fredag 3 augusti 2018

Nordiska Mästerskapen - I morgon smäller det

På plats i Ås med andra cyklister och deras husvagnar/husbilar. Dock bor de flesta på tävlingshotellet.

Fullt av cyklister har provat tempobanan idag. Även Katten och Melvin har rullat delar av banan och sedan tog Katten ett eget varv. Själv har jag också rullat ett varv.

Det blir en stor utmaning med tufft motstånd. Bansträckningen mer rolig än den passar mig. Men självklart ska jag göra vad jag kan.

Skoj att få köra nordiska i landslagsdräkten. Hoppas jag gör den rättvisa.

De sista förberedelserna är nu gjorda och  allt är framplockat. Nu är det bara morgondagens uppladdning kvar och innan dess förhoppningsvis bra sömn.

I morgon 12.15 smäller det. Då väntar närmare 30 km av smärta, kamp, hopp, vilja och förhoppningsvis glädje.

torsdag 2 augusti 2018

NM - En T-korsning med flashback, klättring rakt upp och vi gjorde Oslo

Tiden rullar på här i Norge. I går onsdag cyklade jag från campingen vid 10 på förmiddagen för att rulla igenom tempobanan till nordiska en gång till. Inte hög fart utan mer memorera hur jag ska försöka lägga upp loppet på lördag.

Ja vad upplevde jag då och vad bör vi tänka på? Ja, det börjar ganska snart efter start med en ganska så brant klättring, om än inte så lång. Här behövde jag gå ned på lilla klingan för att ha en hyfsat okej kadens. Är ju inte toppen med allt för mycket mjölksyra redan i starten med närmare 3 mil kvar.

Efter den branta delen fortsätter det uppför en bit till, men inte brant. Sedan väntar många kilometrar av böljande cykling. Här gäller det att mobilisera och hålla upp trycket i alla lägen. Sedan är det ju så att håller du upp effekten kan du få delar av de korta backarna "gratis", men å andra sidan blir du kanske också mer trött då det behövs tryck över krönen.

Bitvis går det väldigt fort och det är också mycket svängigt med flera stängda kurvor.

Efter ca 13 km väntar en klättring fram till vändning efter ca 14 km.

Så tillbaka samma väg. Efter 18 km väntar en lite längre klättring där jag åter hamnade på lilla klingan. Böljande igen efter det och när vi når 21 km svänger vi åt höger.

Nu in på en helt ny väg. Ganska snart efteråt är det extremt brant utför med sväng längst ner. Jag var tvungen att gå ur fartställningen här.

Direkt efter utförslöpan går det uppför en bit innan det helt plötsligt går typ rakt upp. Lilla klingan fram och största bak (dvs lägsta växeln) och stående så ligger jag på ca 700 watt. Dock är det en väldigt kort bit.

Det som är utmanande är att det fortsätter uppför direkt efteråt och då är det en utmaning att kunna hålla trycket.

Så går det mest uppför innan det går utför efter 25 km. Här väntar en t-korsning längst ned och du ska svänga vänster. Går det för fort här lär du hamna ute på åkern. I fjol på nordiska fick jag punktering i exakt ett sådant här läge och innan svängen hade jag ingen kontroll och fick göra ett besök i diket. Inga bra känslor av detta. Jag hoppas verkligen att det inte ska sätta sig i huvudet under loppet.

Är vi förbi denna sväng är det några kilometer där det mest går uppför vilket nog kommer att vara tufft då man nog är ganska så sliten vid det här laget. Sedan planar det ut och är mest utför på slutet.

Ja, ungefär så cyklar vi på lördag när vi gör upp om medaljer på Nordiska Mästerskapen.

Efter att ha provkört banan tog vi husbilen till Oslo.

Vi inkvarterade oss på en ställplats och tog sedan och gjorde ett besök på drottningens lustslott som byggdes i mitten av 1800-talet. Dvs av Oskar I till drottning Josephine. De var också kung och drottning av Sverige.

Riktigt fint där.

Vi vandrade också omkring på Bodoy som är det exklusivaste området i Oslo.

På kvällen skulle vi handla lite mjölk mm och insåg att det var tur att vi hade kylskåpet ganska fullt. Priserna i Oslo var till och med högre än vad jag trott.

Det mesta mellan 25% och 200% dyrare än hemma. Ex var mjölken ungefär 100% dyrare. Äggen så mycket som 300% dyrare.

Min favoritdryck Pepsi Max kostade över 40 kronor i svensk valuta. Ca 200% dyrare.

Ja, dyrt att vara turist här. Billigt för norrmän när de är turister i andra länder.

Idag har vi satsat på historia och varit på Akershus fästning där Norges kungar bott från 1200-talet fram till det blev union med Sverige på 1800-talet. Därefter har det varit fängelse mm. Fortfarande finns militärutbildningen här.

Vi besökte också muséet som beskrev hur norrmännen kämpade mot tyskarna under andra världskriget.

Sedan blev det armémuseum.
Vi avslutade med det nya slottet som kungarna och drottningarna i dag använder.

I morgon förmiddag styr vi åter kosan mot Ås och blir kvar där till söndag kväll. Tävlingar lördag och söndag.

tisdag 31 juli 2018

The tour - Genomcykling av linjebanan till Nordiska och mina tankar kring den

Vår andra dag i Norge och lite mer cykling. Först tog jag och Melvin en tur.

Vi rullade runt på olika fina vägar och hade det trevligt och mysigt. Inte snabbt, utan bara socialt. Dock lite backar och en hel del motvind tillbaka.

Vädret var riktigt kvavt och värmen hög. Melvin cyklade på riktigt bra och samtidigt hann vi prata om både det ena och det andra.

Väl tillbaka på campingen blev det lunch och sedan skulle jag cykla med Katten medan sonen skulle ta det lugnt och återhämta sig från sin träning.

Först 9 km till starten för linjeloppet här på Nordiska Mästerskapen. Där tog vi ett kort stopp och jag nollställde min cykeldator.

Sedan var det dags för att cykla igenom banan för att se hur den verkade.
De första 13 km var samma som för tempobanan som jag provade igår. Det innebar att det ganska omgående gick uppför en stund. Sedan böljande med många snäva svängar fram till km 12.

Efter efter nästan 13 km väntar en klättring på ca 1 km och 4%, och sedan utför en km och därefter ytterligare en km klättring på ca 4% (i början och på slutet brantare). Därefter böljande och utför till km 18 där det väntar ca 1,5 km klättring och återigen med ett snitt på 4%. Så denna tuffaste del av varvet är det klättring ca 3,5 km under 6,5 km cykling.

Efter att ha avverkat nästan 20 km är det böljande och snabbt under en längre period. Mer utför än uppför.

Med ca 4 km till varvning/målgång går det uppför i ca 2,5 km. Nu med ett snitt på 3% och sedan avslutar det med platt och utför fram till målgång.

Sammanfattningsvis en fin bana som har det mesta. Väldigt svängigt under stora delar, men också väldigt rakt och snabbt i vissa avsnitt. Klättringar och snabba utförslöpor och överlag fin miljö. Underlaget är varierat med allt från nylagd asfalt till ganska dåligt underlag. På vissa håll är vägen bred, men oftast ganska så smalt.

Helt klart en fin bana som vi ska cykla 4 varv. Totalt ca 145 km. Det blir en hel del höjdmeter (ungefär 1400 hm) och banan kommer att bli utmanande. Samtidigt tror jag att klättringarna kan passa mig ganska så bra. Är klättringarna inte så branta har du inte så stor nackdel av lite högre vikt och din effekt blir viktigare. Klättringar på 5% eller lägre brukar fungera bra. Sedan brukar jag bli starkare ju längre tävlingarna håller på. Är det dessutom tufft brukar det gynna mig ännu mer.

Hur vi ska ta oss an utmaningen rent taktiskt är fortfarande oklart. Vi är fyra stycken som kör för landslaget och totalt startar närmare 60 cyklister. Vi ska prata ihop oss kring olika scenarier när helgen närmar sig, men ännu är inget klart. Vad jag kan konstatera är dock att vi alla fyra nog kan hävda oss bra på denna bana. Sedan är det extremt mycket som krävs för att det också ska bli ett bra resultat.

För övrigt intressant att klättringarna är mycket brantare på tempobanan och dessutom väldigt många höjdmeter. Det är mycket ovanligt att det är så. Så här på förhand verkar alltså  linjebanan passa mig bättre.

Efter att vi cyklat tävlingsbanan rullade vi tillbaka till campingen. Jag gjorde middag och sedan tog vi det lugnt några timmar. Därefter blev det en liten utflykt till Norwegian Outlet, som ligger på gångavstånd från campingen. Ett ställe med klassmärken till ovanligt låga priser. Jag sökte shorts och t-shirt för att kompensera för att jag snart har slut på rena kläder av den typen. Ett par shorts och en t-shirt senare gick vi tillbaka. Detta i spöregn. Sedan har det regnat och åskat.

I morgon bitti är planen att en andra gång cykla tempobanan innan vi styr kosan till Oslo för några dagar i huvudstaden.

Husbilen skakade och tempobanan för Nordiska är undersökt

I går kväll när vi skulle övernatta i Töcksfors som ligger på gränsen till Norge uppstod problem. Det stod på internet att det skulle finnas en rastplats där och väl i Töcksfors visades en skylt till ytterligare ett ställe med rastplats. Tyvärr visade det sig att såväl karta som verklighet var fel. Ingen rastplats, så vi fick söka upp en parkeringsficka. Det blev sådär. Varje gång ett större fordon körde förbi under natten så skakade hela husbilen. Lite skralt med sömn helt enkelt.

Belöningen blev att vi idag fick gå på köpcenter i Töcksfors. Det blev en hel del fynd för Melvin och några för Katten. Själv blev jag lottlös. Så kan det gå.

Efter en massa outlets och dessutom storhandling hade klockan hunnit bli vid 14.30 innan vi passerade gränsen. Någon timme senare var vi i Ås (3 mil söder om Oslo).

Vi tog husbilen och rullade tempobanan för helgens Nordiska Mästerskap. Verkligen intressant bana. I stort sett aldrig platt och några riktigt branta avsnitt. Bland annat en klättring på 9% och på ett annat ställe ett kortare avsnitt på över 16%, och detta i ett avsnitt med klättring både före och efter.

I stort sett aldrig rakt. Det var otaliga svängar åt alla möjliga håll. Sedan var vägen mycket smal. Det var en utmaning att köra med husbilen och få möten. vid ett tillfälle fick vi backa in på en annan väg för att lösa det hela.

30 km cykling med många utmaningar och det lär aldrig hinna bli tråkigt i alla fall.

Efter att ha rullat banan tog vi riktning mot resans första camping. När jag sökt efter campingar har jag insett att det finns väldigt många campingar i Norge som verkar vara sådär. Denna camping - Vestby Hyttepark, 10 km från Ås var inget undantag. När vi kom dit visade det sig att de inte visste om de hade lediga platser och inte heller vart. Vi fick söka själv. Vi hittade en plats och för att få el skulle man dra strömmen från en närliggande stuga. Senare visade det sig att det inte fanns någon servicebyggnad med kök. Det fanns inte heller någonstans att diska, mer än en liten vask utan varmvatten. Ja, vill du duscha kostar det 25 kronor för 6 minuter utöver själva campingavgiften.

Vi valde trots alla tokigheter att välja att se det positiva. Vi blir kvar här två nätter.

Efter incheckning cyklade jag de 10 km till starten för tempot. Sedan drog jag av hela tempobanan med tempohojen. Jag bestämde mig för att trycka medelhårt hela vägen utan stopp. Allt för att få en bra känsla av banans utmaningar, men samtidigt ha mycket sparat.

Jag höll ungefär samma tryck hela vägen och det kändes helt okej i dag i kroppen efter gårdagens bedrövliga cykling.

Hur var då bansträckningen? Ja, den var rolig. Det hände något hela tiden och du behövde vara på helspänn för att vara beredd i alla svängar och alla höjdförändringar. Tittar men på kartan så verkar det ganska rakt. Det kan jag säga, att det var det inte.

För egen del är det förstås sådär när det bitvis är så brant att jag behöver gå på lilla klingan fram. Då vet jag att min kroppsvikt är till min nackdel. Några svängar var jag också på gränsen att kunna ligga kvar i fartställning, och där behöver jag kolla igen om det är möjligt. Det kommer att bli en riktigt tuff utmaning och för att jag skulle ha största möjliga chans att lyckas skulle det vara få svängar och få höjdmeter. 437 höjdmeter på en 30 km lång sträcka är ganska så mycket. Men jag lovar att jag ska göra vad jag kan på en bansträckning som har det mesta.

Det blev ca 30 km med en snittfart på ca 39 km/h, 78% av maxpuls och 272 watt. Känslan i kroppen var ganska bra även om jag hoppas på piggare ben till helgen.

Totalt blev det 50 km med transporten till och från campingen. Tillbaka och duscha och sedan middag vid 8 på kvällen.

Därefter blev det lite kortspel (chicago) och snart är det sovdags.

I morgon ska vi cykla alla tre. Det lär nog bli en tur runt både tempobanan och linjebanan.

söndag 29 juli 2018

On tour

Ja, då har en ytterligare en vecka rullat förbi. Det har gått fort och bloggen har inte fått vara med.

Vad har då skett under veckan? På måndag eftermiddag och tisdag förmiddag blev det intervaller med tempohojen. 1 timmes cykling med 3 stycken intervaller på sju minuter vardera. Ca 5 minuters lugn cykling mellan intervallerna. Samma upplägg på tisdagen. Känslan var hyfsad och effekten ok, men inte topp.

På tisdag kväll var det träning med Vännäs CK. Vi var 8 cyklister som rullade Hössjörundan. Totalt blev det 60 km. Lugnt och sedan frifartssträckor. Det blev halvhårt eller hårt 6 ggr. Intervallerna landade på 1 till 7 minuter. Ett bra och ganska jobbigt pass.

Onsdagen började vår Tour. Jag, Katten och Melvin tog husbilen och susade söderut. Ett första stopp i Eskilstuna. Övernattning och dagen efter ett besök på Parken Zoo. Trevligt och väldigt varmt var sammanfattningen. Tur att vi kunde avsluta med ett dopp i utomhusbadet som gjorde att vi inte var helt upphettade när vi lämnade parken.

På torsdag kväll efter en heldag med djur, nöjespark och bad susade vi vidare västerut. Innan kvällen var över var vi i Åmål där vi sov över på en rastplats.

På fredagen inkvarterade vi oss på en ställplats i Åmål. Under eftermiddagen blev det också en tur med racern. Körde intervallvarianten 40-20 ggr 6. Sedan lugnare en stund och genomförde totalt 3 block. Kring 500 watt på 40 sekunderna och lugnt i 20 sekunder innan det var dags igen. Ganska bra känsla. Totalt rullade jag 90 minuter.

Det var riktigt varmt, så det tog en lång tid innan jag hade kylt ned kroppen i duschen. Någon timme senare tog vi våra campingstolar, middag och fika och gick. Riktning mot kvällens begivenhet - Diggiloo.

Det var stekande varmt när vi kom på plats vid 18.00 och det blev en viss utmaning. Allt eftersom blev det allt gemytligare utomhus och när vi lämnade vid 22.30 var det fortfarande väldigt skönt. Vi har aldrig tidigare varit på Diggiloo och såväl Melvin, Katten och jag gav föreställningen toppbetyg.

Efter lite sömn ägnades sedan lördagen åt Vikingatema. Vi besökte Värmlands Vikingacenter där det bjöds på marknad, vikingating och en tävling i starkeman. Trevligt och särskilt starkeman var intressant. Starka och stora människor som tävlade i väldigt speciella grenar.

På kvällen fick vi det första regnet jag sett på länge. Lite av översvämning på vår plats där vi parkerat husbilen, men inget större problem.

Svisch så var även lördagen över och idag söndag har det rullat vidare med aktiviteter. Jag började med en timmes cykling. Jag hade planerat att få till 40 minuters hårdkörning, men ganska snabbt insåg jag att kroppen inte ville vara med. Segt och tröttsamt i hela kroppen. Benen ville inte alls vara med. Körde ändå 6 minuter och benen var tröttare än vad effekten indikerade.

Lite frustrerad rullade jag vidare. Men så bestämde jag mig i stället för naturliga intervaller. Jag matade uppför några kortare stigningar och sedan lugnt mellan. Det kändes hyfsat okej, så jag fortsatte så. Det slutade med att det blev 10 korta intervaller och ett något bättre humör. Även om det inte riktigt var som det skulle.

Direkt efter cyklingen tog vi riktning mot Åmålstravet. Vi rullade in med husbilen på drive-in. Lunch i husbilen och lite mys. Sedan hade vi en heldag med trav och det var riktigt trevligt. Toppenväder hjälpte förstås till. Kycklingtacos till middag i husbilen innan vi rullade vidare.

Sammantaget ger vi Åmål ett gott betyg. Fint ställe.

Vi har nu stannat för kvällen i Töcksfors. Ett väldigt litet ställe nära norska gränsen. Men då det är ett centrum för gränshandel är det två stora köpcenter här. Det blir besök där i morgon förmiddag innan vi tar riktning mot Norge. Planen är att få till bra cykling nu både måndag och tisdag så vi får inte stanna och handla allt för mycket.....