lördag 13 januari 2018

Watt-maxtest - VO2Max: Nytt rekord på det 6:e testet denna vecka

I några dagar har det nu varit mer än minus 20 grader. Muntert!? Inte särskilt.

Som många av er vet har det varit och är mycket i min tillvaro som belastar och därför blir det mycket bra för mig att få komma bort lite och förhoppningsvis ladda batterierna och tänka på annat. Det som känns lite kymigt är förstås att Katten och Melvin är hemma, och det känns ju mycket viktigt för mig att de har och får det bra också.

Mitt i allt detta är det viktigt med egen tid både för mig och Katten och vi gör vad vi kan för att ge varandra detta. Förhoppningsvis är jag lite bättre för familjen när jag kommer hem.

Ja, just det. Du som inte varit här på bloggen på ett tag, jag åker alltså till Gran Canaria på söndag.

Jag har valt att åka själv för att utifrån mående och vad jag behöver träna kunna välja att vara själv. Samtidigt är det mycket roligt att träffa andra trevliga cyklister och åtminstone få några dagars cykling med andra. Jag tror nog att jag ska få till både sällskap och egen tid.

Då man har den typ av yrke jag har, är arbetsmängden lika stor om du är ledig. Det handlar helt enkelt om att göra arbetet före och/eller efter om du är ledig. Dessutom behövs det göras arbete under ledigheten, men jag försöker hålla det till någon/några timmar/dag. Trots att det då blir lite slitigt, som det nu varit i veckan, överväger vinsterna.

Idag hade jag tänkt träna innan middagen, men jag blev kvar på arbetet för länge. Så istället lagade jag mat till familjen och umgicks med dem en stund.

Sonen skulle sova hos en kompis, så han gick hemifrån en stund efter middagen och Katten tyckte att jag skulle köra mitt korta träningspass som jag planerat innan middagen. Sedan film. Filmen var "En man som heter Ove" som nog de flesta sett, men inte vi. Den var riktigt bra faktiskt.

Ja, vad stod då på programmet? Jo, test sex på mitt "testblock" som jag kört i veckan.

Nu var det dags för ett maxtest.

Du startar på 70 watt och varannan minut höjer du effekten med 35 watt tills du inte orkar cykla längre och utifrån resultatet kan du räkna fram ett uppskattat VO2max.

Från början känns det knappt som cykling, men allt eftersom blir det jobbigare och jobbigare.

Fram till 315 watt var det ganska så lätt att hålla koll på vilken effekt jag skulle köra. Sedan blev det körigare. Jag hade nämligen inte skrivit upp ökningarna på ett papper. Klantigt!

Jag cyklade på och visst var det jobbigt. Men samtidigt gick det lättare än vad jag trodde trots att effekten gick upp. Jag började fundera lite på annat och vid nästa höjning av effekten växlade jag upp. Dags för 350 watt. När jag kört där ett tag började jag fundera på om jag inte redan kört två minuter på detta. I efterhand visade det sig att så var det. Så om jag inte kört 2 minuter extra på 350 watt hade kanske resultatet blivit lite bättre.

Ja, efter 4 minuter på 350 watt höjde jag då alltså igen och till 385 watt och nu började det bita i lite. Samtidigt var jag fortfarande i pulszon 4.

Två minuter till och nu upp på 420 watt. Mitt i denna intervall var jag så uppe i pulszon 5 och det började då förstås närma sig slutet.

Innan jag började hade jag räknat med att det borde nog gå att klara 490 watt i drygt 30 sekunder. Sedan borde det ta stopp.

Jag vet inte om det var självuppfyllande profetia, men exakt så blev resultatet. Så efter två minuter på 455 watt och en stund på 490 watt tog det stopp. Med lite mer vilja, och att undvika två extraminuter på 350 watt hade jag kanske kunnat cykla ca 30 sekunder till. Men jag var nöjd när jag nådde målet för dagen och då är det svårt att trycka ur det sista.

Det landade alltså på 490 watt och det körde jag i 37 sekunder.

Så här i efterhand är jag riktigt nöjd med det. En snittwatt sista 6 minuterna på ca 420 watt och sista 10 minuterna på i snitt 400 watt och sista 15 minuterna på 374 watt. Det är bra för att vara mig. Särskilt då de sista 6 minuterna i och med att det inte var vila innan. Men framför allt var jag nöjd med känslan under cyklingen.

Häromdagen var det flera som ifrågasatte varför jag inte angav watt per kg. Nu tycker jag i och för sig att jag delar med mig mer än de flesta, men jag har inga problem med detta. Som alla vet är ju faktiska watt ofta viktigast om det inte är så kuperat, medan vid rejäla klättringar är watt/kg viktigare.

Det blev alltså 6 minuter på 5,25 w/kg, 10 minuter på 5 watt/kg och 15 minuter på 4,7 watt/kg.

På ett av testen i veckan uppskattades det att jag skulle kunna fixa en tjuga på 392 watt. Det är nog inte helt omöjligt om jag ser till dagens test. Vi får se om/när jag kollar i skarpt läge.

Detta var det tredje testet denna vecka som uppskattar VO2max. Enligt Åstrandtestet har jag 71 ml/kg/min, Two-stage sa 71,5 ml/kg och minut och Watt-maxtest i dag gav resultatet 70,1 ml/kg/minut. Ja, det är samma app som jag använt på såväl Åstrand com Two-stage. Den heter Fitness test pro

Om jag klarat 30 sekunder till, som jag skrev ovan nog varit möjligt om jag inte råkat lägga till 2 minuter på 350 watt och verkligen maxat på slutet så hade jag landat på 71,4 ml/kg/min.

Ja, hur som helst är det intressant att se hur alla dessa tre test visar ungefär samma resultat, så det är nog troligt att jag ligger ungefär där.

Om det är bra eller dåligt har jag ingen större aning om, och det har inte så stor betydelse heller. Det viktiga är om jag kan se att jag själv utvecklas. Det kan jag nog säga att jag gör, då dagens test var mitt bästa resultat hittills och då kanske det dessutom fanns lite mer!?

Ja, nu har jag lite värden att utgå från i min fortsatta försäsongsträning. Jag inser också att jag har ganska så bra koll på vad jag presterar inom olika områden då alla sex resultat i veckan hamnat ganska exakt där jag trodde.

Ja, det var bara sista 15 minuter av dagens test som hade större insats än distansintensitet. Resten landade på distansintensitet och när jag cyklat totalt 60 minuter var jag klar för dagen.

Nu hoppas jag på att 8 dagar utomlands ska bidra till fortsatt utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar