torsdag 2 augusti 2018

NM - En T-korsning med flashback, klättring rakt upp och vi gjorde Oslo

Tiden rullar på här i Norge. I går onsdag cyklade jag från campingen vid 10 på förmiddagen för att rulla igenom tempobanan till nordiska en gång till. Inte hög fart utan mer memorera hur jag ska försöka lägga upp loppet på lördag.

Ja vad upplevde jag då och vad bör vi tänka på? Ja, det börjar ganska snart efter start med en ganska så brant klättring, om än inte så lång. Här behövde jag gå ned på lilla klingan för att ha en hyfsat okej kadens. Är ju inte toppen med allt för mycket mjölksyra redan i starten med närmare 3 mil kvar.

Efter den branta delen fortsätter det uppför en bit till, men inte brant. Sedan väntar många kilometrar av böljande cykling. Här gäller det att mobilisera och hålla upp trycket i alla lägen. Sedan är det ju så att håller du upp effekten kan du få delar av de korta backarna "gratis", men å andra sidan blir du kanske också mer trött då det behövs tryck över krönen.

Bitvis går det väldigt fort och det är också mycket svängigt med flera stängda kurvor.

Efter ca 13 km väntar en klättring fram till vändning efter ca 14 km.

Så tillbaka samma väg. Efter 18 km väntar en lite längre klättring där jag åter hamnade på lilla klingan. Böljande igen efter det och när vi når 21 km svänger vi åt höger.

Nu in på en helt ny väg. Ganska snart efteråt är det extremt brant utför med sväng längst ner. Jag var tvungen att gå ur fartställningen här.

Direkt efter utförslöpan går det uppför en bit innan det helt plötsligt går typ rakt upp. Lilla klingan fram och största bak (dvs lägsta växeln) och stående så ligger jag på ca 700 watt. Dock är det en väldigt kort bit.

Det som är utmanande är att det fortsätter uppför direkt efteråt och då är det en utmaning att kunna hålla trycket.

Så går det mest uppför innan det går utför efter 25 km. Här väntar en t-korsning längst ned och du ska svänga vänster. Går det för fort här lär du hamna ute på åkern. I fjol på nordiska fick jag punktering i exakt ett sådant här läge och innan svängen hade jag ingen kontroll och fick göra ett besök i diket. Inga bra känslor av detta. Jag hoppas verkligen att det inte ska sätta sig i huvudet under loppet.

Är vi förbi denna sväng är det några kilometer där det mest går uppför vilket nog kommer att vara tufft då man nog är ganska så sliten vid det här laget. Sedan planar det ut och är mest utför på slutet.

Ja, ungefär så cyklar vi på lördag när vi gör upp om medaljer på Nordiska Mästerskapen.

Efter att ha provkört banan tog vi husbilen till Oslo.

Vi inkvarterade oss på en ställplats och tog sedan och gjorde ett besök på drottningens lustslott som byggdes i mitten av 1800-talet. Dvs av Oskar I till drottning Josephine. De var också kung och drottning av Sverige.

Riktigt fint där.

Vi vandrade också omkring på Bodoy som är det exklusivaste området i Oslo.

På kvällen skulle vi handla lite mjölk mm och insåg att det var tur att vi hade kylskåpet ganska fullt. Priserna i Oslo var till och med högre än vad jag trott.

Det mesta mellan 25% och 200% dyrare än hemma. Ex var mjölken ungefär 100% dyrare. Äggen så mycket som 300% dyrare.

Min favoritdryck Pepsi Max kostade över 40 kronor i svensk valuta. Ca 200% dyrare.

Ja, dyrt att vara turist här. Billigt för norrmän när de är turister i andra länder.

Idag har vi satsat på historia och varit på Akershus fästning där Norges kungar bott från 1200-talet fram till det blev union med Sverige på 1800-talet. Därefter har det varit fängelse mm. Fortfarande finns militärutbildningen här.

Vi besökte också muséet som beskrev hur norrmännen kämpade mot tyskarna under andra världskriget.

Sedan blev det armémuseum.
Vi avslutade med det nya slottet som kungarna och drottningarna i dag använder.

I morgon förmiddag styr vi åter kosan mot Ås och blir kvar där till söndag kväll. Tävlingar lördag och söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar