tisdag 25 november 2014

Superkompensation i antågande och tankar kring träning

Som ni känner till handlar träning och utveckling om att belasta kroppen och sedan vila. Då kommer betalningen, kompensationen, räntan.

Med rätt träning i rätt omfattning kombinerad med vila får du mycket mer tillbaka än vad du satt in - Räntan

För en utveckling är det också viktigt att periodisera träningen både på kort och lång sikt. Det handlar om att träning och träningsbelastning behöver se olika ut men öka över tid. Retar du inte och utmanar kroppen får du inte den utveckling du önskar. Vilar du inte i den omfattning som krävs fungera det inte heller över tid.
Det handlar om att våga träna ordentligt och verkligen utmana sig själv och sin kropp, men även att våga vila när detta finns på programmet.

När du är nedtränad och släpper på träningen brukar man prata om superkompensation. Det innebär att åtminstone i teorin leder detta till en snabb och tydlig utveckling. Det är ju i vilan utvecklingen sker, men förutsättningen är att du tidigare via träning brutit ned kroppen så den i vila då vill bygga upp sig ännu starkare för att nästa gång stå emot träningen bättre. När superkompensation inträffat är du alltså starkare/snabbare eller liknande än du var innan.

Vid en lägre belastning och återhämtning sker en viss utveckling. Vid tuffare belastning och bra återhämtning kommer superkompensationen som ett brev på psoten.
Jag är just nu inne i ett tidigt skede av försäsongen och det är länge fram till april/maj då någon typ av form bör ha infunnit sig. Därför finns det inget egenvärde i att ha krispiga ben och känna sig fräsch och stark. I denna del av säsongen handlar det mer om att bygga grunden för att mycket längre fram kunna toppa formen. När man bygger grunden är man ofta ganska nedtränad och kroppen kan till och från kännas ganska så seg. Men även i denna del av säsongen behövs självklart genomtänkt vila.

Jag har nu haft rejäl träning under min resa på Gran Canaria. Efter hemkomsten blev det lite lugnare några dagar innan jag körde på rejält i helgen och fortsatte träningen i går och idag.

Nu blir det en inplanerad vila på 4 dagar innan jag är på det igen i helgen. Då hoppas jag att ben och kropp är lite starkare och vi kan trycka på med träningen igen på ett bra sätt.

Känner man sig inte starkare efter vila är oftast problemet att vilan varit för kort, att man vilat för länge så att förbättringen som först uppstod redan har försvunnit att träningen behöver varieras bättre eller helt enkelt att huvudet inte är med och motivation saknas. Detta gäller självklart om man tänker över tid. Det är ju inte alltid så att man ska känna sig pigg, stark och bättre mellan varje träningspass utan utveckling tar tid och många gånger vill man genom flera tuffa pass som följer efter varandra belasta kroppen rejält för att först därefter vila och vänta på superkompensationen.

En anledning till den nu inplanerade vilan är att jag genom arbetet är upptagen kvällstid under slutet av veckan. Det är ju inte så att man är proffs, så sådana faktorer får jag ta hänsyn till när jag långtidsplanerar träningen.

Hur var då träningen idag? Jo, den var bra. Det erbjöds spinning mitt på dagen vilket gjorde att jag ägnade lunchen åt detta och därmed blev kvällen ledig till annat. Inte fel att få träning utan att den tar tid av annat. En win-win. Hur det kändes. Benen var mycket starkare än i går, fast det logiskt borde varit tvärtom. Kroppen är rolig, den går inte alltid att räkna ut.

Det blev mycket intervaller och i dag satte inte låren stopp, utan pulsen steg rejält och det blev ett utvecklande och mycket roligt träningspass.

Nu ska jag ta det lugnt vara med sambon (sonen har precis lagt sig då han är förkyld) och bara ha det bra. Sedan blir det innebandyträning i morgon men ingen egen träning. Sedan skolchefsdagar torsdag och fredag. Troligen blir det inte heller träning på lördag, men på söndag är planen att få till ett rejält utomhuspass på MTB:n och om jag känner mig stark lite spinning som efterrätt.

Nu ska jag bara vänta på Superkompensationen...... Ja, och kanske jobba en del.

Sedan ska jag cykla igen - Varför då? För att det är riktigt skoj och för att jag tänker att det är bra för hälsan och måendet.

2 kommentarer:

  1. Ja Tomas kloka ord! Tror definitivt att du gjort rätt val. Vilan kommer att boosta din form framöver och vips så kliver du en tröskel till! Det är det som är det läckra när man plötsligt märker att man ta mej tusan blivit starkare!!! En formtopp kommer liksom smygande man är ju som mitt i allt det där när plötsligt man bara är såå mycket starkare...
    Sååå! Självklart ska du cykla igen, det är ju som att andas... Å skoj självklart! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det Mazze, och jag hoppas att det är så. Cykla igen - alltid!

      Radera