tisdag 9 januari 2018

Test: FTP/Tröskel och Snitteffekt under en minut

Ja, då har jag jobbat klart, hunnit vara med Katten till Umeå för att hämta ut våra nya glasögon, varit förbi mor och far och även fått in en liten träning.

Som jag tidigare skrev var det idag dags för ett litet test. Nej, det var inte en maxtjuga som stod på programmet för att se hur mitt FTP ligger till.

Jag har tidigare gjort ett FTP-test, kört mina tio intervalldagar enligt träningsprogrammet jag delat med er, och därefter gjort samma test. Då har jag haft tydliga förbättringar.

Denna gång har jag inte haft något behov av att göra denna del. Ja, du blir ju inte bättre bara för att du testar. Jag är istället intresserad av att denna gång se hur effekten långsiktigt blir av insatt träning, så nästa maxtjuga får nog vänta till februari.

Jag har dock ändå gjort två test i dag. Det första handlade om att jag körde Elites test som de har i myETraining. Trainern styr effekten och i relation till hur din puls utvecklas så beräknar testet träskelpuls och tröskeleffekt, och en mängd andra resultat. Detta test är ju inte ett exakt test, utan systemet beräknar resultaten. Totalt tar testet 43 minuter varav de första 10 minuterna är mycket lugna och de sista 16 minuterna är ganska hårda.

Vad visade då resultatet? Ja, enligt Elite så har jag en tröskeleffekt på 372,6 watt och tröskelpuls på 92% av maxpuls.

Hur väl jag tror siffrorna visar sanningen? Ja, tröskelpulsen känns rimlig om jag utgår från min puls under tempotävlingar. Om testet skulle stämma vad gäller effekt skulle jag i dag då kunna mata på en maxtjuga motsvarande ca 392 watt. Skulle det vara möjligt?

Jag har vid ett tillfälle under tidigare tävlingssäsong varit lite över det resultatet och i fjol klarade jag som högst 380 watt under försäsongen. Min gissning är att siffran kanske är lite hög, men inte helt fel.

Ja, då hade jag alltså testat min FTP vilket är det effektområde där jag är starkast i relation till andra.

Svagast är jag på väldigt korta insatser, motsvarande ex snittpuls under 5 sekunder.

Nu ikväll provade jag ett annat område där jag inte är så stark. En maxminut stod på programmet.

Hur det gick? Ja, inte visade resultatet precis att jag snart är lika bra på en minut som på 20 minuter till en timme. Ingen självförtroendeboost alltså, men jag gjorde i alla fall vad jag kunde och det blev jobbigt.

När minuten började ställde jag mig upp och drog igång. Satte mig ned efter några sekunder och siktade på att hålla ca 630 watt. Ja, det gick faktiskt ganska bra, ganska länge. Så tittade jag ned på klockan och inser att fortfarande har det bara gått 30 sekunder.

Med ca 20 sekunder kvar började det ta emot rejält och med 15 sekunder kvar var jag tvungen att ställa mig. Men det var slut på kräm. Det var som att trampa i snö.

Minuten inleddes på 800 watt och avslutades kring 530 watt. I början efter igångdraget höll jag ca 94 i kadens och det kändes riktigt bra. Sista 10 sekunderna sänktes kadensen och jag fick verkligen uppbåda all kraft för att få runt pedalerna. En minut kan verkligen vara jobbig.

Intressant också att se hur pulsen går från 120 slag till 166 slag på 60 sekunder. En rejäl ökning på kort tid. Från 66% av max till 92%.

Benen de gick från fräscha till blytunga av mjölksyra.

Ja, minuten stannade på 609 watt, vilket inte är ett av mina allra bästa resultat. Men helt okej för att vara mig. Men förstås inte mycket för många andra. Om jag gått lite lugnare i början hade nog resultatet blivit lite högre, men inte markant högre.

Ja idag hade jag alltså om man ska tro testerna en maxkapacitet på en minut motsvarande 609 watt och på en timme motsvarande drygt 372 watt.

Förutom testerna distansintensitet och totalt 95 minuters cykling. Han helt enkelt inte mer idag.

5 kommentarer:

 1. Grym FTP! Det är brutalt hur snabbt de går när man väl blir trött på en maxminut. jag gjorde själv detta testa första gången för några veckor sedan. Visste inte nivån så satsade på 630, kändes ok till 30 sekunder, svintungt vid 35 och vid 40 sek var jag tvungen avbryta helt =) Upprepade detta på 580 watt med typ samma resultat. Sen 530 watt fick jag igenom en hel minut på, men då var jag ganska bränd av de två första försöken. Nästa gång jag testar blir det nog kring 550 kanske på första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johannes. Ja, visst är det intressant när du maxar hur det helt plötsligt tar slut. Har du då bara gått lite för hårt blir det pannkaka av allt. Att optimera en minut och få ut det som finns, är inte helt lätt. Om man går för hårt och fortsätter de sista 30 sekunderna, ja då är det verkligen ingen lek.

   Radera
 2. Grymt bra resultat på testerna, att alltid bli bättre trotts stigande ålder är häftigt. Dom flesta gör ju tvärtom 😊
  Ftp test är rätt skönt jämfört med den där maxminuten..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack😊. Ja, så länge tester och resultat kan bli bättre o bättre trots ökad ålder får man vara glad och extremt tacksam. Ja, enminutersmatch är inte skönt precis. Är det dessutom ens svagaste gren ger det ingen boost heller precis.

   Radera
  2. Skulle förstås stå enminuterstest......

   Radera

Min blogglista