lördag 4 oktober 2014

Kass...ett

I tordags var det skolchefskonferens i Lycksele, vilket ligger 105 km från hemmet. Jag bestämde mig för att cykla fram och tillbaka.

Vi skulle börja klockan nio i Lycksele så planen var att rulla hemifrån en stund efter fem för att också hinna duscha och byta om i Lycksele innan vi började.

Kvällen innan kollade jag vädret för morgondagen och insåg då att det troligen skulle vara mörkt när jag behövde åka, och inte hade jag någon lampa heller. Jag fick därmed revidera planen en del. Det blev till att ta bilen och köra några mil så att solen skulle hinna gå upp.

Jag parkerade bilen i en parkeringsfika, tog fram cykeln och började trampa de ca 7 milen som var kvar innan jag skulle nå Lycksele. Det rullade på bra om jag bortser från att det regnade exakt hela vägen. Det var trots allt inte så kallt, vilket gjorde situationen hanterbar.

Väl framme väntade jag en stund på mina ombyteskläder som vår nämndsordförande tagit i sin bil. Dusch, ombyte och sedan möten.

På eftermiddagen var det åter dags att byta om, skicka de andra kläderna i bilen och sedan sätta sig på cykeln. Jag hade bara cyklat några kilometer då cykeln började låta som ett tröskverk. Ljuden blev allt värre och till slut började även kedjan hoppa mellan växlarna. Jag var väldigt förbryllad kring vad som var fel. Jag insåg att risken var stor att det skulle bli totalhaveri.

Efter ett antal stopp och en dryg timmes cykling var problemen så stora att jag såg var huvudproblemet låg. Kassetten bak höll på att lossna!! Jag fortsatte trampa, cykeln levde om och växlarna hoppade. På något sätt nådde jag dock till slut bilen vilket kändes bra.

Väl hemma drog jag fast kassetten, men allt var ändå vint och relativt löst. Ja, jag vet inte riktigt vad som är fel på hjulet. Kanske bara kassetten, mest troligt är det dock också problem med själva hjulet. Om jag löser detta - är då åter cykeln i topptrim!? Ja, det är för närvarande mycket osäkert då det kändes som att även levde om på andra delar av cykeln. När jag kom hem vid halv sju på kvällen hade jag ingen större ork att rodda vidare i problemen, och ännu har det inte skett. Så någon klarhet i omfattningen på problemen har jag inte.

Ja, det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det är dock alltid skoj med cykling och trots allt rullade jag ca 15 mil på en dag vilket är helt ok.

fredag 3 oktober 2014

Cykelvasan 2015 - Here I come

I år är det en ny anmälningsprocedur till Cykelvasan. Tidigare år har de öppnat slussarna en viss tid och smack har det varit fullt.

Denna gång förändrades allt och nu fick man under måndag-onsdag lämna in en intresseanmälan. De som deltagit i Cykelvasan någon gång de sista åren hamnade i en kategori och ur denna kategori lottades ett antal platser.

De i denna kategori som inte den första lottningen fått en plats hamnade i den andra kategorin med alla som inte kört Cykelvasan de senaste åren. Nu lottades resten av platserna ut.

Vips var 12.000 platser fyllda.

På detta sätt blir det inte en lika stor hysteri kring anmälningarna och många tycker säkert det är bra att de som varit trogna tidigare år har större chans att komma med. Andra tänker kanske att det kan bli en klubb för inbördes beundran!? Ytterligare en aspekt är att det i år kan vara så att man är ex 4 som anmäler sig men bara tre får plats. Tidigare år kunde man anmäla flera om man väl han med, och då säkerställa att alla eller ingen kom med.

Vad jag vet är att det under dagen ramlade in ett mail i min mailbox som gör att jag i alla fall spikat en aktivitet för 2015.

"Hej Tomas,


Grattis - du har tilldelats en plats i CykelVasan 90, 15 augusti 2015!
Här kommer din anmälningskod som du använder för att fullfölja din anmälan med betalning. Vi har öppnat upp för registrering och betalning och du har nu 5 dagar på dig att betala din plats (t.o.m. 7 oktober).
Det gör du via login på vasaloppet.se."


Det är också många andra i föreningen - Vännäs CK som anmält sitt intresse för deltagande i Cykelvasan 2015. Utifrån kommentarer under dagen på klubbens facebooksida verkar det som att alla/de flesta fått en startplats, dock inte alla.

Då minnet i bland sviker och förvirringen tilltar har jag redan nu fullföljt anmälan och genomfört betalning. Så nu har jag en säker startplats. Nu kvarstår "bara" att komma till start, göra ett bra lopp och komma i mål.

"Du är nu anmäld 2014-10-03 till CykelVasan 90! Detta är en bekräftelse på din anmälan, nedan ser du dina registrerade uppgifter.

CykelVasan 90 är både ett tävlingslopp och ett motionslopp. Åker du i tävlingsklass krävs det att du är medlem i en klubb/förening. Den skall då vara ansluten till Svenska Cykelförbundet." Nu kör vi!


Information om allt som du behöver veta inför och under ditt deltagande hittar du på www.vasaloppet.se.
NAMN: Tomas Åström
KLUBB: Vännäs CK
LOPP: CykelVasan 90 - Tävling
STARTNUMMER: 823
STARTGRUPP: 90-T-08:00-3För övrigt vet jag redan nu till skillnad mot inför Cykelvasan 2014, att jag med hjälp av årets resultat redan kvalat in till tävlingsklass. Det gör att det inte finns några krav på att prestera i seedningslopp under nästa sommar. Skönt.

Sedan kvarstår målet att för första gången 2015 rulla runt banan utan att känna en konstant olustkänsla i kroppen. Med lite mer träning, lite mindre förkylning än i år och lite lättare kropp så kanske det finns hopp? Vad vet jag. Eller så ska det vara olust när man kör MTB?!

torsdag 2 oktober 2014

3 månader har gått - sedan jag för sista gången släppte din hand

Ikväll är det tre månader sedan Tova lämnade oss. Jag älskar dig för alltid.


Våra fina barn Tova och Melvin
Min älskade dotter - du finns alltid kvar hos mig.

onsdag 1 oktober 2014

Tillbaka....

Efter 45 dagars frånvaro från bloggen är jag nu tillbaka, och förhoppningsvis för att stanna.

Sedan Tova lämnade oss har kraften och motivationen för det mesta varit låg. Jag har allt eftersom försökt att arbeta allt mer och sökt glädjen i arbetet. Jag har rullat lite på cykeln, men utan några särskilda träningsmål. Cyklingen är dock fortfarande rolig. Många tillfällen har jag haft nog med att bara vara.

Då orken hittills varit så låg har det mesta nedprioriterats. Vissa saker har jag gjort mindre av eller med sämre kvalitet medan annat helt fått stå tillbaka.

En av dessa saker har varit min blogg. Jag har helt enkelt inte orkat skriva och inte känt någon motivation. När jag dessutom inte har tränat utan som bäst rullat lite har det inte varit mycket att skriva hem om inom detta område.

Att varje dag skriva om Tova och hur jag mått och mår har inte heller motiverat mig, och jag tror inte heller att någon vill läsa om och om igen om någon som saknar, sörjer och inte mår bra.

Det känns hur som helst väldigt mystiskt, svårförståeligt och underligt att det vissa dagar inte finns någon kraft alls och att jag andra dagar helt plötsligt från att varit pigg och stark går in i väggen. Så en dag känns det bra hela dagen, men även då är det inte som det brukar vara. Jag är ju van att nästan ha obegränsat med energi och orka nästan hur mycket och hur länge som helst.

Jag tänker trots allt framåt. Jag försöker se ett ljus i horisonten och jag behöver något att hålla fast i. Mitt mående går upp och ner, men vi kämpar på. Vad har vi för val?

Hur ska man må och vad ska man orka? När är man stark, när är man pigg och när är orken tillbaka?

Jag har ingen aning.....

Nu har jag i alla fall en tanke om att jag från i dag den första oktober ska trampa igång bloggen igen. Jag hoppas också att det innebär att jag kommer att orka och vilja trampa igång cyklingen inför nästa säsong. Jag brukar tänka att försäsongen börjar i oktober, så nu tänker jag att det blir så denna gång också.

Förhoppningsvis orkar och vill jag skriva om cyklingen och livet både nu och framöver.

Hoppas du vill läsa.....

På återseende.