måndag 11 mars 2013

Andningssvårigheter!?

Om man inte andas som man ska är det inte bra, och mycket störande. Det är svårt att andas optimism, och framför allt är det svårt att prestera, både för stunden och över tid.

Under många år har jag inte alls kunnat sporta när det är minusgrader. Ibland har det till och med varit svårt då temperaturen legat på några plusgrader. Att bara vara ute i minusgrader är också problematiskt.

Kanske är detta svepskäl för att jag inte gillar att vara ute när det är kallt!? Nej jag tror inte det. Visst, jag gillar inte kyla, men det är ett större problem att mina luftrör helt enkelt hatar kylan, och då inte fungerar som de ska. Generellt mår jag bättre ju varmare det blir, och det är också då jag gör mina bästa prestationer.

Inte bara i kyla har jag problem. Om jag varit förkyld ligger nästan alltid vissa andningsproblem kvar och luftrören är rossliga någon/några veckor efteråt. Så är det och så har det varit.

Jag har under årens lopp allt mer börjat fundera på vad som kan vara fel. Framför allt har min omgivning funderat och påtalat - du har astma. Jag har dock inte gjort något åt detta, och tänkt att så är det nog inte. Eller egentligen har jag tänkt att det är inte värt att använda en massa tid och kraft för att därefter träffa en läkare som säger: "Det ser bra ut. Du mår bra och har ingen astma." Det har känts onödigt att gå igenom och att utsättas för detta.

Nu har jag dock beslutat mig för att utnyttja min son, eller egentligen hans medicin. Melvin har konstaterad astma sedan något år och har nyligen bytt medicin. Jag tänkte nu använda hans gamla medicin och se om den ger effekt. Och ja, jag har fått ett godkännande från sambon som annars tycker att jag inte sköter mitt självmedicinerande på bästa sätt.Det är ett perfekt läge att prova asmtamedicin just nu då jag för tillfället har problem med luftrör och andning efter mina många veckor långa förkylning. Skulle detta fungera, ja då lovar jag att besöka farbror doktorn.

Behandlingen började idag med underhållsdos morgon och eftermiddag och dessutom en "instant-dos" i samband med kvällens cykling. Jag vet inte om det är placebo, om jag ändå var på väg att bli frisk eller om det bara är en kortsiktig förbättring - men jag kände mig piggare i dag. Pulsen var också lägre än de senaste träningarna, men med samma ansträngningsnivå. Ska bli spännande att se hur detta utvecklar sig under min "provvecka".

Kanske har jag astma, eller också inte.... Ja inte vet jag. Men ikväll fungerade i alla fall mitt cykelpass riktigt hyfsat och det är ju viktigast.

8 kommentarer:

 1. Gå och lägg och sov på nätterna! Det är också bra för hälsan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid bra med sömn. Tyvärr har min hektiska tillvaro på jobbet gjort att det varit mindre av den varan på senare tid. Men lite tidigare ska jag nog kunna komma i säng.

   Radera
  2. Bra att det är fler som säger till!

   Radera
 2. lägg dig, ska det ju naturligtvis vara!

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Ja, vad gör man inte för att hänga med dig ute på vägarna. Marit Björgen är ju snabb (vet dock inte hur hon är på cykel) - hon tar astmamedicin...

   Radera
 4. Om inte Sonens astmamedicin hjälper kan du ju alltid prova Dotterns syrgas ;-)

  SvaraRadera
 5. Kan ju vara ett alternativ om inte första alternativet fungerar.

  SvaraRadera