söndag 23 november 2014

Första gången någonsin!

Sedan all cykling på Gran Canaria har framför allt benen varit lite trötta och allt annat än krispiga.

Jag valde att vila två dagar efter att jag kommit hem innan jag körde mitt första pass. Sedan var planen att vila två ytterligare dagar och därefter köra på som vanligt. 

När jag så körde mitt andra pass i torsdags var benen mer än lovligt trötta och därför planerade jag om och strök träningspassen för fredag och lördag.

Tanken var att jag skulle starta om i dag med ett spinningpass. Så skrev Helmersson på Vännäs CK:s facebooksida att han önskade sällskap på en cykeltur utomhus. Ja, varför inte tänkte jag. Jag har ju bestämt mig för att denna vinter komma igång med en del vintercykling, och än hade det inte blivit av. Dessutom skulle det bli "bara" minus 2. Det var alltså en bra start för att ta sig ut. Helmersson är en riktigt stark cyklist och han brukar tycka att sträckorna man ska cykla när det gäller MTB går fort. 

Denna gång skrev han att det skulle bli lugnt och tre timmar. Min gissning var hårt och över tre timmar. Jag hade ett rätt och ett fel.
Jag insåg i dag att det var svårt med fotograferingen med alla kläder etc. Inte lätt att få fram kameran. Det blev några få foten efter ett kort stopp.
Det blev ett helt perfekt pass för mig intensitetsmässigt. Ett pass där man fick trampa ordentligt hela tiden, samtidigt som vi cyklade bredvid varandra och pratade hela rundan. Vi hade en riktigt trevlig förmiddag på alla sätt och vis.

Det blev också mycket bra cykling på fina vägar. 

Idag blev det alltså min premiär för vintercykling. Då pratar vi alltså inte om denna säsong, utan ever. Jag är ju annars garagekungen där jag nöter på med min trainer dag efter dag. 

Denna vinter är tanken förändra upplägget med en del spinning och utecykling som ska komplettera trainern. Om det blir ett bättre utfall, ja det är i nuläget svårt att bedöma. Vad som är klart är att mängden trainer allt eftersom kommer att öka under försäsongen och de andra två disciplinerna ska då minska. 

Det blev i alla fall en bra runda, jag frös inte nämnvärt tiden rullade iväg bra.

Totalt rullade vi 86 km med ca 550 höjdmeter. Man får nog inse att vintercykling och med dubbdäck inte går så fort, så vi behövde hela 3 timmar och 49 minuter från start till mål. Däremot blir det effektiv cykling vintertid. Man stannar inte många sekunder då man snabbt blir kall.
Ja, då var alltså min allra första cykelrunda utomhus vintertid avslutad. Nu återstår att göra min allra första cykeltur utomhus på vintertid när det redan blivit mörkt. Då får jag nytta av mina nya lampor.

Idag fick jag användning av mina nyinhandlade uppvärmda sulor. De fungerade mycket bra, men det visade sig att på maxeffekt klarar de just under fyra timmar och i och med att jag satte igång de en stund innan vi började cyklingen så slutade sulorna fungera sista kvarten och då blev det genast ganska kallt. Men så länge batteriet fungerade var de till belåtenhet.
Jag tror dock inte att det blir någon utecykling i vinter då det är kallare än minus 10.

Ni vet väl att proffscyklisterna brukar säga att det inte är ett distanspass förrän du cyklat minst fem timmar. Det innebar alltså att det saknades 71 minuters träning för att nå det målet.

Ja, det var ju inte värre än att jag tog några timmars paus med intag av lite god mat och vila och sedan köra det spinningpass jag redan från början planerat för dagen, innan jag visste det skulle bli en långrunda utomhus.

Sagt och gjort. Efter lite mindre än fyra timmars vila bytte jag åter om för en kort utecykling. Jag trampade ned till Spinninglokalen och sedan brände vi av ett träningspass till. Mot slutet började det kännas att träningstiden var väl tilltagen under dagen.

Efter spinningen blev det cykling hem. Men då jag satt som mål att cykla fem timmar och jag insåg att det skulle saknas 10 minuter tog jag en kort extra sväng med cykeln. När jag slutligen rullade in cykeln i garaget visade cykelklockan att den totala träningstiden för dagen blev fem timmar och två minuter. Inte fy skam. 

Det känns som en bra träningsdag. Nu får vi se hur kroppen reagerar.

Efter cyklingen blev det lite laxmackor som belöning.

3 kommentarer:

 1. Ohh! Grymt bra jobbat Tomas! Jag är verkligen imponerad.
  Synd att det inte finns någon form av reglering av hur varma sulor man vill.
  Då kunde man ställa dem på lägre temp å få längre batteritid.
  Ännu mer imponerande att du efter 2:49 drog av ett spinningpass också!
  5 timmar är inte illa mitt i vintern!!! Bra jobbat måste jag säga!

  SvaraRadera
 2. Äsch då 3:49 så klart! Klant man är! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mazze. Roligt utomhuspass som också ger kvalité - inte helt fel. Att hålla fast vid det man planerat är viktigt för mig - alltså ett spinningpass...
   Riktigt bra att få i alla fall några träningsdagar där det blir riktigt mycket tid.

   Vad gäller batteritid - Det går att ställa två nivåer, men jag kände att jag behövde det varmare för att det skulle fungera. Jag får alltså sätta gränsen vid ca 3 timmars träning nu när jag har de sulor jag har.

   Radera