fredag 29 mars 2013

Vad är ett fjäll?

Påsktider. Det känns bra att för en gångs skull få några dagar i rad utan arbete i tanken. I vanliga fall är det bara lördagar jag är helt ledig, på söndagar blir det nästan alltid arbete. Ja, jag vet att det inte är optimalt, men förutsättningarna har gjort att jag inte ser andra lösningar.

Nu planerar jag att inte alls fundera på arbetet i tre hela dagar. Det känns bra att få lite extra tid att ladda batterierna.

Dagen har ägnats åt en "fjällresa" till baksidan av tomten. Vi grävde ned oss i snön, gjorde en fin "soffa", plockade fram grillen, fixade kaffe och fika. Det blev hamburgare med Katten, Melvin och en av hans kompisar. Fint väder och avslappnande. Det kändes faktiskt som fjällen, trots att det var nära hem.


Tuff kille
 
Med solen i ögonen och sommarens altanprojekt i bakgrunden


Tillgjord och arrangerad bild. Ännu varken kol eller hamburgare på grillen.
Men jag lovar - det blev det senare.

Efter några timmar i det fina vädret tog vi en tur till mor och far för lite fika och för att inspektera deras nya kök och hall - fint.

Snart är det dags för dagens träningspass. Jag och Katten har kommit överens om att hon först får en timme i garaget på sin cykel, så hoppar jag på min cykel därefter.

I söndags fick jag åter känning i min vad där jag haft en muskelbristning. Jag tolkar det så att träningsmängden varit något för hög och att vaden ännu inte är redo för de mer intensiva intervallpassen. Därför har jag i veckan dragit ned på intensiteten och antalet träningar. Istället har jag kört lite lugnare och längre. Vila måndag, 110 minuter tisdag, vila onsdag och 110 minuter torsdag. I dag tänker jag köra ett lite kortare pass med några intervaller och se hur vaden reagerar. Jag hoppas på positiv respons.

Det börjar bli allt viktigare att få kontroll både på vaden och formen i allmänhet då det i morgon är exakt två veckor kvar innan jag och bror åker till Mallorca.

Ikväll blir det tacos.

I morgon bär det av mot Bygdeå för ett besök hos Kattens syster med familj. Det blir nog en utedag med lite skoter, fiske, påskmiddag mm. Jag hoppas också hinna med lite träning innan vi åker. Vi får se om det lyckas, både utifrån tidsaspekten och att vaden inte ska ställa till det.

måndag 25 mars 2013

Ut Mellanmjölk! In blodsmak!

Mellanmjölken är slut, mellanmjölken ska ut. Fika ut och blodsmak in. Ja jag vet - jag utmanar ödet, du läser vidare på egen risk.

 
Det kan vara jobbigt att ta sig för att träna och träning kan kännas segt. Men det är oftast mycket jobbigare att inte träna. Idag har jag vilodag, och då måste jag verkligen stålsätta mig för att tänka att återhämtning är bra. Det är bra att vila. Jag har tränat bra på slutet och det är vilan som ger träningseffekten. Extra svårt är det nu när jag missat så mycket träning de senaste månaderna och man vill "träna ikapp". Jag vet att det inte går, men det är lätt hänt att det blir för mycket träning med för lite effekt.

Idag dök Aktiv träning upp; en av tre träningstidningar jag brukar läsa. Där beskrivs ny forskning som kunde visa att erfarna cyklister (inkluderar ambitiösa motionärer) utvecklas mer genom att minska träningstiden till en tredjedel men samtidigt i stället enbart köra spurter/intervaller. Det innebär alltså fyra korta stenhårda pass i veckan.


Detta är något man ofta hört, men att vid varje cykelpass köra intervaller skulle nog förta lite av glädjen!? Vart tar då exempelvis fikarundorna vägen? Men helt klart så bör jag öka intensiteten och inte vara så rädd för lite mindre träning.

I samma nummer av Aktiv träning läste jag också om det heta ämnet - Lättmjölk vs mellanmjölk. Det finns enligt mig en stor rädsla för att våga lättmjölk. Ibland känns det som rena gatustrider. Detta trots att en mängd rapporter visar att lättmjölk är bättre så har den haft svårt att få fotfäste på en många håll, och det finns de som felaktigt tror att barn (och även vuxna) behöver fettet i mjölken. Jag kan garantera att det löser sig på annat sätt att få i sig det fett du behöver på en dag.

Både lätt- och mellanmjölk innehåller mängder av näringsämnen som är bra för kroppen, men kalorierna i mellanmjölk är större och fettet 4 ggr så omfattande.

En dl mellanmjölk innehåller faktiskt mer kalorier än samma mängd sockrig läsk!

Jag hade för stunden glömt att lättmjölken funnits längre än mellanmjölken, och det är också den rutinerade som både enligt mig och Aktiv träning som vinner kampen - Lättmjölken är bäst!

Jo det går att vänja sig vid lättmjölk. Jag vet att ni som dricker mellan-/standardmölk tycker att lättmjölken smakar vatten. Å andra sidan tycker jag att mellanmjölken smakar grädde. Jag tror att båda åsikterna är subjektiva och att smaklökarna snabbt vänjer sig vid förändring. Alltså lika bra att dricka det som är nyttigast!?

Våga älska mjölk.....

 
 
 
söndag 24 mars 2013

Spurter och sedan röjer vi

En dag när vi för några månader sedan kom hem från jobbet insåg vi att plogbilen valt att demolera vår postlåda. Sedan dess har vi haft en låda, men inget att sätta fast den i.

Detta har lösts genom att trycka ned postlådan i snön. I takt med att det snöat eller tinat har vi allt eftersom fått flytta den till ny plats. Allt för att hela tiden ha postlådan på rätt höjd. Detta har varit en fungerande om än kanske inte så långsiktig lösning!? Det finns ju de som säger att snön kommer att försvinna, även om det för stunden inte finns mycket som tyder på detta. I dag kom våra räddare i situationen - svärföräldrarna. Det visade sig att de byggt ett "stativ" för lådan som de nu monterat på plats. Tack!

Nu gör det inget om snön tinar lite fortare -  så sätt fart.

Jag har just avslutat dagens trainerpass. 60 minuter med 7 stycken 15 sekunders spurter. Spurterna kördes mitt i passet. 15 sekunder spurt 45 sekunder lugnare och därefter spurt igen. De fyra första spurterna sittandes och de tre sista ståendes. Det var inga maxspurter, men absolut bra fart. Mjölksyran började kännas i slutet av spurterna. Varje spurt hamnade på 500 watt och kadens på ca 115. Kände mig lite seg i dag, men spurterna i sig kändes ok. Många pass på få dagar, så i morgon passar det bra med en vilodag.

Nu ska jag och sonen på bio - Röjar Ralf.