lördag 16 mars 2013

Energibrist

Inte trodde jag att man kunde drabbas av sådan extrem energibrist att jag omgående skulle vara tvungen att avsluta mitt träningspass. Energibristen slog till utan förvarning och jag var inte alls beredd. Men ibland händer saker oväntat.

Jag har på senare tid kommit igång med träningen allt bättre, men slemmet i bröstet som finns kvar efter min influensa och som verkar ha bestämt sig för att vägra släppa taget gör att jag än så länge väljer att att inte köra tröskelpass, intervaller eller annan träning som för mig till pulszon 5. Jag har gjort något försök, men det fungerar helt enkelt inte. Men snart kanske....

För att kompensera bristen på intensitet behöver jag köra desto längre. Idag avverkades därför ett tänkt mastodontpass.

Träningens första 90 minuterna avverkades parallellt med 50 km i Holmenkollen. Ett intressant och spännande lopp. Jag körde på i pulszon 3 och det kändes inte speciellt jobbigt. De såg mycket tröttare ut på TV.

Jag planerade för ytterligare 90 minuters cykling i pulszon 4 och då ha sällskap av SM-slutspelet i ishockey. Trots högre intensitet kändes det fortfarande förvånansvärt bra efter nästan 2,5 timmar. Klockan började dock dra ihop sig till middagstid.

Helt plötsligt blev det mycket tungt att trampa och min dator som är kopplad till trainern berättade att det var paus i träningen. Jag förstod inte vad som hänt. Träningen gick inte att starta om och jag trodde att det var problem med programvaran i datorn - som det varit tidigare.

Jag märkte då att det inte fanns någon ström i trainern. Hade den kraschat?

Efter en stund började jag misstänka en komplott. Var detta ett kreativt sätt från sambon att berätta att det var dags för mig att fixa middagsmaten?! När jag konfronterade henne hävdade hon dock att hon var oskyldig och att det var en propp som gått. Hon sa att det berodde på att hon startat ugnen och då klarade inte proppen att jag samtidigt cyklade. Var detta sant eller bara en bra bortförklaring? Kan det verkligen vara så att jag alstrar så mycket energi att jag knäcker elsystemet? Ja inte vet jag.

Innan energibristen slog till hade jag kört 150 minuters träning av planerade 180 minuter och jag hade känt mig ganska fräsch under hela rundan. Jag hade till och med kunnat trycka på riktigt bra sista timmen. Positivt. Tur att det denna gång inte var den typ av energibrist som kan ses på bilden nedan. Sist jag kände mig så tärd och utan energi var under och efter en av etapperna under Falun Tour 2011, och jag lovar - Det är ingen skön känsla.Som belöning för en god insats fixade jag grönsaks- och potatisblandning med oxfilé och god sås. Till detta vitlöksbröd och lite vin. Inte helt fel. Det var riktigt gott

Ligger nu i soffan och funderar på om jag också gjort mig förtjänt av lite popcorn. Ska fundera en stund.

Det närmar sig....

Tiden går fort. Nu är det inte länge kvar innan vår resa till Mallorca, närmare bestämt exakt 4 veckor i dag. I fjol åkte vi redan v.13, men i år blir det alltså två veckor senare. 
 
För lite inspiration har jag plockat fram några bilder från de första dagarna av fjolårets cykelresa. 
 
Jag ser verkligen fram emot många timmar på sadeln, otaliga fikastunder, vackert väder, avslappnande atomsfär, fin natur och trevligt sällskap.
 

torsdag 14 mars 2013

Vikten ned - Formen upp; Del 3

Det är tungt att vara tung. Att lägg vikt vid att minska vikten är viktigt. Att utveckla formen innebär också att man bör minska sin form. På en cykel är jag starkare ju lättare jag är så länge kroppens styrka är konstant eller ökar. För älska mitt cyklande ännu mer, är vikt och form en mycket viktig faktor.

Det har nu snart gått fyra veckor sedan jag började min vikt- och formutmaning. Du kan läsa mer kring detta i mina två tidigare inlägg i ämnet; Vikten ned - Formen upp: Del 1, Vikten ned - Formen upp: Del 2.

Målet är att utveckla min maximala syreupptagning, min förmåga att utveckla kraft i pedalerna och samtidigt bli lättare. En förbättring på alla dessa tre punkter borde göra mig till en mycket starkare och mer komplett cyklist. Det gör också att möjligheten att nå mina uppsatta mål ökar. Mål som jag tidigare skrivit om i Mina mål - Träning och Tävling 2013.

På slutet har jag kommit upp i en acceptabel träningsmängd, men fortfarande ligger förkylningen och pyr vilket gör att jag inte har kunnat ha full kvalité på träningarna. Samtidigt försämrades utgångsläget ganska markant av fem veckors förkylning utan träning. Trots allt känns det som att den sista veckan lett till en viss formförbättring.

Vad gäller min karaktär och förmågan att klara av att äta mindre, men mycket nyttigare, och samtidigt undvika alla kakor, godis och chips är jag riktigt nöjd med mig själv. Här har jag varit riktigt framgångsrik. I vanliga fall brukar jag ha väldigt svårt att någon längre tid "sköta mig". Jag brukar alltid åka dit. Men inte denna gång. Åtminstone inte än så länge.

Tanken är att jag innan Mallorcaresan ska ha minskat min vikt med 4 kg. Jag har redan nu klarat av drygt 3 av dessa 4 kilo och det är fem veckor kvar. Det ser riktigt bra ut.

Totalt är målet att vara 7 kg lättare i början av juni i förhållande till vikten i mitten av februari. Möjligheterna att klara detta har helt klart ökat.

Jag planerar nu att fortsätta på viktlinjen och hoppas att karaktären håller i sig. Samtidigt kan jag förhoppningsvis inom kort höja kvaliteten på träningen. Då kanske formen kan vara riktigt hyfsad när jag och bror sitter på planet mot Alcudia - Mallorca!? Vore roligt att känna sig som en bergsget när jag trampar upp för bergen i Mallorca.

måndag 11 mars 2013

Mina mål - Träning och Tävling 2013

Det är viktigt att sätta höga men realistiska mål om du ska utvecklas i livet, på arbetet och i ditt idrottande. Jag har höga mål inom alla områden, men här fokuserar jag på cyklingen.

Jag har ett antal konkreta mål som jag vill uppnå under 2013, men jag vill också generellt bli en starkare och bättre cyklist i förhållande till tidigare år.

Jag vill också njuta ännu mer under mina cykelpass både på träning och tävling. Jag vill ha roligt, utmana mig själv och ett av mina mitt mål är att jag oftare ska vilja utsätta mig för smärtan och mjölksyran som kommer när jag tar ut mig till max.

Konkreta mål för tävling och träning under 2013
 • Jag ska under året totalt trampa minst 1000 mil på min racer och/eller trainer.
 • Jag ska genomföra minst 208 träningspass, eller i snitt 4 träningspass per vecka
 • Jag ska bedriva träning under i snitt en timme/dag eller minst 365 timmar under året.
 • Minst 75% av mina träningspass ska ha ett genomtänkt syfte och genomföras med hög kvalité
 • Jag ska i förhållande till resultat i februari 2013 förbättra det antal watt/kg som jag i snitt kan trycka under ett 20 minuters tröskeltest, med minst 15%. Jag ska då klara minst 3,9 watt/kg (enligt min trainer som inte är kalibrerad). 
 • Jag ska ha ett resultat i Polar fitness test som enligt Polar motsvarar ett elitresultat för män i åldern 25-29. Det innebär att jag ska ha ett Own Index resultat på minst 59. (Detta test är ett enkelt, säkert och snabbt sätt att mäta den aeroba (kardiovaskulära) kondition i vila. Resultatet, Polar OwnIndex, är jämförbart med den maximala syreupptagningsförmågan, VO2Max.)
 • Jag ska cykla Vätternrundans 30 mil på under 8 timmar och bidra till farthållning under hela eller större delen av rundan.
 • Jag ska kvalificera mig för tävlingsklass på Cykelvasan.
 • Jag ska cykla Cykelvasan under 3 timmar och 15 minuter.
 • Jag ska hänga tätklungan i de tävlingar jag deltar i.
 • Jag ska vara offensiv och pröva många utbrytningar på de tävlingar jag deltar i.
 • Jag ska nå ännu fler topplaceringar än tidigare år i de tävlingar jag deltar i.


Jag är medveten om att flera av mina mål kommer att bli svåra att nå då jag hittills fått min träning störd av brutna revben, muskelbristningar och influensa. Uppladdningen har än så länge varit sämre än både för 2011 och 2012, men jag tror fortfarande att alla mina mål är uppnåeliga så länge jag nu och framöver får möjlighet att träna enligt plan.

Andningssvårigheter!?

Om man inte andas som man ska är det inte bra, och mycket störande. Det är svårt att andas optimism, och framför allt är det svårt att prestera, både för stunden och över tid.

Under många år har jag inte alls kunnat sporta när det är minusgrader. Ibland har det till och med varit svårt då temperaturen legat på några plusgrader. Att bara vara ute i minusgrader är också problematiskt.

Kanske är detta svepskäl för att jag inte gillar att vara ute när det är kallt!? Nej jag tror inte det. Visst, jag gillar inte kyla, men det är ett större problem att mina luftrör helt enkelt hatar kylan, och då inte fungerar som de ska. Generellt mår jag bättre ju varmare det blir, och det är också då jag gör mina bästa prestationer.

Inte bara i kyla har jag problem. Om jag varit förkyld ligger nästan alltid vissa andningsproblem kvar och luftrören är rossliga någon/några veckor efteråt. Så är det och så har det varit.

Jag har under årens lopp allt mer börjat fundera på vad som kan vara fel. Framför allt har min omgivning funderat och påtalat - du har astma. Jag har dock inte gjort något åt detta, och tänkt att så är det nog inte. Eller egentligen har jag tänkt att det är inte värt att använda en massa tid och kraft för att därefter träffa en läkare som säger: "Det ser bra ut. Du mår bra och har ingen astma." Det har känts onödigt att gå igenom och att utsättas för detta.

Nu har jag dock beslutat mig för att utnyttja min son, eller egentligen hans medicin. Melvin har konstaterad astma sedan något år och har nyligen bytt medicin. Jag tänkte nu använda hans gamla medicin och se om den ger effekt. Och ja, jag har fått ett godkännande från sambon som annars tycker att jag inte sköter mitt självmedicinerande på bästa sätt.Det är ett perfekt läge att prova asmtamedicin just nu då jag för tillfället har problem med luftrör och andning efter mina många veckor långa förkylning. Skulle detta fungera, ja då lovar jag att besöka farbror doktorn.

Behandlingen började idag med underhållsdos morgon och eftermiddag och dessutom en "instant-dos" i samband med kvällens cykling. Jag vet inte om det är placebo, om jag ändå var på väg att bli frisk eller om det bara är en kortsiktig förbättring - men jag kände mig piggare i dag. Pulsen var också lägre än de senaste träningarna, men med samma ansträngningsnivå. Ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig under min "provvecka".

Kanske har jag astma, eller också inte.... Ja inte vet jag. Men ikväll fungerade i alla fall mitt cykelpass riktigt hyfsat och det är ju viktigast.