torsdag 6 februari 2014

En cyklist är nog inte så dum ändå?!

Jag vet att det sagts tidigare och att studien inte är helt ny, men när det nu åter står i dagens Västerbottens Kuriren är det dags att åter lyfta upp denna viktiga fråga.

Vi cyklister får allt som oftast höra att vi är lite speciella, är i vägen på vägarna, har lustiga kläder och att vi har en massa andra egenheter. Samtidigt har vi cyklister alltid haft helt andra bilder, vilka vi cyklister ofta är överens om, men som kanske inte fått så mycket gehör bland övriga i samhället!?

Vår bild om cyklister är rent allmänt positiv, och då tror jag de flesta av oss inte visste de sanningar vi nu får veta, och som vi alla kan läsa om idag. Sammantaget - den allmänna bilden om hur det är att vara manlig cyklist har i alla fall inte försämrats. Eller vad säger du?

Nu står det ingenting i denna studie om kvinnliga cyklister. Men visst är det lika bra och positivt med kvinnliga cyklister, och ju fler ni blir desto bättre för samhället!?

Studie ger män i cykeldräkt hopp

Publicerad idag kl 06.40 (uppdaterad idag kl 07.00)
Nyheter En memil (medelålders man i cykeldräkt av lycra) kan visst vara sexig. Det beror helt på hur fort han trampar. Ju snabbare, desto sexigare. Såvida kvinnan i fråga inte äter p-piller, vill säga.
En ny studie sätter alla dessa män i cykeldräkter i ett nytt perspektiv. Kvinnor uppfattar de cyklister, låt vara professionella, med störst uthållighet som mer attraktiva, jämfört med de män som inte orkar lika mycket. Och detta bara genom att titta på deras ansikten.
— Vi vet inte vad det är som signalerar uthållighet, säger evolutionsbiologen Erik Postma till BBC News.
Erik Postma, verksam vid universitetet i Zürich i Schweiz, lät 800 kvinnor rangordna ansiktsbilder av deltagarna i 2012 års Tour de France efter hur attraktiva de var.
Det visade sig att den tiondel av de cyklister som fick bäst placering i cykelloppet rankades som 25 procent snyggare än den tiondel som fick sämst placering.
Detta är inte första gången en studie visar på en tydlig koppling mellan idrottande mäns attraktionskraft hos det motsatta könet, jämfört med män som föredrar att ta det lite lugnare hemmavid. Kvinnorna snappar upp skillnaden, bara genom att titta på deras ansikten.
Biologerna tror att det handlar om en nedärvd förmåga att hitta en bra framtida partner med friska gener.
Dessa studier har dock oftast handlat om mer hårdföra sporter, som ishockey, som kräver starka muskler. Men tydligen avslöjas även en sådan subtil sak som uthållighet i mäns ansikten.
Erik Postma, som publicerar sitt fynd i Biology Letters, en tidskrift från den brittiska vetenskapsakademin, säger att sambandet var starkt. Detta trots att samtliga cyklister till synes var lika vältränade, lika solbrända och ungefär i samma ålder.
För kvinnor som åt p-piller, däremot, var sambandet inte lika starkt, något som också har observerats i andra studier.  

2 kommentarer:

  1. Ouch Tomas! Hot hot hot!
    Visste det alla år av fniss på min arbetsplats å så är det vi som
    ska fnissa åt dem! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Vi har vetat detta. Nu kommer bevisen.

      Radera