lugn och allmänt får känna lite glädje.

Ser glada ut inför intervaller
Sirap har åkt på semester till morfar och mormor medan jag och Melvin håller ställningarna här hemma.

Fin utsikt gånger två


Lite teknikträning

söndag 5 oktober 2014

3 tillbud

Häromdagen undrade Christer H på vår facebooksida om någon var taggad för en MTB-runda i dag söndag.

Katten är borta, så först kollade jag upp möjligheten till barnvakt vilket farmor och farfar ställde upp med.

Sedan kollade jag in MTB:n så den verkade okej. Jag har nämligen inte rört min MTB sedan jag gick i mål på cykelvasan. Den var inte ens tvättad! Cykeln verkade dock okej och det krävdes bara att jag tog bort nummerlappen som satt kvar.

Vädret för dagen verkade bli hyfsat med ca 9 grader och inget regn, inte illa alls. Ett tag innan jag skulle cykla ned till samlingspunkten som alltid är inne i Vännäs inser jag att Christer sagt att vi idag skulle samlas i Vännäsby.Det blev till att rappa på både vid ombyte och vid den egna cyklingen på 5 km till samlingsplatsen. Dagens runda blev verkligen trevlig och bra. Vi var sju cyklister som åkte ut på en långrunda som var perfekt planerad. Den innehöll det mesta från väldigt stenig stig och hela spektrat fram till asfalt. Väl hemma igen visade cykelklockan 3 timmar och 8 minuter. Inte illa alls.

MTB är ju inte helt säkert för någon med dålig teknik, vilket jag var på väg att erfara ett flertal gånger i dag. Det började med att jag i en av stigarna uppför med mycket sten och klurigheter hamnade lite fel. Det innebar att framhjulet lyfte och jag hamnade vid sidan av stigen. Jag insåg att vurpan var nära, men fortsatte trampa och på något mirakulöst sätt kom jag tillbaka på stigen utan att först syna marken. Ett tag senare var det en brant utförslöpa och mitt i en ganska skarp högersväng. I svängen var det väldigt mycket sand och i hög fart fick jag ett rejält kast. Jag hann tänka att det var kört, men på något sätt återfick jag kontrollen. Slutligen på platten så fick Niklas kast på cykeln i en sväng med grus. Han var på väg in i skogen och hamnade alldeles framför mig. Jag bromsade och även jag fick ett kast. Men både jag och Niklas höll oss på benen. Så trots tre fallsituationer blev det inget fall. Positivt.


Känslan i kroppen var helt okej och det finns hopp om gubben trots mycket begränsad träning på senare tid.

Tack för en riktigt bra dag i skogen!