fredag 2 maj 2014

"Jagad" av media

De senaste veckorna har jag haft extra många mediakontakter. I mitt jobb har jag alltid många sådana kontakter, men nu har det alltså varit lite extra. Det beror nog på många olika aspekter.

En är att det händer mycket spännande inom Barn- och utbildning här i Vännäs, med bland annat ny förskola och nya Vegaskolan. Sedan har det bland annat varit positiv uppmärksamhet kring Arbetsmiljöverkets bedömningar av vår verksamhet. Överlag sker mycket bra i våra förskolor, skolor och i kulturen.

En annan aspekt är att jag nu förutom i mitt ordinarie arbete som Barn- och utbildningschef där jag har ansvar för förskola, grundskola, grundsärskola, bibliotek och musikskola, nu också blivit tillförordnad gymnasiechef med allt vad det innebär.

Sedan är skolan en het fråga inför valen som kommer, och därför är våra frågor verkligen på agendan och vi får många frågor kring detta.

Det vanligaste är ordinära intervjuer med tidningar och radio, och oftast behandlar de rent verksamhetsmässiga frågor. Det handlar också ofta om att media har en särskild vinkel när de dyker upp och inte sällan ställs vi till svars på olika sätt.

I tisdags ställdes jag inför en helt annan intervju. En intervju som tog sin utgångspunkt i att jag just nu är extra aktuell inom arbetet samtidigt som jag sysslar med en sport i framkant och bloggar kring detta och annat i livet.

Det blev en mer personlig intervju som inte rörde specifika arbetsfrågor och med en tydlig inriktning mot cykel. Min uppfattning var att vinkeln var min passion för utbildning, lärande, utveckling, målbilder och mitt i allt detta hittar vi cyklingen, mitt arbete och familjen.

Resultatet av intervjun ser vi i morgon i Folkbladets "lördagsgäst". Det är ju alltid så att man vid kontakter med media inte vet hur det gått eller hur något uppfattats innan man ser det tryckta, det filmade eller ljudupptagningen. Därför blir det lite extra spännande att läsa morgondagens tidning. Uppdatering: Nu har det gått ett dygn och här hittar du artikeln: http://tomascykelblogg.blogspot.se/2014/05/jag-ar-lordagsprofil-i-folkbladet-mina.html

För övrigt har jag varit lördagsgäst en gång tidigare. Det var när jag flyttade till Nordmaling år 2002 och blev ny rektor på Artediskolan. Den gången blev det en riktigt bra artikel i Västerbottens Kuriren (den andra dagstidningen här i Västerbotten).

torsdag 1 maj 2014

Gyttjebrottning

Jag har som ni förstått en förkärlek till sommar och värme och gillar inte kyla och regn. Därför har de senaste dagarna inte varit roliga med allt ifrån regn, blåst, snö och hagel. Inte verkar det heller bli bättre den närmsta veckan. Enligt väderprognoserna finns ingen riktigt ljusning i sikte.

Idag hade några boys i klubben uppmanat till lite MTB-träning. Det mesta talade då mot. Vädret skulle bli dåligt i dag, jag har lite förkylningssymptom i kroppen och dessutom har inte min nya MTB ännu dykt upp.  I går kväll hade jag ännu inte bestämt mig om jag skulle hänga på.
Sommarutsikt från altanen nu på morgonen

I dag steg jag upp vid åtta, snackade med barnen, åt frukost och fixade lite småsaker. Med jämna mellanrum tittade jag på termometern, som aldrig visade varmare än plus 2 grader. Ingången var att hoppa träningen.

När det var 30 minuter till start, visade sig solen och det kändes lite varmare. Jag tog mig i kragen och kastade fram alla kläder jag behövde och gjorde mig klar för att trots allt hänga med på dagens tur. Det är jobbigt att ta sig ut i dessa lägen, men man vet ju hur skönt det blir sedan.

Jag rullade ned till samlingspunkten och det visade sig att vi skulle bli 4 stycken i dag. Ursprungligen hade sagts att det skulle bli en lugn runda - det blev det inte. Framför allt Helmersson hade vaknat på sin ambitiösa sida och han tryckte på rejält under stora delar av passet. Han var riktigt stark i dag.
Riktigt fint efter strandpromenaden
Älven vindlar fram bredvid strandpromenaden
 Själv hade jag skoj på rundan och nu är jag i gång med MTB-säsongen. Däremot kändes gubben äldre än vanligt och det finns risk att en förkylning är i antågande. Med andra ord fick jag ingen större formboost i dag.
Tjäder nöjd och glad trots kyla, snö och lera

Kjell med stort cykelfokus
Vädret då!? Ytterst skiftande. Kallt mest hela tiden, men det varierade från strålande sol och vindstilla till rejäl blåst och snö.
Helmersson i front, vilket var en vanlig syn idag

Lerig gammal gubbe. Men ganska glad ändå.
Efter sol som följdes av snö och blåst var vädret återigen hyfsat. Många omslag på 90 minuter..
Sammantaget blev det en trevlig runda med bra sällskap på ca 90 minuter. Eller egentligen var det ett gyttjebrottningspass och både jag och cykeln blev allt annat än rena av denna tillställning. Det blev till att dra fram en hel del rengöringsattiraljer efter hemkomst för att hitta cykeln bakom leran.

Nu får vi se om vädret blir bättre och om förkylningen slår till. Jag hoppas på JA, respektive NEJ.
Nöjda gubbar efter avslutad träning. Nu är det bara att rulla hem till sig.

onsdag 30 april 2014

Sommarhetta

Nu känns det verkligen bra att våren är slut och sommaren är här. Just det här med att vädret blir bättre för varje dag är extra skönt.

Vi har att se fram emot mycket värme och sol.

Tänk vad trevligt att varje gång äntra cykeln och känna att mer kläder än en tröja och byxa det behöver jag inte.

Att i strålande sol bryta fartvinden, och tillsammans med andra njuta av värmen. Att kanske ta en fika och sitta utomhus och filosofera innan vi trampar vidare. Det är grejer det.

Efter avslutad runda ta sig något gott, sätta sig på altanen och njuta - fantastiskt.

Sedan fram emot kvällen kommer grillen fram och vi sitter ute i goda vänners sällskap och äter en god middag.

För att få in den positiva känslan bjuder jag på några bilder från i dag. Tänk värme, trivsel, cykling, sol, grillning, cykelstopp med fika och annat trevligt......

Oj. Det blev visst fel. Detta var en bild från Mallorca i början av april. Här kommer rätt bilder. Ungefär lika varmt och lika bra väder.
tisdag 29 april 2014

Stormvind och 160 timmar under 2014

Så var då årets första gemensamma tisdagsträning genomförd. Vad kan vi då säga om detta?

Ja, efter att vädret varit med oss en längre tid verkar nu medgången vara slut för ett tag. Jag tittade under förmiddagen på prognoserna att det verkar tveksamt de närmsta veckorna, med start i dag.


I kväll var det dock inte så illa som på förmiddagen då det var hagel, men när träningen började 18.30 var det både kallt och blåsigt. Framför allt blåsten var idag en riktig utmaning. Det blåste rejält, och samtidigt kom vindarna från olika håll, och det var även en hel del kastvindar.

Troligen hade det tveksamma vädret skrämt bort många av cyklisterna, eller så har ni inte insett att träningarna började idag!? I fjol hade vi totalt ca 30 cyklister som turades om att dyka upp på tisdagarna, och vi hade alltid bra uppslutning. Idag var vi bara fem tappra cyklister. Roligt att ni dök upp, men rent allmänt var det alldeles för få. Nu får vi hoppas att detta var en engångsföreteelse.
Rundan gick i dag via Hössjö och Rödtjärn och tillbaka. Det blev närmare 50 kilometer. Alla kämpade på, på ett bra sätt och det blev en bra runda trots väder och andra förutsättningar. För att få lite pulshöjare såg vi till att höja tempot i Hössjöbacken, Rödtjärnsbacken och Kyrkbacken. Faktiskt fick jag dock högst puls på hela rundan då jag tryckte på rejält i uförsbacken i Hössjö. Som högst 94% av maxpuls.
Förutom tre backar och en utförslöpa blev det för egen del en ganska så lugn runda. Det blev alltså fyra bra intervaller, och i övrigt ganska så låg puls. Det låg nog helt rätt med tanke på att jag legat på mycket träning under april månad.
Jag har när en dag återstår av april cyklat 173 mil och trampat i 59 timmar. Snittfarten under månaden är inte särskilt hög, vilket främst beror på många stigningar när vi var på Mallorca. Totalt har jag under april klättrat 14000 höjdmeter.

För hela året har jag hittills tränat 160 timmar och cyklat på trainer och racer totalt 5080 km. Totalt har jag klättrat 24000 höjdmeter. Jag kan konstatera att det har blivit mycket och bra träning de 4 första månaderna på året.

Vad gäller Vännäs CK hälsar jag alla välkomna nästa tisdag 18.30.

måndag 28 april 2014

Sportgarderob och cykelgarage - Check!!

Så här såg det ut innan kvällen var till ända. Vi börjar dock från början.....


Strålande sol!

Dagen började med att vi åkte till konstgräsplanen och tittade på Melvins fotbollsträning. Därefter var det dags för lite lunch och städning. Katten krattade löv och jag körde bort skräp och städade upp i carporten.

Vidare fortsatte Katten med att fixa till inne i huset, och jag började fixa i garaget.

När klockan blev halv tre hade farmor och Melvin bestämt att de skulle på bio. En bio som visade sig vara mycket bra.

Medan Melvin var borta passade jag och Katten på att åka ut på en söndagsutflykt i det vackra vädret. Vi tog vägen mot Harrsele kraftstation. Det började med bedrövlig asfalt för att sista 6 kilometrarna vara extremt fint och med bästa asfalten i kommunen. Efter att ha tittat lite på kraftstationen med omgivning rullade vi tillbaka.
Utsikt vid Harrsele kraftverk

Kraftverket i närbild
Jag körde riktigt hårt i fem kilometer (så länge asfalten var bra) och Katten hängde på riktigt bra trots att det oftast gick en bit över 40 km/h.

Katten i racemood

Snabb cyklist i snygg dress
 När vi rullat in i Vännäs igen tog vi en tur mot Pengsjölia. Där körde bror intervaller idag. Själva tog vi det piano uppför. Vi valde dock att fortsätta ända tills asfalten tog slut en bit bortanför Pengsjö. Därefter cyklade vi tillbaka och in i Vännäs.
Utsikt just innan Pengsjölia

Snart börjar backen - Pengsjölia

Efter att ha vänt bortanför Pengsjö hittar man Lybäck
Innan rundan hade Katten beställt två timmar/60 km. Det gjorde att vi fick snirkla lite innan vi var hemma. Det blev exakt 60 km på en bit under två timmar, i fint väder och bra sällskap.

Fortsatt klättring
Efter avslutad runda blev det middag och därefter tittade jag på dagens cykellopp på Eurosport som jag hade spelat in. Sedan har både jag och Katten fortsatt med hembestyren, så nu är det fixat lite här och där. För egen del har jag sett till att sportgarderoben och garaget med alla cyklar nu är förberedda för en bra säsong.
Städad sportgarderob. För övrigt är en sportgarderob riktigt bra.

Väl färdig med all städning vid 21-tiden började arbetet för kvällen. Nu har jag arbetat fyra timmar, så nu får det räcka för i kväll.
Cykelgaraget städat och fint. Cyklarna står uppradade för stordåd. Inom kort får de tillökning.

Tv och fläkt i bild. Kommer till sin rätt under trainersäsongen.

En annan vy i cykelgaraget med "finracern" i front.
I morgon blir det vilodag då jag arbetar hela dagen och har möte på kvällen. På tisdag är det dags för årets första officiella Vännäs CK-träning. Jag hoppas det är många som dyker upp.