torsdag 18 maj 2017

Sverigecupen - mina resultat, reflektioner och kommande lopp

Igår cyklade jag till vår konferens i Strömbäck. Som vanligt denna vår var vädret inte med mig. Det blev en cykeltur som började i regn vid 06.30 och sedan fortsatte regnet hela vägen tills målet ca 100 minuter senare. Mina kläder var så blöta att de inte hade varit blötare om jag badat med dem. Nöjd dock att jag cyklade som jag sedan länge bestämt mig för. Bra mental träning om inte annat.

Men nu var det ju inte detta som jag skulle skriva om. Till ämnet.

Ja, då har vi kommit en bit in på tävlingssäsongen och det är ett litet tävlingsuppehåll.
Fem tävlingar är genomförda och tio tävlingar är kvar.

I tempocupen är det nu bara hälften av loppen kvar, medan de flesta tävlingarna fortfarande är kvar att genomföra i linjecupen.

Min försäsong från oktober fram till mars gick väldigt bra och min kapacitet har varit högre än försäsongen inför 2016. Tyvärr har det sedan gott troll i hälsan och jag har haft ihållande förkylningar och problem med astma/allergi. Det har gjort att träningen varit väldigt haltande under två månader.

Den bristfälliga träningen har inneburit att jag inte längre är starkare än vid samma tid i fjol. Samtidigt utgick jag från en riktigt bra nivå, så fortfarande har jag kunnat prestera bra. Jag verkar också ha utvecklat både det taktiska och mentala, vilket hittills hjälpt till för resultaten.

Sedan får vi se hur den uteblivna träningen påverkar formen längre fram under säsongen. Jag har fortfarande problem som jag härleder till allergi/astma, vilket förstås är irriterande. Men jag hoppas det snart släpper och att jag kan ta ikapp den fysiska status jag hoppas kunna ligga på längre fram under säsongen.

Resultaten hittills:

2:a Barsebäck - Tempo 
Ett resultat som var över förväntan utifrån mina förberedelser. Det vi ska ha med är att banan passar mig perfekt och när det dessutom blåste så kraftigt gynnade mig ännu lite mer. Prestationsmässigt var det ungefär som i fjol på detta lopp då jag också blev tvåa. Jag var i år 9 sekunder från seger på de 30 km vi cyklade.

1:a Barsebäck - Linjelopp
Jag vet inte om jag gått framåt så mycket kapacitetsmässigt på linjeloppen. Däremot cyklar jag på ett helt annat sätt och försöker ta för mig mer under loppen. Det är alltså mer det taktiska och mentala som utvecklats än grundkapaciteten. För dagen blåste det väldigt hårt vilket passade mig perfekt. Då sparar du lite att ligga i klungan och loppet blir hårt för alla. Bansträckningen i sammanhanget var också bra. Slakmotor, och inga branta klättringar och dessutom rejäl vind.  Jag gick loss med ca 8 km kvar till mål och lyckades hålla undan. Riktigt skoj.
Från min seger i Barsebäck. Har varit först i mål en gång per år de senaste åren. Hoppas det blir mer än så i år

4:a Smacktempot

I fjol gjorde jag ett av mina sämre lopp på denna bana. En bana som inte passar mig så bra då den inte lämpar sig för att bara ligga på. Lite mer teknisk, lite mer kuperad. Under detta lopp märkte jag också att jag var lite svag mentalt och kände efter lite för mycket. Det gjorde att intensiteten gick ned vid flera tillfällen då jag borde kunnat hålla uppe den. I slutändan blev prestationen ungefär som i fjol på denna bana och jag var inte särskilt nöjd. Jag blev inte nöjdare av att det saknades 0,2 sekunder till tredje plats och fem sekunder till andra plats.

2:a Mälarcupen - Tempo
I år var det en ny tävlingshelg i Västerås med linje och tempo och jag kan inte jämföra med tidigare år. Tempobanan såg jag snabbt skulle vara en perfekt bana för mig. En platt bana utan tekniska inslag passar mig som har ett bra grundtryck och lite högre vikt än många andra. Den här dagen bestämde jag mig för att starta hårt. Så hårt som försäsongen innan mina ofrivilliga avbrott i träningen indikerat att jag borde klara. Det fungerade fint nästan halva vägen, men sedan fick jag lida en hel del för det på tillbakavägen. Jag hade dock en annan mental styrka än på Smacktempot och kämpade hela vägen. Här fanns inget sparat. Jag var därför väldigt nöjd när jag gick i mål. Samtidigt orkade jag inte hålla de effekter jag hoppas kunna ligga på längre fram på säsongen. Effekter som kommer att krävas för att få bra placeringar på andra typer av tempobanor och när samtidigt de andra cyklister går upp några nivåer, vilket alltid sker längre fram på säsongen. Jag slutade alltså tvåa 13 sekunder från segern.

16:e Mälarcupen - Linje
Jag insåg redan innan start att detta skulle bli svårt. En i stort sett helt platt varvbana utan några större vindar. Det luktade spurt. Vi var några som gjorde mycket för att undvika en spurt och mot slutet var vi faktiskt fem cyklister som var loss, men blev inhämtade. De flesta verkade dock vänta på spurt, och det blev det. Jag är fortfarande för försiktig i dessa situationer, sedan har jag inte riktigt rätt klipp för att bli en riktigt bra spurtare. Jag rullade dock in bland de främre och jag tog mig fram lite bättre innan spurten än vid tidigare tävlingar. Om jag vågat lite mer hade det räckt längre, men med en masspurt kommer jag nog aldrig vara topp fem. Trots en blygsam placering är jag ganska nöjd. Jag gjorde ett stort arbete under loppet, försökte mycket och vågade lite mer.

Cupsammanställning

Jag har enligt mig börjat säsongen riktigt bra och jag hoppas bygga vidare på detta.

Som det ser ut just nu är det faktiskt så att jag leder totalcupen efter de fem första deltävlingarna. Nu är det ju så att det mest varit tempo så här till en början, vilket är den disciplin där jag samlar per poäng. Sedan har förutsättningarna kring bansträckning mm passat mig perfekt i tre av fem lopp. Det är klart färre lopp framöver där dessa förutsättningar är så bra. Men mitt mål är trots detta att komma topp 3 i den totala cupen, vilket är ett mycket högt mål. Det borde dock inte vara omöjligt om jag fortsätter att cykla bra.

Efter två deltävlingar leder jag faktiskt också linjecupen. Men det beror ju främst på att jag vann första tävlingen och fick med mig lite poäng även i tävling två. Här har jag inga förväntningar på att ligga kvar i topp. Framöver väntar flera lopp där det troligast blir spurt och sedan har vi också flera GP-lopp där det tidigare visat sig att min teknik och mitt klipp inte riktigt räcker till. Jag har heller inte några placeringsmål i totalen. Innan säsongen var mina mål att vid minst ett tillfälle vara topp fem och skrapa i ihop fler poäng än 2016. Jag har redan nu efter två deltävlingar lika många poäng som i fjol och dessutom en seger. Jag satsar självklart allt vid varje lopp jag är med i, men vad gäller cupsammanställning tänker jag att de poäng jag får bidrar till totalcupen i första hand och i andra hand till linjecupen.

Efter tre av sex deltävlingar i tempocupen ligger jag tvåa. 3 poäng bakom David Scott som vann överlägset i fjol. Själv blev jag i fjol trea i totalcupen. Mitt mål är att vinna minst en tävling, vilket jag ännu inte gjort och att vara bättre än trea i totalen. Båda målen är tuffa att uppnå. Jag har varit nära seger många gånger i fjol och i år, men det har aldrig räckt riktigt ända fram. Att komma topp två i totalen är riktigt tufft då det är så många duktiga cyklister som jag konkurrerar med. Sedan kvarstår också den svåraste tempobanan för mig i Svanesund där jag underpresterat två år i rad. Men jag siktar alltså högt i totalen och hoppas jag lyckas.

Tävlingskalender

Nu väntar träningstävlingar i helgen på SM-banorna i Gottne. Tempo på lördag och linje på söndag. På förhand ser det ut som att SM-banorna inte erbjuder förutsättningar som passar mig, och därför ska det bli intressant att få prova - live.

Nästa helg är det tävlingar i Vänersborg. På lördag är det GP och på söndag linjelopp. I min preliminära tävlingsplanering hade jag inte med denna helg. Jag vacklar nu lite då det trots allt gått mycket bättre i linjeloppen i år och jag kanske har lite mer att hämta. Dessutom är det ju så att vill jag hävda mig i totalcupen skulle det behöva ticka in i alla fall lite poäng denna helg. Samtidigt är det långt att åka och det är många helger som är intecknade och att ta poäng kan bli svårt, särskilt i GP. En förutsättning skulle dessutom vara att familjen hänger med och där är logistiken en trång sektor då det blir tight att hinna hem till sonens skola och Kattens arbete på måndag morgon. Det lutar åt att det inte blir något trots allt. Sista anmälningsdag är på söndag, så ändrar jag mig måste det ske senast då.

I månadsskiftet planerar jag i alla fall att vara med i Stockholm 4-dagars som är en egen tour samtidigt som varje deltävling ingår i cupen. Efter denna tävlingshelg är 11 av 15 deltävlingar genomförda.

Sedan är det tävlingsfritt hela juni innan det är SM i Gottne i månadsskiftet juni/juli. Sedan är det åter lugnt med tävlandet ett tag innan det är Nordiska mästerskapen i Danmark.

Så vi kan konstatera att de flesta tävlingarna ligger i april till i början av juni. Sedan är det väldigt tunt och så avslutas det med lite lopp i slutet av sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min blogglista