tisdag 31 juli 2018

The tour - Genomcykling av linjebanan till Nordiska och mina tankar kring den

Vår andra dag i Norge och lite mer cykling. Först tog jag och Melvin en tur.

Vi rullade runt på olika fina vägar och hade det trevligt och mysigt. Inte snabbt, utan bara socialt. Dock lite backar och en hel del motvind tillbaka.

Vädret var riktigt kvavt och värmen hög. Melvin cyklade på riktigt bra och samtidigt hann vi prata om både det ena och det andra.

Väl tillbaka på campingen blev det lunch och sedan skulle jag cykla med Katten medan sonen skulle ta det lugnt och återhämta sig från sin träning.

Först 9 km till starten för linjeloppet här på Nordiska Mästerskapen. Där tog vi ett kort stopp och jag nollställde min cykeldator.

Sedan var det dags för att cykla igenom banan för att se hur den verkade.
De första 13 km var samma som för tempobanan som jag provade igår. Det innebar att det ganska omgående gick uppför en stund. Sedan böljande med många snäva svängar fram till km 12.

Efter efter nästan 13 km väntar en klättring på ca 1 km och 4%, och sedan utför en km och därefter ytterligare en km klättring på ca 4% (i början och på slutet brantare). Därefter böljande och utför till km 18 där det väntar ca 1,5 km klättring och återigen med ett snitt på 4%. Så denna tuffaste del av varvet är det klättring ca 3,5 km under 6,5 km cykling.

Efter att ha avverkat nästan 20 km är det böljande och snabbt under en längre period. Mer utför än uppför.

Med ca 4 km till varvning/målgång går det uppför i ca 2,5 km. Nu med ett snitt på 3% och sedan avslutar det med platt och utför fram till målgång.

Sammanfattningsvis en fin bana som har det mesta. Väldigt svängigt under stora delar, men också väldigt rakt och snabbt i vissa avsnitt. Klättringar och snabba utförslöpor och överlag fin miljö. Underlaget är varierat med allt från nylagd asfalt till ganska dåligt underlag. På vissa håll är vägen bred, men oftast ganska så smalt.

Helt klart en fin bana som vi ska cykla 4 varv. Totalt ca 145 km. Det blir en hel del höjdmeter (ungefär 1400 hm) och banan kommer att bli utmanande. Samtidigt tror jag att klättringarna kan passa mig ganska så bra. Är klättringarna inte så branta har du inte så stor nackdel av lite högre vikt och din effekt blir viktigare. Klättringar på 5% eller lägre brukar fungera bra. Sedan brukar jag bli starkare ju längre tävlingarna håller på. Är det dessutom tufft brukar det gynna mig ännu mer.

Hur vi ska ta oss an utmaningen rent taktiskt är fortfarande oklart. Vi är fyra stycken som kör för landslaget och totalt startar närmare 60 cyklister. Vi ska prata ihop oss kring olika scenarier när helgen närmar sig, men ännu är inget klart. Vad jag kan konstatera är dock att vi alla fyra nog kan hävda oss bra på denna bana. Sedan är det extremt mycket som krävs för att det också ska bli ett bra resultat.

För övrigt intressant att klättringarna är mycket brantare på tempobanan och dessutom väldigt många höjdmeter. Det är mycket ovanligt att det är så. Så här på förhand verkar alltså  linjebanan passa mig bättre.

Efter att vi cyklat tävlingsbanan rullade vi tillbaka till campingen. Jag gjorde middag och sedan tog vi det lugnt några timmar. Därefter blev det en liten utflykt till Norwegian Outlet, som ligger på gångavstånd från campingen. Ett ställe med klassmärken till ovanligt låga priser. Jag sökte shorts och t-shirt för att kompensera för att jag snart har slut på rena kläder av den typen. Ett par shorts och en t-shirt senare gick vi tillbaka. Detta i spöregn. Sedan har det regnat och åskat.

I morgon bitti är planen att en andra gång cykla tempobanan innan vi styr kosan till Oslo för några dagar i huvudstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar