lördag 12 maj 2018

Mälarcupen - Första temposegern, någonsin!!!

Idag Mälarcupens tempolopp. En av deltävlingarna i SwecupMasters.

Klockan ringde redan 06.00 då jag alltid behöver minst 4 timmar innan jag vaknar till, och min start var 10.07.30.

Ingen frukost på hotellet heller, då min teori är att jag alltid ska ha ätit klart minst 3 timmar före start och då hade inte frukosten på hotellet öppnat. Fick istället äta lite på hotellrummet vid 06.30.

Därefter lite praktiska förberedelser innan jag hoppade på trainern för 30 minuters uppvärmning. Ja, jag kör alltid första uppvärmningen i hotellrummet. Hittills har ingen klagat på ljudet, men då är min trainer också ganska tyst. Lugnt förutom 3 x 30 sekunder på hög effekt.

Därefter in med cykel och annat i bilen och avfärd mot Orresta där dagens start och mål var (mitt mellan Västerås och Enköping). Många cyklister på plats och riktigt fint väder.

Det fanns mycket osäkerhet i kroppen idag. Dålig form vid förra tävlingen och en rygg som vissa dagar fungerar och andra inte. Nu bättre träning i tre veckor. Hur hade det påverkat?

Stenhårt motstånd idag med nästan alla de bästa på plats. Hur skulle jag stå mig? Hög puls på uppvärmningen - på väg att bli sjuk eller bara spänd? En bana som borde passa, men har jag det mentala och trycket som krävs eller saknas det fortfarande?

Som vanligt blev det en hel del trevliga snack innan uppvärmningen. Faktiskt nästan för många då det blev ganska tight att hinna med tänkt uppvärmning innan start.

Så var det då dags. I dag var det start var 30 sekund och jag förstod att det snabbt skulle visa sig hur kroppen skulle fungera idag. För att det skulle vara bra behövde jag hinna upp de närmst startande ganska så snabbt utan att benen surnat.

Start. Jag gjorde mitt yttersta för att inte gå för hårt i början vilket alltid är faran då du är fylld av endorfiner och nervositet. Blir det får hårt i början får du då äta upp det senare.

Jag lyckades bra med min plan och höll igen första två kilometerna innan jag hittade min pace. I efterhand kan jag se att snitteffekten de första 3 minuterna var de lägsta under hela loppet.

Jag kände ganska snart att känslan var god och jag kunde trycka på bra. Sedan hjälpte det till att jag hämtade in första cyklisten efter bara några kilometer.

Riktigt rolig väg de första 9 km. Smalt och ganska svängigt, men i stort sett platt. Bra känsla.

Vägbyte efter 9 km och nu in på en större väg. Bra effekt hittills och jag insåg att om jag lyckas hålla trycket hela vägen lär det bli topp 5 i dag.

Det fortsatte rulla på bra och jag hämtade in fler och fler cyklister. Totalt tror jag det blev 6 stycken som jag passerade. Med 4 km kvar började det ta emot och pulsen var hög. Trots det lyckades jag avsluta sista 2 km med högre effekt än någon annanstans under banan. Riktigt nöjd med det.

Jag rullade i mål och var rejält trött. Sista 20 minuterna med en snittpuls på 94%. När jag såg att jag snittat en bra bit över 46 km/h över nästan tre mil insåg jag att det här nog kan bli bra. Exakt samma effekt första halvan som den andra vilket innebär att jag i stort sett gjorde ett optimalt lopp för dagen.

Cyklisterna börjar rulla in och speakern säger att jag är i ledning. Detta trots att Patrik Boström från CK Fix redan gått i mål. Jag förstår då att det här kan bli en pallplats.

Jag väntar in de andra två favoriterna Marcus Juneholt från Östra Aros CK som alltid brukar vara i topp och sedan Niclas Näslund från Cykloteket racing team som i stort sett alltid vinner oavsett motstånd.

Vid förvarningen förstår jag att Nicklas Näslund passerat Marcus som startat 30 sekunder före. Chans på andra plats i dag då. Riktigt bra!

Så kommer Niclas Näslund och när han passerar mållinjen meddelar speakern att jag fortfarande leder.

Jag inser då att jag kommer att vinna då ingen annan borde slå Niclas.

Helt otroligt faktiskt. En seger! Jo, jag har varit först förut. Men då har det alltid varit på linjelopp. Jag har faktiskt aldrig vunnit i cupen i tempo. På pallen nästan varje gång, men ingen seger.

Så otroligt skönt! Riktigt nöjd och glad. Att vinna när så många bra är på plats är helt otroligt och mycket oväntat. Jo, jag vet att banan passar mig och är det mer kuperat vinner jag inte. Men trots det - idag blev det seger!

Jag vill tacka alla cyklister för de många gratulationerna. Känns som många tyckte att det var min tur. Jag är böjd att hålla med. Har varit nära många gånger.

Ja, nu ska jag fira lite med något gott att äta på hotellrummet.

I morgon är det linjelopp. Jag har inga större förväntningar då banan är platt och det ser inte ut att bli vind. Med andra ord är det svårt att göra något under loppet och blir det spurt har jag inget att hämta. Att det är ca 100 cyklister på start på smala vägar gynnar inte heller mig som är försiktig. Men oavsett hur det går så länge jag inte kraschar kommer jag ändå vara nöjd när jag åker hemåt i morgon kväll.

14 kommentarer:

 1. Stort grattis!
  /Christer H

  SvaraRadera
 2. Grattis Tomas vad roligt för dig 👏👏👏👏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Stephan. Ja, det var verkligen skoj!

   Radera
 3. Grymt bra Tomas! Jag hoppas det håller i sig till imorgon :-)
  Grattis grattis!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen nöjd, med tanke på förberedelser och särskilt motstånd. Kom lite överraskande, men extra skoj!!

   I morgon är en annan dag. 100 startande på smal väg och nästan inga höjdmeter. Inget för mig som inte gillar trängsel och spurt. Det innebär att det blir svårt att gå med eventuell utbrytning och blir det spurt blir det att rulla i mål. Mest orolig för krasch faktiskt med heta cyklister på liten väg....

   Får jag köra mig trött i morgon utan krasch är jag nöjd och tar med mig dagens resultat.

   Radera
 4. Grymt kul o välförtjänt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack bror. Ja, det var verkligen skoj, och jag har väntat på en seger också i tempo.

   Radera
 5. Så jäkla kul! Stort grattis 👍🎉😁

  SvaraRadera