lördag 21 oktober 2017

Mallorca dag 5 - Shopping, bergscykling, njutning på västkusten och lite boule


Ytterligare en dag här på ön och ytterligare en dag med fint väder. I morgon väntar det dock troligen en del regn.

Idag hade Katten och Johanna planerat att ta en tur till det stora köpcentret. Jag och Melle bestämde oss för att hänga på. Lille Assar var också med, medan övriga var kvar på hotellet.

Det tog ca 45 minuter att gå till köpcentret där det sedan blev shoppingkalas. Delvis för Katten, men framför allt för sonen. Ja, även Johanna handlade en hel del. Själv hade jag inte varit tillräckligt snäll och fick ingenting.

Det finns boulebanor på hotellet och far har sökt en "lille" runt i byn, dock utan framgång. Nu hittade vi en sådan som han fick när vi kom tillbaka.

Efter besöket på köpcentret skulle jag idag ut på en egen cykeltur.

I går var det nästan slut batteri i pulsbandet, så jag bytte just innan jag skulle iväg. När jag skulle starta hade jag ingen puls! Jag kände på handleden och halsen, men det fanns puls. Dock inte i klockan, och den har ju alltid rätt.

Ett till batteribyte och sedan gjorde jag pulsbandet extra blött. Ingen respons. Det blev till att cykla utan puls hela rundan. Ja, det förstår ni är jobbigt, men det gick ändå hyfsat.

Jag har ju inte kommit mig upp i bergen något på denna resa, så jag var lite sugen. Ett sätt att lösa det på när tiden är begränsad och det är mycket annat skoj som ska hinnas med var att cykla via Sa Cabaleta och sedan ta den lite större men också lite tråkigare vägen upp till Valdemossa. Sagt och gjort, så fick det bli.

Planen för dagen var att ligga på ca 240-250 watt hela rundan förutom uppför där det skulle gå lite hårdare. Sedan blir det förstås lägre utför i serpentiner mm.

Jag höll mig till planen och första lite hårdare insatsen blev i den dryga kilometern långa backen upp till Sa Cabaneta. 5,2 procents snittlutning och klart snabbare än vad jag någonsin cyklat där. Inte så svårt dock, då jag aldrig tryckt på ordentligt förrän idag.

Sedan medelintensivt fram till backen upp till Valdemossa. Lite hårdare i stigningen på 5,5 km och en snittlutning på 4,7%. Dock inte stenhårt. Kroppen kändes faktiskt riktigt bra. Pulsen var fortsatt låg - dvs 0.

Framme i Valdemossa väntade riktigt rolig cykling. Jag gillar verkligen cyklingen efter västkusten där det vindlar bra och går uppför och nerför om vartannat. Förbi Deia och sedan en bit till innan det går uppför ca 2,7 km och i snitt drygt 4%. Här blev min hårdaste insats för dagen och det kändes fortsatt bra trots att jag inte tillfört någon energi på rundan och jag nu varit ute en bra stund.

Lugnt utför sista biten till Soller och nu hade jag verkligen fått njuta av ca 18 km propagandacykling.

Nu väntade en sista klättring. Coll de Soller.  7,3 km och en snittlutning på 5,7%. Körde medelhårt och fick i mitten av klättringen träffa lite getter.
Direkt utför och för att vara jag hyfsat bra fart i serpentinerna. I jämförelse med många andra gick det inte fort.

Väl nere matade jag på hyfsat till Santa Maria och sedan vidare mot Playa de Palma.

Det blev en riktigt bra runda med lite tryck här och där och nästan 30 km/h i snitt vilket för mig är hyfsat hårt när det är så pass mycket klättring som skulle genomföras. Enligt Strava 1676 höjdmeter, men Strava brukar iofs alltid ta till lite.

Totalt 105 km och ca 3 timmar och 30 minuter. Snitteffekt på 244 och en snittpuls på noll.

Nästan direkt var det middag på hotellet och efteråt invigde jag och far "lillen". Det var riktigt kul att spela lite boule. Blir kanske en ny match i morgon?!

Efter middag och boule har jag, Melvin och Katten slappat i vår säng. Jag och Katten har sett på Skavlan medan Melvin sett på något annat och hetsätit chips.

Nu säger vi tack för i kväll och på återseende.

fredag 20 oktober 2017

Mallorca dag 4 - Sjukdom, Ingen sömn en tur till Randa och många gym

På eftermiddagen idag var det så åter dags för lite cykling. Sonen var med farfar och farmor medan jag och Katten gav oss ut i finvädret.
Dagen började med lite cykling på smala fina vägar där jag inte tidigare varit innan vi tog sikte på LlucMajor och sedan vidare mot Porreres

Som vanligt trevligt med cykling, och särskilt på fina vägar med bra väder.

Det var en hel del uppför från Playa de Palma vidare mot LlucMajor och sedan Porreres. Sedan var det ganska så platt i någon mil
Framme i Montuiri tog vi en smal vindlande och väg som mest ledde uppför. Trevlig utsikt och fina miljöer.
Vi rullade på i gemytligt tempo och insöp dofter och den sköna känslan av cykling.
Så var det bara en liten knäppa kvar så var vi i Randa där stigningen upp till klostret börjar. I och med att vi kör kortare cykelturer på denna resa fick vi i dag skippa den stigningen och sikta mot hotellet.
Utför till LljucMajor och som snabbast visade mätaren nästan 65 km/h. En av två tillfällen det blev hög effekt i dag när jag tryckte på utför med Katten i rygg.
Framme i LljucMajor tog vi den smala vägen som efter ca en mil landar ute på kustvägen. Vi gjorde dock ett kort stopp för att Katten skulle få i sig lite energi. Vi passade på att ta en lagbild
Ute på den stora vägen bär det utför under ett antal kilometrar. Här kan det gå riktigt fort, men i dag var det motvind. Jag tryckte på i alla fall på lite för att få ur benen innan vid nådde rondellen som leder fram till strandpromenaden.

Väl i mål blev det nästan 80 km och 160 minuters cykling.

Nu snart middag.

Vad hände då tidigare idag

Innan cyklingen idag var jag, Melvin och Mor och far ute på promenad. Melvin tog fyra "gym" till Pokemon och var riktigt nöjd. Vi hittade också en fin lunchrestaurang som vi skulle besöka senare i veckan. Det var också mysigt att gå längs stranden.

Katten låg i en solstol och vilade då hon inte sovit mycket inatt. Ja, det hade inte heller jag. Vet inte riktigt varför. I brors familj är Henning sjuk så där var det få som sov. Dessutom var bror hem till Sverige över dagen på jobb och han kom tillbaka i natt. Med andra ord var det många som inte sov inatt.

Nu hoppas vi på att sjuklingarna blir friskare, att ingen annan smittas och att alla får sova i natt.

torsdag 19 oktober 2017

Mallorca dag 3 - Hajar och hårdkörning i en timme med bra effekt

Idag var det som väntat spöregn när vi vaknade och sedan höll det i sig större delen av dagen.

Vad passade då bättre än att gå på Palma Aquarium. Det blev en riktigt trevlig dag med mängder av fiskar, hajar och annat smått och gott. Jag tror att det uppskattades av alla, såväl ung som äldre.

Efter ca 4 timmar var det många trötta kroppar och skallar som masade sig tillbaka till hotellet.

Där blev det lite kaffe och kaka på rummet och sedan spelade jag, Katten och Melvin Chicago. Jag lovade Melvin att krossa honom, och så blev det. Det går ju inte att låta barnen vinna.

Vi slappade vidare någon timme innan jag skulle ut på en kortare cykelrunda. Lagom till detta hade det slutat regna. Ingen sol och en hel del vind. Dock var det ändå varmt, ca 20 grader.

Då det skulle bli en kort cykeltur hade jag istället en plan på att det skulle bli hårt.

Jag rullade först 5 km efter strandpromenaden och sedan några kilometer till hyfsat lugnt fram till en rondell innan det väntade ca 13 km uppför, men inte så brant. Här gillar jag att köra på och det passar mig också perfekt med klättring, men inte brant.

Planen var att följa kustvägen österut från Playa de Palma och vända vid restaurangen efter 28 km cykling där "alla" cyklister stannar för att äta. Därefter tillbaka mot hotellet.

Först skulle det bli 20 minuter hårt och sedan skulle jag hålla i en bra intensitet ytterligare 40 minuter och sedan avsluta lugnt resten.

Jag matade på uppför och det kändes faktiskt riktigt bra. Det var hårt, men inte max, då jag skulle mäkta med ytterligare 40 minuter direkt efter tjugan.

Visst tog det emot lite, men det fanns ändå kraft kvar när ca 20 minuter gått. Jag hade nämligen inte klockat exakt utan gick efter antalet cyklade kilometer. Därefter släppte jag av lite i 20 minuter och ökade sedan igen sista 20 minuterna. Exakt hur hårt det gått visste jag inte då jag inte tagit någon mellantid.

Det var dock roligt och kändes bra. Förvånansvärt bra faktiskt utifrån att jag kört lite träning på slutet och att det kändes dåligt igår. Så rullade jag lugnt tillbaka. Ja, jag tog också en extra sväng på 4 km för att landa på exakt 60 km cykling.

Väl tillbaka på hotellet laddade jag in träningen och kunde då se att jag första tjugan legat på 360 watt, andra tjugan på 320 watt och den tredje tjugan på 340 watt. Det innebar att det blev 60 minuter på i snitt 340 watt och en snittfart på exakt 40 km/h. Klart bra för att vara jag. Totalt fick jag ihop 26 minuter i pulszon 5 och 34 minuter i pulszon 4. En bra genomkörare helt enkelt. Jag har nog aldrig kört på rejält en timme, så detta blev nog mitt timrekord, ever.

Tyvärr inga bilder från cykelrundan i dag. Hade fullt upp med att trycka på.

En dusch och nu dags för en välbehövlig middag.

onsdag 18 oktober 2017

Mallorca dag 2 - Punkafest och Orientstigning


Dag 2 på ön började med att jag sov lite halvtaskigt. Sängarna är väl mjuka för min smak. Dessutom gnisslar de när man vänder sig. Vaknade om vartannat tills jag skulle upp på riktigt.


Här äter vi sen frukost, så sonen som vaknade redan 07.00 fick vänta två timmar. När det väl var dags för frukost blev det som i går högsta betyg. Svårt att överträffa frukosten här på Helios.

Efter frukost tog vi alla 10 en promenad efter stranden. Sonen var taggad och hittade en mängd pokemons.

När vi skulle vända tog jag, sonen och far en annan väg. Jag och Melle skulle söka efter ett cyklop till honom och far skulle söka en "lille" för att kunna utmana oss i boule. Det finns nämligen fler boulebanor på hotellet och en mängd klot. Dock har någon tagit med sig den lille.

Vi sökte en bra stund men vi gick bet på båda inköpen. Till slut vid supermarket 20 meter från hotellet blev det inköp av cyklop. Far har dock fortfarande inte hittat någon lille trots ytterligare en timmes sökande på eftermiddagen.

När det så var dags för lunch visade det sig att nästan ingen restaurang öppnat för dagen, så till slut fick vi vika ned oss och ta Burgerking. Sonen var nöjd, men inte många fler.

På eftermiddagen har jag och Katten också hunnit med en cykelrunda. Det började dock sådär. Efter ca 10 minuter cykling fick jag bakhjulspunktering. Muntert på många sätt. För det första hade jag glömt våtservetter, så jag blev rejält dyngig. Sedan är det alltid svårt att få bra tryck i däcken och slutligen är risken stor att du får en följdpunktering om du inte avlägsnar orsaken till den första punkteringen.

Ja, vi rullade så vidare. Så händer det igen ca 10 minuter senare. Punktering igen. Men nu på framhjulet. Åter av med hjul och användande av min andra slang. Jag matade på rejält för att få riktigt bra tryck i framhjulet. Så till slut var det tillräckligt bra. När jag så skruvade av pumpen från slangen, blev det haveri och åter tomt i däcket. Muntert när armarna redan var full av mjölksyra. Bara att pumpa igen. Nu var jag mindre nöjd.

Till slut var jag dock redo att åka igen och sedan höll cykeln sig i schack resten av rundan.

För dagen åkte jag och Katten via Santa Maria till Orientstigningen. En trevlig klättring på ca  6 km och 5.5 procents  snittlutning.

Vi rullade på hyfsat lugnt på rundan som totalt blev ca 80 km och ca 3 timmar. En hel del höjdmetrar blev det dock. Känslan i kroppen kunde ha varit bättre, så jag hoppas att det inte är en förkylning eller liknande på gång.

Det började för övrigt kännas stressigt på slutet då bror skulle hinna låna min cykel för lite cykling innan maten. Han skulle nämligen kolla om kroppen verkar hålla för cykling, utifrån hans skador. Lite onödigt att hyra cykel om det inte fungerar. Jag vet ännu inte hur det gått, men hoppas att det blev positiva besked.

I morgon verkar det bli regnkavalkad, så det blir nog ett besök på Palma Aquarium. Om kroppen är okej försöker jag också få in ett kortare cykelpass mellan skyfallen.

tisdag 17 oktober 2017

Mallorca dag 1 - Lite cykling och lite annat

Igår bar det av till Mallorca. Vi är totalt 10 som tog sikte mot Playa de Palma. Det innebär förutom jag, Katten och Melvin också en av mina bröder med familj. Dessutom mor och far som vi firar att de fyller 70 år. En i lite efterskott och en i förskott.

Resan gick fint och hittills är vi väldigt nöjda med hotell Helios lägenheter. Fint och stort boende och vad vi sett hittills blir både frukost och middag en hit (vi har halvpension). Hittills har sonen gett maten toppbetyg och även övriga verkar nöjda.

Dagen har fyllts av en lugn och fin frukost, promenad efter stranden och sedan gemensam lunch. Ja, sedan passade barnen på att bada i havet, innan lunchen.

Vid tvåtiden tog jag och Katten en kortare cykeltur medan Melvin och övriga barnen badade.

Cyklingen blev inte så lång och inte så jobbig, men det är alltid roligt att cykla i fint väder med trevligt sällskap.
Vi rullade ca 30 km efter kusten och sedan inåt landet till LlucMajor och sedan tillbaka. 65 km och ca 2 timmars cykling.

Efter avslutad cykling gick vi över till far och mor där sonen också var. De hade haft det bra och sonen var ganska slut efter väldigt mycket bad.

Nu har vi duschat och slappar lite innan vi alla ska äta en gemensam middag. Sedan får vi se hur resten av kvällen blir.

Ja, detta är alltså inte en ren cykelresa, men planen är att få till lite cykling varje dag. Hade jag varit hemma i Sverige hade jag nog tränat ca 20 timmar under den tiden vi är här. Hade det varit en ren cykelresa hade jag landat på drygt 35 timmars träning. Så kanske kan det bli någonstans mitt emellan!? Säg 25 timmar, vilket innebär i snitt ca 2,5 timmar/dag.

Det borde bli en bra avvägning att vara med familj och släkt ca 80% av tiden och träna 20%. Sedan får jag förhoppningsvis sällskap av Katten vid en hel del cykling. Bror som varit skadad och fortfarande inte är återställd ska också försöka hänga med några dagar. Förhoppningsvis håller hans kropp för det. Alltid roligt att få cykla med bror.

Vädret har varit riktigt bra idag, men det ser lite sämre ut framöver. Men förhoppningsvis blir det hyfsat i alla fall. Återkommer med fler rykande rapporter från södern.